Κώστας Γκιόλβας

«Δάσκαλος» ετών 80

Δημοσίευση: 13 Μαϊ 2015 18:40 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 17:12

Ο Κώστας Γκιόλβας, είναι ένας  ωραίος άνθρωπος, πλασμένος από εκείνη την πάστα ανθρώπων που σπάνια συναντάμε στις μέρες μας. Γεννημένος στην Κρανιά το 1935, γνώρισε από μικρός το σκληρό πρόσωπο της ζωής και πάσχισε για κάθε του απόκτημα. Και είναι πράγματι αξιοσημείωτο, πως αυτό το φτωχό, ορφανό από μάνα παιδί, κατάφερε με αξιοπρέπεια να  προκόψει στην επαγγελματική αλλά και προσωπική του ζωή. Οικοδόμος στο επάγγελμα, καλλιτέχνης στην ψυχή, καταπιάστηκε με τη χαρακτική (αλλά και τη μουσική και τη συγγραφή) και παρότι αυτοδίδακτος τα κατάφερε περίφημα δημιουργώντας δεκάδες έργα τέχνης εμπνευσμένα από την ελληνική λαϊκή παράδοση. Σύμμαχοί του, το σφυρί, το καλέμι  η σμίλη και φυσικά το έμφυτο ταλέντο του, χάρη στο οποίο «κεντά» την πέτρα και το ξύλο. Έργα του κοσμούν αυλές σπιτιών, δρόμους, κρήνες και εκκλησίες, ενώ  στην ισόγεια κατοικία του στη συνοικία Φιλιππούπολης, εκεί όπου έχει και το εργαστήριο του, δημιούργησε ένα μικρό εκθεσιακό χώρο με χαρακτικά, επισκέψιμο για τον καθένα. Εκεί όπου τον συναντήσαμε και μας συγκίνησε με τη δουλειά του αλλά και τις αφηγήσεις του από τα χρόνια της κατοχής και του εμφυλίου. Πιο πολύ όμως μας συγκίνησε το αεικίνητο πνεύμα του και  η άσβεστη διάθεση του για προσφορά προς το συνάνθρωπο, καθώς παρά τα 80 του χρόνια παραδίδει αφιλοκερδώς μαθήματα  χαρακτικής σε σχολεία και ΚΑΠΗ, όποτε του ζητηθεί. «Εγώ το σχολείο δεν κατάφερα να το τελειώσω», θα πει «είχα έναν δάσκαλο - βοήθα του έλεγα δουλεύω, είμαι φτωχός- εκείνος όμως δεν μου έδωσε ούτε το 5 να πάρω το απολυτήριο. Χαίρομαι λοιπόν όταν βρίσκομαι ξανά στις τάξεις και βοηθώ με το δικό μου τρόπο να πάρουν τα παιδιά μια γνώση παραπάνω και να γνωρίσουν μια τέχνη αυθεντική». 

Όσοι λοιπόν αγαπούν τη λαϊκή τέχνη και θέλουν να μάθουν κάτι περισσότερο για αυτή μπορούν να έρθουν σε επαφή με τον κ. Γκιόλβα, στο 6972031928 αλλά και να επισκεφτούν το μικρό του «μουσείο» στη Φιλιππούπολη. 

Χ.Β.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass