«Πετύχαμε την ενότητα, στοχεύουμε στην τουριστική ανάπτυξη»

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΩΝ ΠΑΡΑΛΙΩΝ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΣΙΩΤΗΣ ΜΙΛΑ ΤΗΝ «Ε» ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ, ΤΙΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ, ΤΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Δημοσίευση: 13 Οκτ 2019 22:10

Πριν τρία χρόνια, επαγγελματίες των παραλίων του νομού Λάρισας ένωσαν τις δυνάμεις τους για έναν κοινό στόχο, την τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Συστάθηκε ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Παραλίων ν. Λάρισας, από ανθρώπους με όραμα, που παρά τις αντίξοες συνθήκες επιμένουν να στηρίζουν και να επενδύουν στον τόπο τους.

Συνεχίζουν να αγωνίζονται με σταθερά βήματα στην πορεία που χάραξαν και πιστεύουν ακράδαντα ότι η περιοχή έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα για να γίνει κορυφαίος τουριστικός προορισμός. Γι’ αυτήν την πορεία, το όραμά τους, αλλά και τα μελλοντικά τους σχέδια μιλά στην «Ε» ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου κ. Δημήτρης Χασιώτης.

Συνέντευξη

στη Λένα Κισσάβου

* Κύριε Χασιώτη, ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Παραλίων ν. Λάρισας, διανύει τον τρίτο χρόνο δράσης του. Σε μια αποτίμηση του έργου του, ποιοι θεωρείτε ότι είναι οι σημαντικότεροι στόχοι που κατέκτησε;

- Ο Σύλλογος Καταστηματαρχών, με την ίδρυσή του και στο σύντομο χρονικό διάστημα της δράσης του ως και τώρα, έχει πετύχει αρκετά πράγματα. Και πρώτα απ' όλα, πέτυχε τη σύνδεση όλων των επαγγελματιών, όλων των παραλιακών διαμερισμάτων και του ορεινού τουριστικού όγκου, σε μια προσπάθεια να αναδείξει το καταπληκτικό φυσικό περιβάλλον, που χαρακτηρίζει την περιοχή σε βουνό και θάλασσα, όπως και τις πολύ υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που προσφέρουν οι καταστηματάρχες των παραλίων του νομού Λάρισας. Εδώ πρέπει να πούμε ότι αυτό το εγχείρημα έγινε για πρώτη φορά. Ένας ενιαίος Σύλλογος καταστηματαρχών όλων των παραλίων στεγάζει τα κοινά προβλήματα και τις δράσεις όλων των επαγγελματιών της Π.Ε Λάρισας.

Συνεργαστήκαμε όλοι μαζί και με τις δικές μας δυνάμεις κατακτήσαμε στόχους και θέσαμε νέους. Μεταξύ άλλων, τα μέλη του συλλόγου χρηματοδότησαν τη δημιουργία ενός τουριστικού οδηγού, που αναδεικνύει με λεπτομέρειες την περιοχή, τα ιδιαίτερα στοιχεία της και τους αξιόλογους προορισμούς της, ώστε να βοηθά τον κάθε επισκέπτη να γνωρίσει πιο εύκολα τον τόπο μας. Στο διάστημα που πέρασε, ο Σύλλογος κατέγραψε και παρουσίασε μια σειρά προτάσεων που εκτιμά ότι θα βοηθήσουν την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, οι περισσότερες εκ των οποίων αφορούν στη δημιουργία υποδομών. Επισκέφτηκε το Υπουργείο Τουρισμού, όπου η τότε υπουργός κ. Ελενα Κουντουρά αποδέχθηκε την πρόσκλησή του, και μετέβη στα παράλια της Λάρισας για να γνωρίσει από κοντά τα προβλήματά τους. Επίσης επισκέφτηκε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, για να καταθέσει συναφή με τις αρμοδιότητές του αιτήματα, συναντήθηκε με όλους τους παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης -τον Δήμο, την Περιφέρεια Θεσσαλίας- με προϊσταμένους δημοσίων υπηρεσιών και φυσικά με βουλευτές, τους οποίους ενημέρωσε για τη δράση του και παρουσίασε τα αιτήματα και τις προτάσεις του, για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Οι στόχοι του Συλλόγου ήταν και είναι να λυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και οι καταστηματάρχες, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, καθώς φυσικά και η προβολή της παραλιακής ζώνης του νομού Λάρισας και του ορεινού όγκου της, αναδεικνύοντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.

 

* Ποια εκτιμάτε ότι είναι τα σημαντικότερα προβλήματα της ευρύτερης περιοχής των παραλίων, τα οποία αποτελούν τροχοπέδη στην τουριστική ανάπτυξή της; Απ’ τη μεριά σας τι σκοπεύετε να κάνετε για την επίλυσή τους;

- Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή του νομού Λάρισας είναι γνωστά και μακροχρόνια. Η πρόσβαση είναι μία λέξη κλειδί και με ό,τι αυτή συνεπάγεται: δρόμοι, λιμάνια, αναπλάσεις, πολεοδομικά σχέδια, οριοθέτηση παλιού γυαλιού, χρήσεις γης, είναι κάποια σημαντικά προβλήματα που εμποδίζουν την ανάπτυξη της δεύτερης μεγαλύτερης παραλίας της Ελλάδος.

Βέβαια η διαχείριση όλων των παραπάνω είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Απ’ τη μεριά τους οι επαγγελματίες καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για τη στήριξη και την εξέλιξη αυτού του τόπου, στηρίζοντας όποια ενέργεια δρομολογείται προς την κατεύθυνση αντιμετώπισης και επίλυσης των παραπάνω προβλημάτων, ακόμη και πιέζοντας πολιτικούς και υπουργεία, με επισκέψεις μας, όπως προανέφερα. Παράλληλα ο Σύλλογος κάνει συνέργειες με τοπικούς φορείς, με προτάσεις και υποστήριξη σε δράσεις που γίνονται, είτε από την τοπική αυτοδιοίκηση είτε από την Περιφέρεια για να δοθεί λύση σε ό,τι πρόβλημα στέκεται εμπόδιο στην ανάπτυξη αυτού του τόπου. Εμείς θα συνεχίσουμε να οραματιζόμαστε γι’ αυτόν τον όμορφο τόπο, που η φύση τον προίκισε με πεντακάθαρα καταγάλανα νερά, με δαντελωτές παραλίες και υπέροχα βουνά πλούσιας βλάστησης, καθώς και πολλούς άλλους μοναδικούς προορισμούς (ιαματικές πηγές, φαράγγια κ.ά.). Φιλοδοξούμε να γίνει πόλος έλξης και να προσελκύσει σοβαρούς επενδυτές, που θα δημιουργήσουν ξενοδοχειακές μονάδες με ακόμη καλύτερες υποδομές, από τις υπάρχουσες. Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθούν και πάρα πολλές θέσεις εργασίας που τόσο πολύ έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή ο τόπος μας.

 

* Είχατε αναφέρει ότι ένας από τους στόχους των επαγγελματιών των παραλίων είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό;

- Παρατηρώντας την κίνηση των επισκεπτών στα παράλια, διαπιστώνεται ότι υπάρχει μια τάση επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου. Εμείς, πιστεύουμε πως αν λυθούν τα σοβαρά προβλήματα υποδομών, αν δημιουργηθούν νέα καταλύματα υψηλών προδιαγραφών και υπηρεσιών, αν στηρίξουμε όλοι και από τη μεριά του ο καθένας, την προσφορά καλύτερων και μεγαλύτερου εύρους υπηρεσιών, στοχεύοντας στο άριστο, σε συνδυασμό και με την οργάνωση μιας καλύτερης προβολής της περιοχής, σε Ελλάδα και εξωτερικό, μπορούν να γίνουν περισσότερα βήματα και να πάμε πιο μπροστά. Με έναν σωστό σχεδιασμό και τη συνεργασία όλων των φορέων, η περιοχή μπορεί να έχει επισκεψιμότητα όλο τον χρόνο, καθώς προσφέρεται για κάθε εποχή.

 

* Ποια είναι η εικόνα που αποκομίσατε από τη φετινή τουριστική κίνηση στα παράλια;

- Η φετινή σεζόν ξεκίνησε, θα λέγαμε, τον Ιούνιο πολύ καλά και από άποψη καιρού και από άποψη επισκεψιμότητας. Όμως οι απανωτές εκλογές και οι ξαφνικές κακοκαιρίες, κάποιες μέρες του Ιουλίου, δημιούργησαν πρόβλημα στην ομαλή συνέχεια της κίνησης και γενικότερα στους ομαλούς ρυθμούς της καλοκαιρινής σεζόν. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τη σημερινή οικονομική δυνατότητα των Ελλήνων, μπορούμε να πούμε ότι επηρέασαν τη φετινή σεζόν, η οποία συμπερασματικά δεν δικαίωσε την προσπάθεια που κατέβαλαν οι επαγγελματίες.

 

* Τέλος, θα ήθελα να μας αναφέρετε τα μελλοντικά σχέδια του Συλλόγου.

- Τα επόμενα βήματα του Συλλόγου είναι η έκδοση του δεύτερου τουριστικού οδηγού - χάρτη και η διαφήμιση της περιοχής, η συμμετοχή σε τουριστικές εκθέσεις και η συνέργεια, απ’ όπου ζητηθεί, για το γενικό καλό όλων των επαγγελματιών υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά και τουριστικών καταλυμάτων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Όλα αυτά που επισημάναμε παραπάνω, πιστεύουμε είναι δυνατόν να επιτευχθούν, με τη συνεργασία όλων των φορέων, ώστε τα παράλια του νομού Λάρισας να πάρουν επιτέλους τη θέση που τους αξίζει στον τουριστικό χάρτη της Ελλάδας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass