Ο ΝΟΜΙΚΟΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΠΠΑΣ ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ...

«Έχουμε οδικό χάρτη, δεν τρελαθήκαμε και γίναμε μνημονιακοί»

Δημοσίευση: 23 Νοε 2015 0:23

 

Συνέντευξη στον Φώτη Καραγιάννη

Τις προθέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για το κρίσιμο διάστημα που διανύουμε ξεκαθαρίζει σε συνέντευξή του στην «ΕτΔ» ο πρόσφατα επανεκλεγείς βουλευτής Καρδίτσας κ. Σπύρος Λάππας, δηλώνοντας με έμφαση ότι «κανείς μας δεν τρελάθηκε ξαφνικά και έγινε μνημονιακός»!

Ο εξαίρετος νομικός και παλιό στέλεχος της Αριστεράς στη Θεσσαλία, αντικρούει τις σφοδρές επιθέσεις για τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο περί πλειστηριασμών, χαρακτηρίζοντάς τον «το καλύτερο νομοσχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ» και υπογραμμίζει πως η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένο οδικό χάρτη που θα βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια και το οικονομικό αδιέξοδο!

Πιο αναλυτικά η συνέντευξη έχει ως εξής:

* Κύριε Λάππα, αν και η πολιτική δράση σας στην Αριστερά, αλλά και στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι μακρόχρονη, είχατε εκλεγεί πρώτη φορά βουλευτής τον Ιανουάριο του 2015 και εν συνεχεία επανεκλεγήκατε στη νέα Βουλή μετά τις πρόωρες εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους. Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από αυτή την ολιγόμηνη κοινοβουλευτική θητεία, σε μια περίοδο που η κάθε βουλευτική ψήφος είναι κρίσιμη όσο ποτέ για τη ζωή και το μέλλον του λαού μας!

- Οι νέοι βουλευτές που εκλέχτηκαν μετά τον Ιανουάριο, λένε ότι έτυχαν σε μια κοινοβουλευτική περίοδο, σωστό εφιάλτη... Κι αυτό διότι τα νομοσχέδια έρχονται προς ψήφιση σε προθεσμία ωρών με επείγοντα χαρακτήρα, ή ως προαπαιτούμενα! Ο κάματος του βουλευτή είναι τεράστιος, αφού είναι υποχρεωμένος να τοποθετηθεί σε ένα νομοσχέδιο εκατοντάδων σελίδων μέσα σε ασφυκτικά χρονικά διαστήματα. Ακόμη και για μένα που δικηγορώ 35 χρόνια και έχω μάθει να μελετώ τους νόμους, η κατάσταση αυτή είναι πολύ δύσκολη, πόσο μάλλον σε έναν βουλευτή άλλης επαγγελματικής ειδικότητας.

* Είναι αλήθεια ότι είστε ο μοναδικός βουλευτής από τους 300 σε αυτή την κοινοβουλευτική θητεία που συμμετέχετε στις περισσότερες Επιτροπές;

- Πράγματι, έτσι είναι και σας τις αναφέρω... Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης με Χαρτοφυλάκιο, Επιτροπή Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Επιτροπή Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Επιτροπή Υπουργείου Δικαιοσύνης, Επιτροπή Δημόσιας Τάξης, Επιτροπή Σωφρονιστικού Συστήματος. Επίσης είμαι πρόεδρος της Επιτροπής Φιλίας Ελλάδος – Κουβέιτ και συμμετέχω στις ποιο δύσκολες Επιτροπές που απαιτούν ατέλειωτες ώρες δουλειάς και μελέτης και συγκεκριμένα, στην Επιτροπή του Πόθεν Έσχες και στην Επιτροπή για τον Κανονισμό της Βουλής στον οποίο έρχονται σημαντικές τροποποιήσεις οι οποίες θα τον μετατρέψουν από υπουργοκεντρικό, σε ανθρωποκεντρικό! Πλέον θα μιλάνε κυρίως οι βουλευτές και όχι οι υπουργοί. Αναφέρω πως ήδη επιτεύχθηκε η τρίτη κατά σειρά μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης που βέβαια προκάλεσε πολλές γκρίνιες! Το δικό μου κριτήριο πάντως σε ό,τι αφορά στην εκλογή μου ως βουλευτής, δεν έχει σχέση με τις οικονομικές απολαβές, αλλά το αν μπορώ να προσφέρω όσο γίνεται περισσότερα στο κοινωνικό σύνολο. Νομίζω ότι μπορώ να προσφέρω πολλά, γι’ αυτό και το κόμμα μου με αξιοποίησε σε αρκετές Επιτροπές και με βάση τη δικηγορική μου ιδιότητα. Θα σας πω τούτο... Οι δικηγόροι στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην προηγούμενη κοινοβουλευτική θητεία οκτώ και σήμερα είναι 12 ή 13, όταν οι γιατροί είναι πάνω από 40 και οι μηχανικοί ξεπερνούν τους 35! Καταλαβαίνετε ότι είμαστε είδος εν ανεπάρκεια και πολυζητούμενο!

ΔΕΝ ΤΡΕΛΑΘΗΚΑΜΕ ΞΑΦΝΙΚΑ

* Τι συνέβη στη Βουλή κατά την ψηφοφορία του σ/ν για τους δανειολήπτες - πλειστηριασμούς και είχαμε την παραίτηση του κ. Σακελλαρίδη, τη διαγραφή από την Κ.Ο. του κ. Παναγούλη και τη διαφοροποίηση του κ. Νικολόπουλου από τους ΑΝ.ΕΛ.;

- Η αλήθεια είναι ότι ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης έχει ουσιαστικά παραιτηθεί από τον Αύγουστο και ο πρωθυπουργός ζήτησε επισήμως την παραίτησή του διότι δεν συμμετείχε σε καμία κομματική, κυβερνητική ή ευρύτερη πολιτική διεργασία. Απείχε από τα πάντα... Ένας άνθρωπος ο οποίος δεν μπόρεσε να σηκώσει το πραγματικά πολύ βαρύ φορτίο της συμφωνίας με τους δανειστές! Για τους κ. Παναγούλη και Νικολόπουλο που δεν ψήφισαν, δεν είδα το σκεπτικό των αποφάσεων των Οργάνων (ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ), αλλά μπορώ να πω ότι είναι άδικο γι’ αυτό το νομοσχέδιο! Επειδή το έχω επεξεργαστεί λέξη προς λέξη και άρθρο προς άρθρο, θα έλεγα ότι αυτό μαζί με το σ/ν για τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας - είναι το καλύτερο νομοσχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ! Δεν ανταποκρίνεται σε καμία περίπτωση σε αυτό που λέγεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δήθεν η κυβέρνηση των πλειστηριασμών! Αν δείτε τα εισοδήματα που δηλώθηκαν το 2014, πιστεύω ότι η προστασία του νέου νόμου θα ξεπεράσει (σε ποσοστό ωφελουμένων) το 75% των δανειοληπτών. Επιπλέον έρχεται άμεσα και μια προσθήκη η οποία θα προστατεύει τους ανθρώπους που δανείστηκαν σε ελβετικά φράγκα. Εδώ θέλω να πω ότι οι αποφάσεις των ελληνικών Δικαστηρίων για όσους είχαν υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη είναι πραγματικά υπέροχες! Οι δικαστές σε αυτές τις ιδιαίτερες περιπτώσεις έχουν πραγματικά σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, έχουν ακούσει την κραυγή αγωνίας της κοινωνίας και έχουν προστατεύσει απόλυτα τους δανειολήπτες.

Όμως, για να ξέρουν οι πολίτες τι κάνουμε... Μην νομίζει κανείς ότι εμείς ξαφνικά τρελαθήκαμε και γίναμε μνημονιακοί μετά από 40 χρόνια στην Αριστερά! Έχουμε έναν οδικό χάρτη... Εάν ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και γίνει η πρώτη αξιολόγηση θα πάρουμε τα 12 δισ. ευρώ για τις τράπεζες και την πληρωμή οφειλών προς ιδιώτες. Στη συνέχεια αναμένουμε τη μείωση του χρέους με άμεσο κούρεμα, ή επιμήκυνση και περίοδο χάριτος τουλάχιστον 15-20 ετών όπως εμείς θα ζητήσουμε και πιστεύουμε ότι θα επιτύχουμε. Αυτό ξέρετε τι σημαίνει; Ότι το κράτος θα εξοικονομήσει σε ετήσια βάση 15 – 18 δισ. ευρώ, γεγονός που θα σημάνει αυτόματα την εκτίναξη της οικονομικής ανάπτυξης του τόπου μας. Αυτό περιμένουμε! Εάν δεν γίνει, τότε όλοι μας θα αναστοχαστούμε και θα ξαναδούμε από την αρχή τις πρωτοβουλίες, τις θέσεις και τις επιλογές μας! Ξέρετε, εγώ προσωπικά και πιστεύω οι περισσότεροι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είμαστε καρεκλοκένταυροι, ούτε ξαφνικά ερωτευτήκαμε τις θέσεις εξουσίας! Το γραφείο μου είναι εδώ στην Καρδίτσα κι αν δω ότι δεν μπορώ να υπηρετήσω τον λαό θα γυρίσω να υπηρετήσω τη ζωή από τη θέση του δικηγόρου, τελεία και παύλα!

ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΙΣΩΣ ΣΤΑ «ΡΕΤΙΡΕ»

* Μέχρι το τέλος του χρόνου «ανοίγουν» τα «καυτά» ζητήματα του ασφαλιστικού και των εργασιακών που είναι και τα τελευταία από τη δέσμη των προαπαιτούμενων της συμφωνίας με τους δανειστές. Τι μέλλει γενέσθαι το επόμενο διάστημα;

- Έχω κάνει μια προσωπική εργασία την οποία υπέβαλα στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γιώργο Κατρούγκαλο, να μην υπάρξει μείωση σε καμία σύνταξη, παρά μόνο σε αυτές που χαρακτηρίζονται ως «ρετιρέ» άνω των 1800, ή 2000 ευρώ/μήνα σε ποσοστό 2-5%. Προσπαθούμε όμως να βρούμε έναν τρόπο αυτόματης χρηματοδότησης του συστήματος, έτσι ώστε να μην έχουμε σήμερα, αύριο, ή στο απώτερο μέλλον μειώσεις των συντάξεων. Πάνω σε αυτή τη βάση εργαζόμαστε τώρα, ώστε να μην επηρεαστούν ξανά οι συνταξιούχοι. Εξάλλου, μια έρευνα που έγινε από τον ΟΟΣΑ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Εργασίας αναφέρει ότι οι Έλληνες συνταξιούχοι δεν αντέχουν πλέον άλλη περικοπή στα εισοδήματά τους.

* Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση θα ξεπεράσει τελικά τον «σκόπελο» του ασφαλιστικού χωρίς άλλες απώλειες στη Βουλή;

- Όχι, δεν θα υπάρξουν απώλειες... Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα πορευτεί με τη σημερινή πλειοψηφία που κατέχει στη Βουλή και θα μακροημερεύσει!

* Δεν υπάρχει δηλαδή καμία περίπτωση κυβερνητικής συνεργασίας με άλλο κόμμα;

- Άμεσα τουλάχιστον δεν το βλέπω!

Ο κ. Σπύρος Λάππας είναι δικηγόρος Καρδίτσας από το 1981. Διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος Καρδίτσας την περίοδο 1986-1990, γραμματέας και αναπληρωτής πρόεδρος για πολλά χρόνια, ενώ το έτος 2004 ήταν υποψήφιος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καρδίτσας. Ασχολείται ιδιαίτερα ως νομικός με την Ιατρική Αμέλεια, για την οποία δίνει διαλέξεις στα μεγαλύτερα Νοσηλευτικά Ιδρύματα της χώρας. Στα φοιτητικά του χρόνια ήταν πρόεδρος των Θεσσαλών και των Καρδιτσιωτών Φοιτητών. Ήταν μέλος του «ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ» και στη συνέχεια του ΚΚΕ-Εσωτ. Είχε εκλεγεί και πάλι τον Μάιο του 2014 δημοτικός σύμβουλος Καρδίτσας με τον Συνδυασμό ΚΑΡ.ΠΟ.Σ. απ’ όπου παραιτήθηκε πριν λίγο καιρό λόγω αυξημένων κοινοβουλευτικών καθηκόντων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass