Η ΠΡΟΞΕΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ κ. ΝΑΤΑΣΑ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ «Ε»:

Λύση στο Κυπριακό χωρίς εκπτώσεις σε θέματα αρχής

Δημοσίευση: 21 Ιουλ 2015 8:08
Η πρόξενος της Κύπρου κ. Νατάσα Στυλιανού Η πρόξενος της Κύπρου κ. Νατάσα Στυλιανού

Συγκρατημένη αισιοδοξία για λύση στο Κυπριακό, εκφράζει σε συνέντευξή της στην «Ε», η νέα πρόξενος της Κύπρου στην Αθήνα κ. Νατάσα Στυλιανού. Σε αυτό συμβάλλει ο τερματισμός των προκλήσεων της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και η ανάδειξη του νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Ακιντζί, αλλά και η «ομογνωμία» των δύο πλευρών. Ο Τουρκοκύπριος έχει μια ευκαιρία, λόγω της αστάθειας στην Τουρκία, να απεγκλωβιστεί από την τουρκική πολιτική χειραγώγηση… δηλώνει η κ. Νατάσα Στυλιανού:

«Οι προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, γίνονται πάντα στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Στη βάση της κοινής διακήρυξης της 11ης Φεβρουαρίου του 2014, έγινε επανεκκίνηση των συνομιλιών στις 15 Μαΐου του 2015. Το κλίμα έχει βελτιωθεί και υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία, λόγω και του τερματισμού των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ και της ανάδειξης του νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη. Συγκρατημένη, γιατί μπορεί να διακηρύσσει ο κ. Μουσταφά Ακιντζί ότι έχει καλή θέληση και ότι είναι οπαδός της λύσης, ωστόσο αυτό θα διαφανεί την τράπεζα των συνομιλιών. Και οι δύο διακρίνονται για ομογνωμία και οι δύο εργάζονται εντατικά, για την επίτευξη μιας λύσης, ωστόσο, θα δούμε... Υπάρχει θέληση.

*Τώρα προέκυψε η ομογνωμία;

- Με τον τέως Τουρκοκύπριο ηγέτη, δεν υπήρχε ομογνωμία, ήταν πιο σκληροπυρηνικός. Ο σημερινός είναι περισσότερο οπαδός της λύσης και με την αστάθεια που υπάρχει στην Τουρκία, ίσως να είναι μια ευκαιρία για τον Ακιντζί, να απεγκλωβιστεί από την τουρκική πολιτική χειραγώγηση, θα δούμε…

* Αυτό σημαίνει υποχωρήσεις από πλευράς Ελληνοκυπρίων;

- Δεν σημαίνει. Έχουν παρέλθει 41 χρόνια, αυτό είναι ένα βαρίδι, αλλά δεν σημαίνει ότι για να ενθαρρύνουμε τις λύσεις, θα κάνουμε εκπτώσεις, στο περίγραμμα της λύσης.

* Οι νεότεροι όμως δεν έχουν ζήσει τα γεγονότα του 1974, μήπως αυτό κάνει τους Ελληνοκύπριους, να βλέπουν πιο χαλαρά την κατάσταση;

- Σίγουρα θα υπάρξει ένας συμβιβασμός, προς την επίτευξη μιας λειτουργικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα αποδεχτούμε να κάνουμε υποχωρήσεις σε θέματα αρχής. Η λύση, επίσης θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Θέλουμε μια επανενωμένη Κύπρο, στην οποία θα ζουν οι νόμιμοι κάτοικοί της και θα σέβεται τις αρχές και τις αξίες του ευρωπαϊκού κεκτημένου και θα συνάδει με τις διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Θέλουμε ένα Κυπριακό κράτος, που θα είναι ανεξάρτητο, αυτόνομο, θα μπορεί να λειτουργεί εντός της Ε. Ε., χωρίς να δημιουργούνται διάφορα προσκόμματα και δυσλειτουργίες.

* Το θέμα της ΑΟΖ κατά πόσο βοηθά την πρόοδο των συνομιλιών;

- Για τα θέματα ενέργειας επέμενε η πλευρά του Έρογλου να μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, και η δική μας θέση φυσικά ήταν ότι δεν θέλουμε. Το θέμα της ενέργειας θα συζητηθεί μετά την επίτευξη λύσης. Παράλληλα με τα διάφορα ζητήματα, όπως εδαφικό, περιουσιακό, εγγυήσεις, προωθούνται και ενισχυτικά, διάφορα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Ο στόχος είναι να συμβάλουν θετικά στη διευκόλυνση της καθημερινότητας των κατοίκων, αλλά θα συμβάλουν και στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών.

* Υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για το πέρας των συνομιλιών;

- Όχι, θα καθοριστούν από την πορεία των συνομιλιών και την πρόοδο που καταγράφεται σε κάθε κεφάλαιο…».

Ε. ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass