Ο ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΟΥ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε»

Ράντμαν Μουσταφάγιεφ: Πολλά τα οφέλη και για τη Θεσσαλία από τη συνεργασία Ελλάδας-Αζερμπαϊτζάν

* Πολιτισμός και εμπόριο οι τομείς που κυριαρχούν στις διμερείς σχέσεις

Δημοσίευση: 06 Δεκ 2015 0:10 | Τελευταία ενημέρωση: 06 Δεκ 2015 0:50

Συνέντευξη στον Γιώργο Ρούστα

Η υλοποίηση του ενεργειακού έργου TAP θα ξεκινήσει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το δεύτερο τρίμηνο του 2016 και θα έχει θετικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη της οικονομίας και της Θεσσαλίας και κυρίως των επιχειρήσεων της περιοχής, καθώς διεγείρουν τον ερχομό νέων επιχειρήσεων από το Αζερμπαϊτζάν στην ελληνική οικονομία».

Αυτό υποστηρίζει, με συνέντευξή του στην «Ε» ο Πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν στην Αθήνα κ. Ράντμαν Μουσταφάγιεφ, ο οποίος προ ημερών βρέθηκε στη Λάρισα και είχε συναντήσεις με τον περιφερειάρχη κ. Αγοραστό και τον δήμαρχο κ. Καλογιάννη. Ο Αζέρος αξιωματούχος στο περιθώριο αυτών των επαφών μίλησε στην «Ε» και «για το πώς από κοινού οι δύο χώρες μπορούν να δημιουργήσουν μια στενή συνεργασία μεταξύ των επιχειρήσεων, ερευνητικών και πολιτιστικών ιδρυμάτων», ενώ σημείωσε με έμφαση πως «οι σχέσεις Αζερμπαϊτζάν-Ελλάδας αναπτύσσονται γοργά και δυναμικά, ενώ η Ελλάδα έχει γίνει έναν από τους σημαντικότερους εταίρους του Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη. Γι΄αυτό οι κορυφαίες ελληνικές εταιρίες, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων της Θεσσαλίας μπορούν να επωφεληθούν από αυτή την ευνοϊκή στιγμή, όχι μόνο για την ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου με το Αζερμπαϊτζάν, αλλά και για την έξοδό τους - με τα προϊόντα και τις επενδύσεις τους - σε αγορές των γειτονικών με το Αζερμπαϊτζάν περιοχών και χωρών».

Η συζήτηση με τον κ. Ράντμαν Μουσταφάγιεφ έχει ως εξής:

* Κύριε Πρέσβη, επισκεφθήκατε πρόσφατα τη Λάρισα. Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας;

- Είμαι πολύ ικανοποιημένος με την επίσκεψή μου στην πόλη της Λάρισας, τις συναντήσεις μου με τον περιφερειάρχη και τον δήμαρχο, με ανθρώπους του πολιτισμού και εκπαιδευτικούς, αλλά και με απλούς πολίτες της φιλόξενης πόλης σας. Επίσης, ήταν πολύ χρήσιμη και η συμμετοχή μου στο Διεθνές Συμπόσιο «Ατζέντα 2021: Ο Πολιτισμός στην Περιφέρεια», που ήταν άψογα διοργανωμένη. Είμαι πεπεισμένος ότι η Θεσσαλία έχει μεγάλο οικονομικό, επιστημονικό και πολιτιστικό δυναμικό και μπορεί να προσφέρει σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη της συνεργασίας Αζερμπαϊτζάν-Ελλάδας. Συζητήσαμε αυτό το θέμα με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Κωνσταντίνο Αγοραστό, και τον δήμαρχο Λαρισαίων, κ. Απόστολο Καλογιάννη, και θεωρώ ότι από κοινού μπορούμε να δημιουργήσουμε μια στενή συνεργασία μεταξύ των επιχειρήσεων, ερευνητικών και πολιτιστικών ιδρυμάτων των δύο χωρών.

* Τα τελευταία χρόνια υπήρξε ενεργή ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και της Ελλάδας. Σε ποιους παράγοντες την αποδίδετε;

- Πράγματι, οι σχέσεις Αζερμπαϊτζάν-Ελλάδας βρίσκονται σε ένα νέο στρατηγικό επίπεδο ανάπτυξης. Σε σύντομο χρονικό διάστημα από την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Προέδρου Ιλχάμ Αλίεφ στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 2009, οι σχέσεις Αζερμπαϊτζάν-Ελλάδας αναπτύσσονται γοργά και δυναμικά, ενώ η Ελλάδα έχει γίνει ένας από τους σημαντικότερους εταίρους του Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη. Εντατικοποιήθηκε ο πολιτικός διάλογος, η διακοινοβουλευτική συνεργασία και η συνεργασία στο πλαίσιο διάφορων διεθνών οργανισμών. Υλοποιήθηκαν μεγάλα κοινά έργα στον τομέα του εμπορίου και της ενέργειας, της επιστήμης και της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και του τουρισμού, ανταλλαγής νέων και αθλητών.

* Ποια είναι τα συγκεκριμένα έργα που έχουν υλοποιηθεί στον τομέα του πολιτισμού;

- Πρώτα απ 'όλα, θα ήθελα να σημειώσετε ότι ο πολιτισμός αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικούς τομείς των διμερών σχέσεων. Το ενδιαφέρων για την Ελλάδα στο Αζερμπαϊτζάν ήταν πάντα ψηλό, όμως τώρα εντάθηκε σημαντικά. Είναι ωραίο ότι και στην Ελλάδα παρουσιάστηκε μεγάλο ενδιαφέρον για την ιστορία και τη σύγχρονη ζωή του Αζερμπαϊτζάν, τον πολιτισμό και την τέχνη του, την οικονομία και την εξωτερική πολιτική του. Και αυτό είναι κατανοητό, δεδομένου ότι το Αζερμπαϊτζάν είναι μια κορυφαία και σταθερά αναπτυσσόμενη χώρα του Νότιου Καυκάσου, με πλούσια ιστορία και παραδόσεις, δυναμικά αναπτυσσόμενη οικονομία, ανεξάρτητη και ισορροπημένη εξωτερική πολιτική, ανοικτή και ανεκτική κουλτούρα. Τα τελευταία χρόνια - ιδιαίτερα η περίοδος 2010-2015 - ήταν πολύ «γόνιμα» με τα πολιτιστικά έργα. Τα ποιήματα διάσημου Έλληνα ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη έχουν μεταφραστεί στα αζερικά από Αζέρους φοιτητές που σπουδάζουν ελληνικά στο Σλάβικο Πανεπιστήμιο του Μπακού. Σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας πραγματοποιήθηκαν πάνω από 10 συναυλίες συμφωνικής, κλασικής και τζαζ μουσικής του Αζερμπαϊτζάν. Τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Γαβριηλίδης το μυθιστόρημά "ΤΑΧΜΙΝΑ" του δημοφιλούς συγγραφέα του Αζερμπαϊτζάν Anar, που αποτέλεσε το πρώτο μυθιστόρημα από το Αζερμπαϊτζάν μεταφρασμένο στα ελληνικά. Ακόμα μεταφράστηκε στα ελληνικά μια σειρά από νέα βιβλία για την ιστορία και τον πολιτισμό του Αζερμπαϊτζάν. Επίσης σχεδιάζουμε να πραγματοποιήσουμε στην Αθήνα τον προσεχή Μάρτιο μια έκθεση αρχαίας και σύγχρονης τέχνης του Αζερμπαϊτζάν. Έλληνες καλλιτέχνες και επιστήμονες έγιναν τακτικοί επισκέπτες σε διάφορες διεθνείς εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, το Μπακού.

* Πώς αναπτύσσονται οι διμερείς επιχειρηματικές σχέσεις;

- Το ύψος του αμοιβαίου εμπορίου ανήλθε το 2014 στα περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα περίπου 250 εκατομμύρια αποτελούν τις εξαγωγές του Αζερμπαϊτζάν. Φυσικά, τα νούμερα αυτά είναι πολύ μικρά σε σύγκριση με τις δυνατότητες των οικονομιών και των επιχειρήσεών μας, ιδιαίτερα σε αυτή τη φάση. Άλλωστε στην ουσία στο Αζερμπαϊτζάν δημιουργείται μια νέα οικονομία, που βασίζεται σε διαφοροποίηση, δημιουργία νέων κλάδων και τομέων της οικονομίας, γεωργικής βιομηχανίας και υπηρεσιών. Κατά τους πρώτους 9 μήνες του τρέχοντος έτους το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά σχεδόν 6%, η μη-πετρελαιακή οικονομία πάνω από 9%, το επίπεδο του εξωτερικού χρέους προς το ΑΕΠ δεν υπερβαίνει το 10%. Επιπλέον, σήμερα στο Αζερμπαϊτζάν δημιουργούνται νέοι διάδρομοι μεταφοράς και διαμετακόμισης, καθιστώντας τη χώρα ως κορυφαίο κέντρο διανομής της ευρύτερης περιοχής που συνδέει τον Βορρά και τον Νότο, την Ανατολή και τη Δύση, την Ευρώπη, το Νότιο Καύκασο και την Κεντρική Ασία. Οι κορυφαίες ελληνικές εταιρίες, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων της Θεσσαλίας μπορούν να επωφεληθούν από αυτή τη ευνοϊκή στιγμή, όχι μόνο για την ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου με το Αζερμπαϊτζάν, αλλά και για την έξοδό τους - με τα προϊόντα και τις επενδύσεις τους - σε αγορές των γειτονικών με το Αζερμπαϊτζάν περιοχών και χωρών. Αλλά ως πρώτο βήμα, ελληνικές εταιρίες θα πρέπει να εξοικειωθούν με την κατάσταση στην αγορά του Αζερμπαϊτζάν, να βρουν εταίρους στη χώρα μας μέσα από την συμμετοχή τους σε διεθνείς εκθέσεις που πραγματοποιούνται τακτικά στο Μπακού. Έχω μεταφέρει τις σχετικές πληροφορίες και προσκλήσεις για τις εταιρίες σας, κατά τη διάρκεια των συναντήσεών μου με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας και τον δήμαρχο Λαρισαίων.

* Σε τι φάση βρίσκεται η υλοποίηση του ενεργειακού έργου TAP;

- Χάρη στην υποστήριξη της Κυβέρνησης και στον ενεργό ρόλο του υπουργού Ενέργειας στην έγκαιρη έκδοση των απαραίτητων αδειών, το έργο προχωράει καλά. Υπολογίζουμε πως η υλοποίησή του θα ξεκινήσει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το δεύτερο τρίμηνο του 2016. Έτσι, η ελληνική οικονομία θα λάβει μια ισχυρή ώθηση για την ανάπτυξή της - τις νέες θέσεις εργασίας και νέες επενδύσεις. Εν τω μεταξύ, οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ήδη κλείσει μεγάλες συμβάσεις έργων στο πλαίσιο του TAP αξίας περίπου 500 εκατ. ευρώ. Αυτό θα οδηγήσει στην αναζωογόνηση της βιομηχανίας της Ελλάδας και θα ενισχύσει τον προϋπολογισμό της. Εξίσου σημαντική είναι και η πολιτική πτυχή της υλοποίησης του ΤΑΠ, αφού θα φέρει περισσότερη σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή των Βαλκανίων μέσω συνεργασίας γειτονικών χωρών στο πλαίσιο ενός κοινού έργου. Είμαι βέβαιος ότι η υλοποίηση του έργου ΤΑΡ στις τρεις βόρειες περιοχές της Ελλάδας θα έχει επίσης θετικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη οικονομίας της γειτονικής Θεσσαλίας και επιχειρήσεων της περιοχής σας, καθώς διεγείρουν τον ερχομό νέων επιχειρήσεων από το Αζερμπαϊτζάν στην ελληνική οικονομία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass