Από τα τραγούδια των μπαλκονιών στην… απογοήτευση

*Ο ΛΑΡΙΣΑΙΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΛΑΜΑΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΒΙΩΝΕΙ Η ΒΟΡΕΙΑ ΙΤΑΛΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΡΕΙΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ ΚΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΘΑΝΑΤΟΥΣ

Δημοσίευση: 03 Απρ 2020 20:00
Πριν από δύο – τρεις εβδομάδες όλοι έβλεπαν τέτοιες εικόνες Πριν από δύο – τρεις εβδομάδες όλοι έβλεπαν τέτοιες εικόνες

«Είμαστε έτσι εδώ και τρεις εβδομάδες. Ο κόσμος βγαίνει μόνο για να πάει μέχρι το σούπερ μάρκετ ή το φαρμακείο αν δεν εργάζεται. Δεν μπορεί να πάει βόλτα, μα δεν το θέλει κιόλας έτσι όπως είναι η κατάσταση. Απαγορεύεται να βρεθεί κάποιος σε άλλη περιοχή. Το άσχημο είναι πως δεν βλέπουμε να αλλάζει γρήγορα η κατάσταση και μοιραία η υπομονή όλων εξαντλείται…».

Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στον Λαρισαίο Γιάννη Γιαλαμά που ζει και εργάζεται στη Βόρεια Ιταλία. Έρχονται και «κουμπώνουν» με το προ ημερών ρεπορτάζ της ιταλικής έκδοσης της Huffington Post, που αναφέρει ότι η κατάσταση στην Ιταλία παίρνει μια άλλη τροπή. Πλέον γίνεται αντιληπτό πως στη γειτονική χώρα έχουν ελαττωθεί τα τραγούδια στα μπαλκόνια. Η αγωνία, η δυσαρέσκεια, η ανησυχία για την επόμενη ημέρα φαίνεται πως έχουν πάρει προσωρινά τη θέση του μεσογειακού χιούμορ και των αστείων βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ίσως γιατί οι περισσότεροι αρχίζουν να καταλαβαίνουν πως αυτή η κατάσταση μπορεί να κρατήσει καιρό και μόλις τελειώσει, να αρχίσει ένας άλλος γολγοθάς. Ο οικονομικός…

Η Λα Σπέτσια είναι πόλη της βόρειας Ιταλίας. Ευρισκόμενη στην κορυφή του κόλπου της Λα Σπέτσια, στη Λιγουρική θάλασσα, είναι σημαντικό εμπορικό λιμάνι και βάση του Ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού.

«Έχουμε κοντά μας τη θάλασσα και αυθόρμητα σκέφτομαι πως και η λέξη καραντίνα, εκτός από το γεγονός πως εφαρμοζόταν στα πλοία την εποχή του Μεσαίωνα, έχει και ιταλικές ρίζες» παρατηρεί ο συνομιλητής μας που ζει εκεί μαζί με την Ισπανίδα σύζυγό του και το 2 ετών παιδάκι τους. Τέτοιες ημέρες σύμφωνα με το προ κορονοϊού πρόγραμμα θα είχε ήδη κλείσει τα εισιτήρια για να περάσει διακοπές στην Ελλάδα. Ο κορονοϊός όμως…

«Μας έχει αλλάξει τη ζωή. Εγώ έχω το δικαίωμα να πάω στην εργασία μου αλλά από κει και πέρα τίποτα άλλο. Μπορείς να πας μόνο μέχρι το σούπερ μάρκετ που είναι πιο κοντά στην κατοικία σου και το αντίστοιχο φαρμακείο» εξηγεί πώς είναι η ιταλική καραντίνα όλο αυτό το διάστημα και φέρνει ως παράδειγμα περιοχές της Λάρισας, διότι του λείπει πολύ καθώς ζει πολλά χρόνια στο εξωτερικό. «Αν ζεις στο κέντρο και σε πιάσει η αστυνομία να είσαι στη Νεάπολη, πληρώνεις πρόστιμο. Δεν μπορείς να βρεθείς πέντε χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι σου για ψώνια. Υπάρχει περιορισμός χρόνου και τόπου».

Υπογραμμίζει πως ειδικά τις τελευταίες ημέρες, αν θέλει η αστυνομία μπορεί να ελέγχει ταυτόχρονα όλους όσοι κυκλοφορούν έξω στην πόλη. Τόσο λίγοι άνθρωποι δηλαδή το επιχειρούν και άλλοι τόσοι αστυνομικοί επιτηρούν τα δρομολόγιά τους.

«Δεν το θέλουν κιόλας διότι φοβούνται. Όλοι φοβόμαστε και παίρνουμε τα απαραίτητα μέτρα. Αποστάσεις, αντισηπτικά και ό,τι άλλο χρειάζεται. Είναι χαρακτηριστικό πως στα φαρμακεία και στα σούπερ μάρκετ πλέον δεν μπορείς να βρεις ούτε μία μάσκα και ούτε αντισηπτικά υγρά».

Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θυμάται πως πριν ένα μήνα περίπου τα μέτρα ήταν περίπου σαν αυτά που επικρατούν τώρα στην Ελλάδα. Με το χαρτί, με τις άδειες και τα SMS. «Όμως τα πράγματα άλλαξαν ξαφνικά. Η Ιταλία χτυπήθηκε από κύμα κρουσμάτων. Κανείς δεν το περίμενε τόσο έντονα και αιφνιδιάστηκε από το μέγεθος. Επίσης, όμως, σκληρά ήταν και τα μέτρα περιορισμού που πήρε η κυβέρνηση». Αυτή τη στιγμή δεν μπορείς να φύγεις από μια πόλη να πας σε άλλη όπως περιγράφει ο ίδιος. Όλοι μένουν εκεί που είναι μέχρι νεωτέρας. Όσο πάει…

«Αν θυμάμαι καλά είμαστε για 22η ημέρα έτσι. Όλοι φοβούνται για τους ανθρώπους τους. Κάποιοι για τους ηλικιωμένους γονείς τους, άλλοι πάλι για τα μικρά παιδάκια τους, όπως εμείς. Επίσης σκληρό είναι να μην μπορείς να κατέβεις ούτε για περπάτημα». Όμως επισημαίνει πως έτσι πρέπει να γίνει καθώς έτσι περιορίζεται η εξάπλωση του ιού «και μέχρι στιγμής έδειξε πως αποδίδει καθώς δεν υπάρχει άλλη λύση».

Πολύ συχνή είναι η επικοινωνία που έχει με τους ανθρώπους του στην Ελλάδα και όπως υπογραμμίζει χαίρεται για το γεγονός πως λήφθησαν τόσο δραστικά μέτρα εξ αρχής.

«Επίσης θετικό είναι και το ότι η κυβέρνηση στην Ελλάδα έδωσε ένα χρηματικό ποσό για όσους δεν θα πάνε για δουλειά τους, λόγω της κατάστασης, παρά το γεγονός πως η οικονομική μας κατάσταση δεν είναι και σε τόσο καλή φάση».

Ανάλογα μεγάλη, όμως, είναι και η ανησυχία του για την επόμενη ημέρα στην Ιταλία. Σημειώνει πως οι «γείτονες» αν και είχαν μεγάλο χρέος κατάφερναν να αντιστέκονται χάρη στις πολλές εξαγωγές ιταλικών προϊόντων αλλά και στον τουρισμό τους. Τώρα και τα δύο ακουμπούν μια κόκκινη γραμμή, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. Η ανασφάλεια γεμίζει τα σπίτια και ξεχειλίζει από τα μπαλκόνια. Εκεί απ’ όπου μέχρι πρόσφατα έβγαιναν μελωδίες…

Του Κώστα Γκιάστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass