ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ Π. ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ «Ε»

Λύση για τη χώρα η κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης

Δημοσίευση: 21 Απρ 2016 0:22

 

Συνέντευξη στον Μενέλαο Κατσαμπέλα

Στην αναγκαιότητα μιας κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης η οποία πρέπει να προκύψει από την παρούσα Βουλή, αναφέρεται ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης. Μιλώντας στην «Ε», με αφορμή τη σημερινή παρουσία του στη Λάρισα, όπου θα μιλήσει σε εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής με θέμα «Αγροτική Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», ο κ. Χρηστίδης αναφέρεται στο οριακό σημείο στο οποίο έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία με ευθύνη της κυβέρνησης την οποία χαρακτηρίζει αποτυχημένη, ενώ παρουσιάζεται αισιόδοξος για την επιτυχία του εγχειρήματος της ανασυγκρότησης της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης που έχει ανάγκη ο ελληνικός λαός.

Αναλυτικά, η συνέντευξη του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ έχει ως εξής:

* Με τη διαδικασία αξιολόγησης να παραμένει ανοιχτή και τους Θεσμούς να ζητούν επιπλέον μέτρα, πώς εκτιμάτε ότι διαμορφώνεται η κατάσταση και πού μπορεί αυτή να οδηγήσει;

- Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης έχει φτάσει την ελληνική οικονομία σε οριακό σημείο. Η ανικανότητα της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί με αποτελεσματικότητα επιβαρύνει και αποσταθεροποιεί το ήδη αρνητικό οικονομικό κλίμα της πατρίδας μας. Το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να «συντονίσει» μια κυβέρνηση «λίθων και πλίνθων ατάκτων ερριμμένων», επηρεάζει αρνητικά την καθημερινότητα των πολιτών. Το αποτέλεσμα της όποιας συμφωνίας, φαίνεται ότι θα είναι πολύ σκληρό για μεγάλα τμήματα πολιτών, με επιπλέον μεγάλες αυξήσεις σε άμεσους και έμμεσους φόρους και με περικοπές σε μισθούς και συντάξεις που ακόμα και αν περάσουν από τη Βουλή πολύ δύσκολα θα γίνουν αποδεκτές από την ελληνική κοινωνία.

* Είναι δυνατόν να αντεπεξέλθει η κυβέρνηση – με τη δεδομένη κοινοβουλευτική δύναμη - των δυσκολιών που παρουσιάζονται ή θεωρείτε ότι η χώρα οδεύει ξανά σε πρόωρες εκλογές;

- Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντεπεξέλθει γιατί καλλιέργησε και καλλιεργεί, ακόμα και σήμερα, ψευδαισθήσεις. Πολιτεύτηκε με ψέματα και υποσχέσεις για πλούσιες παροχές και σήμερα έρχεται και παίρνει μέτρα σε πρώτη φάση 5,5 περίπου δισεκατομμυρίων ευρώ και στη συνέχεια περίπου 3 δισεκατομμυρίων ακόμα. Η αύξηση του ΦΠΑ στο 24%, η μείωση των αναπηρικών συντάξεων και του αφορολόγητου, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, η ναρκοθέτηση του πρωτογενούς τομέα, ο αφανισμός της μεσαίας τάξης, ο στραγγαλισμός της επιχειρηματικότητας με την επιβολή φόρων, δεν είναι μέρος του περίφημου «προγράμματος της Θεσσαλονίκης», αλλά το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης μιας κυβέρνησης ιδεοληπτικής που δεν θέλει να μάθει από τα λάθη της.

Παράλληλα σοβαρά ζητήματα όπως τα κόκκινα δάνεια, οι περικοπές των συντάξεων και οι ιδιωτικοποιήσεις είναι σε αναμονή.

Το ερώτημα όμως είναι τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση έστω και τώρα, γιατί είναι ολοφάνερο, ότι έχει αποτύχει.

Αυτό το οποίο θέτουμε στο τραπέζι και μάλιστα από την πρώτη στιγμή των εκλογών του Σεπτεμβρίου συνίσταται στο γεγονός ότι θα πρέπει να υπάρξει μία νέα ομάδα διαπραγμάτευσης, μία κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης , η οποία θα πρέπει να προκύψει από την παρούσα Βουλή.

* Το εγχείρημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αλλά και η έναρξη της διαδικασίας για τη συγκρότηση του κεντροαριστερού πόλου μπορεί να καταστεί η λύση που έχει ανάγκη ο τόπος;

- Είμαι αισιόδοξος, ότι σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία, η ανασυγκρότηση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης θα αποτελέσει τη λύση που έχει ανάγκη ο ελληνικός λαός. Τα αδιέξοδα διλήμματα των κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη δεν λύνουν κανένα από τα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα της Ελλάδας. Η πρότασή μας, για τη δημιουργία μιας δημοκρατικής, προοδευτικής δύναμης που θα πρωταγωνιστεί προς όφελος του λαού και της πατρίδας, θα βρει ανταπόκριση.

* Σε έναν τέτοιο κεντροαριστερό πόλο έχει θέση ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και γιατί δεν φαίνεται να προχωράει η συζήτηση με το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών;

- Η πρόσκληση για τη συγκρότηση μιας δυναμικής συλλογικότητας, που επαναθεμελιώνει τη σχέση εμπιστοσύνης πολίτη- πολιτικής, παράγει και διανέμει δίκαια τον πλούτο, αφορά κάθε πολίτη και κάθε πολιτικό. Καθέναν που αντιλαμβάνεται την ανάγκη μιας νέας πρότασης, με στόχο αφενός την ασφαλή έξοδο από την κρίση και αφετέρου, τη δημιουργία ενός σύγχρονου κράτους δικαίου, με κοινωνική πρόβλεψη για τους μη προνομιούχους, ευκαιρίες για τη νέα γενιά, ανταποδοτικότητα και εθνική κυριαρχία. Μπροστά στα μείζονα, η πρόσκληση είναι ανοιχτή προς την κοινωνία και τα κόμματα και τις συλλογικότητες του χώρου.

* Χωρίζει τελικά άβυσσος, όπως δήλωσε η Φώφη Γεννηματά, τον χώρο της κεντροαριστεράς με τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη και μπορεί να υπάρξει νέα συνεργασία με το συγκεκριμένο κόμμα σε κυβερνητικό επίπεδο;

- Η Φώφη Γεννηματά, σε συνεργασία με ομάδες εργασίας σε όλη τη χώρα, θα καταθέσει ως τα μέσα Μαΐου, την προοδευτική πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για το σήμερα και το αύριο της χώρας. Από την άλλη, η Νέα Δημοκρατία ανήκει πολιτικά στη συντηρητική ευρωπαϊκή οικογένεια. Είναι δικό της θέμα να προσδιορίσει τον ρόλο της ως νεοφιλελεύθερη, λαϊκή ή μετριοπαθής συντήρηση. Οι πολιτικές προτάσεις, το έργο, η ιστορική παρακαταθήκη, αλλά και η αξιακή μας πορεία αναδεικνύουν τις διάφορές μας από τη Νέα Δημοκρατία. Η επόμενη μέρα της χώρας, χρειάζεται σαφές και οριοθετημένο πολιτικό στίγμα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass