Σαρωτικές αλλαγές σε δομές και πρόσωπα

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΛΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ «Ε» ΚΑΙ ΠΡΟΪΔΕΑΖΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

Δημοσίευση: 05 Ιουν 2019 22:03

«Με βάση και την εμπειρία της θητείας μας που ολοκληρώνεται σε τρεις μήνες, στον Δήμο απαιτούνται σημαντικές αλλαγές. Αυτές αγγίζουν δομές και πρόσωπα σε όλα τα επίπεδα, τόσο στο πολιτικό όσο και στο διοικητικό» τονίζει ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης.
Ο κ. Καλογιάννης μιλώντας σήμερα στην «Ε», προϊδεάζει για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές «σε πολιτικό και διοικητικό επίπεδο», όπως προϊδεάζει και για την πολιτική των συνεργασιών και με συμβούλους άλλων παρατάξεων. «Απευθυνθήκαμε» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Καλογιάννης «στη νεολαία της πόλης και του Δήμου, τονίζοντας χαρακτηριστικά “σας βλέπουμε και σας ακούμε”. Στη νέα θητεία έχω δεσμευτεί ότι αυτό θα γίνει πράξη. Ο κ. Γαμβρούλας, είναι νέος άνθρωπος. “Τον βλέπουμε και τον ακούμε” λοιπόν, όπως και πολλούς άλλους».
Ο επανεκλεγείς δήμαρχος «διαβάζει» το εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ απευθυνόμενος στους συμπολίτες διαβεβαιώνει πως «την έννοια της συμμετοχικότητας θα την υπηρετήσω με ευλάβεια και στη δεύτερη θητεία, διευρύνοντας και ουσιαστικοποιώντας το περιεχόμενό της». Όπως δεσμεύεται επίσης ότι «εάν κατά την πρώτη θητεία έλειψε, όπως έχω επανειλημμένα τονίσει, η συχνή επαφή μου με τον κόσμο λόγω φόρτου εργασίας, πιστεύω ότι την επόμενη τετραετία, αυτή η... αρρυθμία, που κι εμένα δυσαρεστούσε, θα αποτελέσει παρελθόν». Αναλυτικά η συζήτησή μας με τον κ. Καλογιάννη, έχει ως εξής:

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Κακάρα

-Κύριε δήμαρχε, μπορεί να πετύχετε πανηγυρική νίκη αλλά ήταν μια δύσκολη εκλογική αναμέτρηση.
«Πράγματι, ήταν όντως μια μεγάλη και πανηγυρική νίκη. Και αυτό καταδεικνύεται από τα ποσοστά, τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη Κυριακή. Την πρώτη Κυριακή διπλασιάσαμε το ποσοστό μας, σε σχέση με την αντίστοιχη διαδικασία του 2014, ενώ τη δεύτερη Κυριακή το ποσοστό μας εκτοξεύτηκε πάνω από το 57%, γεγονός που αναμφίβολα επιβεβαιώνει την ευρεία απήχηση του έργου της δημοτικής αρχής, του προγράμματος της «Συμπαράταξης» και του προσώπου του Δημάρχου.
Βεβαίως η προεκλογική περίοδος εξελίχθηκε σ’ ένα ιδιαίτερο πολιτικό περιβάλλον. Θα έλεγα πως η συγκυρία δεν μας ευνοούσε. Ο α΄ γύρος συνέπεσε με τις Ευρωεκλογές. Το αποτέλεσμά τους επέδρασε σημαντικά και στις Αυτοδιοικητικές. Παρ’ όλα αυτά και με αυτές τις συνθήκες η «Συμπαράταξη Λαρισαίων» αναδείχθηκε πρώτη με 42,5%.
Στην εβδομάδα που μεσολάβησε μεταξύ α΄ και β΄ γύρου είχαμε μια σειρά από ενδιαφέρουσες εξελίξεις, που σίγουρα άσκησαν και αυτές την επιρροή τους στους πολίτες.
Ωστόσο, οι Λαρισαίοι στον δεύτερο γύρο των εκλογών πήγαν στην κάλπη με ένα ξεκάθαρο δίλημμα που αφορούσε στην επιλογή του προσώπου που θα διαχειριστεί τις τύχες του Δήμου μας. Σ΄ αυτό άλλωστε επιμείναμε και εμείς καθόλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Οι συνδημότες μας στο δίλημμα αυτό έδωσαν σαφή απάντηση, δίνοντάς μας μια καθαρή και ευρεία νίκη. Νιώθω για μια φορά ακόμα την ανάγκη, ως Δήμαρχος, να εκφράσω τις ευχαριστίες τόσο εμού όσο και των μελών της παράταξής μας, στους Λαρισαίους για τη στήριξή τους και την αναγνώριση της μεγάλης προσπάθειας που καταβάλαμε στον Δήμο εδώ και πέντε χρόνια».

-Από μια πρώτη ανάγνωση του εκλογικού αποτελέσματος φαίνεται πως ψηφισθήκατε υπερκομματικά, οι πολίτες φαίνεται πως ξεπέρασαν τα κομματικά τους πιστεύω και επέλεξαν πρόσωπο.
«Όντως αυτή είναι η εικόνα. Το πίστευα και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Αντιλαμβανόμουν πως άνθρωποι από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους αναγνωρίζουν το έργο και γενικότερα την προσπάθειά μας, παρά τα λάθη και τις αδυναμίες που υπήρξαν. Πιστεύω ότι εκτίμησαν το ύφος και το ήθος στη διοίκηση του Δήμου.
Ας μην διαφεύγει της προσοχής πως η “Συμπαράταξη Λαρισαίων”, ως πετυχημένο αυτοδιοικητικό εγχείρημα, συγκροτείται από ανθρώπους με διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, αντιλήψεις ή κομματικές προτιμήσεις. Τα θέματα όμως της πόλης και του Δήμου μας είναι αυτά που κατέχουν την πρώτη θέση στο ενδιαφέρον και στις προσπάθειές μας.
Πιστεύω βαθύτατα πως βάρυνε στην επιλογή των πολιτών και το πρόσωπο του δημάρχου αλλά και η ευρύτητα της Συμπαράταξης. Η ευρύτερη αποδοχή και το τελικό αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης είναι ιδιαίτερα τιμητικά και συγκινητικά για μένα και τους συνεργάτες μου. Και τούτο γιατί μας δίνει δύναμη για να συνεχίσουμε την προσπάθεια που πριν μία πενταετία ξεκινήσαμε».

-Τι μηνύματα εισπράξατε από τους πολίτες, ποιο νομίζεται πως είναι το βασικό μήνυμα της επανεκλογής σας;
«Πιστεύω ότι το μήνυμα είναι συγκεκριμένο και συμπυκνώνεται στην προτροπή “συνεχίστε το έργο σας”. Οι πολίτες φαίνεται ότι στέκονται θετικά απέναντι σε όσα έχουμε κάνει, όσα έχουν ήδη δρομολογηθεί και όσα προγραμματίζουμε να υλοποιήσουμε ώστε να καταστήσουμε τη Λάρισα και γενικά τον Δήμο μας πρώτο περιφερειακό πόλο ανάπτυξης. Έχουμε τις δυνατότητες, τις προοπτικές, τα πλεονεκτήματα, αλλά και το σχέδιο και την εμπειρία όσα επαγγελθήκαμε να τα κάνουμε απτή πραγματικότητα προς όφελος των πολιτών».

-Εσείς ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους συμπολίτες;
«Ότι θα είμαι και πάλι Δήμαρχος όλων των Λαρισαίων. Θα συνεχίσω να είμαι ανοικτός σε συνεργασίες και συνέργειες με φορείς, συλλογικότητες και κάθε πολίτη. Οι πόρτες του Δημαρχείου θα είναι ανοικτές για όλους. Την έννοια της συμμετοχικότητας θα την υπηρετήσω με ευλάβεια και στη δεύτερη θητεία, διευρύνοντας και ουσιαστικοποιώντας το περιεχόμενό της.
Και εάν κατά την πρώτη θητεία έλειψε, όπως έχω επανειλημμένα τονίσει, η συχνή επαφή μου με τον κόσμο λόγω φόρτου εργασίας, πιστεύω ότι την επόμενη τετραετία, αυτή η... αρρυθμία, που κι εμένα δυσαρεστούσε, θα αποτελέσει παρελθόν».

-Είπατε και προχθές πως η απλή αναλογική επιβάλλει συνεργασίες. Εσείς πώς θα το πράξετε αυτό; Θα δώσετε μια αντιδημαρχία στον κ. Γαμβρούλα για παράδειγμα ή θα ακολουθήσετε πολιτική ευρύτερων συνεργασιών;
«Όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές, είμαστε ανοικτοί και σε προτάσεις και σε ιδέες. Ως άνθρωποι του διαλόγου, της συνεννόησης και της σύνθεσης θεωρούμε τη συνεργασία στο πλαίσιο του Δημοτικού Συμβουλίου αναγκαιότητα και όρο απαραίτητο για την πρόοδο του τόπου μας. Είμαι πεπεισμένος πως ανάλογη θα είναι η διάθεση και από τις άλλες παρατάξεις που συμμετέχουν στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Εξάλλου η απλή αναλογική απαιτεί και επιβάλλει τις συνεργασίες. Στο όραμά μας, μπορούν οι εφικτές προγραμματικές προτάσεις των παρατάξεων που διατυπώθηκαν κατά την προεκλογική περίοδο, εκλογών, να «κουμπώσουν» και να εμπλουτίσουν το δικό μας πρόγραμμα και όραμα. Έχουμε ανοιχτά αυτιά προς κάθε κατεύθυνση, όταν οι προτάσεις αυτές είναι τεκμηριωμένες, διατυπώνονται με ευθύνη, με δημοκρατικό ήθος και ύφος.
Ειδικά όμως για τη νεολαία, για τους νέους και τις νέες, θέλουμε να ασχοληθούμε ιδιαίτερα. Στην προεκλογική περίοδο τους καλέσαμε να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία, τονίζοντας ότι θέλουμε να συνδιαμορφώσουμε τη Λάρισα της επόμενης ημέρας. Απευθυνθήκαμε στη νεολαία της πόλης και του Δήμου, τονίζοντας χαρακτηριστικά “σας βλέπουμε και σας ακούμε”. Στη νέα θητεία έχω δεσμευτεί ότι αυτό θα γίνει πράξη. Ο κ. Γαμβρούλας, στον οποίο αναφερθήκατε, είναι νέος άνθρωπος. “Τον βλέπουμε και τον ακούμε” λοιπόν, όπως και πολλούς άλλους».

-Έχουμε εθνικές εκλογές μπροστά μας και στην περίπτωση που η ΝΔ αναλάβει τα ηνία της χώρας, θα έχετε όντως πρόβλημα ως δήμαρχος της Λάρισας που υποστηρίχθηκε από άλλα κόμματα ( ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, Ποτάμι, Οικολόγοι);
«Δεν πιστεύω ότι υπάρχει σοβαρός πολιτικός που να μπορεί να υποστηρίξει τέτοιο επιχείρημα. Είναι αστείο. Όπως ξέρετε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου συναντήθηκα με τους Αλ. Τσίπρα, Κυρ. Μητσοτάκη, Φ. Γεννηματά, Στ. Θεοδωράκη, υποψηφίους ευρωβουλευτές πολλών κομμάτων, όλους τους βουλευτές της Λάρισας, ανεξαρτήτως κόμματος.
Με όλους αυτούς είχα και θα έχω μια δημιουργική και ουσιαστική σχέση, στο πλαίσιο των θεσμικών μας ρόλων. Mου φαίνεται αδιανόητο να υπάρξουν προβλήματα στις σχέσεις Δήμου, Κυβέρνησης και Υπουργείων. Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει Πρωθυπουργός ή Υπουργός Εσωτερικών που θα εμφορείται από τέτοιες αντιλήψεις και λογικές. Εξάλλου, το θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν αφήνει τέτοια περιθώρια. Ο Δήμος πρέπει να έχει ώριμες μελέτες για να διεκδικήσει οποιοδήποτε έργο. Αυτό είναι το κλειδί. Και ο Δήμος μας μέσα στην προηγούμενη θητεία κατάφερε να έχει έτοιμα έργα 45 εκατ. ευρώ, μελετημένα και χρηματοδοτημένα για την περίοδο που έρχεται».

-Έχετε καταλήξει αν πρέπει και σε ποιες αλλαγές, σε πρόσωπα και δομές θα προχωρήσετε τον Σεπτέμβριο, με αφορμή και τη νέα σας θητεία;
«Όπως καταλαβαίνετε είναι πολύ νωρίς ακόμα να μιλήσουμε με λεπτομέρειες για τέτοιου είδους ζητήματα. Άλλωστε μέχρι τότε έχουμε να συνεχίσουμε το έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ωστόσο, με βάση και την εμπειρία της θητείας μας που ολοκληρώνεται σε τρεις μήνες, στον Δήμο απαιτούνται σημαντικές αλλαγές. Αυτές αγγίζουν δομές και πρόσωπα σε όλα τα επίπεδα, τόσο στο πολιτικό όσο και στο διοικητικό. Δεν βλέπω πάντως κάποιον λόγο ιδιαίτερης αδημονίας. Όλα, σας διαβεβαιώνω θα γίνουν όταν και όπως πρέπει».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass