Να γίνει η Ελλάδα αυτάρκης σε αίμα

Μιλά στην «ΕτΔ» ο νέος πρόεδρος της «Ελπίδας» Αμπελώνα Ιωάν. Γιαννόπουλος

Δημοσίευση: 18 Μαρ 2019 22:45

Εδώ και λίγο καιρό ο κ. Γιάννης Γιαννόπουλος, π. πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του τότε Δήμου Αμπελώνα, είναι ο νέος πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών «Η Ελπίδα» διαδεχόμενος τον ιδρυτή - πρόεδρο του Συλλόγου κ. Απόστολο Παπαϊωάννου.

Ο κ. Γιαννόπουλος θεωρεί τιμή του που με τη συμμετοχή του στην 1η εθελοντική αιμοδοσία που πραγματοποιήθηκε στον Αμπελώνα στις 12 Μαΐου 1991, με ομόφωνη απόφαση του τότε Δημοτικού Συμβουλίου υπήρξε ένας από τους 58 πρώτους εθελοντές αιμοδότες. Στη συνέχεια, υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου «Η Ελπίδα» όταν στις 4 Ιουνίου 2000 τριάντα εθελοντές αιμοδότες του Αμπελώνα, πήραν την απόφαση για την ίδρυση και λειτουργία του εν λόγω Συλλόγου με τη νομική υπόσταση που σήμερα έχει. Τέλος, τη διετία 2017-2018 έγινε μέλος του Δ.Σ., έχοντας την ιδιότητα του ταμία.

Σήμερα ο κ. Γιάννης Γιαννόπουλος μιλά στην «ΕτΔ» για την πορεία και προσφορά του Συλλόγου, τα σχέδιά του για το μέλλον ενώ παράλληλα κάνει έκκληση σε όλους να γίνουν εθελοντές αιμοδότες.

 

Συνέντευξη στον Κώστα Τσόλα

 

*Κύριε Γιαννόπουλε, διαδεχτήκατε στην προεδρία της «Ελπίδας» έναν άνθρωπο ο οποίος οραματίστηκε όλη αυτή τη δράση και με τον προσωπικό του αγώνα αλλά και τη στήριξη του κόσμου η «Ελπίδα» είναι σήμερα ένας από τους πρώτους συλλόγους εθελοντικής αιμοδοσίας στη χώρα. Είναι βαριά αυτή η κληρονομιά που παραλάβατε;

-Πράγματι, μετά την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του Συλλόγου να αναλάβω το αξίωμα του προέδρου και θεωρώντας μεγάλη τιμή την πρότασή τους αντιλαμβάνομαι τη μεγάλη ευθύνη που αναλαμβάνω απέναντί τους και απέναντι σ' όλα τα μέλη του Συλλόγου μας, δεδομένης της μεγάλης παρακαταθήκης πρωτοβουλιών και δράσεων και του ιδιαίτερα σημαντικού έργου που αφήνει ο μέχρι χθες πρόεδρός μας κ. Απόστολος Παπαϊωάννου που κατατάσσουν τον Σύλλογό μας σε έναν απ' τους σημαντικότερους στη χώρα μας μεταξύ των μελών της Π.Ο.Σ.Ε.Α. Ελπίζω, λοιπόν, να κρατήσουμε τον Σύλλογο στα επίπεδα που σήμερα είναι και με τη βοήθεια και την ανταπόκριση των συνδημοτών μας να κάνουμε κάτι παραπάνω, προς όφελος πάντα των συνανθρώπων μας και μόνο.

 

*Ποιες θα είναι οι δικές σας προτεραιότητες, ποιο το δικό σας όραμα, τι καινούριο φέρνετε στην εθελοντική αιμοδοσία στον Αμπελώνα, αλλά και γενικότερα;

- Αναφορικά με τις προτεραιότητες, εκτός των ήδη προγραμματισμένων από το προηγούμενο Δ.Σ. αυτό που προέχει είναι ή ακόμα περισσότερες πρωτοβουλίες και δράσεις, που θα συμβάλουν αποφασιστικά στην παραπέρα καλλιέργεια και διάδοση της ιδέας της εθελοντικής αιμοδοσίας στην πόλη μας και γενικότερα στον Δήμο μας. Για την πραγμάτωση των στόχων αυτών σε συνεργασία με τους διευθυντές όλων των σχολείων του Αμπελώνα και με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Λυκείου.

Προγραμματίσαμε μια σειρά εκδηλώσεων τον ερχόμενο Απρίλιο και Μάιο που περιλαμβάνουν ομιλίες σχετικές με τον σκοπό και τη σημασία του εθελοντισμού και της αιμοδοσίας, από τη διευθύντρια του Κέντρου Αιμοδοσίας του Γ.Ν. Λάρισας κ. Μαίρη Χατζητάκη την οποία, επίσης, θέλω να ευχαριστήσω για τη συνεργασία μας και τη μεγάλη της προσφορά στην αιμοδοσία όλου του νομού όλα αυτά τα χρόνια, καθώς και παρουσίαση των εκδηλώσεων και των δραστηριοτήτων του Συλλόγου μας. Αποκορύφωμα, βέβαια, όλων αυτών θα είναι ο 6ος ποδηλατικός γύρος του Αμπελώνα.

Παράλληλα, προγραμματίζουμε εκδηλώσεις, ημερίδες και με άλλους φορείς και συλλόγους της πόλης μας. Το όραμά μας, λοιπόν, είναι μέσα απ 'αυτές τις δραστηριότητες και δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στον νέο πληθυσμό, γι' αυτό και αξιοποιούμε πρωτίστως τα σχολεία με τους μαθητές να ευαισθητοποιήσουμε και να πείσουμε όσο περισσότερους συνδημότες μας -γυναίκες και άνδρες- να γίνουν εθελοντές αιμοδότες.

 

*Γιατί πρέπει οι συνάνθρωποί μας να γίνουν εθελοντές αιμοδότες; Επίσης πού βρίσκεται η εθελοντική αιμοδοσία στον Αμπελώνα και την περιοχή μας;

-Κύριε Τσόλα, με την ερώτησή σας αυτή μου δίνετε την ευκαιρία με πολύ λίγα λόγια να περάσω το μήνυμα αυτό στους νέους, κυρίως, από την ηλικία των 18 ετών, αλλά και σ' όλους τους υγιείς συνδημότες μας μέχρι την ηλικία των 62 ετών, που για διάφορους λόγους δεν έχουν μέχρι σήμερα γίνει εθελοντές αιμοδότες. Λέμε, λοιπόν, προς όλους αυτούς ότι δεν πρέπει να ξεχνούν ποτέ ότι όλοι μας, που σήμερα είμαστε υγιείς, αύριο μπορεί να χρειαστούμε οι ίδιοι αίμα γιατί δυστυχώς, η ζωή φέρνει και δυσάρεστες εκπλήξεις και καταστάσεις. Γιατί το αίμα δεν πωλείται, δεν αγοράζεται και δυστυχώς, παρά την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας δεν παρασκευάζεται σε κάποιο εργαστήριο.

Σκεφτείτε ότι ο μέσος όρος στην προ κρίσης εποχή, η οποία κρίση είχε ως φαίνεται πέρα από τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, ήταν περίπου 350 μονάδες αίματος ετησίως στις αιμοληψίες του Αμπελώνα, των Δελερίων και της Ροδιάς και σήμερα, μόλις που φθάνουμε τις 300 μονάδες στις αντίστοιχες αιμοληψίες, υπολογίζοντας και τον αριθμό αιμοληψιών του Συλλόγου Γυναικών Βρυοτόπου που δεν εντάσσονται στον Σύλλογό μας, αλλά λειτουργούν αυτόνομα.

Παρά το γεγονός αυτό, όμως, ο αριθμός αυτός είναι σημαντικός, διότι χωρίς την ύπαρξη του Συλλόγου μας δεν θα συγκεντρώνονταν αυτές οι μονάδες αίματος.

Δυστυχώς, όμως, παρά τον παραπάνω αναφερόμενο αριθμό μονάδων αίματος δεν καλύπτουμε τις ανάγκες του πρώην Δήμου Αμπελώνα αφού στατιστικά πάντα οι ανάγκες αίματος που αναλογούν στον πληθυσμό είναι 6% αυτού, πράγμα που σημαίνει ότι για τους περίπου 8.000 κατοίκους του πρώην Δήμου μας, χρειάζονται περίπου 500 μονάδες αίματος ετησίως. Συνεπώς, υπολειπόμαστε κατά 200 μονάδες αίματος.

 

* Πότε και πώς μπορεί κάποιος να δώσει αίμα και να γίνει εθελοντής αιμοδότης; Χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία;

- Δεν υπάρχει χρονικός ορίζοντας σ' αυτό. Όποτε ο καθένας με τη δική του ελεύθερη βούληση αποφασίσει να προσφέρει λίγο από το αίμα του μπορεί στις τακτικές αιμοδοσίες που πραγματοποιεί ο Σύλλογός μας τέσσερις φορές τον χρόνο, δηλαδή κάθε Μ. Τρίτη, μέσα Ιουνίου, Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου, αλλά και μόνος του ο καθένας, αν για οποιονδήποτε λόγο δεν επιθυμεί να πάρει μέρος στην ομαδική αιμοδοσία του Συλλόγου μας, πηγαίνοντας στο Κέντρο Αιμοδοσίας του Γ.Ν. Λάρισας, αποκτώντας την κάρτα του εθελοντή αιμοδότη κι έτσι απλά να γίνει κι αυτός εθελοντής αιμοδότης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass