ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΖΑΖΑ

"Τιτάνιος ο αγώνας για εξοικονόμηση δαπανών στα νοσοκομεία"

* Η ΥΠΟΔΙΟΙΚΗΤΡΙΑ ΤΗΣ 5ης ΥΠΕ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ "Ε" ΚΑΙ ΑΠΟΤΙΜΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ *ΠΟΙΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ

Δημοσίευση: 29 Σεπ 2019 22:12

Υπέρ της διεύρυνσης των δράσεων για την εξοικονόμηση δαπανών στο σύνολο των φορέων του Υπουργείου Υγείας, ενός από τα πλέον δαπανηρά υπουργεία, και ιδιαίτερα στα νοσοκομεία, τάσσεται η υποδιοικήτρια της 5ης ΥΠΕ κα Παρασκευή Ζαζά, αν και θεωρεί ότι για τη βελτίωση των οικονομικών των νοσοκομείων απαιτείται καλύτερος συντονισμός από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών, παρακολούθηση από τις Υγειονομικές Περιφέρειες και προσαρμογή στις πραγματικές ανάγκες.

Σε μια από τις σπάνιες εμφανίσεις της, η «σιδηρά κυρία» της 5ης ΥΠΕ, που ανέλαβε ως συντονίστρια Επιτροπής να προωθήσει τις κατευθύνσεις του Υπουργείου Οικονομικών στα νοσοκομεία οργώνοντας την τελευταία διετία ολόκληρη την Ελλάδα, επιχειρεί μια αποτίμηση των πρώτων 4 δράσεων για την εξοικονόμηση δαπανών και μιλά για τις ατομικές συμβάσεις στους τομείς της καθαριότητας, φύλαξης και σίτισης, τις εμπρόθεσμες πληρωμές των τιμολογίων της ΔΕΗ, τις συντηρήσεις του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, αλλά και την παραγωγή οξυγόνου από τα δημόσια νοσοκομεία.

Δηλώνει υπερήφανη για το έργο της Επιτροπής, που επιφορτίστηκε τη φετινή χρονιά με τη σύνταξη του προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας με τη νέα του μορφή, αυτή των προγραμμάτων επίδοσης και αποκαλύπτει τα νέα πεδία για εξοικονόμηση δαπανών, που είναι η διαχείριση των υλικών που βρίσκονται σε παρακαταθήκη στα νοσοκομεία, η παρακολούθηση των εργαστηριακών εξετάσεων και της κατανάλωσης των ενεργειακών πόρων καθώς και η διαχείριση των αμιγώς μολυσματικών αποβλήτων.

Από τις πρώτες επαφές της εκτιμά ότι η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου θα συνεχίσει την υλοποίηση των δράσεων της Επιτροπής, πρακτική που μένει να αποδειχθεί…

* Είστε πρόεδρος στην Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας για τα οικονομικά των νοσοκομείων...

- Ήμουν στη διυπουργική επιτροπή η μόνη εκπρόσωπος από Υγειονομικές Περιφέρειες, οι υπόλοιποι από πλευράς Υπουργείων ήταν υπηρεσιακοί και σύμβουλοι των υπουργών. Ήμουν όμως συντονίστρια για την υλοποίηση δράσεων εξοικονόμησης δαπανών στους φορείς του Υπουργείου Υγείας.

* Από την Επιτροπή ποιες ήταν οι διαπιστώσεις, ώστε να είναι αναγκαίες οι δράσεις για την εξοικονόμηση δαπανών στο Υπουργείο Υγείας; Ποια προβλήματα εντοπίστηκαν στα οικονομικά των νοσοκομείων;

- Οι επισκοπήσεις δαπανών είναι δράση του Υπουργείου Οικονομικών για όλα τα υπουργεία. Απλά εμείς είμαστε ένα από τα τρία πιλοτικά. Το Υπουργείο Υγείας επιλέχθηκε γιατί είναι από τα πιο δαπανηρά. Στις πρώτες συναντήσεις με το Υπουργείο Οικονομικών έπεσαν πάρα πολλά στο τραπέζι αλλά εστίασαν σε συγκεκριμένες δαπάνες.

Οι 4 βασικοί άξονες, στους οποίους κινηθήκαμε, ήταν οι υπηρεσίες outsourcing εξωτερικής ανάθεσης αναφορικά με την καθαριότητα, φύλαξη και σίτιση και η μετάβαση από αναδόχους σε ατομικές συμβάσεις, οι ενεργειακοί πόροι με τις εμπρόθεσμες πληρωμές των τιμολογίων της ΔΕΗ, ώστε να επιτυγχάνεται έκπτωση 27% στην ανάλωση. Από εκεί και μόνο υπήρχε στόχος να εξοικονομηθούν γύρω στα 9,5 εκατ. ευρώ ετησίως σε όλη την Ελλάδα.

Τρίτος άξονας ήταν οι εξοικονομήσεις από τις συντηρήσεις του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Από το 2016 μέχρι αρχές 2019 δόθηκαν πάνω από 70 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Υγείας και δεν γνωρίζω πόσα άλλα πανελλαδικά από το ΕΣΠΑ για αναβαθμίσεις εξοπλισμού. Το συμβόλαιο συντήρησης για ένα καινούργιο μηχάνημα μετά την εγγύηση είναι δραματικά πιο χαμηλό από τη συντήρηση ενός μηχανήματος 15ετίας.

Τα νοσοκομεία εδώ χρειάστηκε να κάνουν μια καταγραφή των νέων μηχανημάτων, που ανέμεναν, και την καθοδήγηση από εμάς να τρέξουν πιο γρήγορα και να δώσουν βαρύτητα σ’ αυτές τις προμήθειες για να υπάρξει η εξοικονόμηση από τις συντηρήσεις.

* Προχώρησε και σε ποιον βαθμό αυτό το πακέτο των δράσεων; Ποια ήταν τελικά η εξοικονόμηση στην 5η ΥΠΕ;

- Οι ατομικές συμβάσεις έγιναν και για να εξοικονομηθούν δαπάνες αλλά και να φύγει αυτός ο κόσμος από τις άθλιες εργασιακά συνθήκες. Δεν ήταν δράση εξοικονόμησης αλλά καθαρά κοινωνική, η οποία όμως αν μας δινόταν η δυνατότητα να την αποτιμήσουμε σε βάθος τριετίας ή τετραετίας, θα προέκυπτε και όφελος. Δυστυχώς όμως δεν είχαμε τον χρόνο να το κάνουμε.

* Μπορούμε όμως να αποτιμήσουμε το όφελος από τους ενεργειακούς πόρους με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ...

- Από τους στόχους ανά Υγειονομική Περιφέρεια προκύπτει ότι στην καθαριότητα θα επιτευχθεί ο στόχος κατά πολύ, το ίδιο για τη σίτιση. Στη ΔΕΗ σε καμία περίπτωση -θα πούμε γιατί. Επίσης, πιάνουμε τον στόχο και τον ξεπερνάμε για το οξυγόνο. Για τα μισθώματα, την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας δηλαδή, δεν έγινε και πολλή δουλειά. Για τις συντηρήσεις των μηχανημάτων κατά πολύ.

Για τις συντηρήσεις μηχανημάτων αξίζει να αναφερθεί γιατί το θεωρώ προσωπικό επίτευγμα. Από τα 2.342 νέα μηχανήματα που εγκαταστάθηκαν το 2018 αλλά και το 2019 μέχρι σήμερα, πάνω από τα 1.300 είναι μόνο για την 5η ΥΠΕ. Είχα πάρα πολύ καλή συνεργασία με τον αναπληρωτή υπουργό Παύλο Πολάκη, δεν αρνήθηκε ποτέ και έκανε τα πάντα για να εξασφαλίσει χρήματα είτε από τα αποθεματικά του Υπουργείου και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είτε από οπουδήποτε αλλού.

* Στη δράση για την εξόφληση των τιμολογίων της ΔΕΗ τι δεν πήγε καλά και τα πράγματα δεν κύλησαν όπως περιμένατε;

- Το πρόβλημα ήταν μια ασυμφωνία μεταξύ της ΔΕΗ και του Υπουργείου Οικονομικών για το πώς θα είναι τα αρχεία που θα στέλνονται από τη ΔΕΗ κάθε χρόνο προκειμένου να εκδοθεί η ΚΥΑ.

Ένας άλλος λόγος που δεν ευόδωσε ήταν γιατί από το 2014 που περάσαμε τα Κέντρα Υγείας από τα νοσοκομεία στις ΥΠΕ πέρασαν και οι οφειλές τους. Υπήρχαν όμως και οφειλές προ του 2014, που μεταφέρθηκαν αλλά δεν μπορούσαν να πληρωθούν από τις ΥΠΕ αφού δεν ήταν δικές τους δαπάνες αλλά των νοσοκομείων. Και να ήταν εμπρόθεσμα τα νοσοκομεία αν υπήρχε ακόμα και μια μικρή οφειλή, έστω 2 ευρώ, και υπήρχε στην καρτέλα σε συγκεκριμένο ΑΦΜ, η ΔΕΗ δεν έδινε την έκπτωση με αποτέλεσμα να μην μπορέσουμε να πιάσουμε τον στόχο των 9,5 εκατ. ευρώ. Δεν είναι και λίγα...

* Και η δράση με το οξυγόνο. Πώς την αξιολογείτε;

- Η δράση με το οξυγόνο μπήκε στο τραπέζι των επισκοπήσεων γιατί δόθηκαν πολλά χρήματα, περισσότερο στη νησιωτική χώρα και λιγότερο στην ηπειρωτική, για να αγοραστούν μονάδες παραγωγής οξυγόνου. Στην αρχή ήταν μία εταιρεία, μονοπώλιο, μετά μπήκαν 2-3 εταιρείες, 4 νομίζω είναι τώρα. Όταν άκουσαν ότι θα μπουν και μηχανήματα παραγωγής, καθένα από τα οποία μπορούσε να εξυπηρετήσει και όμορα νοσοκομεία, οι ίδιες οι εταιρείες από μόνες τους έριξαν τις τιμές. Υπήρξε και η οδηγία να γίνουν διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες, ενώ και τα νοσοκομεία μπήκαν στη διαδικασία να κάνουν διαγωνισμούς με αποτέλεσμα να πέσουν οι τιμές. Παρότι ο στόχος ήταν μεγαλύτερος, φαίνεται να φτάνουμε σχεδόν στα 2 εκατ. ευρώ εξοικονόμηση. Μόνο από την αγορά του οξυγόνου! Από αυτή οι 314.000 ευρώ αφορούν στην εξοικονόμηση της 5ης ΥΠΕ.

Θεωρώ ότι έγινε μεγάλη βουτιά στις τιμές αγοράς. Θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη όταν οι μονάδες παραγωγής, ιδιαίτερα στη νησιωτική Ελλάδα, θα αρχίσουν να δουλεύουν.

* Υπάρχει και η δράση για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, θέμα με ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον για την προηγούμενη κυβέρνηση. Έχει καταγραφεί και αποτιμηθεί οικονομικά η ακίνητη περιουσία;

- Όλη! Έχει καταγραφεί όλη η περιουσία από την κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας μέχρι και του πιο μικρού νοσοκομείου. Αυτό που ενδιέφερε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να δει, παρότι έχουμε έναν τεράστιο αριθμό κτιρίων, οικοπέδων, κληροδοτημάτων στην κατοχή μας ως Υπουργείο Υγείας, από αυτά πόσα εκμεταλλευόμαστε για να στεγάσουμε δικές μας υπηρεσίες ή να έχουμε κέρδος, όφελος, να τα νοικιάζουμε δηλαδή για να έχουμε έσοδα. Και πόσα έχουμε μισθωμένα ακίνητα, που τα νοικιάζουμε από ιδιώτες για να στεγάζουμε δικές μας υπηρεσίες. Να εκμεταλλευτούμε δηλαδή τη δική μας περιουσία, παρότι έχει στην αρχή ένα κόστος για τις μετατροπές, και να μην πληρώνουμε ενοίκια.

* Είχαν οικονομικά αποτελέσματα οι κινήσεις σας στην κατεύθυνση αυτή;

- Μόνο το 2017 από δομές που μετέφερε η 5η ΥΠΕ εξοικονομήθηκαν 258 χιλιάδες, άλλες 31-32 χιλιάδες από μειώσεις που έγιναν σε μισθώματα. Συνολικά το 2017 εξοικονομήθηκαν 450 χιλιάδες, οι 290 χιλιάδες από μισθώματα, οι 65 χιλιάδες από πάγια και 95 χιλιάδες από αντίστοιχες διακοπές τηλεφωνικών γραμμών. Αντίστοιχες εξοικονομήσεις την ίδια χρονιά έγιναν σε ολόκληρη την Ελλάδα. Για το 2019 δεν φαίνεται να πιάνουμε τον στόχο που είχαμε θέσει.

* Μιλάμε όμως για αξιοποίηση και όχι πώληση περιουσιακών στοιχείων…

- Μιλάμε και για αξιοποίηση για αύξηση των εσόδων των φορέων...

* ...χωρίς να αποκλείεται και η εκποίηση;

- Όχι δεν αποκλείεται! Όταν κάναμε τις εκπαιδευτικές συναντήσεις σε όλη την Ελλάδα, εκφράστηκε η ανάγκη από τα στελέχη των νοσοκομείων για τη σύσταση μιας Επιτροπής, αυτό προτείναμε και εμείς ως Επιτροπή, που θα είναι γνωμοδοτική και θα κάνει και προτάσεις στην πολιτική ηγεσία για την ακίνητη περιουσία του Υπουργείου Υγείας. Τα κληροδοτήματα έχουν άλλο καθεστώς και διαπιστώθηκε ότι πολλά στελέχη νοσοκομείων αδυνατούσαν να βγάλουν άκρη, προσπαθώντας να έρθουν σε επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες καθώς δεν είχαν ούτε την πληροφόρηση ούτε την ενημέρωση, που θα έπρεπε να έχουν για να κάνουν κάποια κίνηση ή όχι.

Αυτό προτάθηκε στο Υπουργείο και γι΄ αυτή την πρόταση σύστασης μιας κεντρικής Επιτροπής ενημέρωσα την παρούσα πολιτική ηγεσία μέσω του γενικού γραμματέα.

* Υπήρξε και μια ακόμα δράση για την εξοικονόμηση δαπανών, που αφορά στον έλεγχο των προμηθειών. Τι απέδωσαν οι προσπάθειες στην κατεύθυνση αυτή;

- Πράγματι υπήρχε η δράση για την κεντρικοποίηση των δαπανών των νοσοκομείων μέσω της ενεργοποίησης της ΕΚΑΠΥ. Η συγκεκριμένη δράση είχε οριστεί στα 17 εκατ. για το 2019 γιατί είχαν προτείνει να μπουν τρεις διαγωνισμοί, οι οποίοι όμως δεν τελεσφόρησαν. Ο ένας τελεσφόρησε αλλά κατέληξε σε υλικά που είχαν προδιαγραφές που δεν μας... έκαναν, ο άλλος ακυρώθηκε γιατί οι προδιαγραφές ήταν παλιές και ένας τρίτος για τον ίδιο λόγο.

Όμως η ΕΚΑΠΥ έτρεξε ένα σωρό άλλους διαγωνισμούς με ελλιπέστατο προσωπικό -έχει 20 άτομα για όλη την Ελλάδα! Ζητούσε διακαώς βοήθεια εμπειρογνωμόνων από νοσοκομεία, γιατρούς και νοσηλευτές, για τις προδιαγραφές και εκεί υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Ξέρουμε να φωνάζουμε ότι δεν έχουμε υλικά αλλά δεν είμαστε αυτοί που θα καθήσουμε στο τραπέζι να βγάλουμε προδιαγραφές.

Τα 17 εκατ., όπως καταλαβαίνετε, δεν πιάνονται σε καμία περίπτωση μέσα στο 2019.

* Τελικά ανεξάρτητα αν το οικονομικό αποτέλεσμα δεν ήταν το επιθυμητό, η Επιτροπή λειτούργησε ώστε να περάσει μια διαφορετική αντίληψη στη διαχείριση των οικονομικών των νοσοκομείων;

- Εννοείται! Καταρχήν δεχόμασταν συγχαρητήρια όπου και αν πήγαμε. Είχε πάρα πολλά χρόνια να γίνει κάτι αντίστοιχο.

Στις συναντήσεις της Επιτροπής με τα νοσοκομεία μάς δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσουμε για πολλά οικονομικά θέματα. Τα νοσοκομεία είχαν μια υποδιοίκηση ΥΠΕ που γνώριζε τα οικονομικά γιατί τα έχω δουλέψει από την πρώτη γραμμή, μιλούσα τη γλώσσα τους δηλαδή, είχαν τον πρόεδρο της ΕΚΑΠΥ, είχαν συμβούλους του υπουργού, που θα μπορούσαν να μεταφέρουν αντίστοιχα προβλήματα. Ενιωσαν ότι δεν είναι μόνοι τους, δεν κολυμπάνε στα βαθιά μόνοι τους. Αφήσαμε τηλέφωνα, υπήρχε επαφή, προσωπικά με κάλεσαν από πολλά νοσοκομεία και μας ζητούσαν να ξαναπάμε.

Ήταν πάρα πολύ ωραίο όλο αυτό και συζητήθηκαν και νέες δράσεις που προτάθηκαν στην Επιτροπή για το 2020.

* Εκτιμάτε δηλαδή ότι η Επιτροπή πρέπει να συνεχίσει το έργο της ανεξάρτητα από την πολιτική αλλαγή...

- Πρέπει να συνεχίσει και από όσο γνωρίζω θα συνεχίσουν το εγχείρημα-δεν έχουν και τη δυνατότητα να το σταματήσουν γιατί είναι υποχρεωτικό από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Προσωπικά ενημέρωσα για τα πάντα και στη φάση αυτή ενημερώθηκαν και για τις νέες δράσεις που είχαν προταθεί. Από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία είχαμε πάρει τις ευλογίες να τις προωθήσουμε, όμως επειδή υπάρχει και πολιτική απόφαση έχουν ζητήσει μια παράταση για να ενημερωθούν και οι υπουργοί για τις δράσεις.

* Ασχολείστε και με τη σύνταξη του νέου προϋπολογισμού στο Υπουργείο Υγείας...

- Εκτός των άλλων, η Επιτροπή το 2019 είχε και ως έργο την παρθενική σύνταξη του προϋπολογισμού με τη νέα μορφή που δίνει το Υπουργείο Οικονομικών, τη μορφή προγραμμάτων επίδοσης. Είναι ένας νέος τρόπος που θα εστιάζει στο αποτέλεσμα, θα γίνεται ένας καταμερισμός με βάση τα προγράμματα που θα χρηματοδοτούνται από κάθε Υπουργείο με το δημόσιο χρήμα και θα συμφωνηθούν συγκεκριμένοι δείκτες, με τους οποίους θα αποτιμάται το έργο.

Φέτος τον προϋπολογισμού του 2020 θα τον δώσουμε όπως τον δίνουμε συνήθως αλλά θα τον δώσουμε και με τη μορφή προγραμμάτων επίδοσης, με τη νέα μορφή. Αυτός που θα κατατεθεί μέχρι τον Νοέμβριο στη Βουλή θα έχει και τις δύο μορφές και από το 2023 θα έχουμε τη νέα μορφή σε όλο το κράτος, όχι μόνο τα Υπουργεία αλλά και τα Νομικά Πρόσωπα

* Η Επιτροπή, δηλαδή, θα συντάξει έναν προϋπολογισμό-οδηγό για όλα τα νοσοκομεία;

- Θα προτείνει τη μορφή των προγραμμάτων επίδοσης όχι για τα νοσοκομεία, μην παρεξηγηθούμε, αλλά για τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας.

Μέχρι τώρα έγινε μια εισήγηση ποια θα είναι τα προγράμματα με την παλιά και τη νέα μορφή του προϋπολογισμού. Στη φάση που αποχώρησα θα γινόταν και μια συμφωνία για τους δείκτες που θα παρακολουθούν την απόδοση των προγραμμάτων, ουσιαστικά την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Και όλο αυτό θα είναι υποχρεωτικό από το 2023 και για τα νοσοκομεία.

* Αναφερθήκατε προηγουμένως και σε νέες δράσεις εξοικονόμησης πέραν όσων βρίσκονται σε εξέλιξη. Ποιες είναι οι προτεινόμενες δράσεις για τη συνέχεια;

- Καταρχήν μιλάμε για σωστότερη διαχείριση των υλικών που βρίσκονται σε παρακαταθήκη στα νοσοκομεία και αφορούν σε αλλότρια περιουσιακά στοιχεία για έκτακτες και επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις, ως επί το πλείστον ορθοπεδικά και καρδιολογικά, στα οποία δίνει μεγάλη έμφαση το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους γιατί η δαπάνη ξεπερνά ετησίως τα 70 εκατ. ευρώ. Τα υλικά αγοράζονται με εξωδιαγωνιστικές διαδικασίες ακόμα και τώρα, χωρίς υπογραφή σύμβασης με αναδόχους προκαλώντας μεταχρονολογημένες δαπάνες που όμως δεν είναι δεκτικές άμεσης πληρωμής, γιατί προφανώς είναι παράνομες και εκεί χρειαζόμαστε τις περιβόητες νομιμοποιήσεις δαπανών. Αυτά το Υπουργείο Οικονομικών ήθελε να τα μηδενίσει.

Στην Επιτροπή είχαμε αποφασίσει ποια νοσοκομεία θα ήταν πιλοτικά, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, το Ιπποκράτειο στην Αθήνα και το Νοσοκομείο της Λαμίας, που θα έτρεχαν τρόπους παρακολούθησης και θα υιοθετούσαν καλές πρακτικές από άλλα νοσοκομεία. Μείναμε δυστυχώς στη φάση του συντονισμού.

Από όσα αποκόμισα από τις πρώτες συναντήσεις με τον νέο γενικό γραμματέα του υπουργείου, έχουν τη διάθεση να το προχωρήσουν και αυτό.

Μια άλλη αναγκαία δράση είναι η παρακολούθηση των εργαστηριακών εξετάσεων. Το 90% των νοσοκομείων έχει σύστημα παρακολούθησης του αριθμού των εξετάσεων, από πού ήρθαν, ποιος τις παρήγγειλε, για ποιο τμήμα και για ποιον ασθενή. Σχεδόν όμως το 95% δεν το παρακολουθεί σε σχέση με την ανάλωση των υλικών. Τα νοσοκομεία αγοράζουν εξετάσεις σε συγκεκριμένη τιμή. Αυτό προϋποθέτει ότι τα αναλώσιμα που είναι συνοδός εξοπλισμός τη συγκεκριμένη χρήση τους. Με ένα κιτ μπορεί για παράδειγμα να κάνεις 10 εξετάσεις. Γίνεται έτσι ή για το ένα κιτ κάνουμε δυο-τρεις και τέλος;

* Διακρίνετε σπατάλη σ’ αυτόν τον τομέα;

- Υπάρχει σπατάλη. Είναι μεγάλο το κόστος για εργαστηριακές εξετάσεις, πάνω από 150 εκατ. σε όλη την Ελλάδα. Είναι μια προμήθεια που αγοράζεται, στην ουσία αγοράζεις υπηρεσία με συνοδό εξοπλισμό. Αλλά δεν γίνεται σωστή παρακολούθηση.

Μια άλλη νέα δράση εξοικονόμησης είναι η παρακολούθηση της κατανάλωσης των ενεργειακών πόρων, που ξεκίνησε από τη δική μας Υγειονομική Περιφέρεια.

Σκοπός του εγχειρήματος ήταν να υπάρχει συγκρισιμότητα καταναλώσεων (ΔΕΗ, φυσικού αερίου, πετρελαίου θέρμανσης, νερού) μεταξύ νοσοκομείων της ίδιας κατηγορίας γιατί υπήρχαν τρελές διαφορές και μέσα από τις συχνές συναντήσεις των ενεργειακών υπευθύνων με τις διοικήσεις και την επιτροπή να υιοθετηθούν συμπεριφορές πιο φιλικές προς το περιβάλλον. Θα υπήρχε τελικά ένα εργαλείο που θα μας επέτρεπε να πάρουμε μια απόφαση για την πιθανή ενεργειακή αναβάθμιση ενός νοσοκομείου -τώρα τρέχουν πολλά προγράμματα για ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων σε όλο το δημόσιο.

Δεν έτρεξε είναι αλήθεια όσο θα θέλαμε, δεν υπήρχε και ο χρόνος να το παρακολουθήσω αρκετά, όμως υπάρχουν νοσοκομεία που έκαναν τις καταγραφές των καταναλώσεών τους.

Και μια τελευταία δράση: Μιλάμε και για έναν εναλλακτικό τρόπο διαχείρισης των αμιγώς μολυσματικών αποβλήτων. Αυτό είναι ένα μεγάλο κόστος, για το 2018 μας κόστισε 18,4 εκατ. για να διαχειριστούμε σχεδόν 10 τόνους μολυσματικών υλικών. Η συγκεκριμένη δράση θα αφορούσε στην επένδυση σε μηχανήματα που κάνουν αδρανοποίηση των μολυσματικών υλικών και τα μετατρέπουν σε κοινά απόβλητα, η διαχείριση των οποίων δεν είναι τόσο ακριβή. Από μελέτες που έγιναν και ανάλογα με τον τρόπο αδρανοποίησης θα μπορούσαμε να εξοικονομήσουμε από 10 μέχρι 12 εκατ. Είναι ξεκάθαρο ότι το κόστος είναι πολύ αυξημένο στη νησιωτική Ελλάδα, ενώ οι πιο οικονομικοί είμαστε εμείς με 1,56 ευρώ ανά κιλό, όταν η Κρήτη είναι στο 2,77 ευρώ ανά κιλό και η 2η ΥΠΕ που έχει το Αιγαίο στο 2,12 ευρώ ανά κιλό…

* Εν κατακλείδι, εάν εφαρμοστούν πλήρως όλες οι δράσεις που επέβλεπε αλλά και όσες προγραμμάτιζε η Επιτροπή θα αντιμετωπιστούν τα οικονομικά θέματα των νοσοκομείων ή θα παραμείνει προβληματικό το συγκεκριμένο κομμάτι;

- Η επιτροπή εστιάζεται σε συγκεκριμένες δράσεις για την εξοικονόμηση δαπανών. Τα οικονομικά των νοσοκομείων προσωπικά θεωρώ ότι θέλουν καλύτερο συντονισμό από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών, παρακολούθηση από τις Υγειονομικές Περιφέρειες και προσαρμογή στις πραγματικές ανάγκες.

 

Συνέντευξη στον Δημ. Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass