Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΚΑΛΕΣΕΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΩΣΟΥΝ ΜΑΖΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Μεταρρυθμίσεις “Made in Greece”»

* Στροφή στον ρεαλισμό ή δραχμή

Δημοσίευση: 01 Μαρ 2015 10:20 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 20:20

Συνέντευξη στη Μαρίνα Αποστολοπούλου

«Η Κυβέρνηση να καλέσει τη Νέα Δημοκρατία και τα άλλα κόμματα να γράψουμε μαζί ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο που θα μας δεσμεύει όλους. Δεν θα αμφισβητείται πολιτικά. Μεταρρυθμίσεις δηλαδή με εθνικό πρόσημο. Μεταρρυθμίσεις «Made in Greece».

Την παραπάνω πρόταση απευθύνει προς την Κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και πρώην υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο αποκλειστικής συνέντευξής του στην «Ε», ο οποίος τονίζει ότι η ΝΔ θα στηρίξει κάθε προσπάθεια της Κυβέρνησης προς την κατεύθυνση των διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τονίζοντας ότι ουσιαστικά το δίλημμα είναι: «μεταρρυθμίσεις ή δραχμή».

Ενώ για «μεταρρυθμίσεις» και στο πολιτικό του σπίτι τη ΝΔ, μιλάει ο βουλευτής της Β’ Αθηνών, το όνομα του οποίου, συμπεριλαμβάνεται μεταξύ εκείνων που ακούγονται ως πιθανοί «διάδοχοι» του Αντώνη Σαμαρά. Ωστόσο, ο ίδιος σε σχετικό ερώτημα επιφυλάσσεται να απαντήσει, αφήνοντας πάντως το θέμα ανοιχτό όταν και εάν τεθεί. «Συζήτηση και αυτοκριτική εντός του κόμματος θα γίνει και πρέπει να γίνει. Αλλά αυτό δεν θα επηρεάσει τη δράση μας στο Κοινοβούλιο και στη χώρα», δηλώνει, επισημαίνοντας ότι «σε κάθε περίπτωση η ΝΔ είναι και θα παραμείνει η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη».

Όπως σχολιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «το κείμενο τετράμηνης παράτασης του ίδιου μνημονίου που υπέγραψε ο κύριος Βαρουφάκης είναι copy paste των μεταρρυθμίσεων που εμείς είχαμε ξεκινήσει να υλοποιούμε» και συντάσσεται με την άποψη Γλέζου, ότι η κυβέρνηση βάφτισε «το κρέας-ψάρι». Όπως παρατηρεί, αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ ονομάζει «διαπραγμάτευση» είναι μία περιπέτεια στην οποία έβαλε τη χώρα η σημερινή κυβέρνηση, μέχρι να φθάσει στο σημείο να αποδεχθεί τις συμβατικές υποχρεώσεις μιας χώρας που έχει συνέχεια.

Ωστόσο αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε τη στροφή στον πολιτικό ρεαλισμό, διότι, όπως υπογραμμίζει, ο άλλος δρόμος είναι αυτός που οδηγεί στη δραχμή.

Αναφερόμενος στο θέμα των μεταρρυθμίσεων στο Δημόσιο, που υπαγόταν στην αρμοδιότητά του, ως υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, επισημαίνει:

«Έγινε σωστή και καλή δουλειά όσον αφορά στην αξιολόγηση των υπαλλήλων, την επιλογή προϊσταμένων, την εσωτερική αγορά εργασίας και τις διαδικασίες πρόσληψης νέων υπαλλήλων, τα νέα οργανογράμματα και την επιτάχυνση της πειθαρχικής δικαιοσύνης. Αφήσαμε μεγάλη παρακαταθήκη στη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Ας την εκμεταλλευτεί και ας χτίσει πάνω της. Οι ίδιες προκλήσεις παραμένουν στο τραπέζι και ελπίζω ότι θα υπάρξει συνέχεια στις μεταρρυθμίσεις που έγιναν και όχι πισωγυρίσματα».

Συγκεκριμένα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στην «Ε» επισημαίνει τα ακόλουθα:

* Κύριε Μητσοτάκη

Να ξεκινήσουμε από το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης. Ποια είναι η γνώμη σας γι’ αυτό; Πρόκειται για παράταση του μνημονίου όπως αναφέρει η ΝΔ αλλά και για προθάλαμο νέου μνημονίου ή «συμβολαίου» σε κάθε περίπτωση, με τους δανειστές; Και πώς σχολιάζετε την «μετονομασία» όρων από τη νέα Κυβέρνηση; Έχουν ουσιαστικό αντίκρισμα ή όχι;

- Νομίζω κ. Αποστολοπούλου, πως το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης δεν επιδέχεται πολιτικής ερμηνείας ή επικοινωνιακής διαχείρισης. Το κείμενο της δίμηνης παράτασης του μνημονίου που ζήτησε η κυβέρνηση τον Δεκέμβριο μπορεί να συγκριθεί γραμμή-γραμμή με το κείμενο της τετράμηνης παράτασης του ίδιου μνημονίου που υπέγραψε ο κύριος Βαρουφάκης. Είναι copy paste των μεταρρυθμίσεων που εμείς είχαμε ξεκινήσει να υλοποιούμε και ευτυχώς η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει. Μετονομάζοντας την τρόικα σε θεσμούς και το μνημόνιο σε συμφωνία, όπως σωστά είπε ο Μανώλης Γλέζος, είναι σαν να βαφτίζεις το κρέας ψάρι. Η ουσία είναι άλλη. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε τη στροφή στον πολιτικό ρεαλισμό. Την οποία και καλωσορίζουμε. Πολύ γρήγορα τα κόμματα της συγκυβέρνησης σταμάτησαν να φαντασιώνονται ότι υπάρχει και άλλος δρόμος για το τέλος της κρίσης. Ο μόνος άλλος δρόμος είναι αυτός που οδηγεί στη δραχμή. Η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης προς την κατεύθυνση των διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Βέβαια μην περιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ καμία στήριξη σε αναχρονιστικές πολιτικές όπως η ισοπέδωση των πρότυπων πειραματικών σχολείων που υποδηλώνει έναν ξεπερασμένο ιδιότυπο δογματισμό τον οποίο η χώρα έχει πληρώσει στο παρελθόν ακριβά.

* Η εκτίμησή σας από την εξέλιξη των πραγμάτων ποια είναι σε σχέση με τις επιλογές της προηγούμενης Κυβέρνησης της οποίας ήσασταν μέλος. Ποια ήταν τα «λάθη» ή οι «παραλείψεις» εκείνης της Κυβέρνησης και κατά πόσον «δικαιώνεται» ή όχι από τις εξελίξεις;

- Η προηγούμενη κυβέρνηση παρέδωσε τη χώρα τον περασμένο Ιανουάριο σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι τη βρήκε τον Ιούνιο του 2012. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πού ήμασταν τότε. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πόσο αμφίρροπη ήταν η κατάσταση λόγω της ασφυκτικής πίεσης και της αμφισβήτησης των αγορών. Από εκεί και πέρα, φυσικά έγιναν λάθη και τα αναγνωρίζουμε. Μετά τον περσινό Ιούνιο δείξαμε μεταρρυθμιστική ατονία. Δεν μπορέσαμε να κλείσουμε την τελευταία αξιολόγηση. Αλλά η περιπέτεια στην οποία μας έβαλε η σημερινή κυβέρνηση μέχρι να φτάσουμε στη συμφωνία, αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ ονομάζει διαπραγμάτευση, μέχρι δηλαδή να φτάσει στο σημείο να αποδεχθεί τις συμβατικές υποχρεώσεις μιας χώρας που έχει συνέχεια, σε καμιά περίπτωση δεν δικαιώνει την μια πλευρά ή την άλλη. Η προσπάθεια να γίνουμε μια κανονική χώρα, η οποία από μόνη της μπορεί να βγαίνει στις αγορές και να μην έχει ανάγκη από δανεικά, είναι εθνική υπόθεση.

* Μέγα μέρος των μεταρρυθμιστικών ζητημάτων αφορά στο υπουργείο στο οποίο ήσασταν επικεφαλής. Πώς βλέπετε τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης ως προς το σκέλος αυτό αλλά και τις υπαναχωρήσεις στις οποίες εν τέλει οδηγήθηκε; Το γεγονός ότι επιμένει στην επαναπρόσληψη δημοσίων υπαλλήλων που είχαν φύγει ή τεθεί σε διαθεσιμότητα τους οποίους εντάσσει στις 15 χιλιάδες προσλήψεις που προβλέπονταν για φέτος, πώς το σχολιάζετε;

- Δεν μπορούμε σαν χώρα να λέμε ότι θέλουμε ανάπτυξη χωρίς εξορθολογισμό του δημοσίου τομέα. Ο αριθμός των υπάλληλων του δημοσίου τομέα και το μισθολογικό κόστος μειώθηκαν δραματικά. Οι ποσοτικοί στόχοι του μνημονίου άλλαξαν το αφήγημα δεκαετιών ότι το δημόσιο δεν μπορείς να το αλλάξεις και δύναται να αλλάξει. Αυτό για το οποίο εγώ αισθάνομαι ιδιαίτερα περήφανος για τη θητεία μου στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι η έμφαση στο ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα. Υπάρχουν άνθρωποι ικανοί και ταλαντούχοι. Άνδρες και γυναίκες που τιμούν τη δουλειά τους και τους πολίτες της χώρας. Αξίζουν έναν εργασιακό καθεστώς δίκαιο και αξιοκρατικό. Έγινε σωστή και καλή δουλειά όσον αφορά στην αξιολόγηση των υπαλλήλων, την επιλογή προϊσταμένων, την εσωτερική αγορά εργασίας και τις διαδικασίες πρόσληψης νέων υπαλλήλων, τα νέα οργανογράμματα και την επιτάχυνση της πειθαρχικής δικαιοσύνης. Αφήσαμε μεγάλη παρακαταθήκη στη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Ας την εκμεταλλευτεί και ας χτίσει πάνω της. Οι ίδιες προκλήσεις παραμένουν στο τραπέζι και ελπίζω ότι θα υπάρξει συνέχεια στις μεταρρυθμίσεις που έγιναν και όχι πισωγυρίσματα.

* Κατά την εκτίμηση σας το τετράμηνο για το οποίο δόθηκε παράταση είναι επαρκές για να παρουσιάσει η Κυβέρνηση ένα μεταρρυθμιστικό έργο που θα ικανοποιεί τους δανειστές και θα εξασφαλίζει την χρηματοδότηση; Πόσο κοντά φθάσαμε και πόσο μακριά είμαστε από την «απειλή» ενός Grexit; Τι θεωρείτε ότι θα συμβεί μετά τον Ιούνιο;

- Ο χρόνος είναι μικρός αλλά η δουλειά πρέπει να γίνει. Τελεία και παύλα. Κι εμείς στη Νέα Δημοκρατία είμαστε εδώ για να συμβάλουμε στην προσπάθεια της κυβέρνησης. Εδώ και τώρα η κυβέρνηση έχει μια μεγάλη ευκαιρία και ελπίζω να την εκμεταλλευτεί. Να καλέσει τη ΝΔ και άλλα κόμματα να γράψουμε μαζί ένα μεγάλο εθνικό μεταρρυθμιστικό αφήγημα. Ένα σχέδιο που θα μας δεσμεύει όλους. Δεν θα αμφισβητείται πολιτικά. Θα μας ενώνει και θα ενώνει τις ελπίδες των πολιτών που θέλουν η χώρα να αλλάξει. Μεταρρυθμίσεις δηλαδή με εθνικό πρόσημο. Μεταρρυθμίσεις «Made in Greece». Να αφήσουμε πίσω μας τις κακές πρακτικές του παρελθόντος και να κτίσουμε από κοινού μια Ελλάδα που όλοι μας ονειρευόμαστε και θέλουμε για τα παιδιά μας: με αξιοσύνη, αξιοκρατία και διαφάνεια. Αν θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας μια και καλή τους εφιάλτες του Grexit, πρέπει επίσης να αφήσουμε πίσω μας τον λαϊκισμό, αντιμετωπίζοντας έτσι ενωμένοι τις μεγάλες προκλήσεις που έχει μπροστά της η χώρα.

* Η ΝΔ μετά το αποτέλεσμα των εκλογών αλλά και μετά την εκ νέου καθίζηση των ποσοστών της, όπως δείχνουν οι μετεκλογικές δημοσκοπήσεις βρίσκεται σε αναβρασμό. Δεδομένων των γενικότερων συνθηκών, ακόμη και της πιθανής προσφυγής στις κάλπες, θεωρείτε ότι η παρούσα χρονική στιγμή είναι η κατάλληλη για εσωστρέφεια στην ΝΔ;

- Η Νέα Δημοκρατία δεν θα μπει σε περίοδο εσωστρέφειας. Απεναντίας, η Νέα Δημοκρατία θα κάνει το καθήκον της και θα στηρίξει κάθε προσπάθεια και πρωτοβουλία που ενισχύει τη θέση της χώρας στο ευρώ και μας επιτρέπει να βγούμε στις αγορές σαν κανονική χώρα. Συζήτηση και αυτοκριτική εντός του κόμματος θα γίνει και πρέπει να γίνει. Αλλά αυτό δεν θα επηρεάσει τη δράση μας στο Κοινοβούλιο και στη χώρα.

* Εμμέσως ή αμέσως από επώνυμα στελέχη του κόμματος, από κινήσεις, από δείπνα στα οποία και εσείς συμμετείχατε, έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα ευθείας αμφισβήτησης του Αντώνη Σαμαρά, ενώ πολλοί είναι αυτοί που μιλούν για την ανάγκη η ΝΔ να περάσει στην «επόμενη γενιά» και να ανανεωθεί σε πρόσωπα και ιδέες. Η άποψή σας ποια είναι; Και σε κάθε περίπτωση τι πρέπει να κάνει για να επανακτήσει τον μεσαίο χώρο που ως φαίνεται έχει απωλέσει;

- Μια εκλογική ήττα αποτελεί ευκαιρία για ένα κόμμα να κάνει την αυτοκριτική του, να προχωρήσει σε επιθυμητή ανανέωση και αλλαγές, να επαναπροσδιορίσει την κατεύθυνση και τον χαρακτήρα του. Όπως κάναμε μεταρρυθμίσεις σε πολλούς τομείς στα χρόνια που ήμασταν στην κυβέρνηση, τώρα, που είμαστε στην αξιωματική αντιπολίτευση, πρέπει να εκμεταλλευτούμε τον χρόνο για να μεταρρυθμίσουμε το σπίτι μας. Ένα είναι βέβαιο: Η ΝΔ είναι και θα παραμείνει η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη.

* Το όνομα σας, συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που φέρονται ως ενδιαφερόμενοι για την ηγεσία της ΝΔ, ενώ η πρόσφατη διαφοροποίησή σας στην ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ερμηνεύτηκε και ως κίνηση διαχωρισμού που είχε να κάνει και με τη στόχευσή σας για την ηγεσία της ΝΔ. Οπότε, το ερώτημα είναι: σε περίπτωση που εκκινήσουν αυτού του είδους οι διαδικασίες θα είσαστε υποψήφιος;

- Θα μου κάνετε το ερώτημα αυτό εφόσον τεθεί τέτοιο ζήτημα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass