ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΡΕΜΟΠΟΥΛΟΣ:

Καιρός να πρασινίσουν και οι ελληνικές πόλεις

*«ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΚΑΙ ΕΛΚΥΣΤΙΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΧΗΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ» ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΣΥΝΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΩΝ «ΠΡΑΣΙΝΩΝ»

Δημοσίευση: 10 Ιουλ 2022 21:17

Συνέντευξη στη Λένα Κισσάβου
Μια «ενιαία πράσινη πρόταση» δημιουργείται στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό, με την ένωση και σύμπλευση δύο πράσινων δυνάμεων: των «Πράσινων» και των «Οικολόγων Πράσινων», σε μια προσπάθεια ανάκτησης της αυτονομίας του πράσινου χώρου. «Οι ευρωπαϊκές πόλεις

«πρασινίζουν» κάτω από την επιρροή των Πράσινων. Καιρός να έρθει και στην Ελλάδα το πράσινο κύμα!», δηλώνει σε συνέντευξή του στην «Ε» ο συνεκπρόσωπος του κόμματος των «Πράσινων», Μιχάλης Τρεμόπουλος.
* Κύριε Τρεμόπουλε, είστε συνεκπρόσωπος του νέου κόμματος των «Πράσινων», με πολύχρονη δράση στην πολιτική σκηνή και σε κοινωνικά κινήματα. Βλέπετε μια συνεργασία των «Πράσινων» δυνάμεων στη χώρα; Περιμένετε εκλογές το φθινόπωρο ή στη λήξη της 4ετίας;
- «Το νέο κόμμα των «Πράσινων» γεννήθηκε μέσα στην πανδημία, μέσα από ανοιχτές διαδικασίες, με ενωτικό πρόσημο και με πίστη στην αρχή της πράσινης αυτονομίας. Με απόφαση του Συνεδρίου του το 2021 πρότεινε το πλαίσιο μιας πράσινης πολιτικής συμμαχίας και εργάζεται δημιουργικά και με επιμονή για να την πετύχει. Θέλουμε τη συνδιαμόρφωση με τους πολίτες και τα κινήματα ενός δυναμικού και ελκυστικού πράσινου σχήματος, που θα μπορεί να επιβάλει την πράσινη ατζέντα και να επηρεάσει τις πολιτικές. Η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια προϋπήρξαν του πολέμου στην Ουκρανία, η κλιματική κρίση οξύνεται, μαζί με την απώλεια των οικοσυστημάτων, ενώ τα κυρίαρχα ΜΜΕ υποκρύπτουν τη συγκεντροποίηση των εξουσιών, την επικράτηση των συμφερόντων, την αγνόηση των αντιδράσεων κοινωνικών ομάδων, την ιδιωτικοποίηση δημόσιων φυσικών ή τεχνολογικών πόρων, την υποβάθμιση της δημοκρατίας και της ελευθερίας του Τύπου. Απορρίπτουμε το γνωστό καταστροφικό αναπτυξιακό και κερδοσκοπικό μοντέλο, που υπηρετούν οι κυβερνήσεις και υπονομεύει την ίδια μας την επιβίωση. Οι «Πράσινοι» θα είναι παρόντες στις εκλογές, όποτε αυτές γίνουν, πιθανόν και το φθινόπωρο, παρά τις διαψεύσεις».

* Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι συνομιλίες μεταξύ «Πράσινων» και «Οικολόγων Πράσινων»; Υπάρχει συμφωνία;
- «Μέσα στο 2021 προχωρήσαμε σε μια διαδικασία διαλόγου με τους «Οικολόγους Πράσινους» και υιοθετήσαμε ένα κείμενο βασικής συμφωνίας για μια εκλογική συμμαχία ανεξάρτητων κομμάτων. Δεν ήταν κάτι εύκολο, γιατί η ταύτισή τους με την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ την περίοδο 2015-19, με πολύ μεγάλες υποχωρήσεις στα ζητήματα της πράσινης ατζέντας, και η συμμετοχή τους επί τρεις συνεχόμενες εκλογές στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ δίχασαν τον πράσινο χώρο και αποστασιοποίησαν μέλη και φίλους. Παρά τις δυσκολίες και τις καθυστερήσεις, κρίνουμε ως θετική τη σύμπλευσή τους στην προσπάθεια ανάκτησης της αυτονομίας του πράσινου χώρου. Ήδη έχουμε υιοθετήσει και κοινές οργανωτικές ρυθμίσεις και θέσεις, αλλά προσπαθούμε και να ανοίξουμε τον διάλογο με συλλογικότητες που διεκδικούν εναλλακτικές προοπτικές. Ελπίζουμε ότι το πλαίσιο θα ολοκληρωθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες. Γι’ αυτό και απευθύνουμε κάλεσμα για επαναδραστηριοποίηση στους φίλους του πράσινου χώρου, οι οποίοι επέλεξαν τοπικές ή θεματικές μόνο δράσεις, ώστε να συνδημιουργήσουμε ένα ανοιχτό πολιτικό σχήμα, με δυναμική παρουσία στην κοινωνία, τη Βουλή, την Αυτοδιοίκηση και το Ευρωκοινοβούλιο».

* Σκιαγραφείστε μας την «ενιαία πράσινη λύση» που οραματίζεστε στην Ελλάδα;
- «Όλα όσα ζούμε σήμερα -ανισότητα, διακρίσεις, φυσικές καταστροφές, μετακινήσεις πληθυσμών, πόλεμοι, ανασφάλεια, διαφθορά, μεταδημοκρατία- είναι κομμάτια του παζλ του κόσμου που επιδιώκουμε να ανατρέψουμε. Οι πανδημικές κρίσεις αποτελούν τα απόνερα της «ανάπτυξης»!
Η αποϊδεολογικοποίηση της πολιτικής είναι υποπροϊόν της κυριαρχίας ως μόνης αξίας, αυτής του κέρδους πέρα από κάθε όριο.
Ο απολογισμός της πανδημίας είναι τραγικός. Ταυτόχρονα, οι ιοί και οι ζωοανθρωπονόσοι γίνονται συχνότεροι, περισσότεροι και πιο επικίνδυνοι, ενώ συνδέονται με τη συρρίκνωση των οικοσυστημάτων και την κλιματική κρίση. Μπορούν να αποτελέσουν μέρος της λύσης αυτοί που προκαλούν τα προβλήματα; Μόνον οι «Πράσινοι» μπορούν να βάλουν φρένο στην καταστροφική πορεία, να εξασφαλίσουντη βιώσιμη ενεργειακή μετάβαση, την αναβάθμιση του ΕΣΥ, τη λειτουργία της Δημοκρατίας, τη μη μετακύλιση του ενεργειακού κόστους στους πολίτες, τη φροντίδα για τα ζώα, το σταμάτημα της χημικοποίησης της ζωής, να συμβάλλουν σε μια νέα προοπτική για τους πολίτες, για τη χώρα και τον πλανήτη. Σήμερα οι «Πράσινοι» είναι η κινητήρια δύναμη στην ευρωπαϊκή πολιτική, με 73 ευρωβουλευτές, με συμμετοχή σε 8 ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και πάνω από 5.000 εκλεγμένους στην Αυτοδιοίκηση.
Οι ευρωπαϊκές πόλεις «πρασινίζουν» κάτω από την επιρροή των «Πράσινων». Καιρός να έρθει και στην Ελλάδα το πράσινο κύμα! Για μια κοινωνία δίκαιη και αλληλέγγυα, με συνεργατικές λύσεις, με σεβασμό της διαφοράς και δημιουργικότητα, χωρίς αυταρχισμό και εθνικισμό, ρατσισμό και μισαλλοδοξία. Θέλουμε να αλλάξουμε πολιτισμό, τρόπο ζωής και συμπεριφοράς, να γίνουμε μέρος της λύσης».

* Εκτιμάτε ότι η ελληνική κοινωνία έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος της κλιματικής κρίσης;
- «Είναι πολύ μεγαλύτερη η ευαισθησία σήμερα, αλλά ο κόσμος γονατίζει από άμεσα προβλήματα επιβίωσης, την ακρίβεια, την ανεργία, την ανασφάλεια. Η απειλή του κλιματικού χάους, όμως, υποσκάπτει τα ίδια τα θεμέλια της ζωής στον πλανήτη. Ο πόλεμος και η ενεργειακή κρίση ήρθαν να προστεθούν στην υποκρισία των κυβερνήσεων απέναντι στη λεγόμενη «κλιματική αλλαγή», που για περιοχές όπως η Μεσόγειος θα είναι καταστροφική. Δεν έχουμε άλλο χρόνο, όπως τόνισαν πρόσφατα και χιλιάδες επιστήμονες της Διακυβερνητικής».

* Και ποιες θεωρείτε ότι πρέπει να είναι οι προτεραιότητές μας στην αντιμετώπισή της;
- «Η πλανητική απορρύθμιση, παρόλο που χρησιμοποιείται ως άλλοθι από τα συμφέροντα, επιβάλλει τη γρήγορη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, ώστε να αποφύγουμε μια ανεξέλεγκτη κατάρρευση, με σοβαρότατες επιπτώσεις στην υγεία, στην οικονομία και στα οικοσυστήματα.
Οι πολιτικές μακροχρόνιου εγκλωβισμού της χώρας στο αέριο, τα κενά στις πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας, πρέπει να δώσουν τη θέση τους στην οικοδόμηση μιας οικονομίας χαμηλών απαιτήσεων σε ενέργεια, τη χωροθέτηση των ΑΠΕ χωρίς εκπτώσεις στην προστασία της φύσης κ.ά. Η ενεργειακή μετάβαση πρέπει να γίνει με πλήρη σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και με δίκαιο τρόπο, ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή, χωρίς να αφήνει κανέναν πίσω. Ο κλιματικός νόμος έπρεπε να προβλέπει την απεξάρτηση από όλα τα ορυκτά καύσιμα και την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2040. Δυστυχώς δεν προβλέπονται νομικά δεσμευτικοί στόχοι και δεν προωθείται η ενεργειακή δημοκρατία και η κλιματική δικαιοσύνη.
Η εμμονή στην εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα βλάπτει σοβαρά και την τσέπη μας, όπως δείχνουν οι ανατιμήσεις από την εκτίναξη των διεθνών τιμών του αερίου. Γι’ αυτό και καταθέσαμε αναλυτική πρόταση για Συμμετοχική Πράσινη Μετάβαση. Η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας δεν θα γίνει με επιδόματα λίγων ευρώ -αναγκαία μόνο για προσωρινή ανακούφιση-, αλλά και με γενναία ενίσχυση προγραμμάτων πράσινης και ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών και στήριξη στα τοπικά προϊόντα, τον ήπιο τουρισμό και την πράσινη καινοτομία. Δυστυχώς, οι άλλες πολιτικές δυνάμεις επιμένουν να μιλούν για ανάπτυξη, με ή χωρίς πράσινο προσωπείο».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass