Ο ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΛΕΤΣΙΟΣ Ή «ΤΕΓΟΣ» ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΝ ΠΤΟΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΥΨΟΣ

«Ταρζάν» ετών 80 στη Μελιβοία!

* Ήταν αυτός που έκοβε για χρόνια τα πλατάνια στην Αγία Παρασκευή των Τεμπών αλλά πλέον κάνει επιδείξεις στο χωριό του με πιο πρόσφατη αυτή του προηγούμενου Σαββάτου * «Φωνάζουν τα παιδιά μου και τα εγγόνια μου αλλά δεν σταματάω», λέει στην «Ε.τ.Δ.»

Δημοσίευση: 13 Ιουλ 2015 8:19

 

Του Κ. Γκιάστα

Για πλάκα δένει ένα σκοινί από ένα δένδρο μέχρι μια κολόνα στα έξι μέτρα ύψος και περνάει από τη μια πλευρά στην άλλη. Έτσι, για να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλιοί της Μελιβοίας. Ο κ. Βαγγέλης Λέτσιος ή «Τέγος» όπως είναι γνωστός στην ευρύτερη περιοχή είναι ο άνθρωπος που έκοβε επί σειρά ετών τα ξερά κλωνάρια από τα πανύψηλα πλατάνια στην Αγία Παρασκευή των Τεμπών και φαίνεται πως δεν ξέχασε την τέχνη αφού ανά τακτά χρονικά διαστήματα κάνει αντίστοιχες επιδείξεις στην κεντρική πλατεία του χωριού του.

Η πιο πρόσφατη μάλιστα ήταν το περασμένο Σάββατο κάτι που έκανε τον Πρόδρομο Κουκουρίδη να πάρει τη φωτογραφική του μηχανή και να απαθανατίσει τη στιγμή. Βλέποντας λοιπόν αυτές τις εικόνες πιάσαμε κουβέντα με τον 80χρονο πλέον Τέγο. Τον ρωτάμε αν ξέρει τι θα πει φόβος: «Αν ήξερα δεν θα τα έκανα όλα αυτά» λέει και γελάει καθώς αναφέρεται στα δύο παιδιά του και τα τρία εγγόνια του «αυτοί μου λένε να μην κάνω τρέλες αλλά εμένα μου αρέσει η επικινδυνότητα. Δώσε μου ύψος και σχοινί και πάρε μου την ψυχή».

Όσον αφορά στο πώς ξεκίνησε η ιστορία, ο Αντώνης Γκαμπράνης εξηγεί: «Στις αρχές του 1980 στην κοιλάδα των Τεμπών, δούλευε ως σερβιτόρος - ψήστης ο Βασίλης Κελλάρης. Εκεί υπήρχαν τεράστια και πανύψηλα πλατάνια από τα οποία πολλά κλωνάρια τους είχαν στεγνώσει και κινδύνευαν να πέσουν με τους επαγγελματίες να ψάχνουν αγωνιωδώς μια λύση. Τότε ο Κελλάρης είπε πως είχε κάποιον γνωστό του από το χωριό της Μελιβοίας που έκανε για τη δουλειά αυτή.

Του είπαν πως θα του δώσουν 180.000 δραχμές τότε και πήγε. Ανέβηκε σε όλα τα δένδρα και έκοβε τα κλαδιά. Έμειναν όλοι ενθουσιασμένοι και του έδωσαν 200.000 δραχμές. Κράτησε ένα ποσό και τα υπόλοιπα τα έδωσε σε όσους είχαν ανάγκη».

«Έτσι είναι» επιβεβαιώνει ο Τέγος και ζητάμε να μας μιλήσει για το τεχνικό μέρος και τις ικανότητες που πρέπει να έχει κάποιος για να κάνει κάτι αντίστοιχο και λέει με ενθουσιασμό: «Βασικά πρέπει να έχεις θάρρος. Τεχνικά τώρα πρέπει να μπορείς να έχεις ισορροπία τόσο στα δένδρα όσο και στο σκοινί. Να μην είσαι πολύ βαρύς και να είσαι ευκίνητος. Εμένα δεν με δίδαξε κανένας. Μόνος μου όλα τα έμαθα πάνω στην πράξη. Ακόμα και τώρα είναι παιχνιδάκι» ενώ για τις δυσκολίες τονίζει: «Στα 20 μέτρα μήκος πάνω στο σκοινί θα σε πονέσει η κοιλιά. Η τριχιά σε καίει και χρειάζεται να σταματήσεις για λίγο. Μετά συνεχίζεις κανονικά και μπορείς να φτάσεις όσα μέτρα θέλεις».

* Εσύ για πόσα μέτρα μπορείς;

- Μέχρι και 600 μέτρα μπορώ. Από χωριό σε χωριό βάλε και θα το κάνω.

Στο χωριό τον φωνάζουν Τέγο. Μα στην πραγματικότητα είναι ο Ταρζάν στην καταπράσινη και πανέμορφη ζούγκλα της Μελιβοίας...

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass