ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΣΤΗΝ «Ε.τ.Δ.»: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΝΟΜΙΣΜΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε.

Οι ευρωπαϊστές του ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβουν δράση

Δημοσίευση: 20 Ιουλ 2015 8:00

 

 

"Οι ευρωπαϊστές του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αναλάβουν δράση και να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, γιατί αυτοί, τελικά, θα λογοδοτήσουν στην κοινωνία στο ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη". Αυτό δηλώνει, με συνέντευξή του στην «Ε.τ.Δ.» ο επικεφαλής του «Ποταμιού» κ. Στ. Θεοδωράκης, ο οποίος εκτιμά ότι υπάρχει έδαφος για εθνική συνεννόηση, με δεδομένο ότι το κόμμα του παίζει αυτή τη δύσκολη περίοδο, έναν άκρως σταθεροποιητικό ρόλο, την ώρα μάλιστα που μια «συμμορία στην οποία συμμετέχουν πολιτικοί, επιχειρηματίες και εκδότες, θέλουν μια χώρα χωρίς τους κανόνες της Ευρώπης, με δικό τους νόμισμα και με νέους (;) άγνωστους συμμάχους». Ο κ. Θεοδωράκης δηλώνει ακόμη ότι οι ευθύνες των παλιών πολιτικών για τη σημερινή δύσκολη κατάσταση είναι μεγάλες, καθώς «δέχτηκαν να δοκιμάσουμε συνταγές ξένων» για το ξεπέρασμά της, ενώ απαντώντας στο ερώτημα εάν μπορεί να υπάρξει προοπτική συνεργασίας του «Ποταμιού» με κόμματα της αντιπολίτευσης, εκτιμά ότι δεν μπορεί να γίνει, γιατί υπάρχει μεγάλη απόσταση «καθώς πιστεύουν στο κομματικό κράτος, το πελατειακό σύστημα και δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στην κοινωνία».

Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:

* Είναι καλό ή κακό μήνυμα που όλοι στη Βουλή συμφώνησαν και υπερψήφισαν τις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα;

- Τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στη Βουλή δείχνουν ότι η εθνική συνεννόηση είναι δυνατή. Και είμαι περήφανος που πολλοί, ακόμα και αντίπαλοί μας, αναγνωρίζουν στο Ποτάμι, έναν σταθεροποιητικό ρόλο σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για τη χώρα. Υπήρχαν πολλές στιγμές τις τελευταίες εβδομάδες που το εκκρεμές μπορούσε να γείρει προς την πλευρά της δραχμής.

* Ναι, αλλά αυτό που ψηφίσατε δεν είναι ένα ακόμη μνημόνιο;

- Δυστυχώς η κυβέρνηση κλότσησε πολλές ευκαιρίες. Έπρεπε και μπορούσαμε να είχαμε συμφωνία πριν κλείσουν οι τράπεζες. Όμως ο κ. Τσίπρας φοβήθηκε το κόμμα του και τους ΑΝΕΛ. Και έτσι έφτασε η χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας. Όταν πια είσαι τόσο κοντά στο χάος υπογράφεις ό,τι κι αν σου δώσουν. Αυτό περίπου έγινε. Η Βουλή όμως δεν είχε άλλη λύση. Αν δεν συμφωνούσαμε θα σήμαινε «πάμε στη δραχμή».

* Κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ που διαφωνούν με τις τελευταίες επιλογές του Αλέξη Τσίπρα λένε ότι τον επηρεάσατε...

- Η δική μας πολιτική θα ήταν πολύ καλύτερη και πολύ δικαιότερη. Γιατί εμείς είχαμε σχέδιο, δεν θα αυτοσχεδιάζαμε μέχρι την τελευταία στιγμή. Αν εννοούν όμως ότι το Ποτάμι είναι αυτό που τις τελευταίες ημέρες οδήγησε την κούρσα της λογικής, έχουν δίκιο. Με το δικό μας γρήγορο «ναι» αναγκάσαμε και ένα μέρος του παλιού συστήματος να μην κινηθεί εχθρικά στον συμβιβασμό του Τσίπρα. Γιατί κάποιοι ήταν έτοιμοι να αρχίσουν τις αδιέξοδες αντιπολιτεύσεις.

* Πιστεύετε ότι ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ έχει αποσοβηθεί;

- Ο κ. Σόιμπλε είναι της άποψης ότι οι Έλληνες πρέπει να φύγουν από την ευρωζώνη, έστω και για ένα μικρό διάστημα. Πρόκειται για μία καταστροφική άποψη και για το μέλλον των Ελλήνων αλλά και για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και δυστυχώς ο Σόιμπλε δεν είναι μόνος του, έχει συμμάχους που μας θέλουν εκτός ΕΕ. Όλοι αυτοί θα πρέπει να καταλάβουν ότι η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της. Ούτε στην ιατρική πλέον δεν ισχύει η άποψη ότι πονάει κεφάλι κόβεις κεφάλι, πονάει χέρι κόβεις χέρι.

* Ας υποθέσουμε ότι η Βουλή θα ψηφίσει όλα αυτά που ζήτησαν οι εταίροι μας απ’ τον Αλέξη Τσίπρα, πιστεύετε ότι θα εφαρμοστούν κιόλας;

- Είναι όντως μεγάλο ερώτημα τι θα γίνει μετά. Με τις ψηφοφορίες δεν λύνονται τα προβλήματα. Πολιτική σημαίνει δράση, αποφασισμένα πρόσωπα, ξενύχτια για τον πολιτικό σχεδιασμό. Και πάνω απ’ όλα, πολιτική σημαίνει να έχεις μεταρρυθμιστική καρδιά. Φοβάμαι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει.

* Λέτε δηλαδή ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ δεν είναι ικανή να κάνει μεταρρυθμίσεις.

- Ο Αλέξης Τσίπρας έπρεπε να συνειδητοποιήσει ότι χρειάζεται μια δυνατή κυβέρνηση και όχι μια κυβέρνηση κομματικών ισορροπιών. Οι Ευρωπαϊστές του ΣΥΡΙΖΑ - αν όντως υπάρχουν ακόμη- θα πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Να συνειδητοποιήσουν ότι αυτοί θα λογοδοτήσουν στην ιστορία. Να αναζητηθούν σύμμαχοι στην Ευρώπη και να γίνουν αλλαγές στα λάθη και στις αδικίες του μνημονίου που έφερε ο πρωθυπουργός. Εν ολίγοις θέλει πολλή δουλειά και όχι άλλα συνθήματα.

* Με τα νέα έως τώρα δεδομένα εκτιμάτε ότι ο κίνδυνος ενός Grexit έχει περάσει;

- Όχι, ο κίνδυνος δεν έχει περάσει. Ο Σόιμπλε επιμένει ότι η Ελλάδα πρέπει να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έστω για ένα διάστημα. Και ο Σόιμπλε δεν είναι μόνος. Υπάρχουν αρκετοί πολιτικοί στην Ευρώπη που στο παρασκήνιο «δουλεύουν» μεθοδικά για την αποπομπή της Ελλάδας. Έχουμε βέβαια και φίλους οι οποίοι μας υπερασπίζονται.

Η απόφαση λοιπόν είναι στα δικά μας χέρια. Πρέπει να δείξουμε αποφασιστικότητα. Η πλειοψηφία της Βουλής δείχνει ωριμότητα. Παραμερίσαμε τις διαφορές μας – που με μερικούς είναι πολύ μεγάλες – και ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα του Πρωθυπουργού.

Αυτή την ώρα, αυτή είναι η λύση. Γιατί αν πάμε σε εκλογές ή καταψηφιστούν κάποιες από τις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα, τότε «αποχαιρέτα την Ευρώπη».

Όσοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν να καταψηφίζουν τις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα δουλεύουν υπέρ όλων αυτών που θέλουν την Ελλάδα «εκτός».

Εμφανίζουν τον πρωθυπουργό ανίσχυρο, να μην μπορεί να ελέγξει ούτε το κόμμα του. Υπάρχει βέβαια και ένα θέμα ηθικής τάξης. Όλοι αυτοί κρύφτηκαν προεκλογικά πίσω από τον κ. Τσίπρα. Οι περισσότεροι ποτέ δεν είπαν ανοιχτά ότι θέλουν την Ελλάδα στη δραχμή. Σήμερα όμως συνωμοτούν με το «λόμπι της δραχμής». Πρέπει λοιπόν να παραμεριστούν και ο ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει τις ευθύνες του.

Οι μικροί και μεγάλοι πραξικοπηματίες, ντόπιοι και ξένοι, που σκέφτονται μια Ελλάδα εκτός Ευρώπης, αποδυναμωμένη και έρμαιο των συγκρούσεων πρέπει να ηττηθούν σήμερα, γιατί αύριο θα είναι αργά.

* Στις επαφές σας με πολιτικούς της Ευρώπης διακρίνετε ότι έχει ανακτηθεί η εμπιστοσύνη τους προς την Ελλάδα;

- Οι σύμμαχοι μας στην Ευρώπη, θέλουν να βεβαιωθούν ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πολιτικοί που ασκούν εθνική πολιτική και όχι κομματική. Πολιτικοί που πιστεύουν στην Ευρώπη, στην αξία της συνεργασίας. Πολιτικοί που έχουν το θάρρος να πουν την αλήθεια τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

* Τι εκτιμάτε ότι θα συμβεί με την πρόεδρο της Βουλής;

- Θα αντικατασταθεί σύντομα. Θα γίνει πρόταση μομφής. Απλώς επειδή είμαστε καλοί άνθρωποι, αφήνουμε την πρωτοβουλία στον κ. Τσίπρα.

* Γιατί δεν συζητάτε το ενδεχόμενο να συμμετάσχετε στις επόμενες εκλογές, μαζί με άλλα κόμματα;

- Γιατί είναι μεγάλη η απόσταση που χωρίζει το Ποτάμι από τα κόμματα του παλαιού συστήματος. Τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι όλα, λίγο ή πολύ, φορείς των ίδιων προβλημάτων. Πιστεύουν στο κομματικό κράτος, το πελατειακό σύστημα και δεν έχουν καμιά εμπιστοσύνη στην κοινωνία.

* Όμως η κοινωνία φαίνεται να εμπιστεύεται ακόμα την κυβέρνηση…

- Αυτό αλλάζει από μέρα σε μέρα. Ή μάλλον από λεπτό σε λεπτό.

* Πιστεύετε πως κάποιοι συνεχίζουν να επεξεργάζονται σχέδιο επιστροφής της χώρας στη δραχμή;

- Αυτές τις μέρες αποδείχθηκε ότι όντως υπήρχε μια συνωμοσία υπέρ της δραχμής με τη συμμετοχή ακόμη και υπουργών της κυβέρνησης. Το παραδέχθηκαν οι ίδιοι. Όταν το είπαμε πριν από 15 μέρες μας απείλησαν με εισαγγελέα. Τώρα το λένε δημοσίως. Πρόκειται για μια συμμορία στην οποία συμμετέχουν πολιτικοί, επιχειρηματίες, εκδότες, που θέλουν μια χώρα χωρίς τους κανόνες της Ευρώπης, με δικό της νόμισμα και με νέους (;) άγνωστους συμμάχους. Ακούγεται τρελό. Αλλά δυστυχώς ισχύει.

* Γιατί στη χώρα μας δεν πέτυχαν τα προγράμματα αντιμετώπισης της κρίσης που λειτούργησαν σε άλλες χώρες;

- Γιατί οι Έλληνες πολιτικοί δεν μπήκαν ποτέ στον κόπο να προσαρμόσουν τα προγράμματα στις ανάγκες της χώρας μας. Δεχτήκαμε να δοκιμάσουμε συνταγές ξένων. Οι πολιτικοί μας δεν είχαν ποτέ την τόλμη να εμπιστευθούν τους Έλληνες. Ούτε ο Παπανδρέου, ούτε ο Σαμαράς, ούτε ο Βενιζέλος, ούτε ο Τσίπρας. Πήγαν όλοι τους με τα χέρια ψηλά στην Ευρώπη. Πιστεύει κανείς ότι το ΔΝΤ έχει μια λύση πασπαρτού, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί στην Αργεντινή, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα; Εμείς μόνοι μας έπρεπε να βρούμε το φάρμακο για την κάθε εγχώρια ασθένεια και όχι να δεχόμαστε τις θεραπείες που ετοίμασαν άλλοι για μας.

* Δεν είναι όμως κοινά τα προβλήματα σε όλες τις χώρες που έχουν κρίση;

- Όχι. Υπάρχουν ιδιαιτερότητες. Εμείς εδώ έπρεπε να βρούμε λύση να αποκαταστήσουμε την αγροτική μας παραγωγή. Να παράγουμε καρπούζια και ντομάτες για όλη την Ευρώπη. Να πουλάμε το λάδι μας συσκευασμένο και να μην το παίρνουν οι Ιταλοί χύμα. Να οργανωθούμε σε ομάδες παραγωγών. Δεν το κάναμε. Το ΔΝΤ και οι Θεσμοί θα μας τα λύσουν αυτά; Και τώρα έρχεται το νέο μνημόνιο της Αριστεράς και φορολογεί τις ομάδες παραγωγών όπως φορολογεί τους επιχειρηματίες. Έτσι θα βγούμε από την κρίση;

* Είστε αισιόδοξος ή απαισιόδοξος;

- Αισιόδοξος.

* Γιατί;

- Γιατί υπάρχει και μια νέα γενιά Ελλήνων, δημιουργών, που έχουν καταλάβει ότι δεν μπορούν να εμπιστευτούν τη ζωή τους στους πολιτικούς. Εάν αυτούς τους βάλουμε στο παιχνίδι, θα το κερδίσουμε. Και εμείς στο Ποτάμι κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους βάλουμε στο παιγνίδι.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass