Ο ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

Σ. Κεδίκογλου: Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας από αυτή τη Βουλή

Δημοσίευση: 02 Ιουλ 2015 8:24

 

Συνέντευξη: Μαρίνα Αποστολοπούλου

«Πρέπει να υπάρξει μία κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας που πιστεύω ότι θα μπορούσε να προκύψει και από αυτή τη Βουλή. Εκείνο που προέχει είναι να σωθεί η χώρα», δηλώνει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας πρώην υπουργός και κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου σε συνέντευξή του προς την «Ε».

Ο κ. Κεδίκογλου που σήμερα στις 7 το απόγευμα θα μιλήσει σε εκδήλωση της ΝΟΔΕ Λάρισας στο Φρούριο με αφορμή το κρίσιμο δημοψήφισμα της Κυριακής τονίζει με έμφαση: «Λέμε ΝΑΙ στην Ελλάδα της Ευρώπης, λέμε ΟΧΙ στην αλβανοποίησή μας». Δεν θέλω να σκέφτομαι την Ελλάδα μετά από ένα «ΟΧΙ».

Ο κ. Κεδίκογλου υπογραμμίζει ότι η ζημιά που υπέστη η Ελλάδα το τελευταίο πεντάμηνο με τη διαπραγμάτευση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ανέρχεται σε 5 δισ. ευρώ ενώ η ζημιά των ημερών που διανύουμε από τότε που ανακοινώθηκε το δημοψήφισμα είναι κυριολεκτικά ανυπολόγιστη. Φοβάμαι, παρατηρεί, ότι έχουμε πλέον γυρίσει πολύ πίσω. Πιο πίσω και από το 2012 στο 2010.

Η συνέντευξη:

Κύριε Κεδίκογλου,

* Η Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες ζει πρωτοφανείς καταστάσεις, τις οποίες τουλάχιστον οι μεταπολεμικές γενιές δεν έχουν ζήσει. Πόσο πιστεύετε ότι θα επηρεάσει αυτή ζοφερή κατάσταση το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής, εφόσον γίνει τελικά;

- Πριν φθάσουμε στο δημοψήφισμα της Κυριακής ήθελα να πω ότι χθες είχαμε μία δυστυχή ιστορική μέρα για τη χώρα μας. Σπάσαμε το ρεκόρ της Ζάμπιας και φθάσαμε να γίνουμε Σουδάν και Σομαλία. Και εξηγούμαι: η Ζάμπια ήταν η χώρα του ναι μεν καθυστέρησε ένα μήνα τις υποχρεώσεις της στο ΔΝΤ αλλά τελικά τις πλήρωσε ενώ το Σουδάν και η Σομαλία είναι οι μόνες χώρες, που έχουν κάνει αυτό που κάνει και η Ελλάδα, δηλαδή να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της όχι μόνον απέναντι στο ΔΝΤ. Γιατί αυτό που βλέπουμε τελικά είναι ένα κράτος να μην μπορεί να ανταποκριθεί στα στοιχειώδη. Είναι «αξιοπρέπεια» να λυποθυμάνε οι παππούδες στις ουρές για να πάρουν τη σύνταξή τους; Ποια «περηφάνια» υπάρχει στα δελτία στα καύσιμα; Ποια «περηφάνια» θα υπάρξει σε μία Ελλάδα, χωρίς τρόφιμα; Είναι «κυρίαρχη» μία χώρα που έχει βρεθεί μόνη της χωρίς συμμάχους και κινδυνεύει να βγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μία κρίσιμη γεωστρατηγικά, γεωπολιτικά συγκυρία; Δυστυχώς δεν περιμέναμε, φαντάζομαι κανένας δεν περίμενε να φθάσουμε σε αυτό το σημείο και να ζήσουμε τέτοιες στιγμές. Κι όμως σε μία εποχή που εκατομμύρια προσπαθούν με κάθε τρόπο να μπουν στην ΕΕ κάποιοι θέλουνε να βγάλουν την Ελλάδα από αυτήν. Και αν φθάσουμε στο δημοψήφισμα η απάντηση πρέπει και θα είναι βροντερή: «λέμε ΝΑΙ στην Ελλάδα της Ευρώπης, λέμε ΟΧΙ στην αλβανοποίησή μας».

* Έχετε την πεποίθηση ότι και η πλειοψηφία των Ελλήνων προς τα εκεί θα κλείνει σε συνάρτηση βεβαίως και με τα όσα ζούμε τον τελευταίο καιρό;

- Πιστεύω ότι με πολύ πικρό τρόπο οι Έλληνες βλέπουν να διαλύονται και τα τελευταία ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλλον της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. για να μην ξεχνάμε τις ευθύνες καθενός. Και βέβαια να μην ξεχνάμε ότι έχουμε μία ανίερη αντιευρωπαϊκή συμμαχία σε αυτό το δημοψήφισμα. Είναι η «Χρυσή Αυγή» μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ. Και νομίζω και όσους σκοπεύουν να ψηφίσουν «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα το μήνυμα είναι «να χαίρεστε τους συμμάχους σας!»

* Υπάρχει βεβαίως και ο αντίλογος ο οποίος λέει ότι τα μέτρα τα οποία προτείνονται είναι εξαιρετικά σκληρά και συνεπώς επώδυνα και για την περαιτέρω διαβίωση των Ελλήνων. Τώρα εδώ έχουμε μάλλον να επιλέξουμε μεταξύ δύο «κακών»

- Εδώ μας έφεραν στο σημείο των 8 δισεκατομμυρίων σε μέτρα που ήταν η πρόταση Τσίπρα να υπενθυμίσω η αρχική, ακριβώς γιατί μόνον η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αυτούς τους τελευταίους πέντε μήνες «στοίχισε» στην Ελλάδα επιπλέον 5 δισεκατομμύρια. Έτσι πήρανε μία οικονομία που είχε ανάπτυξη και τη βυθίσανε ξανά στην ύφεση. Αυτό μεγαλώνει τις δημοσιονομικές ανάγκες, το δημοσιονομικό κενό. Δηλαδή για να καταλάβατε το να εξασφαλιστεί 1% πλεόνασμα στη σημερινή συγκυρία απαιτεί μέτρα 8 φορές περισσότερα από ό,τι απαιτούσε το 3% πλεόνασμα στην κατάσταση που βρισκόταν η οικονομία μας τον Δεκέμβριο. Αυτό τα λέει όλα.

* Και επιμένει η Νέα Δημοκρατία ότι στην κατάσταση που ήμασταν τον Δεκέμβριο οδεύαμε προς έξοδο από το Μνημόνια; Επιμένετε σε αυτή την άποψη πέραν των εξελίξεων που εν τέλει προέκυψαν;

- Το Δεκέμβριο η Ελλάδα ήταν σε τροχιά εξόδου από την κρίση, εξόδου από τα μνημόνια. Τότε συζητούσαμε για προληπτική γραμμή στήριξης υπενθυμίζω. Τώρα συζητάμε για τρίτο μνημόνιο, αν καταφέρουμε και αυτό. Διότι βρισκόμαστε δυστυχώς ανάμεσα σε ένα τρίτο μνημόνιο και μία άτακτη χρεοκοπία. Εκεί μας οδήγησαν. Δυστυχώς έχω ένα ερώτημα μέσα μου: «έτυχε ή πέτυχε;» Γιατί γίνανε κατά σειρά όλα τα πιθανά και απίθανα λάθη και αστοχίες για να φθάσουμε σε αυτό το σημείο. Ξεκινώντας από τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, η οποία ήτανε ότι χειρότερο μπορούσαν να κάνουν γιατί η «ασάφεια» για την οποία περηφανευόταν ο κ. Βαρουφάκης λειτουργεί υπέρ του «ισχυρού» όπως το ανακάλυψε πικρά στη συνέχεια αλλά δυστυχώς πικράθηκε μαζί του και όλη χώρα και όλος ο λαός μαζί του. Ήταν τεράστιο λάθος το να επιμένουνε να σπάσουνε την τρόικα σε θεσμούς. Γιατί όσο ήτανε τρόικα ήταν υποχρεωμένοι να παρουσιαστούν με μία ενιαία στάση, ενώ συζητώντας κατά μόνας με τους θεσμούς για να σώζεις τα οποία προσχήματα πιστεύεις ότι σώζεις, βρίσκεσαι να σε κάνουνε μπαλάκι.

* Πάντως αν γνωρίζω καλά εκ των θεωριών του κ. Βαρουφάκη μία ήτανε χρεοκοπία εντός ευρωζώνης.

- Έχει γίνει μία υπέροχη συρραφή δηλώσεων Βαρουφάκη που λέει «άσπρο», μετά «μαύρο» και γενικώς να αναιρεί εαυτόν με δηλώσεις που είχε προηγούμενα κάνει. Ο τύπος είναι πραγματικά «περίπτωση». Θα ήτανε γραφική περίπτωση αν τον βλέπαμε να κάνει ένα νούμερο στην τηλεόραση. Δυστυχώς είναι υπεύθυνος για την ελληνική οικονομία στην πιο κρίσιμη συγκυρία. Είναι τεράστιες οι ευθύνες του κ. Βαρουφάκη και είναι ακόμη πιο μεγάλες οι ευθύνες του Πρωθυπουργού που τον επέλεξε και που τον κρατάει ακόμη εκεί.

* Είπατε πριν ότι οι πέντε τελευταίοι μήνες κόστισαν επιπλέον πέντε δις. Αυτό το διάστημα τώρα, αυτών των ημερών από τότε που ανακοινώθηκε το δημοψήφισμα με όλα αυτά που ζούμε πόσο κοστίζει; Και τι επιπτώσεις θα έχει και αν εν τέλει επιτευχθεί μία συμφωνία;

- Αυτό είναι πραγματικά ανεκτίμητο. Είναι ανυπολόγιστη η ζημιά που έχουμε πάθει. Σκεφτείτε ότι έχουμε γυρίσει πολύ-πολύ πιο πίσω. Πιο πίσω από το 2012. Φοβάμαι πιο πίσω και από το 2010. Φοβάμαι ότι εκεί που ήμασταν έτοιμοι να βγούμε από την κρίση έχουμε βυθιστεί ακόμη πιο βαθεά από ότι ήμασταν στη χειρότερη στιγμή της κρίσης.

* Οι τράπεζες πότε θα μπορέσουν να ξανανοίξουν κατά την εκτίμησή σας;

- Αυτό είναι ένα ερώτημα. Διότι αυτή τη στιγμή οι τράπεζες που είχαν ανακεφαλαιοποιηθεί πλήρως-υπενθυμίζω ότι οι ελληνικές τράπεζες περάσανε από τα πιο δύσκολα στρες-τεστ με επιδόσεις καλύτερες από άλλες ευρωπαϊκές-είναι νεκρές. Δεν υπάρχουν μετρητά στην Ελλάδα.

* Κατά συνέπεια και αν υποθέσουμε ότι ανοίγουν από εβδομάδα τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα.

- Με τι λεφτά να ανοίξουν; Σε ποιο νόμισμα; Να μην μπούμε στα σενάρια κουρέματος των καταθέσεων. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν ελάχιστα χαρτονομίσματα για να κινηθεί μία Οικονομία. Αμφιβάλλω αν θα ανοίξουν την ερχόμενη Τρίτη οι τράπεζες. Αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους, διότι χρειαζόμαστε μία ισχυρότατη «ένεση» στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα αυτή τη στιγμή, διότι είναι νεκρό. Το τραπεζικό σύστημα είναι ό,τι είναι το κυκλοφορικό σύστημα στον ανθρώπινο οργανισμό. Το ρευστό είναι το αντίστοιχο του αίματος. Σκεφτείτε έναν οργανισμό από τον οποίο έχει στραγγιστεί τελείως το αίμα και έχουνε μείνει μερικές σταγόνες.

* Άρα μία κακή συμφωνία πια, εκ των πραγμάτων, είναι προτιμότερη από μία μη συμφωνία, έστω και υπ’ αυτές τις συνθήκες.

- Ακριβώς. Και στην πορεία μπορούμε να επαναδιαπραγματευθούμε αρκετά πράγματα, έχουμε εμπειρία. Δυόμισι χρόνια αποδεικνύεται ότι κάναμε πολύ καλύτερες διαπραγματεύσεις.

Οι πιστωτές θέλουν επίτευξη ορισμένων στόχων. Με πρώτο και κυριότερο τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Αυτό τον στόχο μπορείς να το πετύχει με δυο τρόπους: με αύξηση εσόδων φορολογικών αλλά και με μείωση δαπανών. Ό,τι βλέπουμε από πλευράς Κυβέρνησης, είναι μόνο αύξηση δαπανών, ό,τι νομοσχέδιο έχουν περάσει είναι υψηλού δημοσιονομικού κόστους, να μην πω και «αγνώστου» δημοσιονομικού κόστους. Ο νόμος Κατρούγκαλου για παράδειγμα είναι αγνώστου δημοσιονομικού κόστους. Αποτέλεσμα είναι όταν πήγαν να ισοσκελίσουν το προϋπολογισμό φθάσανε στη «φοροκαταιγίδα Τσίπρα».

* Να ρωτήσω- επειδή αυτό προσάπτεται στη ΝΔ και όπως έχουμε δει από τις δημοσκοπήσεις τα ποσοστά της είναι πολύ χαμηλά μετά τις εκλογές-θεωρείτε ότι με την εξέλιξη αυτή υπάρχει μία «δικαίωση» των θέσεων και προβλέψεων της ΝΔ;

- Είναι μία πικρή δικαίωση, την οποία θα θέλαμε ειλικρινά να μην την έχουμε ζήσει γιατί το κόστος για την πατρίδα μας είναι τεράστιο. Πρέπει όμως να κάνουμε τώρα ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε την πλήρη καταστροφή, να περιορίσουμε τις ζημιές και να ξαναβάλουμε το καράβι σε σωστή πορεία.

* Ο κ. Σαμαράς έχει μιλήσει για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, στο γενικό πλαίσιο της πρότασης περί εθνικής συνεννόησης. Κατά την άποψή σας αυτή την ώρα υπάρχει ανάγκη και υπάρχει και δυνατότητα συγκρότησης μίας τέτοιας κυβέρνησης;

- Πρέπει να υπάρξει μία κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Αυτή τη στιγμή τα κόμματα δεν έχουν καμία σημασία. Αυτή τη στιγμή προέχει η πατρίδα. Και το ξέρω ότι είναι μία έκφραση που χρησιμοποιείται πολύ συχνά στην πολιτική αλλά τώρα είναι δυστυχώς μία πραγματική ανάγκη.

* Σε μία τέτοια περίπτωση ο κ. Σαμαράς είχε πει ότι δεν θα πρέπει να συμμετέχει ούτε ο ίδιος αλλά ούτε και ο κ. Τσίπρας επικεφαλής. Συμφωνείτε με αυτή την άποψη και σε αυτή την περίπτωση ποιος θα μπορούσε να τεθεί επικεφαλής;

- Ειλικρινά δεν έχουν σημασία τα πρόσωπα. Έχει σημασία πρώτα από όλα να γίνει αυτή η συμμαχία για την πατρίδα και να οδηγήσουμε όλοι μαζί τη χώρα σε ασφαλή νερά.

* Ο κ. Τσίπρας έχει πει-πάντα υπό την αίρεση ότι θα γίνει το δημοψήφισμα-ότι αν είναι «ναι» η απάντηση του ελληνικού λαού, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα οδεύσουμε προς εκλογές. Ήθελα να σας ρωτήσω δεν είναι «ναι» και είναι «όχι» έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση σήμερα, κατά τη δική σας εκτίμηση μπορεί να σταθεί αυτή η Κυβέρνηση χωρίς να πάει σε εκλογές;

- Αν είναι «ΟΧΙ» πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε πολύ σοβαρότερα προβλήματα από το να σκεφτούμε και μόνον εκλογές. Δεν θέλω να σκέφτομαι την Ελλάδα μετά από ένα «ΟΧΙ».

* Αν παρά ταύτα πάρουμε το σενάριο του «ΝΑΙ» έχουμε την «πολυτέλεια» να κάνουμε και εκλογές αυτή τη στιγμή;

- Πιστεύω ότι αν πρυτανεύσει -που βλέπω και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ πολλές φωνές πλέον καταλαβαίνουν τι έχει γίνει γιατί ίσως και οι ίδιοι έχουν παραπλανηθεί- πιστεύω ότι θα μπορούσε να προκύψει Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας και από αυτή τη Βουλή.

* Δηλαδή στην παρούσα φάση είναι απεφευκτέες οι εκλογές;

- Στην παρούσα φάση προέχει ένα ηχηρό «ΝΑΙ στην Ελλάδα της Ευρώπης και από κει και πέρα όλα τα άλλα είναι σε δεύτερη μοίρα.

Και επειδή άκουσα τον κ. Τσίπρα να λέει ότι δεν «είναι πρωθυπουργός παντός καιρού» καλόν θα είναι να μάθει ότι «ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται».

* Και ένα τεχνικής φύσεως ερώτημα, επειδή και πολύς λόγος γίνεται ότι μπορεί να αναβληθεί το δημοψήφισμα. Η πρόεδρος της Βουλής είπε ότι δεν γίνεται αυτό γιατί έχει αποφασίσει η Βουλή.

- Ας διαβάσει λίγο τον αγαπημένο της κανονισμό και το Σύνταγμα. Με απόφαση του υπουργικού Συμβουλίου και αντίστοιχη εισήγηση στη Βουλή, η Βουλή μπορεί να συνεδριάσει πάλι και αυτό γίνεται με μία απλή απόφαση της διάσκεψης των προέδρων και να ακυρωθεί το δημοψήφισμα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass