Ο ΥΠ. ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΕΡΖΟΥΔΗΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΣΤΟΧΟ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΘΗΤΕΙΑ:

Η εποχή απαιτεί αλληλεγγύη και συλλογική δράση

* Μπορούμε να αναπτύξουμε παρεμβάσεις ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής για να δώσουμε το μήνυμα ότι στην πόλη αυτή κανείς δεν είναι μόνος του

Δημοσίευση: 10 Μαϊ 2014 23:30 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 15:33

Άνθρωπος χαμηλών τόνων και πάντα με λόγο μετρημένο. Μια «ήρεμη δύναμη», που συνδυάζει τη φρεσκάδα και την ορμή του νεαρού της ηλικίας με τις γνώσεις και την αποκτηθείσα εμπειρία, από την ενασχόλησή του στα διοικητικά πράγματα του Δήμου Λαρισαίων και από θέση ευθύνης.

Ο Χρήστος Τερζούδης, θέτει εαυτόν ξανά στην κρίση των Λαρισαίων. Σήμερα μιλά στην «Ε». Χωρίς έπαρση και κομπασμό, αποτιμά τη θητεία του ιδίου και της δημοτικής αρχής και προσδιορίζει τον στόχο της επόμενης μέρα στο Δήμο: Αν μέχρι σήμερα θέλαμε, μέσα από τη διάθεση για προσφορά, να δημιουργήσουμε συνθήκες μιας πόλης με ποιότητα ζωής, αυτός είναι ένας στόχος που παραμένει βεβαίως, αλλά αποκτά μεγαλύτερη προτεραιότητα και νόημα, να μπορούν οι πολίτες να εξασφαλίζουν ένα ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης, ώστε να μιλάμε μετά για την αναβάθμιση του επιπέδου ζωής, αναφέρει.

Στο πλαίσιο αυτό εξηγεί με ποιους τρόπους μπορεί να επιτευχθεί η κοινωνική συνοχή, αναγκαία προϋπόθεση για τον ίδιο, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει ένας Δήμος.

Η συνέντευξη

* Κύριε Τερζούδη, είστε ξανά υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές με τον συνδυασμό του Κ. Τζανακούλη. Τι μέτρησε στην απόφασή σας να ξαναζητήσετε την ψήφο των συμπολιτών;

- Στη διάρκεια της προηγούμενης θητείας, νομίζω πως όλοι καταλάβαμε την αξία της συλλογικής προσπάθειας. Η χώρα ζει πολύ δύσκολες στιγμές κι ο καθένας μας ξεχωριστά το καταλαβαίνει αυτό στην προσωπική του ζωή και τον περίγυρό του. Ωστόσο αν κάτι μας δίδαξε η κρίση, είναι πως τα προβλήματα πια δεν αντιμετωπίζονται από τον καθένα ξεχωριστά, αλλά χρειάζονται συλλογικές δράσεις, αλληλεγγύη και αν μου επιτρέπεται μια νέα πολιτική ηθική που θα μας βγάλει από το αδιέξοδο. Νομίζω πως ο τομέας της αυτοδιοίκησης είναι ο ιδανικός χώρος για να εκτυλιχθούν αυτές οι συλλογικές δράσεις που θα ξαναδώσουν στην κοινωνία μας τη δύναμη να βγει από την κρίση. Κι εκεί στρατεύομαι κι εγώ. Σ’ αυτό τον αγώνα.

* Τι εννοείτε με αυτό; Σε ποιες συλλογικές δράσεις αναφέρεστε;

- Να σας δώσω ένα παράδειγμα: Ο Δήμος Λαρισαίων στα τελευταία τέσσερα χρόνια δημιούργησε ή ενίσχυσε υπάρχουσες δομές κοινωνικής πολιτικής. Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Ιατρείο, συσσίτια, δημοτικός λαχανόκηπος κλπ. Αυτή ήταν μια συνειδητή επιλογή όλων μας, αφού στη διάρκεια της θητείας καταλάβαμε πάρα πολύ καλά, ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει ούτε ο Δήμος, ούτε κανένας άλλος φορέας, αν δεν εξασφαλίσουμε την κοινωνική συνοχή. Αυτό ήταν ένα μάθημα για όλους μας, που άλλαξε αν θέλετε και την αντίληψή μας για τον ρόλο και την προσφορά μας. Σ’ εμένα τουλάχιστον άλλαξε σε πολλά την αντίληψή μου για τη λειτουργία της πόλης. Αν η διάθεση της προσφοράς μας ήταν στο παρελθόν να δημιουργήσουμε συνθήκες μιας πόλης με ποιότητα ζωής, αυτός ο στόχος φυσικά παραμένει, αλλά έχει μεγαλύτερη προτεραιότητα οι πολίτες να μπορούν να εξασφαλίζουν ένα ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης, ώστε να μιλάμε μετά για την αναβάθμιση του επιπέδου ζωής.

* Αυτός είναι ο στόχος και της νέας θητείας;

- Σαφώς ναι. Υπάρχει πολύς δρόμος που πρέπει να καλυφθεί για να φτάσουμε στην προστασία του κοινωνικού ιστού. Σας ανέφερα πριν το Κοινωνικό Παντοπωλείο, που είναι μια πρωτοποριακή κατάκτηση του Δήμου Λαρισαίων, αλλά και αυτό χρειάζεται στήριξη. Είναι λοιπόν καθήκον όλων μας, τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και στον τομέα της ευαισθητοποίησης των συμπολιτών μας να στηρίξουμε το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Μπορούμε επιπλέον, να ενεργοποιήσουμε προγράμματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης πολλών επιχειρήσεων του Δήμου, μπορούμε να συστήσουμε ένα δίκτυο εθελοντών, αλλά και κυρίως να δώσουμε το μήνυμα σε κάθε Λαρισαίο και Λαρισαία, ότι σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς κανείς δεν είναι μόνος του.

* Πέρα από την ενασχόλησή σας με τον Δήμο, είστε επίσης γυμναστής και ιδιοκτήτης ενός νέου γυμναστηρίου. Η επαγγελματική σας ενασχόληση δεν είναι εμπόδιο για τη δραστηριοποίησή σας στα κοινά;

- Η δουλειά είναι απαραίτητη για τον καθένα μας, αλλά η προσφορά μας είναι υποχρέωση κυρίως προς εμάς τους ίδιους, αλλά και στις γενιές που μας ακολουθούν. Και βέβαια, εργασία και προσφορά δεν είναι ασυμβίβαστες έννοιες. Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι πως για να κερδίζουμε τα προς το ζην από το επάγγελμα μας, πρωταρχικός στόχος είναι να υπάρχει κοινωνία που να είναι ισχυρή. Δεν είναι δυνατόν να ζει κανείς καλά, όταν οι γύρω του δεν ζουν καλά. Κι αυτό έχει αναφορά στη συλλογικότητα για την οποία μιλούσα πριν.

* Ποια είναι η εκτίμησή σας για το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών της Λάρισας;

- Είμαι αρκετά αισιόδοξος, γιατί έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στην κρίση των συμπολιτών μας. Νομίζω πως όλοι κρινόμαστε από το έργο μας και είμαι βέβαιος πως το έργο που παρήχθη αυτά τα χρόνια είναι μεγάλο. Πέρα από τα ζητήματα της κοινωνικής πολιτικής που λίγο ως πολύ προέκυψαν ως επιλογές εκτάκτου ανάγκης, η πόλη καλυτέρεψε τα τελευταία χρόνια. Παρά την οικονομική στενότητα, υλοποιήθηκαν έργα τόσο μέσω του ΕΣΠΑ όσο και με τους πόρους του Δήμου, που αναβάθμισαν αισθητά την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Δεν μου αρέσει πολύ να απαριθμώ έργα, αλλά θα καλέσω κάθε καλόπιστο δημότη να κοιτάξει γύρω του και να αναρωτηθεί αν η εικόνα που βλέπει είναι καλύτερη ή χειρότερη από τη Λάρισα του 2010 ή του 2006. Είμαι βέβαιος ότι η σύγκριση αυτή αναδεικνύει τι κάναμε όλα αυτά τα χρόνια. Και βέβαια, ζητών να συγκριθούμε με την κατάσταση που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε κι όχι με την ιδανική εικόνα που εύκολα μπορεί να υπόσχεται κανείς.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass