Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ ΠΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ «Ε»

Λ. Αυγενάκης: Κερδίζει η Ν.Δ. όποτε γίνουν εκλογές

Δημοσίευση: 08 Ιουν 2016 11:55

 

Συνέντευξη

Μαρίνα Αποστολοπούλου

«Η Νέα Δημοκρατία είναι πανέτοιμη από κάθε άποψη, όποτε γίνουν εκλογές, θα τις κερδίσουμε. Θεωρώ λοιπόν ότι σήμερα έχει την ιστορική ευκαιρία να εκφράσει την πλειοψηφία του ελληνικού λαού» δηλώνει σε αποκλειστική συνέντευξή του στην «Ε» ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος αύριο επισκέπτεται τη Λάρισα προκειμένου να προεδρεύσει της Νομαρχιακής Συνέλευσης του κόμματος, στις 7.30 μ.μ., στο ΟΥΗΛ. Όπως επισημαίνει, κατά τη δική του εκτίμηση, οι εκλογές δεν θα αργήσουν διότι η Κυβέρνηση δεν θα αντέξει επειδή βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο. Ενώ σε κάθε περίπτωση η ΝΔ θα παραμείνει σταθερή στο αίτημα για εκλογές διότι «η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ έχει εξαντλήσει το πολιτικό της κεφάλαιο και δεν έχει πλέον λαϊκό έρεισμα». Υπενθυμίζει δε ότι και διά των δημοσκοπήσεων οι πολίτες σε ποσοστό 74% πιστεύουν ότι ο Α. Τσίπρας τους είπε ψέματα.

Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με τη συζήτηση που έχει ανοίξει με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για το ζήτημα του εκλογικού νόμου και περί απλής αναλογικής, ο κ. Αυγενάκης παρατηρεί ότι η όλη πρακτική της Κυβέρνησης θυμίζει «εποχές Κουτσόγιωργα τότε που το ΠΑΣΟΚ του Παπανδρέου κατέρρεε. Με δυο λέξεις, η απλή αναλογική τότε, οδήγησε σε παρατεταμένη ακυβερνησία, σε κατάρρευση την οικονομία» υπενθυμίζει. Ενώ προσθέτει, ότι: «Η Ν.Δ. παραμένει σταθερή στις αρχές της περί ισχυρών κυβερνήσεων, πολιτικής ομαλότητας, και πάγιου εκλογικού συστήματος, συνταγματικά κατοχυρωμένου».

Ως προς τη γενικότερη στρατηγική της ΝΔ ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής δηλώνει ότι το κόμμα καθημερινά επιδιώκει τη διεύρυνση καθώς η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι γεγονός ότι άνοιξε τον δρόμο για διεύρυνση της Ν.Δ. με νέα πρόσωπα. Παρατηρεί δε με νόημα, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ότι «η ΝΔ έχει σαφή ιδεολογικά χαρακτηριστικά, δεν φοβάται ούτε τα θνησιγενή κόμματα που γεννώνται στα δεξιά της, ούτε αυτά που γεννώνται στα αριστερά της». Ενώ σπεύδει να συμπληρώσει ότι «η πραγματική διαχωριστική γραμμή στη χώρα δεν είναι τόσο μεταξύ δεξιάς και αριστεράς τώρα πια, είναι μεταξύ μεταρρυθμιστών και λαϊκιστών. Μεταξύ της αξιοπιστίας και της σοβαρότητας του Κ. Μητσοτάκη και της διαρκούς αυταπάτης και ανικανότητας του κ. Τσίπρα».

Όσον αφορά σε πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες για τη συγκρότηση κυβέρνησης, ο κ. Αυγενάκης εκτιμά ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια συνεργασίας με τις δυνάμεις του ευρωπαϊκού τόξου που πιστεύουν στην απελευθερωτική δύναμη που μπορούν να δώσουν στην ελληνική οικονομία καίριες μεταρρυθμίσεις, και που πιστεύουν στην ανάγκη για θεσμική αναβάθμιση της χώρας.

Συγκεκριμένα στη συνέντευξή του στην «Ε» ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ επισημαίνει:

* Κύριε Αυγενάκη, να ξεκινήσουμε… δημοσκοπικά. Η Νέα Δημοκρατία σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ και στην τελευταία δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας, η διαφορά αυτή μετρήθηκε στις 7,5 μονάδες. Πώς σχολιάζετε το γεγονός και τι εκτιμάτε ότι σηματοδοτεί;

-Πράγματι, και η διαφορά διευρύνεται συνεχώς. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον βέβαια κ. Αποστολοπούλου, παρουσιάζει η μεγάλη αντίθεση της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στην κυβέρνηση και στους χειρισμούς, αλλά και οι απαντήσεις των πολιτών σχετικά με το εάν πιστεύουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας είπε ψέματα ή είχε αυταπάτες όπου το 74% των πολιτών πιστεύει ότι είπε ψέματα. Για εμάς δεν αρκεί να εισπράττουμε απλά τη φθορά της κυβέρνησης και δεν θα παραμείνουμε σιωπηλοί παρατηρητές της κυβερνητικής απαξίωσης.

* Η ΝΔ έχει θέσει εδώ και καιρό ως προμετωπίδα της ρητορικής της τη διενέργεια πρόωρων εκλογών με πολλούς ωστόσο να εκφράζουν τον προβληματισμό τους αν και κατά πόσο το να ζητάει εκλογές η ΝΔ είναι η ενδεδειγμένη πολιτική τακτική. Το σχόλιό σας. Και σε κάθε περίπτωση δεδομένων των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί μετά την ψήφιση των μέτρων αλλά και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, πόσο εκτιμάτε ότι είναι σε θέση να «αντέξει» ακόμη η Κυβέρνηση; Πάμε για εκλογές και πότε;

-Πρέπει να σας πω ότι ακούω με μεγάλο ενδιαφέρον αυτή τη συζήτηση. Η ΝΔ θα παραμείνει σταθερή στο αίτημα για εκλογές διότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ έχει εξαντλήσει το πολιτικό της κεφάλαιο και δεν έχει πλέον λαϊκό έρεισμα. Το αίτημα για εκλογές δεν υπεβλήθη από εμάς λόγω δυσκολιών στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και δεν είναι μόνο η οικονομία που επιβάλλει τις εκλογές. Είναι η παιδεία, η υγεία, ασφάλεια κ.λπ. Από την άλλη, εμείς δεν μπορούμε να προκαλέσουμε εκλογές και αξιοποιούμε τον χρόνο που μας δίνεται για να γίνουμε καλύτεροι, για να κάνουμε ουσιαστικές πολιτικές διευρύνσεις σε επίπεδο πολιτικών. Δική μου εκτίμηση είναι ότι η Κυβέρνηση δεν θα αντέξει, διότι βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο. Ίσως ο κ. Καρανίκας βέβαια, να… σχεδιάζει κάτι που εμείς δεν υπολογίζουμε.

* Πολύς λόγος γίνεται περί αλλαγής του εκλογικού συστήματος, απλής αναλογικής, μείωσης των εδρών των βουλευτών κ.λπ… Κατ’ αρχάς προλαβαίνει κάτι από όλα αυτά να εφαρμοστεί εφόσον οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές; Και αν χαθεί το μπόνους των 50 εδρών η Ν.Δ. συμφωνεί με αυτό, βλέποντας ότι υπάρχει μία παράσταση νίκης της από τις δημοσκοπήσεις;

-Η όλη πρακτική της Κυβέρνησης θυμίζει εποχές Κουτσόγιωργα, τότε που το ΠΑΣΟΚ του Παπανδρέου κατέρρεε, κάτω από το βάρος των σκανδάλων και της αλαζονικής του διακυβέρνησης και τότε για πρώτη φορά νομοθετήθηκε η απλή αναλογική. Όπως ήταν αναμενόμενο, η απλή αναλογική οδήγησε σε τρεις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις μέσα σε ένα χρόνο με τεράστιες συνέπειες για την οικονομία. Με δυο λέξεις, η απλή αναλογική τότε, οδήγησε σε παρατεταμένη ακυβερνησία, σε κατάρρευση την οικονομία, σε είσοδο διάφορων «ακτιβιστών» στη Βουλή και στην αυτόνομη είσοδο των μουσουλμάνων στη Βουλή υπό την ομπρέλα του «τουρκικού» κόμματος της Θράκης.

Η Ν.Δ. παραμένει σταθερή στις αρχές της περί ισχυρών κυβερνήσεων, πολιτικής ομαλότητας και πάγιου εκλογικού συστήματος, συνταγματικά κατοχυρωμένου.

* Ως νέος γραμματέας του κόμματος που έχετε θέσει πρωταρχικό στόχο την ανασυγκρότησή του, θεωρείτε ότι η ΝΔ από οργανωτικής πλευράς είναι έτοιμη να αντεπεξέλθει σε μία εκλογική αναμέτρηση; Το «διοικητικό» να το πούμε, σχήμα του κόμματος που συγκρότησε ο Κ. Μητσοτάκης με την ανάληψη της ηγεσίας του κόμματος λειτουργεί στην πράξη ή χρειάζονται κάποιες αλλαγές; Και αν «ναι» προς ποια κατεύθυνση;

-Η Νέα Δημοκρατία είναι πανέτοιμη από κάθε άποψη για να αντεπεξέλθει και να είστε σίγουρη, ότι όποτε γίνουν εκλογές, θα τις κερδίσουμε. Η Νέα Δημοκρατία είναι διοικητικά επαρκής και με πολλή εργατικότητα όλα τα στελέχη του κόμματος, εργαζόμαστε για να διορθώνουμε συνεχώς δυσλειτουργίες, αδυναμίες και προβλήματα που συναντάμε καθημερινά. Καθημερινά αντιμετωπίζουμε προκλήσεις και όλοι μαζί επιδιώκουμε να δίνουμε λύσεις. Άλλωστε πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης για όλους μας.

* Ποιες προτεραιότητες έχετε θέσει εσείς ως γραμματέας για την αποδοτικότερη λειτουργία του κόμματος;

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΑΙ

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΦΟΡΟΥΜ

-Η κομματική ανασυγκρότηση σε ό,τι αφορά στην αποτελεσματική λειτουργία του κόμματος αποτελεί μια πολύ δύσκολη και κοπιώδη προσπάθεια η οποία όμως έχει ορατά αποτελέσματα. Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Έχουμε ήδη πετύχει την πιο γενναία ανανέωση σε επίπεδο προσώπων σε κομματικές θέσεις, που φθάνει το 60%, έχουμε εισαγάγει μια σειρά από θεσμικές καινοτομίες όσον αφορά στη λειτουργία του κόμματός μας και έχουμε μειώσει πολύ τον αριθμό των συλλογικών μας οργάνων. Βέβαια αυτά δεν είναι από μόνα τους αρκετά. Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε θέσει και 5 πολιτικούς στόχους – προτεραιότητες: όπως την Πολιτική Ακαδημία Στελεχών από ομάδα ακαδημαϊκών υψηλού κύρους, το Διαδικτυακό Φόρουμ για την αξιοποίηση περίπου τριών χιλιάδων εθελοντών – στελεχών του ιδιωτικού τομέα, την ενεργοποίηση όλων των στελεχών της παράταξής μας, παλαιών και νέων και άλλες ακόμη πρωτοβουλίες.

* Πώς κρίνετε τη μέχρι σήμερα αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη; Διότι υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν ότι δεν είναι τόσο «επιθετική» όσο θα έπρεπε...

-Είναι μια ενδιαφέρουσα άποψη. Η ΝΔ ακολουθεί μια στρατηγική με πλούσια επιχειρηματολογία και υπεύθυνο πολιτικό λόγο, αλλά παρ’ όλα αυτά έχουμε υπάρξει πολύ σκληροί –και όχι άδικα- με την Κυβέρνηση και τον κ. Τσίπρα. Ξέρετε, η δική μας δουλειά δεν είναι μόνο να αποδομούμε την Κυβέρνηση, η οποία τα καταφέρνει μόνη της και μάλιστα περίφημα, αλλά να πείσουμε ότι η ΝΔ είναι η εναλλακτική λύση που μπορεί με αλήθεια και υπευθυνότητα να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Αυτό γίνεται καθημερινά και γίνεται καταθέτοντας συνέχεια τεκμηριωμένες προγραμματικές προτάσεις και φυσικά θα το κάνουμε με ακόμη μεγαλύτερη ένταση τους επόμενους μήνες.

* Η ΝΔ ως έχει σήμερα κατά την άποψή σας έχει καλύψει τον χώρο της κεντροδεξιάς; Διότι προς τα δεξιά της βλέπουμε κινήσεις δημιουργίας νέων σχηματισμών και προς τα Αριστερά το κεντροαριστερό κομμάτι προσπαθεί να καλύψει ο ΣΥΡΙΖΑ. Με δυο λόγια έχει διευρύνει τη δεξαμενή άντλησης ψήφων;

ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ

-Καθημερινά επιδιώκουμε διεύρυνση όχι σε επίπεδο πολιτικών προσώπων απαραίτητα. Πέραν αυτού η Νέα Δημοκρατία έχει σαφή ιδεολογικά χαρακτηριστικά, δεν φοβάται ούτε τα θνησιγενή κόμματα που γεννώνται στα δεξιά της, ούτε αυτά που γεννώνται στα αριστερά της. Από την άλλη, η πραγματική διαχωριστική γραμμή στη χώρα δεν είναι τόσο μεταξύ δεξιάς και αριστεράς τώρα πια, είναι μεταξύ μεταρρυθμιστών και λαϊκιστών. Μεταξύ ανθρώπων που πιστεύουν στη δύναμη της ιδιωτικής οικονομίας ως τον κινητήριο μοχλό για τη δημιουργία πλούτου και ανθρώπων που πιστεύουν στο μεγάλο Κράτος το οποίο τελικά μπλοκάρει την επιχειρηματικότητα. Μεταξύ της αξιοπιστίας και της σοβαρότητας του Κ. Μητσοτάκη και της διαρκούς αυταπάτης και ανικανότητας του κ. Τσίπρα.

* Με ποιο σχηματισμό θα μπορούσε κατά την άποψή σας να συνεργαστεί η ΝΔ προκειμένου να συγκροτήσει μία κυβέρνηση συνεργασίας αν δεχθούμε ότι οι μονοκομματικές κυβερνήσεις αποτελούν παρελθόν;

-Η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι γεγονός ότι άνοιξε το δρόμο για διεύρυνση της Ν.Δ. με νέα πρόσωπα, αλλά και βέβαια το άνοιγμα σε πολίτες που εγκατέλειψαν τις παραδοσιακές ιδεολογικές σχέσεις που είχαν με άλλα κόμματα. Θεωρώ λοιπόν ότι σήμερα η ΝΔ έχει την ιστορική ευκαιρία να εκφράσει την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Από εκεί και πέρα, θεωρώ ότι με τις δυνάμεις του ευρωπαϊκού τόξου που πιστεύουν στην απελευθερωτική δύναμη που μπορούν να δώσουν στην ελληνική οικονομία καίριες μεταρρυθμίσεις, και που πιστεύουν στην ανάγκη για θεσμική αναβάθμιση της χώρας, έχουμε πολλά περιθώρια συνεργασίας. Το βέβαιο είναι ότι ξέρουν πολύ καλά και οι αγρότες του θεσσαλικού κάμπου, και οι συνταξιούχοι, και οι νέοι, και οι δημόσιοι υπάλληλοι ποιος υφάρπαξε την ψήφο τους και τους εξαπάτησε και ποιος αποτελεί σοβαρή και αξιόπιστη εναλλακτική.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass