Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΕ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ

Κίνδυνος από την αλόγιστη χρήση φαρμάκων

* Γιάννης Μακρυγιάννης: «Στόχος των εταιριών να αυξήσουν την κερδοφορία τους»

Δημοσίευση: 20 Ιουλ 2016 11:30

Τον κίνδυνο να υπάρξει αλόγιστη χρήση αλλά και να προκληθούν σοβαρές βλάβες στην υγεία των πολιτών από την πώληση ΓΕ.ΔΙ.ΦΑ. (Γενικής Διάθεσης Φαρμάκων) σε σούπερ μάρκετ και παντοπωλεία, επισημαίνει μιλώντας στην «Ε» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας και γραμματέας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Γιάννης Μακρυγιάννης.

Όπως είναι γνωστό, υπογράφηκε από τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, η υπουργική απόφαση που καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία της υποκατηγορίας ΓΕ.ΔΙ.ΦΑ.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος μετείχε στην Ειδική Επιστημονική Επιτροπή που συγκροτήθηκε στον ΕΟΦ με σκοπό τη θέσπιση αυστηρών κριτηρίων για την κατάρτιση του καταλόγου των 216 ΓΕ.ΔΙ.ΦΑ., που ανήκουν στα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗ. ΣΥ.ΦΑ).

ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ

Η πώληση φαρμάκων σε κανάλια διανομής εκτός των φαρμακείων, υπήρξε άλλη μία από τις μνημονιακές υποχρεώσεις που ανέλαβε η χώρα μας μετά τη συμφωνία του Αυγούστου του 2015. Ήδη οι φαρμακοποιοί έχουν καταγγείλει τη συγκεκριμένη απόφαση και έχουν προσφύγει εναντίον της τόσο στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όσο και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Σύμφωνα με τον κ. Μακρυγιάννη, «στις χώρες όπου εδώ και περίπου 3 χρόνια ισχύει η πώληση φαρμάκων εκτός των φαρμακείων, δηλαδή σε Σουηδία, Φιλανδία, Τσεχία, Πολωνία, Σλοβακία, Ουγγαρία και Ρουμανία, έχει παρατηρηθεί αλόγιστη χρήση των προϊόντων και έχουν σημειωθεί σοβαρές βλάβες στην υγεία των πολιτών. Έχουν υπάρξει μάλιστα προσφυγές πολιτών εναντίον των ΕΟΦ σε κάποιες από αυτές τις χώρες αλλά και εναντίον των φαρμακευτικών εταιριών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη στην Ουγγαρία έχουν διορθώσει τον σχετικό νόμο.

Έτσι κι αλλιώς, η πώληση φαρμάκων εκτός φαρμακείων στις χώρες της Ευρώπης δεν καταλαμβάνει ούτε το 10 % της ετήσιας κατανάλωσης φαρμάκου. Κι αν σε κάποιες από τις παραπάνω χώρες ίσχυε ως επιχείρημα το γεγονός της ύπαρξης μικρού αριθμού φαρμακείων που δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του συνόλου του πληθυσμού, κάτι τέτοιο δεν ισχύει για την Ελλάδα, όπου υπάρχει ένα δίκτυο 11.000 φαρμακείων, μέσω του οποίου τα φάρμακα φτάνουν μέχρι το πιο απομακρυσμένο σημείο της».

Ο κ. Μακρυγιάννης τονίζει ότι «στόχος των εταιριών είναι να δημιουργήσουν επιπλέον κανάλια διανομής του φαρμάκου προκειμένου να αυξήσουν την κερδοφορία τους».

ΑΥΣΤΗΡΟΙ ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

Μεταξύ των αυστηρών όρων και των προϋποθέσεων που θέτει η πολιτεία για την πώληση ΓΕ. ΔΙ. ΦΑ. σε σούπερ μάρκετ είναι να πρόκειται για φάρμακα που δεν έχουν σοβαρές αντενδείξεις, να πωλούνται σε διαφορετική συσκευασία από αυτές των φαρμακείων, να έχουν ειδική σήμανση σε πορτοκαλί φόντο που θα αναγράφει ΠΡΟΣΟΧΗ ΓΕΔΙΦΑ, οι συσκευασίες τους να είναι μικρές ώστε η συνολική ποσότητα του φαρμάκου να μην είναι δυνατό να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του λήπτη, ενώ κανείς δεν θα επιτρέπεται να αγοράζει πάνω από δύο συσκευασίες κάθε φαρμάκου και δεν θα διατίθενται σε άτομα κάτω των 18 ετών.

Πάντως, ο Γιάννης Μακρυγιάννης επισημαίνει τον κίνδυνο της μεγάλης αύξησης της τιμής φαρμάκων ευρείας χρήσης, καθώς από την 1η Ιανουαρίου του 2017 καταργείται η αγορανομική διάταξη που επιβάλλει διατίμηση σε φάρμακα, απελευθερώνοντας ουσιαστικά την τιμή τους. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του γνωστού Depon που ενώ στη χώρα μας πωλείται 0,79 ευρώ σήμερα, στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη πωλείται από 3,5 έως και 4 ευρώ!

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας ξεκαθαρίζει πάντως ότι και σε αυτή την περίπτωση, οι φαρμακοποιοί θα στηρίξουν τον πελάτη τους με το είναι ανταγωνιστικοί στις τιμές, καταδεικνύοντας τη διαφορετικότητα του κλάδου που δεν έγκειται μόνο στην οικονομική συναλλαγή με τους πολίτες, αλλά και στην παροχή συμβουλών, στην υποστήριξη και την ανακούφισή τους, όταν είναι απαραίτητο.

ΙΑΤΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ

Αναφορικά με τη συγκρότηση ομάδας εργασίας σχετικά με την ιατρική χρήση της κάνναβης, ο κ. Μακρυγιάννης τόνισε ότι «η χρήση φαρμάκων που περιέχουν παράγωγα της κάνναβης θα γίνεται για θεραπευτικούς και ανακουφιστικούς σκοπούς και θα αφορά για παράδειγμα σε καρκινοπαθείς, προκειμένου να έχουν μια κατά το δυνατόν άνετη διαβίωση. Θα πρέπει όμως να χειριστεί η πολιτεία με πολλή προσοχή το ζήτημα ώστε να μην ανοίξει πολύ αυτή η διαδικασία και να χορηγούνται τέτοιου είδους φάρμακα και σε άτομα που δεν τα χρειάζονται. Επισημαίνω το παράδειγμα της Σουηδίας όπου επιτρέπεται η χρήση τέτοιων φαρμάκων αλλά επανεξετάζουν το θέμα, θέτοντας αυστηρότερους κανόνες».

ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

Εν τω μεταξύ, κρίσιμη θεωρείται η συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το πρωί στο υπουργείο Υγείας, μεταξύ του υπουργού Ανδρέα Ξανθού και του προεδρείου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Στη συνάντηση θα τεθούν όλα τα ζητήματα που αφορούν στο φάρμακο, τη φαρμακευτική διακίνηση, τα ασφαλιστικά ταμεία, την υπέρμετρη συμμετοχή των ασφαλισμένων, τη δυνατότητα επιλογής πρωτότυπου φαρμάκου, το ωράριο των φαρμακείων, το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τις αποπληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους φαρμακοποιούς που εκκρεμούν από το 2011.

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass