Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε» ΚΑΙ ΕΠΙΡΡΙΠΤΕΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ:

«Εστάλη λάθος μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι μεταναστευτικός "παράδεισος"»

* «Η Ν.Δ. ακόμη κι αν ζητήσει εκλογές δεν μπορεί να τις επιβάλει. Αυτό που ζητούμε από αυτή την κυβέρνηση είναι να αποφασίσει να κυβερνήσει. Να εφαρμόσει αυτά τα οποία η ίδια υπέγραψε. Δεν μπορεί να αποδράσει από την πραγματικότητα»

Δημοσίευση: 10 Μαρ 2016 0:14

 

Συνέντευξη στον Φώτη Καραγιάννη

«Οι ευθύνες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στο μεταναστευτικό είναι πολύ μεγάλες και σοβαρές! Έστειλε από την αρχή το μήνυμα πως εδώ είναι περίπου ο «παράδεισος» για κάθε μετανάστη και αυτό αύξησε τις μεταναστευτικές ροές»... Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξή του στην «Ε» κατηγορεί την κυβέρνηση για λανθασμένο χειρισμό του προσφυγικού προβλήματος που έχει δημιουργήσει μια πρωτόγνωρη και επικίνδυνη κατάσταση στη χώρα μας. Παράλληλα την καλεί άμεσα «να εφαρμόσει αυτά που η ίδια υπέγραψε και να σταματήσει να προσπαθεί να αποδράσει από την πραγματικότητα»! Σε ό,τι αφορά τη Ν.Δ. και τη νέα ηγεσία της ο πρώην υπουργός ξεκαθαρίζει πως απόφασή της είναι «να ακολουθήσει τον δρόμο της αλήθειας, της ευθύνης και της σοβαρότητας».

Η συνέντευξη έχει ως εξής:

* Πώς κρίνετε το αποτέλεσμα της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό; Η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα... Τόσες ώρες για να συμφωνηθεί ένα κοινό ανακοινωθέν με τα αυτονόητα;

- Με αυτή την κυβέρνηση φοβούμαι πως δυστυχώς τίποτε δεν είναι αυτονόητο! Δεν είναι αυτονόητη η συνεννόηση, γιατί πολλές φορές τη δυναμιτίζει! Ούτε είναι αυτονόητη η ρεαλιστική προσέγγιση γιατί η κυβέρνηση παραμένει σε μεγάλο βαθμό δέσμια ιδεοληψιών! Ωστόσο, θεωρούμε θετικά δύο πράγματα: Πρώτον ότι έγινε το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για να στείλουμε στην Ευρώπη ένα ενιαίο μήνυμα και δεύτερον ότι η κυβέρνηση αναγκάστηκε να κάνει μια κάποια στροφή στον ρεαλισμό! Για παράδειγμα, δέχτηκε επιτέλους ότι πρέπει να δημιουργηθούν κέντρα φύλαξης κλειστού τύπου για τους παράτυπους μετανάστες. Μέχρι τώρα η κυβέρνηση περίπου πανηγύριζε ότι άνοιξε τις εγκαταστάσεις της Αμυγδαλέζας, γεγονός που προφανώς λειτούργησε απολύτως αρνητικά σε σχέση με τη μεταχείριση των μεταναστευτικών ροών στην Ελλάδα.

ΛΑΘΟΣ ΜΗΝΥΜΑ Ο... ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΣ «ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ»

* Η Νέα Δημοκρατία τι προτείνει για την αντιμετώπιση του προσφυγικού;

- Δεν πιστεύουμε στις μαγικές λύσεις, ούτε απαλλάσσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση από τις ευθύνες της, γιατί μέχρι τώρα δεν έχει συντεταγμένη πολιτική. Όμως και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνουμε «πλυντήριο» των ευθυνών της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό που είναι πάρα πολύ μεγάλες και σοβαρές. Έστειλε από την αρχή το μήνυμα πως εδώ είναι περίπου ο «παράδεισος» για κάθε μετανάστη και αυτό αύξησε τις μεταναστευτικές ροές! Είναι χαρακτηριστικό πως με βάση στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, οι μεταναστευτικές ροές σε σχέση με την Ιταλία, το 2014 ήταν 1 (Ελλάδα) προς 2,5 (Ιταλία) και το 2015 γίνανε 6 (Ελλάδα) προς 1 (Ιταλία)! Τι άλλαξε; Κατά βάση άλλαξε η κυβέρνηση... Ήρθε στην εξουσία ένα κόμμα που κατηγορούσε εμάς ότι δήθεν είμαστε υπερβολικά αυστηροί στο μεταναστευτικό, για να ακολουθήσει μια πολιτική με τα γνωστά και ορατά στον καθένα αποτελέσματα!

* Πόσο πιστεύετε ότι θα επηρεάσει το διογκούμενο προσφυγικό - μεταναστευτικό πρόβλημα, την ήδη εξασθενημένη από την κρίση ελληνική οικονομία;

- Εάν δεν γίνει προσεκτική διαχείριση του προσφυγικού διατρέχουμε διάφορους κινδύνους όπως, η περαιτέρω επιβάρυνση της οικονομίας μας, η ενίσχυση ακραίων αντιλήψεων, κυρίως ακροδεξιών και η αρνητική επίδραση στα εθνικά μας ζητήματα. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο προς την κυβέρνηση... Με το προσφυγικό – μεταναστευτικό δεν παίζουμε! Χρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο, όχι μόνο σε ευρωπαϊκό, μα και σε εθνικό επίπεδο, διότι ακόμα κι αν η Ευρώπη καθυστερήσει, αυτό δεν αποτελεί άλλοθι για τη δική μας κυβέρνηση να μην κάνει το καλύτερο δυνατόν, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται σε μία εξαιρετικά ευαίσθητη θέση σε σχέση με τις μεταναστευτικές ροές.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ Ή ΕΚΛΟΓΕΣ;

* Κόμματα της αντιπολίτευσης σήμερα προβάλλουν την ανάγκη για κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Η Ν.Δ. τι λέει γι’ αυτό; Πώς μπορεί άραγε να εξελιχθούν τα πράγματα το επόμενο διάστημα;

- Πιστεύω ότι η ίδια η πραγματικότητα επιφυλάσσει εκπλήξεις γι’ αυτή την κυβέρνηση η οποία δυστυχώς είναι δέσμια ψεύτικων υποσχέσεων και η πραγματικότητα αρκετά συχνά την εκδικείται. Γι’ αυτό δεν μπορώ να είμαι σίγουρος πως θα προχωρήσουν τα πράγματα. Εξάλλου, υπουργοί της κυβέρνησης άνοιξαν το θέμα των εκλογών τέσσερις πέντε μήνες μετά την εκλογική τους νίκη τον περασμένο Σεπτέμβριο. Αυτό δεν είναι δείγμα σοβαρότητας και ευθύνης. Εμείς από την πλευρά μας, βλέποντας αυτό το σκηνικό επιταχύνουμε τις διαδικασίες στο εσωτερικό της Ν.Δ. έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο...

* Θέλει η Ν.Δ. εκλογές; Πιστεύετε ότι είναι λύση οι εκλογές;

- Η Ν.Δ. ακόμη και να ζητήσει εκλογές δεν μπορεί να τις επιβάλλει. Αυτό που ζητούμε από αυτή την κυβέρνηση είναι να αποφασίσει να κυβερνήσει. Να εφαρμόσει αυτά τα οποία η ίδια υπέγραψε. Δεν μπορεί να αποδράσει από την πραγματικότητα. Ας το καταλάβει... Χρειάζεται να προχωρήσει μπροστά στηρίζοντας την οικονομία κατά βάση, γιατί όπως εξελίσσονται τα πράγματα, τελικά αυτός που υπονομεύει τις οικονομικές προοπτικές του τόπου είναι η ίδια η κυβέρνηση! Διότι δεν στέλνει το μήνυμα της εμπιστοσύνης που χρειάζονται αυτή την ώρα οι επενδυτές για να έρθουν και να επενδύσουν στη χώρα μας!

Η Ν.Δ. ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗ

* Από τη νέα ηγεσία της Ν.Δ. και το νεοεκλεγέντα πρόεδρό της Κυριάκο Μητσοτάκη, τι μπορούν να περιμένουν οι Νεοδημοκράτες, οι Έλληνες πολίτες;

- Η ελπίδα που εμείς θέλουμε να δώσουμε, είναι η ελπίδα της αλήθειας. Φτάνει πια με τον λαϊκισμό. Φτάνει πια με τα ψέματα, με τα μεγάλα λόγια! Εμείς θέλουμε να προχωρήσουμε στον δρόμο της ευθύνης και της κοινής λογικής. Θέλουμε να μείνουμε μακριά από λαϊκίστικες σαπουνόφουσκες και να εφαρμόσουμε στην Ελλάδα τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές. Αυτό θα είναι ο κορμός της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας. Μακριά από μεγάλα λόγια, σοβαρότητα και ευθύνη έτσι ώστε η πατρίδα μας να σηκωθεί πράγματι πιο ψηλά, στην ουσία όμως, όχι με λόγια και με συνθήματα.

Αυτό που βλέπουμε την τελευταία χρονιά είναι πως πήγαμε για μαλλί και βγήκαμε κουρεμένοι! Νομίζαμε ότι από τα δέκα πράγματα που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ και το ένα μόνο να κάνει θα ήταν καλό... Τελικά δεν έγινε κανένα από τα δέκα, αλλά αντίθετα η χώρα αντί να πάει μπροστά πήγε πίσω. Ξαναγυρίσαμε στο «πηγάδι» της ύφεσης! Ποιος Έλληνας αισθάνεται τώρα ότι περνάει στο σπίτι του καλύτερα, σε σχέση με έναν χρόνο πριν; Αυτό είναι το αποτέλεσμα του λαϊκισμού. Γι’ αυτό και η Ν.Δ. υπόσχεται αλήθεια, ευθύνη, σοβαρότητα.

* Τι μέλει γενέσθαι με το μείζον ζήτημα του ασφαλιστικού στη χώρα μας;

- Για το ασφαλιστικό εμείς κάναμε μια ξεκάθαρη αυτοκριτική για τα λάθη του παρελθόντος και καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις δια του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή. Δεν είναι αυτό η παράδοση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα που συνήθως αρκούνταν σε μια κριτική απέναντι στην κυβέρνηση. Εμείς μιλήσαμε για τα ευγενή ταμεία, για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, για την ανάγκη να εφαρμοστεί πλήρως ο νόμος Λοβέρδου – Κουτρουμάνη. Από την άλλη όμως πρέπει να πούμε κάτι... Όπως ένα αυτοκίνητο δεν μπορεί λειτουργήσει χωρίς βενζίνη, έτσι και το ασφαλιστικό δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς εισφορές, δηλαδή χωρίς εργαζόμενους, χωρίς επενδύσεις κι αυτή η κυβέρνηση έχει πάρει διαζύγιο από της επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα! Εάν δεν υπάρξει μια μεγάλη επενδυτική έκρηξη στη χώρα μας, δυστυχώς μια σειρά από προβλήματα θα παραμείνουν άλυτα και θα επιδεινώνονται, όπως η ανεργία και το ασφαλιστικό!

* Με αμείωτες τις προσφυγικές ροές θα υπάρξουν επενδύσεις;

- Μα γι’ αυτό χρειάζεται ο τόπος μια καινούργια αρχή. Μόνο που η καινούργια αρχή πρέπει να βασίζεται στην αλήθεια και στην ευθύνη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass