Λένα Χαϊδούτη: Η παραμυθού της καρδιάς μας

Δημοσίευση: 11 Μαρ 2013 2:00 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 14:46
 

κείμενο: Έφη Τουφεξή

φωτογραφίες: GIO (Γιώργος Στεργιούλας)

 

 

Η φωνή της γίνεται σταυροδρόμι της φαντασίας, του συναισθήματος και του νου. Με αυτή τη φωνή, που είναι σχεδόν και το μοναδικό της εργαλείο, η παραμυθού Λένα Χαϊδούτη ξετυλίγει το μίτο των ιστοριών της, για τους ενήλικους, που αισθάνονται ακόμη παιδιά… στην ψυχή.

Όταν αφηγείται ο χρόνος κλειδώνεται. Η σκέψη αδειάζει για να γεμίσει με εικόνες και σκηνές από την κάθε της στιχομυθία. Συντονιζόμαστε μαζί της. Ανεβαίνουμε σε πύργους, σκαρφαλώνουμε βουνά, συνομιλούμε με βασιλείς και χωρικούς, λύνουμε γρίφους, αγωνιζόμαστε για το ηθικά σωστό, βουτάμε σε θάλασσες, πίνουμε από δροσερά πηγάδια, ταξιδεύουμε στο όνειρο με τα μάτια ανοιχτά…

Kι είναι αλήθεια, ότι δε θέλουμε τα παραμύθια της να τελειώσουν... Ίσως γιατί μας τα «κερνάει» με όλη την καρδιά της. Ιδού το μυστικό της επιτυχίας της στους κατάμεστους, με ακροατές διαφορετικών ηλικιών, χώρους, όπου αφηγείται τις σαγηνευτικές ιστορίες της. Αυτές τις αντλεί συνήθως από την ελληνική λαϊκή παράδοση και δεν τις αποστηθίζει. Ωστόσο όσο κι αν φαίνεται απλή η τέχνη της, απαιτεί πολλές ώρες έρευνας, μελέτης και βαθιά γνώση της λαϊκής παράδοσης.

Αλλά γιατί έχει ανάγκη ο κόσμος τα παραμύθια; «Η λέξη “παραμύθι” έλκει τη ρίζα της από το ρήμα “παραμυθέομαι”, που σημαίνει παρηγοριά, την οποία στο παρελθόν έδιναν με τις διηγήσεις τους οι αρχαίοι ραψωδοί και αργότερα οι λαϊκοί παραμυθάδες. Με όσα δύσκολα γίνονται τριγύρω σήμερα, έχουμε ανάγκη μέσω των παραμυθιών να ανακουφιζόμαστε και να απολαμβάνουμε», αιτιολογεί.

Χαρακτήρας χαμηλών τόνων, αέρινη κι ανεπιτήδευτη, η Λένα κουβαλά όλη τη χάρη των 25 χρόνων της. Κι η αύρα της έχει κάτι από μαγνήτη… Η ίδια βέβαια μαγνητίστηκε παιδιόθεν από το θεατρικό παιχνίδι. Ο σπόρος της δασκάλας και δεύτερης «μάνας» της, όπως την αποκαλεί, Κάκιας Χαλήμαγα του Δημιουργικού Εργαστηρίου, απέδωσε. Σπούδασε θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μαθήτευσε δίπλα στην παραμυθού-ψυχοπαιδαγωγό Σάσα Βούλγαρη.

Σήμερα συνεργάζεται με το «Δημιουργικό Εργαστήρι», αφηγείται Τρίτη και Τετάρτη παραμύθια σε μεγάλους και τα Σάββατα σε παιδιά στο Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας και δεν επαναπαύεται στις δάφνες της. Άλλωστε ο τίτλος της πρώτης παραμυθούς της Λάρισας, που κατέχει με αξιώσεις, προϋποθέτει συνεχή αυτοβελτίωση κι έρευνα.

 

 

 Info

Η Λένα Χαϊδούτη επιλέχθηκε το 2007 ανάμεσα στους δέκα καλύτερους νέους αφηγητές από το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών. Έχει παρουσιάσει προγράμματα αφήγησης, αφηγηματικές παραστάσεις και performances σε θεατρικούς χώρους και μη στην Αθήνα και τη Λάρισα. Συμμετείχε σε θεατρικές παραστάσεις σε Αθήνα και Λάρισα, μία εκ των οποίων βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Pocket Theatre. Στο πλαίσιο θεατρικών παραστάσεων συνεργάστηκε με σημαντικούς ανθρώπους του θεάτρου όπως ο Σπ. Ευαγγελάτος, ο Ι. Βιβιλάκης, η Ε. Στιβανάκη.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass