Ο ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΒΑΥΑΡΙΑΣ π. ΑΠ. ΜΑΛΑΜΟΥΣΗΣ ΣΤΗΝ «Ε»

Δεν υπάρχουν δουλειές στη Γερμανία...

* ...Για τους ανειδίκευτους και χωρίς ανώτερο ή ανώτατο δίπλωμα τεχνικών σπουδών

Δημοσίευση: 26 Φεβ 2015 11:25 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 20:15

Συνέντευξη στον Αποστόλη Ζώη

"Όσοι συμπατριώτες μας δεν έχουν ανώτερο ή ανώτατο δίπλωμα τεχνικών σπουδών και δεν μιλούν γερμανικά ή καλά αγγλικά, καλό είναι να μην επιχειρήσουν να έλθουν στη Γερμανία. Οι ανειδίκευτοι εργάτες δεν έχουν προοπτικές απασχόλησης και σε μερικές πόλεις, όπως λ.χ. το Μόναχο δεν μπορούν να βρουν και φθηνή κατοικία". Αυτά ανάμεσα σε άλλα σημειώνει σήμερα στην «Ελευθερία», ο αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας π. Απόστολος Μαλαμούσης πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου. Ο αρχιερατικός επίτροπος Βαυαρίας της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας π. Απόστολος Μαλαμούσης κατάγεται από το χωριό Μούρεσι, του Πηλίου.

Η συνέντευξη

Μέχρι τώρα έχετε επιτελέσει ένα σημαντικό έργο στην περιοχή της Βαυαρίας. Μπορείτε να αναφερθείτε σε αυτό;

- "Η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας με την εμπνευσμένη πηδαλιουχία του σεβασμιοτάτου μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνου έδωσε και δίνει το πλαίσιο της διακονίας των κληρικών της Μητρόπολης για τις εκκλησιαστικές, ποιμαντικές, και πολιτιστικές ανάγκες των ενοριών. Η δική μου μακρόχρονη διακονία έχει την ανεξίτηλη σφραγίδα της αμέτρητης πατρικής αγάπης, διορατικότητας, αποφασιστικότητας, ευρύτητας πνεύματος και πλουσιοπάροχης ευλογίας του ποιμενάρχη μας κ. Αυγουστίνου.

Η βίωση και προβολή της ορθόδοξης ζωής και πνευματικότητας, του ελληνικού πολιτισμού και των αξιών του Γένους μας, στο κέντρο της Ευρώπης, ήταν και είναι κύριο μέλημα της εργασίας μου στο Μόναχο και στη Βαυαρία".

*Αρκετοί Έλληνες μετά την κρίση καταφτάνουν για ένα καλύτερο μέλλον στη Γερμανία. Είναι ίδιες οι συνθήκες που ήταν πριν κάποιες δεκαετίες ή έχουν δυσκολέψει αρκετά αυτές σήμερα; Εσείς ποια βοήθεια προσφέρετε σε πρώτη φάση σε όσους τη ζητούν;

- "Οι σημερινές συνθήκες εργασίας στη Γερμανία έχουν αλλάξει κατά πολύ. Στη δεκαετία του 1960 χιλιάδες συμπατριωτών μας ζήτησαν εργασία στη Γερμανία, χωρίς να υπάρχει στη χώρα αυτή η απαραίτητη κοινωνική υποδομή για τη διαμονή τους και τη ζωή τους. Τώρα όμως υπάρχει οργανωμένος κοινωνικός ιστός υποδοχής και ενσωμάτωσης των συμπατριωτών μας, μέσα από τις Ενορίες μας, τα πολιτιστικά κέντρα, τις κοινότητες και τις υπηρεσίες του διακονικού έργου της ευαγγελικής εκκλησίας, της Κάριτας, των κρατικών φορέων και των τοπικών δήμων και κοινοτήτων.

Στο Μόναχο δημιουργήσαμε με πρωτοβουλία, δική μου και του διευθυντή του Ελληνικού Σπιτιού κ. Κωνσταντίνου Γιαννακάκου, μια ομάδα εργασίας με τον τίτλο: «Ελληνες στο Μόναχο». Στην ομάδα εργασίας συμμετέχουν Έλληνες και Βαυαροί εκπρόσωποι της Πολιτείας, του Δήμου, των Εκκλησιών, διάφορων κοινωνικών φορέων και υπηρεσιών, με σκοπό τον συντονισμό των επιμέρους δυνατοτήτων και αρμοδιοτήτων για την εξυπηρέτηση των συμπατριωτών μας. Η δική μας βοήθεια έγκειται στη σωστή ενημέρωση για τις συνθήκες εργασίας, στην εξεύρεση κατοικίας, στη διαδικτύωση με άλλους φορείς και - το δραματικότερο - στην εξασφάλιση εισιτηρίου επιστροφής στη Πατρίδα μας, σε συμπατριώτες μας που δεν τα κατάφεραν να ορθοποδήσουν στη Γερμανία, έμειναν κυριολεκτικά αβοήθητοι στον δρόμο και αναγκάζονται να επιστρέψουν στην Ελλάδα".

*Ποιες συμβουλές θα δίνατε σε έλληνες που σκέφτονται να εγκαταλείψουν την πατρίδα και να μεταναστεύσουν στη Γερμανία; Αποτελεί τη μοναδική λύση ή θα πρέπει να αγωνιστούν και στην πατρίδα μας;

- "Όσοι συμπατριώτες μας δεν έχουν ανώτερο ή ανώτατο δίπλωμα τεχνικών σπουδών και δεν μιλούν γερμανικά ή καλά αγγλικά, καλό είναι να μην επιχειρήσουν να έλθουν στη Γερμανία. Οι ανειδίκευτοι εργάτες δεν έχουν προοπτικές απασχόλησης και σε μερικές πόλεις, όπως λ.χ. στο Μόναχο δεν μπορούν να βρουν και φθηνή κατοικία. Πιστεύω ότι το παράδειγμα νέων Ελληνίδων και Ελλήνων που παραμένουν στην Ελλάδα και αναζητούν εργασία με πρωτότυπες εφαρμογές προγραμμάτων, στις πόλεις, αλλά κυρίως στην ύπαιθρο, αποτελεί μια σωστή επιλογή, με καλές μελλοντικές προοπτικές για την οικονομία τής χώρας μας και για τη δική τους επαγγελματική αποκατάσταση".

* Σήμερα είστε αρχιερατικός επίτροπος Βαυαρίας και πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου. Όταν πριν πολλά χρόνια φύγατε από ένα χωριό του Πηλίου προς τη Γερμανία είχατε υπολογίσει αυτή την εξέλιξη;

- "Ποτέ δεν είχα φανταστεί, ότι ως ένα φτωχόπαιδο που έφυγα από το χωριό μου, το Μούρεσι Πηλίου, σε ηλικία 12 ετών, για το λόγο ότι οι γονείς μου δεν μπορούσαν να εξασφαλίσουν τα προς το ζην, θα είχα μια ευρωπαϊκή πορεία ζωής: 2 γυμνασιακά χρόνια στο Βόλο, συντηρούμενος από τη μεγαλύτερη αδελφή μου Ευανθία, που μου συμπαραστάθηκε ευεργετικά ως μητέρα, 6 χρόνια στην Εκκλησιαστική Σχολή της Αγίας Αναστασίας Χαλκιδικής και 4 χρόνια στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και τελικά θα οδηγούσε ο Θεός τα βήματά μου το 1982 στη Γερμανία, μαζί με την αξιοθαύμαστη σύζυγό μου. Τέσσερις θυγατέρες, 4 γαμπροί και 9 εγγόνια είναι ο θησαυρός της οικογενείας μας σήμερα.

Κάθε χρόνο επισκέπτομαι το χωριό μου Μούρεσι στο Πήλιο με δάκρυα ευγνωμοσύνης για την ευλογημένη από εκεί αρχή της πορείας της ζωής μου. Στο χωριό μου βίωσα ως μικρός την αγάπη και καλοσύνη όχι μόνο των μακαριστών γονέων μου και των στενών συγγενών μου, αλλά και των συγχωριανών μου και έμαθα από τη ζεστή τους αγκαλιά, να αγκαλιάζω και εγώ όλους τους ανθρώπους στην ευρύτερη κοινωνία, εντός και εκτός Ελλάδος".

* Έχουν να χωρίσουν τίποτα μεταξύ τους οι λαοί; Ή οι πολιτικές είναι αυτές, που δημιουργούν ρήξεις και ρήγματα;

- "Όλοι οι άνθρωποι απανταχού της Γης είναι παιδιά του Θεού και η γη είναι κοινός τόπος που δόθηκε από τον δημιουργό, για να ζουν όλοι οι κάτοικοί της από γενεά σε γενεά. Δυστυχώς οι πολιτικές και εγωιστικές πρακτικές χωρίζουν τους ανθρώπους σε πλούσιους και πτωχούς, σε προνομιούχους και σε σκλάβους, σε θύτες και σε θύματα. Η κοινωνική δικαιοσύνη και η δίκαιη και ισότιμη κατανομή του πλούτου και των φυσικών πόρων και αγαθών σ' όλους τους ανθρώπους, σ' όλα τα μήκη και πλάτη της γης, είναι και θα είναι το κύριο μέλημα των ανθρώπων που η αγάπη τους για τον συνάνθρωπο αποτελεί τη βάση της ζωής τους".

ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Για την πολλαπλή διακονία και προσφορά του έλαβε, όπως ο ίδιος δηλώνει, με ιδιαίτερη χαρά και ευγνωμοσύνη τις εξής τιμητικές διακρίσεις:

1. Τον τίτλο “Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου“ από την ΑΘΠ τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο

2. Το ανώτατο παράσημο της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας από τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνο

3. Το ανώτατο παράσημο της Βαυαρικής Πολιτείας, (Bayerischer Verdienstorden) από τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας

4. Το μετάλλιο του βαυαρικού συντάγματος της Βαυαρικής Βουλής (Bayerische Verfassungsmedaille) από την πρόεδρο της Βαυαρικής Βουλής

5. Το Βαυαρικό Λέοντα (Bayerischer Löwe) από τον Βαυαρό πρωθυπουργό κ. Χορστ Σέεχοφερ

6. Το βραβείο ενσωμάτωσης της Βαυαρικής Κυβέρνησης (Bayerischer Integrationspreis) από τον περιφεριάρχη Μονάχου και Άνω Βαυαρίας

7. Το βραβείο “Υπόδειγμα ενσωμάτωσης στη γερμανική κοινωνία“ (Vorbild für die Integrationsgesellschaft) από το Γερμανο-Τουρκικό Ίδρυμα Υγείας

8. Την ιδιαίτερη τιμητική διάκριση με το "Παιδί του Μονάχου" (Münchner Kindl), από τον αρχιδήμαρχο Μονάχου κ. Χρίστιαν Ούντε.

Η βαυαρική τηλεόραση παρουσίασε σε τρεις ξεχωριστές εκπομπές τη ζωή και το έργο του στη Βαυαρία:

* με ντοκιμαντέρ 45΄ που αναμεταδόθηκε και από το πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης,

* με την τηλεοπτική εκπομπή "Νυχτερινή Γραμμή" (Nachtlinie), διάρκειας 45’

* με την ειδική έκδοση για το μάθημα των θρησκευτικών για τα γερμανικά σχολεία

Τέλος ο εκδοτικός Οίκος München Verlag του Μονάχου εξέδωσε σε καλαίσθητο τόμο 120 σελίδων, με κείμενα και φωτογραφίες, τη βιογραφία του και την εκκλησιαστική διακονία του στη Βαυαρία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass