Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ - ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΑΘΗΝΑ ΚΡΙΚΕΛΗ ΣΤΗΝ «Ε»

Το δημοψήφισμα με ελληνοαμερικανική ματιά...

* Πώς βλέπει την κατάσταση στην πόλη των γονιών της, τη Λάρισα – Τι εικόνα μεταφέρει στην Αμερική και τι μηνύματα δέχεται από την άλλη άκρη του Ατλαντικού

Δημοσίευση: 01 Ιουλ 2015 7:41

Του Κ. Γκιάστα

Φωτ. Λ. Τζέκας

«Ohhh my god. Μία κυρία στην Παναγούλη είχε την καρέκλα από το σαλόνι της στο δρόμο ενώ περίμενε στο ΑΤΜ. Έπρεπε να το δω για να το πιστέψω...».

Και το είδε. Και το πίστεψε και αν χρειαστεί θα το μεταδώσει στη δεύτερη πατρίδα της στην Αμερική. Η Αθηνά Κρικέλη είναι μια Ελληνοαμερικανίδα λαρισινής καταγωγής που με την επαγγελματική της ιδιότητα (δημοσιογράφος – σκηνοθέτης) βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες στην πόλη για ένα ντοκιμαντέρ σχετικά με το βουνό του Ολύμπου. Το ραντεβού που είχε κανονιστεί για συγκεκριμένο θέμα, δεν ακυρώθηκε. Απλά άλλαξε αντικείμενο.

«Ο Όλυμπος δεν θα φύγει. Αυτό που ζούμε όμως είναι απίστευτο και πρέπει να γραφτούν κάποια πράγματα», λέει με θυμό και τη ρωτάμε να μας περιγράψει την κατάσταση μέσα από τη δική της ματιά «θυμώνω γιατί αυτό που έγινε τώρα δεν έγινε πριν από 5 χρόνια. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις προτίμησαν υποκλίσεις στην Ευρώπη που φαινόταν πως θα μας οδηγούσαν σε αδιέξοδο. Ισοπεδωθήκαμε σε όλα τα επίπεδα όχι μόνο στο οικονομικό. Από έθνος έγινε άοσμο κρατίδιο και αυτό το νοιώθουν όλοι στην ομογένεια».

* Έχετε καθημερινή επαφή με την Αμερική. Πώς βλέπουν την κατάσταση και τι λένε για τους Έλληνες;

-Η Αμερική πάντοτε στήριζε τους Έλληνες. Όταν ξεκίνησαν οι Ευρωπαίοι να λένε πριν από χρόνια ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες πάλι τους στήριζε. Μην ξεχνάτε πως μόνο στη Νέα Υόρκη ζουν 300.000 Έλληνες. Ο Έλληνας στην Αμερική είναι παράδειγμα προς μίμηση. Τις καλύτερες θέσεις τις κατέχουν Έλληνες. Δεν θα τον πείσει τον Αμερικάνο ο Γερμανός για τον Έλληνα και να τον χαρακτηρίσει τεμπέλη. Ξέρει ποιος είναι ο Έλληνας.

* Η ομογένεια πώς το σχολιάζει όλο αυτό που ζούμε το τελευταίο διάστημα;

-Είναι προβληματισμένοι οι ομογενείς. Αλλά σκεφτείτε και το εξής: η αλήθεια είναι πως η Ελλάδα πέρασε χωρίς μόχθο μια περίοδο μεγάλης ευφορίας την οποία δεν την έβλεπαν με καλό μάτι οι ομογενείς. Στην Ελλάδα έβγαιναν δάνεια ακόμα και για τις διακοπές και ο καθένας μπορούσε να ζήσει σε μια πλασματική ζωή με χρήματα που δεν του άνηκαν και την ίδια ώρα οι ομογενείς δούλευαν ολόκληρο το χρόνο για να μαζέψουν λεφτά και να έρθουν. Όταν έρχονταν έβλεπαν μα φούσκα που ήξεραν ότι θα σκάσει. Δεν γινόταν να ζούμε με δανεικά χρήματα. Στο χωριό μου τη Σπηλιά έλεγαν θα σκεπάζεσαι μέχρι εκεί που φτάνει το πάπλωμά σου. Αυτό όσον αφορά σε προσωπικό επίπεδο. Στο πολιτικό επίπεδο όλη η εκστρατεία ενάντια στην Ελλάδα ξεκίνησε από τον Κίσινγκερ το 1974.

Τη ρωτάμε για την εικόνα που έχει σχηματίσει ως ομογενής για τον Τσίπρα και λέει: «Ο Τσίπρας μπορεί να κάνει λάθος. Είναι ένας άνθρωπος που δεν θα το κάνει όμως εσκεμμένα. Ακολουθεί τη λογική να φέρει τον τόπο σε μια αξιοπρεπή θέση για να υπάρχει ελπίδα και αξιοπρέπεια για το μέλλον. Αυτά τα δύο είχαν χαθεί».

Για το ζήτημα του δημοψηφίσματος και το πώς το επεξεργάζεται τόνισε: «Το «ναι» και το «όχι» δεν είναι για το αν θα μείνουμε ή όχι στην Ευρώπη. Είναι γιατί δεν ανεχόμαστε άλλη εισβολή και κατοχή και ταπείνωση. Η σκέψη πρέπει να είναι απόσταγμα μιας ώριμης σκέψης. Να λένε τα παιδιά πως είναι Έλληνες και να είναι περήφανοι. Να μένουν στην χώρα και να δουλεύουν».

Εν κατακλείδι της ζητάμε να πει και τι εικόνα μεταφέρει η ίδια σε κανάλια που συνεργάζεται: «Μίλησα το τελευταίο διάστημα με το ABC, το MSNBC, το Chanell 13 και σε κάποια ραδιόφωνα. Πάντα προσπαθώ να μεταφέρω το ανθρώπινο κομμάτι και όχι το πολιτικό γιατί εκτιμώ πως εκεί θα κριθεί όλο το παιχνίδι».

Η Αθηνά για τον Όλυμπο ήρθε, αλλά άλλο βουνό υψώθηκε μπροστά της...

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass