ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ «Ε» ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ 5ης ΥΠΕ ΝΕΣΤΟΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

«Αναγκαίο όσο ποτέ ένα ανθρωποκεντρικό σύστημα υγείας»

Δημοσίευση: 12 Δεκ 2015 20:11

Στις δυσκολίες τις οποίες αντιμετώπισε από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του, πριν από 7 μήνες, αλλά και στους στόχους του υπουργείου για την επόμενη χρονιά αναφέρεται ο διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Νέστορας Αντωνίου με συνέντευξή του στην «Ε».

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά στη συνομιλία μας, «η ΥΠΕ δεν ήταν μια υπηρεσία που έπρεπε απλά να ανασυγκροτηθεί, αλλά... να συγκροτηθεί, αφού υπήρχε έλλειψη βασικών τμημάτων, εδώ και χρόνια. Αυτό δεν είναι αιχμή για τις προηγούμενες διοικήσεις, από το ιδρυτικό τους ΦΕΚ οι ΥΠΕ είχαν ως επί το πλείστον εποπτικό χαρακτήρα, αλλά δεν υπήρχαν οι δυνατότητες να δημιουργηθεί μια περισσότερο παρεμβατική σχέση. Το πρόβλημα είναι ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2015 μεταφέρθηκαν όλες οι αρμοδιότητες στις ΥΠΕ, χωρίς να υπάρξει το νομοθετικό έργο που θα βοηθούσε στην ομαλή μετάβαση από το νεοφιλελεύθερο μοντέλο και μία «νοσοκομειακή σχέση» σε μια σχέση με την κοινωνία, την πρόληψη και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας».

Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες που πήρε αυτό το διάστημα, ανακοίνωσε ότι από τον Ιανουάριο η ΥΠΕ θα καταβάλλει τη μισθοδοσία και στις 44 μονάδες του ΠΕΔΥ που ανήκουν στη δύναμή της, ένα πολύ μεγάλο έργο, όπως το χαρακτηρίζει, το οποίο έγινε εφικτό με τη δουλειά μόλις 30 υπαλλήλων, τα δύο τρίτα των οποίων μάλιστα είναι αποσπασμένοι.

Σχετικά με τις πληρωμές των εφημεριών και των υπερωριών, ο Νέστορας Αντωνίου εκτιμά ότι όσο περνάει ο καιρός επέρχεται μια ομαλοποίηση της κατάστασης, με την ενθάρρυνση ασφαλώς και του υπουργείου Υγείας, εκφράζοντας παράλληλα το αίτημα για την παρουσία της Επιτρόπου σε καθημερινή βάση στην πόλη και όχι μόνο μιάμιση μέρα την εβδομάδα.

Σχετικά με το εφημεριακό πρόγραμμα στα Κέντρα Υγείας, ο διοικητής της ΥΠΕ αναφέρει ότι πλέον θα προκύπτει με το 9%, όπως συμβαίνει με τα νοσοκομεία, ενώ επισημαίνει ότι η καταβολή του 1% των εσόδων στις Υγειονομικές Περιφέρειες θα βοηθήσει στο να κλείνουν κάποιες οικονομικές τρύπες.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις σχέσεις που είχε αυτό το επτάμηνο με τους διοικητές των νοσοκομείων, ο Νέστορας Αντωνίου επισημαίνει ότι «είχαμε την καλύτερη δυνατή συνεργασία, ακόμα και στα νοσοκομεία όπου δεν υπήρξαν διοικητές, όπως στην Άμφισσα ή τη Λαμία, με τους υπηρεσιακούς παράγοντες να αποδεικνύουν ότι έχουν τη γνώση του χώρου και να μην υπάρχουν κενά διοίκησης».

Ιδιαίτερη αναφορά έχει γίνει το προηγούμενο διάστημα για τις σχέσεις του με τον ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένες τις πολιτικές εξελίξεις του περασμένου καλοκαιριού αλλά και τις ενστάσεις που ο ίδιος εξέφρασε με δηλώσεις του.

Ο Νέστορας Αντωνίου τονίζει καταρχήν ότι πλέον έχει έναν θεσμικό ρόλο, ότι έχει παραιτηθεί από όλα τα όργανα του κόμματος και επαναλαμβάνει ότι οι κόκκινες γραμμές που είχε θέσει με δήλωσή του στην «Ε» τον Σεπτέμβριο, υφίστανται, αναφορικά με την παραμονή του στη θέση ή όχι.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, «αν αύριο, μεθαύριο συμβούν πράγματα όπως μια οικουμενική κυβέρνηση ή δεν καλυφθούν οι ανάγκες των ανασφάλιστων συμπολιτών, ή ακόμα οι επικείμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό προκαλέσουν οικονομικά ελλείμματα στα νοσοκομεία, αν με άλλα λόγια προκύψουν αφορμές για την απαξίωση του ρόλου μου ως θεσμικός, προφανώς και θα τεθεί ζήτημα παραίτησης».

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Στη συνέχεια, ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ καταγράφει τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας.

Οι στόχοι αυτοί αφορούν:

- Εξασφάλιση ιατρικής περίθαλψης και στους ανθρώπους που έμειναν ανασφάλιστοι αλλά έχουν ΑΜΚΑ, καθώς και σε συγκεκριμένες κατηγορίες μεταναστών. Θα υπάρξουν εξειδικεύσεις και εφαρμοστικοί νόμοι, αλλά η βασική ιδέα είναι καθαρή: Όσοι ζουν και εργάζονται εδώ, δικαιούνται περίθαλψη.

- Αντιστροφή της πορείας των συνεχών περικοπών οι οποίες επιβλήθηκαν επί 6 συναπτά έτη. Ειδικότερα, οι δαπάνες για τα νοσοκομεία έπεσαν το 2015 στο 1,4 δισ. ευρώ από 2,2 δισ.

- Αυξημένες πιστώσεις κατά 300 εκατομμύρια ευρώ που αποτελούν αφετηρία για τη βελτίωση της κατάστασης, χωρίς να συμπεριλαμβάνουν τη στελέχωση των νοσοκομείων, που είναι ένα ξεχωριστό θέμα και παραπέμπει σε άλλα κονδύλια.

- Ενίσχυση του προσωπικού ώστε να υπερβαίνει τον αριθμό των φετινών συνταξιοδοτήσεων. Αυτό βέβαια δεν επαρκεί για να λυθεί το πρόβλημα, καθώς οι ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό ανέρχονται σε 25.000. Είναι όμως η απαρχή μιας στελέχωσης των νοσοκομείων και μάλιστα με μόνιμο προσωπικό, ενώ ταυτόχρονα αξιοποιούνται και οι δυνατότητες ενίσχυσης με επικουρικό προσωπικό. Αξιοποιούμε ότι μπορεί να αξιοποιηθεί.

- Πρόσληψη των πρώτων 1.000 επικουρικών που θα έχει μάλιστα ολοκληρωθεί εντός του Δεκεμβρίου. Μέσα στον Δεκέμβριο επίσης η κυβέρνηση θα παρουσιάσει ολοκληρωμένη πρόταση για την αναδιάρθρωση της Πρωτοβάθμιας Υγείας.

- Να σταματήσει το μεταναστευτικό ρεύμα νέων ιατρών προς το εξωτερικό, που στερεί τη χώρα από καλής ποιότητας επιστημονικό δυναμικό.

Καταλήγοντας, ο Νέστορας Αντωνίου επισημαίνει ότι «η ανάγκη οικοδόμησης ενός ανθρωποκεντρικού συστήματος υγείας που θα διασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες πρόσβασης στην πρόληψη και τη θεραπεία είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε. Οφείλουμε να βλέπουμε τα πράγματα από την πλευρά της κοινωνίας και μέσω της θεσμοθετημένης επικοινωνίας με τους φορείς της να κατανείμουμε τους λιγοστούς πόρους για την υγεία με δίκαιο τρόπο.

Προτεραιότητα λοιπόν αποτελεί η ενίσχυση της δημόσιας περίθαλψης, με διασφάλιση της επάρκειας υπηρεσιών για όλους και τη συμμετοχή των πολιτών στα κέντρα αποφάσεων. Βρισκόμαστε σε εφαρμογή ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης που θα συνεχιστεί και το 2016, με αύξηση των πόρων για τα νοσοκομεία, περαιτέρω στελέχωσή τους, ενώ μένει να γίνει σοβαρή παρέμβαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ώστε να ανατραπεί η κακή κατάσταση της δημόσιας περίθαλψης.

Χρειάζεται όμως και κάτι ακόμα: Η αλλαγή της κουλτούρας που επικρατεί στην υγεία, ώστε να σχεδιαστεί ένα πλάνο ολιστικής φροντίδας, από την πρόληψη μέχρι και την αντιμετώπιση των ασθενειών.

Η δικαιοσύνη και στην αρρώστια να γίνει τόσο καλό και καθημερινό σαν τον ήλιο που βγαίνει κάθε πρωί».

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass