Να δώσουμε μια νέα προοπτική στον τόπο

Δημοσίευση: 05 Μαϊ 2023 8:47 | Τελευταία ενημέρωση: 05 Μαϊ 2023 22:19

Διατεθειμένος να δώσει τη μάχη από την πρώτη γραμμή για την πολιτική αλλαγή, αναδεικνύοντας τις θέσεις και τις προτάσεις του κόμματός του, με όρεξη, θέληση και όραμα, ώστε να αποδείξει πως αξίζει την εμπιστοσύνη και τη στήριξη των συμπολιτών του

εμφανίζεται ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Απόστολος Πέκας. Ο Λαρισαίος πολιτικός μηχανικός, ο νεότερος στο ψηφοδέλτιο του κόμματος, μιλά σήμερα στην «Ε» για το κίνητρο της ενασχόλησής του με τον κεντρική πολιτική στοίβα, για το δίλημμα των επικείμενων εκλογών και το προσωπικό του διακύβευμα, υποστηρίζει πως οι νέοι επιστήμονες -ως το πιο δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας- πρέπει να αξιοποιηθούν, αναδεικνύει τις αξίες της αξιοκρατίας, της διαφάνειας, της λογοδοσίας και τη δικαιοσύνη στο επίκεντρο του πολιτικού του αξιακού κώδικα και καλεί τους Λαρισαίους πολίτες να εμπιστευτούν «αυτούς που έμειναν στην Ελλάδα για να φτιάξουν μια νέα προοπτική για τον τόπο».

* Είναι η πρώτη σας συμμετοχή στις εκλογές ως υπ. βουλευτής κ. Πέκα... Πώς τη βιώνετε ως νέος άνθρωπος;
- Είναι ιδιαίτερα μεγάλη χαρά, αλλά και ευθύνη, να συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., όντας παράλληλα ο νεότερος υποψήφιος. Αποδέχτηκα την ιδιαίτερα τιμητική πρόταση του προέδρου του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα, για να δώσω από την πρώτη γραμμή τη μάχη για την πολιτική αλλαγή που τόσο έχει ανάγκη η χώρα. Η πρώτη φορά είναι πάντα συναρπαστική. Είμαι γεμάτος όρεξη, θέληση και όραμα, ώστε να καταφέρω να αναδείξω τις θέσεις και τις προτάσεις του χώρου μου για τα μεγάλα προβλήματα, αλλά και να αποδείξω πως αξίζω την εμπιστοσύνη και τη στήριξη των συμπολιτών μου. Παρόλ’ αυτά, δεν ονειροβατώ. Γνωρίζω ότι η προσπάθεια αυτή, εκτός από τα παραπάνω, απαιτεί πείσμα, υπομονή και επιμονή, τιμιότητα, αλλά και συνέπεια. Αξίες με τις οποίες θα πορευτώ.
* Ποιο ήταν το κίνητρο για την ενασχόλησή σας με την κεντρική πολιτική σκηνή;
- Θα είμαι πολύ ξεκάθαρος. Θεωρώ πως η μεγαλύτερη μάχη της γενιάς μου, της νέας γενιάς της χώρας, είναι να έχουμε μέλλον και προοπτική στη χώρα μας. Να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τα όνειρά μας, να προκόψουμε στον τόπο μας και μαζί με εμάς να προκόψει και ο ίδιος ο τόπος. Αυτό ήταν το κίνητρο. Να δώσω αυτήν τη μάχη. Να αλλάξω το μέλλον που προδιαγράφεται γκρίζο για εμάς του νέους και τις νέες. Να βάλω και εγώ το λιθαράκι μου να χτίσουμε μαζί ένα μέλλον στο οποίο η κοινωνία μας θα έχει ως αξίες την Αξιοκρατία, τη Διαφάνεια, τη Λογοδοσία και τη Δικαιοσύνη. Για να μην καταπιεί και εμάς το τέρας που κατατρώει αυτήν τη στιγμή τα σπλάχνα της ελληνικής κοινωνίας. Το τέρας της διαφθοράς, της διαπλοκής, της ρεμούλας, της αναξιοκρατίας. Και να ξέρετε κάτι. Είμαι σίγουρος πως αυτήν τη μάχη που έχουμε μπροστά, εμείς οι νέοι και οι νέες και θα τη δώσουμε και θα την κερδίσουμε!
* Ποιο είναι το διακύβευμα των επικείμενων εκλογών για την παράταξή σας;
- Το διακύβευμα των εκλογών δεν είναι άλλο από την απαίτηση της ίδιας της κοινωνίας για Δικαιοσύνη παντού. Για Δικαιοσύνη στην εργασία, στις αμοιβές, στις ευκαιρίες. Για Δικαιοσύνη στην υγεία, στην παιδεία, στην αντιμετώπιση του πολίτη από το κράτος. Για Δικαιοσύνη στην ίδια τη Δικαιοσύνη. Ήρθε η ώρα να φτιάξουμε ένα κράτος και μία κοινωνία στα οποία θα επαναπροσδιορίσουμε το βασικό στοιχείο του πυρήνα τους. Πρέπει να περάσουμε από τη λογική του «ποιον έχεις;» ή «ποιος είσαι» στο «τι έχεις;», «ποια είναι τα προσόντα σου και οι αρετές σου». Να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο αξιοκρατίας και διαφάνειας τα οποία ως βασικά συστατικά θα μας οδηγήσουν στη Δικαιοσύνη. Άλλωστε η απαίτηση για Δικαιοσύνη υπερβαίνει την κομματική ή πολιτική τοποθέτηση κάθε πολίτη. Την αδικία δεν την αντέχει και δεν την θέλει ούτε ο αριστερός, ούτε ο κεντρώος, ούτε ο δεξιός παρά μόνο ο διαπλεκόμενος.
* Ποιο είναι το προσωπικό διακύβευμα για την υποψηφιότητά σας;
- Για μένα είναι θέμα πρωτίστης σημασίας να καταφέρω να νικήσω τον προβληματισμό και τον φόβο των πολιτών, ειδικότερα των πιο νέων, πως η ενασχόληση με την κεντρική πολιτική σκηνή θα τους αλλοιώσει. Πως «το σύστημα θα τους καταπιεί». Θέλω να αποδείξω πως ένας καθημερινός άνθρωπος μπορεί να ασχοληθεί με τα κοινά και αυτό να το κάνει με σκοπό το αποτέλεσμα της ενασχόλησής του να εξυπηρετεί και να βελτιώνει τις ζωές των πολλών. Τις ζωές των ανθρώπων που καθημερινά μοχθούν για να τα βγάλουν πέρα. Και σε καμία περίπτωση η ενασχόληση του δεν θα αφορά την βελτίωση της ζωής του και της ζωής των «κολλητών» του, των «δικών του παιδιών». Είναι ισχυρή μου πεποίθηση αυτό. Γι’ αυτό άλλωστε θεωρώ πως στην πολιτική είναι ιδιαίτερα σημαντικό να συμμετέχουν πρωτίστως άνθρωποι που βγαίνουν από τα σπλάχνα της κοινωνίας, που γνωρίζουν από μέσα τα προβλήματά της, που εργάζονται ώστε να καταφέρνουν να βιοπορίζονται. Και όχι άνθρωποι που προέρχονται από «τζάκι» ή ακόμα χειρότερα εκείνοι που η βιολογική τους επιβίωση προϋποθέτει και συνεπάγεται την πολιτική τους εκλογή, την πολιτική τους επιβίωση. Για μένα προσωπικά ο βιοπορισμός μου εδώ και χρόνια μέσα από το επάγγελμα του Πολιτικού Μηχανικού καθιστά την ενασχόληση με την πολιτική επιλογή και όχι έναν αδιέξοδο μονόδρομο.
* Θεωρείτε ότι μπορούν οι νέοι άνθρωποι να αναλάβουν θέσεις ευθύνης;
- Αν δεν μπορούν οι νέοι, τότε ποιος μπορεί; Φυσικά και μπορούμε. Το λέω και το υποστηρίζω συνέχεια. Η νέα γενιά της χώρας είμαστε η πιο μορφωμένη γενιά που έχει γνωρίσει ο τόπος. Και ακριβώς επειδή δεν είναι ορθό να τα ισοπεδώνουμε όλα, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως αυτό δεν έχει προκύψει τυχαία. Είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας της ελληνικής πολιτείας, ειδικότερα των προοδευτικών κυβερνήσεων των πρώτων χρόνων της μεταπολίτευσης, κάθε γενιά να είναι πιο μορφωμένη, να έχει περισσότερα εφόδια από την προηγούμενη. Παράλληλα, οι νέοι και οι νέες έχοντας γεννηθεί και μεγαλώσει μέσα σε μία συνεχόμενη σειρά από κρίσεις, είτε αυτή ήταν κοινωνική, πολιτική, οικονομική, υγειονομική είτε και η κλιματική κρίση η ίδια, έχουμε μάθει ένα πράγμα. Να τα βγάζουμε πέρα, να δίνουμε λύσεις χωρίς «να μασάμε». Ο συνδυασμός των παραπάνω είναι και αυτό που πραγματικά μπορεί να κάνει τη διαφορά. Πρέπει να αξιοποιήσουμε το πιο δυναμικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, τους νέους επιστήμονες που έχουν μια συνολική ματιά για τον κόσμο, σύγχρονη, φρέσκια και με παγκόσμια προοπτική. Όχι μόνο να φέρουμε πίσω τους ανθρώπους που έφυγαν στο εξωτερικό, αλλά και να εμπιστευτούμε αυτούς που έμειναν να φτιάξουμε μια νέα προοπτική για την Ελλάδα. Αυτό είναι άλλωστε, πρώτα από όλα, απαίτηση της ίδιας της κοινωνίας.
* Ποιες προτεραιότητες έχετε θέσει ως υποψήφιος του Ν. Λάρισας; Γιατί οι πολίτες να επιλέξουν τον Απ. Πέκα;
- Από τις βασικές προτεραιότητές μου είναι η συμβολή μου στη δημιουργία ενός ολιστικού πλαισίου για την ενίσχυση του αγροκτηνοτροφικού κλάδου της περιοχής και της ζωής στην ύπαιθρο, ώστε να μπορέσουν αγρότες και κτηνοτρόφοι να διατηρήσουν τις δουλειές τους και να ζήσουν τις οικογένειές τους με αξιοπρέπεια. Πρέπει να ασχοληθούμε σοβαρά αν θέλουμε η Θεσσαλία να έχει προοπτική, ειδικά από τη στιγμή που σε πολλές περιοχές, όπως ο Τύρναβος από όπου έλκω την καταγωγή μου, ο αγροκτηνοτροφικός κλάδος είναι ο βασικός πυλώνας της τοπικής οικονομίας. Επίσης η λύση του υδατικού προβλήματος της Θεσσαλίας, του τόπου μας που τόσο χτυπιέται από τις συνέπειες τις κλιματικής κρίσης. Θα εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις, μακριά από ιδεοληπτικές συμπεριφορές, ώστε να δοθεί μία βιώσιμη λύση μπροστά στον κίνδυνο ερημοποίησης του θεσσαλικού κάμπου. Η αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας και της ασφάλειας των μεταφορών. Ξεκινώντας από την ύπαρξη των γραμμών του ΟΣΕ με αυτόν το «παρασιτικό» τρόπο που λειτουργούν εις βάρος της πόλης της Λάρισας με αποτέλεσμα την απώλεια νέων συμπολιτών μας, μέχρι τους δρόμους Λάρισας - Τυρνάβου και Λάρισας - Φαρσάλων, δύο δρόμους «καρμανιόλα» στους οποίους έχουμε θρηνήσει δεκάδες ανθρώπους τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα στο ζήτημα των γραμμών έχω διατυπώσει ξεκάθαρα τη θέση μου πως πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ζήτημα εθνικής εμβέλειας και όχι ως τοπικού χαρακτήρα. Η ανάπτυξη του σιδηρόδρομου πρέπει να προϋποθέτει, να εγγυάται και την ανάπτυξη της πόλης της Λάρισας και όχι να γίνεται εις βάρος αυτής και των Λαρισαίων. Η ενίσχυση με πόρους και προσωπικό των δύο νοσοκομείων της Λάρισας. Στην υπαρκτή υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση του παρελθόντος ήρθε να προστεθεί η πλήρης απαξίωση και υποβάθμισή τους από την κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας όπου οι ήρωες γιατροί και νοσηλευτές υπερέβαλαν εαυτό για να φέρουν σε πέρας το τιτάνιο έργο τους. Να δοθεί άμεσα λύση για τους σεισμόπληκτους στο Δαμάσι, το Μεσοχώρι και τις άλλες περιοχές του νομού, ώστε να πάψουν να ζουν σε τριτοκοσμικές συνθήκες και να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Η αναβάθμιση των υπαρχόντων και η δημιουργία νέων φοιτητικών εστιών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ώστε οι φοιτητές που προέρχονται από τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα να σπουδάζουν κάτω από αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Η δικαίωση του αγώνα των 600 απολυμένων των Σούπερ Μάρκετ «Λάρισα». Τα αιτήματά τους είναι δίκαια, ενώ ο πρόσφατος εμπαιγμός τους από πλευράς της Κυβέρνησης απαράδεκτος. Η Πολιτεία δεν μπορεί άλλο να «σφυρίζει αδιάφορα». Είναι ζήτημα Δικαιοσύνης. Κλείνοντας, θέλω να κάνω ξεκάθαρο ένα πράγμα. Σε κάθε ζήτημα που το δίκιο θα είναι με το μέρος των συμπολιτών μου θα είμαι αρωγός και θα σταθώ δίπλα τους με συνέπεια, αξιοπρέπεια και σεβασμό για την εξεύρεση της απαραίτητης λύσης.
* Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους πολίτες της Λάρισας και ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους;
- Το μήνυμά μου θέλω να είναι περιεκτικό και απολύτως κατανοητό. Θέλω να τους ζητήσω την Κυριακή στις 21 Μαΐου να πάνε στην κάλπη και να επιλέξουν το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ώστε την επόμενη μέρα να υπάρχει καθαρή εντολή για πολιτική αλλαγή στον τόπο. Ένα ψηφοδέλτιο το οποίο στη Λάρισα είναι πολυσυλλεκτικό, ανανεωμένο και με μεγάλη δυναμική. Να εμπιστευτούν τη μόνη επιλογή που μπορεί και εξασφαλίζει το τέλος αυτής της μαύρης κατάστασης που βιώνουμε σήμερα. Τη μόνη επιλογή για την ήττα του συστήματος του Μητσοτακισμού και των συνεπειών του στη χώρα. Την επιλογή που εγγυάται αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών, δίκαιο και αποτελεσματικό κράτος και εξασφαλίζει Δικαιοσύνη Παντού. Το ψηφοδέλτιο της νίκης το βράδυ των εκλογών.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass