ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε.τ.Δ.» O ΠΡΩΤΟΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΡΟΜΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Η Παιδεία θα βελτιώσει τη ζωή των Ρομά

* Συνάντηση συμφοιτητών του στον Βόλο

Δημοσίευση: 23 Νοε 2015 0:27

 

«Ήρθε η ώρα για τον νέο καιρό των τσιγγάνων», λέει στην «Ε.τ.Δ.» ο φοιτητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Παν. Καρακώστας.

Την ανάγκη εκπαίδευσης των Ρομά ώστε να αποκτήσουν προοπτική σπουδών στα ΤΕΙ και στα Πανεπιστήμια προκειμένου να αλλάξει η κουλτούρα στις κοινωνίες αυτές μέσα από τη μόρφωση, έχει κάνει βασικό μέλημά του ο Παναγιώτης Καρακώστας. Μάλιστα ο Παναγιώτης ήταν ο πρώτος Ρομά που εισήχθη στο Πανεπιστήμιο και ειδικότερα στη σχολή Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας. Πριν μερικά χρόνια η φοίτηση Ρομά στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ήταν κάτι το ασυνήθιστο γιατί στην πλειοψηφία τους ασχολούνται με το εμπόριο. Η ζωή, όμως εξελίσσεται και το κίνητρο της μόρφωσης εισχώρησε στα θέλω τους, κάνουν τα πρώτα βήματα και εμφανίζονται να φοιτούν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, αλλά και στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Ο Παναγιώτης Καρακώστας πλέον φοιτά στο τρίτο έτος, έχει περάσει 23 μαθήματα και του απομένουν άλλα 20 για να πάρει το πολυπόθητο πτυχίο, ενώ έχει επιλέξει τον τομέα της Ανθρωπολογίας στο συγκεκριμένο τμήμα. «Η κοινωνία των Ρομά μόνο μέσω της εκπαίδευσης μπορεί να βελτιώσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι μας προκειμένου οι νέοι Ρομά να μορφωθούν. Όταν με το καλό πάρω το πτυχίο μου θέλω να κάνω μεταπτυχιακό στα ανθρώπινα δικαιώματα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο Παναγιώτης είναι από τη Ν. Ιωνία Βόλου αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα από μικρό παιδί αλλά τίποτα δεν στάθηκε εμπόδιο προκειμένου να πραγματοποιήσει τα όνειρά του και να υλοποιήσει τους στόχους του. Εκτός από τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ασχολείται και με τον αθλητισμό καθώς παίζει μπάσκετ με καρότσι στους «Αργοναύτες» του Βόλου ενώ είναι και δισκοβόλος συμμετέχοντας σε πανελλήνια πρωταθλήματα ΑμεΑ. «Έχω και διακρίσεις στη δισκοβολία» λέει με καμάρι «κατέκτησα έξι χρυσά και δύο ασημένια μετάλλια.

Κατά καιρούς ομολογεί ότι έχει πέσει θύμα ρατσισμού λόγω του κινητικού του προβλήματος αλλά και της καταγωγής του αλλά όπως λέει «μεγάλωσα σε ένα υγιές οικογενειακό περιβάλλον με καλές αρχές. Εμένα μου έμαθαν να είμαι ο εαυτός μου και να αποδέχομαι αυτό που είμαι. Να μην δίνω σημασία σε ό,τι μου λένε. Οι πολλές και διάφορες καταστάσεις στη ζωή μου με έχουν κάνει να αντέχω, να είμαι δυνατός. Δεν έχει σημασία πόσες φορές θα πέσω αλλά πόσες φορές θα σηκωθώ μέχρι να φτάσω στον στόχο μου. Και εγώ θέλω να ανέβω ψηλά για να δω τον κόσμο. Και όχι να με δει ο κόσμος».

Στόχος του είναι μέσα και από συνάντηση φοιτητών Ρομά που θα γίνει το επόμενο διάστημα στον Βόλο να περαστεί μήνυμα στην κοινωνία πως «όταν η δύναμη της ψυχής συναντήσει τη θέληση τότε τα πάντα μπορείς να κάνεις. Αρκεί να πιστεύεις στον εαυτό σου και να είσαι προσηλωμένος στους στόχους σου. Θέλουμε να κάνουμε περιοδείες σε καταυλισμούς Ρομά της Μαγνησίας, αλλά και πανελλαδικά για να συζητήσουμε με τους γονείς και τους μαθητές και να τους τονίσουμε πόσο χρήσιμη είναι η εκπαίδευση των παιδιών τους. Οι φοιτητές Ρομά θα μεταφέρουν στις οικογένειες την προσωπική τους εμπειρία και πόσο σημαντική είναι η εκπαίδευση. Εμείς θα κάνουμε την αρχή στις 3 Δεκεμβρίου με τη συνάντηση που έχουμε μεταξύ μας» λέει και συμπληρώνει πως «η κοινωνία των Ρομά μόνο μέσω της εκπαίδευσης μπορεί να βελτιώσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει». Ο φοιτητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας πιστεύει στη συλλογικότητα, καθώς υποστηρίζει ότι «εγώ μόνος μου δεν μπορώ να αλλάξω τον κόσμο, αλλά μόνο αν προσπαθήσουμε όλοι μαζί. Μέσω της μόρφωσης και της παιδείας. Τότε θα έρθει ο καινούργιος καιρός των τσιγγάνων».

Πάντως σε όλη αυτή την προσπάθεια δεν ήταν μόνος του, ο Παναγιώτης Καρακώστας είχε την τύχη να ανήκει σε μια σχολική κοινότητα, με εκπαιδευτικούς που είχαν διάθεση να τον βοηθήσουν, να του εξηγήσουν, να του σταθούν. Με γιατρούς που τον βοήθησαν στα διάφορα χειρουργεία που χρειάστηκε να κάνει εξαιτίας των κινητικών του προβλημάτων και τώρα με μια πανεπιστημιακή κοινότητα που δεν αμελεί σε κάθε του αναφορά να τονίζει πόσο πολύ τον έχει στηρίξει.

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass