ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΕΣ ΡΕΠΛΙΚΕΣ ΘΡΥΛΙΚΩΝ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΤΟΥ ’50 ΚΑΙ ΤΟΥ ’60 ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ

Ροrsche από τον τόπο σου

Δημοσίευση: 12 Μαϊ 2015 12:36 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 17:02

Αν είστε λάτρεις του κλασσικού αυτοκινήτου, αν εκεί που οι άλλοι βλέπουν αεροδυναμικές φόρμες και μοντέρνες γραμμές εσείς βλέπετε γεμάτες καμπύλες και στρογγυλά φανάρια και αν πάντα θέλατε να αποκτήσετε - αλλά δεν μπορείτε- μία από τις 7627 «Porsche 356» που κυκλοφόρησαν από το 1948 μέχρι το 1995, τότε το αυτοκίνητο των ονείρων σας βρίσκεται στην Κατερίνη. Και συγκεκριμένα στη Ν. Έφεσο, εκεί όπου ο μηχανικός Ηλίας Γαγανέλης, δημιουργεί από το 2008 πολυτελείς χειροποίητες ρεπλίκες αυτοκινήτων της Porsche, από τη δεκαετία του ’50. 

 

Κείμενο: Χαρίκλεια Βλαχάκη

 

Ο Ηλίας Γαγανέλης μεγάλωσε, σπούδασε και εργάστηκε επί σειρά ετών στη Γερμανία, ως μηχανικός σε μεγάλες αυτοβιομηχανίες. Η νοσταλγία όμως της Ελλάδας, τον οδήγησε πίσω στα πάτρια εδάφη, όπου και επιχείρησε να κάνει το όνειρο πραγματικότητα.  Η αρχή ωστόσο δεν ήταν εύκολη, όπως και η συνέχεια, καθώς η ιδέα της δημιουργίας μιας βιοτεχνίας κατασκευής αυτοκινήτων ρεπλίκα ηχούσε εξωπραγματική σε πολλούς, πόσο μάλλον στους υπευθύνους των υπουργείων που έπρεπε να εκδώσουν τις σχετικές άδειες.

Παρ’ όλα αυτά, η επιμονή, η υπομονή και κυρίως ο επαγγελματισμός του κ. Γαγανέλη, αλλά και όσων αποφάσισαν να τον ακολουθήσουν στο «παράτολμο» εγχείρημά του, ήραν τα όποια εμπόδια και η «ReplicaHellas», όπως ονομάστηκε η εταιρία του, απέκτησε υπόσταση.  Σήμερα απασχολεί 11 εργαζόμενους, παράγει και πουλά 25 αυτοκίνητα το χρόνο και αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής ρεπλικών στην Ευρώπη. 

Αυτός είναι και ο λόγος που συλλέκτες από όλο τον κόσμο απευθύνονται στον κ. Γαγανέλη προκειμένου να αποκτήσουν ένα από τα κομψοτεχνήματά του, σε τιμή που μπορεί να κυμαίνεται  από 40 έως 130 χιλιάδες ευρώ, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε μοντέλου.  Όπως ένα πιστό αντίγραφό της αγαπημένης του James Dean «Porsche 550 Spyder» ή της «Porsche 356», του πρώτου αυτοκινήτου που έβγαλε ποτέ στην παραγωγή η Γερμανική εταιρία.  Οι ρεπλίκες που παράγονται στη Ν. Εφεσο Κατερίνης,  πατούν στο σασί του θρυλικού σκαραβαίου της Volkswagen και ακολουθούν πιστά τη σχεδίαση των αυθεντικών μοντέλων.  Αντίθετα, η κατασκευή στα μηχανικά και τα υπόλοιπα μέρη του αυτοκινήτου γίνεται με σύγχρονα υλικά,  προσφέροντας ασφάλεια, επιδόσεις και άριστη οδηγική συμπεριφορά.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ότι τα αυτοκίνητα της «ReplicaHellas» έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας από τις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές  χώρες και βολτάρουν αγέρωχα στους  ελβετικούς, γερμανικούς, αγγλικούς, ιταλικούς αλλά και αυστριακούς δρόμους, όπως επίσης στο Βέλγιο και τη Μαγιόρκα, από όπου και οι πιο πρόσφατες παραγγελίες. 

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ

Κι αν αναρωτιέστε για πιο λόγο, ενδεχομένως δεν έχετε δει ένα από αυτά σε ελληνικούς δρόμους, είναι γιατί η έλλειψη θεσμικού πλαισίου στη χώρα μας, απαγορεύει την έκδοση πινακίδων για αυτοκίνητα ρέπλικες. Κάτι που όπως επισημαίνει ο διευθυντής πωλήσεων της εταιρίας κ. Θανάσης Μητσοκάπας, αποτελεί τροχοπέδη για την περαιτέρω ανάπτυξη της.  Μολαταύτα, το τελευταίο διάστημα, φαίνεται ότι υπάρχει κάποια κινητικότητα προς της σωστή κατεύθυνση και πολιτική βούληση ώστε να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά πρόβλημα, κάνοντας τον κ. Μητσοκάπα, αλλά και τους τρείς έλληνες κατόχους Porsche της ReplicaHellas, να ευελπιστούν πως επιτέλους θα οδηγήσουν τα αυτοκίνητά τους και επί ελληνικού εδάφους.

 Όπως εξηγεί ο κ. Μητσοκάπας, η απαράμιλλη ποιότητα στην κατασκευή και το σχεδιασμό των αυτοκινήτων τους, έχει καταστήσει την εταιρεία σημείο αναφοράς για τους συλλέκτες ενώ ανάλογο είναι το ενδιαφέρον και των επενδυτών που επισκέπτονται τη Ν. Εφέσο για να δουν από κοντά τις εγκαταστάσεις και τον τρόπο λειτουργίας της επιχείρησης, προκειμένου να συνάψουν εμπορικές συνεργασίες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass