ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΚΑΝΑΣ:

Ο κίνδυνος για τσουνάμι στο Αιγαίο είναι υπαρκτός

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΡΕΥΝΩΝ ΤΟΥ ΓΕΩΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΤΟΥ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε» ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΕΙΣΜΙΚΕΣ ΕΞΑΡΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Δημοσίευση: 23 Ιαν 2022 21:10

Με νωπές ακόμη τις μνήμες του ισχυρού σεισμού της 3ης Μαρτίου 2021, στην Ελασσόνα, ο σεισμός που εκδηλώθηκε πρόσφατα στη Χαλκιδική και αποδίδεται σε γνωστό ρήγμα στο Βόρειο Αιγαίο πυροδότησε νέες ανησυχίες στη Θεσσαλία. Κι αυτό γιατί φαίνεται πως το ρήγμα φτάνει μέχρι τις Βόρειες Σποράδες και επηρεάζει τόσο τα νησιά της Θεσσαλίας, όσο και τους παραλιακούς Δήμους της. Καθώς η κλιματική αλλαγή έχει εκδηλώσει παγκοσμίως τις καταστροφικές της συνέπειες, οι φόβοι για ακραία φαινόμενα που μπορεί να ξεσπάσουν στην Ελλάδα, όπως ένα τσουνάμι στο Αιγαίο από σεισμικές εξάρσεις στις θαλάσσιες περιοχές, δεν φαντάζει πλέον σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

«Οι πρόσφατοι σεισμοί στο κεντρικό και Νότιο Αιγαίο (Κως 2017, Σάμος 2020) έδειξαν ότι ο κίνδυνος για τσουνάμι είναι υπαρκτός. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι ένα τσουνάμι δεν θα συμβεί στο μέλλον στο Βόρειο Αιγαίο…» δηλώνει στην «Ε» ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Αθανάσιος Γκανάς, αναφερόμενος σε ρήγματα του Αιγαίου. Ο γνωστός γεωλόγος-σεισμολόγος, στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, εμφανίζεται μεν καθησυχαστικός, όσον αφορά τη συμπεριφορά που έχουν εμφανίσει μέχρι και σήμερα γνωστά ρήγματα στο Αιγαίο, αλλά απ’ την άλλη, άγνωστες οι βουλές της φύσης!

* Κύριε Γκανά, καταρχάς, μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για την «ταυτότητα» του ρήγματος; Από πότε είναι γνωστό, ποια είναι η έκτασή του και ποια η ένταση που μπορεί να φτάσει;
- Το ρήγμα που έδωσε τον σεισμό 5,4 στις 16 Ιανουαρίου 2022 ανοιχτά της Χαλκιδικής δεν είναι το μεγάλο ρήγμα της τάφρου του Βορείου Αιγαίου. Νεότερα σεισμολογικά στοιχεία έδειξαν ότι αυτό είναι ένα μικρότερο ρήγμα στα ανοιχτά μεταξύ Σιθωνίας και Άθω και με προσανατολισμό ΒΔ-ΝΑ, δηλαδή κάθετο προς το μεγάλο ρήγμα της τάφρου που έχει δεξιόστροφη κινηματική με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και τερματίζει στη Σκόπελο.
Στην ίδια περιοχή είχε γίνει και παρόμοιος σεισμός στις 26 Σεπτεμβρίου του 2020 με μέγεθος 5,2 Ρίχτερ. Είναι πολύ πιθανό να είναι το ίδιο ρήγμα που ενεργοποιήθηκε και τότε. Αυτό δείχνει ότι αυτή η τάξη μεγέθους εμφανίζεται συχνά και ίσως το χαρακτηρίζει, όμως χρειαζόμαστε και άλλα δεδομένα για να εκτιμήσουμε πλήρως το δυναμικό του.

* Υπάρχει πιθανότητα η ενεργοποίηση ενός ρήγματος να επηρεάσει ένα άλλο κοντινό; Και στην περίπτωσή μας το ρήγμα στο Βόρειο Αιγαίο μπορεί να επηρεάσει τη ρήγμα της Ελασσόνας ή του Μαλιακού;
- Αυτό το ρήγμα έχει μέτριο δυναμικό ώστε να καταστεί δυνατόν να ενεργοποιήσει τα μεγάλα ρήγματα της περιοχής. Φαίνεται ότι οι συχνότεροι σεισμοί που μπορεί να συμβούν έχουν μέγεθος κοντά στα 5,5 Ρίχτερ, δηλαδή αρκετά μέτριο μέγεθος, ώστε να μεταφερθούν μεγάλες τάσεις στα γειτονικά ρήγματα.

* Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι σήμερα, γνωρίζουμε πώς θα συμπεριφερθεί στο μέλλον το ρήγμα και συγκεκριμένα: αν και πότε θα υπάρξουν σεισμικές εξάρσεις και αν αυτές θα επηρεάσουν νησιά και παράλια της Θεσσαλίας;
- Τα νεότερα στοιχεία που έχουμε για το κομμάτι του δεξιόστροφου ρήγματος μεταξύ Λήμνου και Σκοπέλου, είναι ότι ολισθαίνει με ρυθμό 9 χιλιοστών κάθε χρόνο, που είναι σχεδόν ο μισός από τον ρυθμό που κινείται το ρήγμα μεταξύ Λήμνου – Σαμοθράκης. Δηλαδή το κομμάτι του ρήγματος μεταξύ Λήμνου – Σκοπέλου είναι λιγότερο ενεργό. Δεν έχουμε περισσότερα στοιχεία για τη σεισμική συμπεριφορά και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν θα σημειωθούν σεισμικές εξάρσεις στον υποθαλάσσιο χώρο που θα επηρεάσουν και τη Θεσσαλία.

* Με τον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί γύρω από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ισορροπία του κλίματος και των καιρικών φαινομένων, θα ήταν υπερβολή να σκεφτούμε ότι λόγω του ρήγματος, κινδυνεύουν μελλοντικά τα παράλια Λάρισας και Μαγνησίας από ένα τσουνάμι;
- Οι πρόσφατοι σεισμοί στο κεντρικό και Νότιο Αιγαίο (Κως 2017, Σάμος 2020) έδειξαν ότι ο κίνδυνος για τσουνάμι είναι υπαρκτός. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι ένα τσουνάμι δεν θα συμβεί στο μέλλον στο Βόρειο Αιγαίο. Η δριμύτητα ενός τσουναμιού εξαρτάται από το μέγεθος του σεισμού, το βάθος της εστίας, αλλά και τη διαμόρφωση του πυθμένα της θάλασσας κοντά στις ακτογραμμές.

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass