ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ ΗΠΕΙΡΩΝ κ. ΒΑΪΟΥ ΦΑΣΟΥΛΑ ΣΤΗΝ «Ε.τ.Δ.»:

Έμπρακτη στήριξη σε γλώσσα και πολιτισμό

Δημοσίευση: 18 Μαϊ 2015 12:15 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 17:24

 

Συνέντευξη στον Φώτη Καραγιάννη

«Οι πολίτες του κόσμου πιστεύουμε ότι η πολιτική μιας χώρας μπορεί να είναι σωστή μόνον αν στηρίζεται πάνω σε ισχυρά πολιτιστικά αγκωνάρια. Από κει και μετά ο πολιτισμός, με ό,τι συνεπάγεται, αργά μα σταθερά βαδίζει προς τη δύση... Αμφισβήτηση περί αυτού περιττεύει, καθώς φτάνει να γνωρίζουμε μόνο ότι για τη Νέα Τάξη Πραγμάτων, ο πολιτισμός είναι εχθρός της»... Είναι λόγια «καυτά» που δύσκολα κανείς ξεστομίζει δημόσια κι όμως αυτά ειπώθηκαν από έναν Θεσσαλό λογοτέχνη της ξενιτιάς που ίσως πολλοί γηγενείς Έλληνες δεν γνωρίζουν, όμως απόδημοι τον αποδέχονται ως παγκόσμιο εκπρόσωπό τους! Πρόκειται για τον πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών Συγγραφέων των Πέντε Ηπείρων κ. Βάιο Φασούλα, ο οποίος μιλάει στην «ΕτΔ» για το φιλόδοξο εγχείρημα Ελλήνων της διασποράς να καταστήσουν την ομογένεια, λίκνο διάδοσης του ελληνικού πνεύματος, της γλώσσας και των γραμμάτων. Παράλληλα εξηγεί τους σκοπούς της δικιάς τους «πολιτιστικής επανάστασης», που όπως επισημαίνει, ήταν απόρροια της έντονης ανησυχίας όλων για το μέλλον του τόπου μας.

 

Ειδικότερα η συνέντευξη έχει ως εξής:

* Πείτε μας τα βασικά γνωρίσματα της Ένωσής σας. Ποιοι είναι οι στόχοι της;

- Eκ μέρους όλων των μελών της Ένωσής μας, σας ευχαριστώ θερμά για την ευκαιρία που μας δίνετε να αναφερθούμε στους στόχους και στο έργο της.

Η Ε.Ε.Λ.Σ.Π.Η. είναι εθελοντικός Οργανισμός, μη πολιτικός, ανεξάρτητος από κρατικούς, πολιτικούς και θρησκευτικούς θεσμούς και μη κερδοσκοπικός.

Στόχοι της Ένωσης είναι η εμβάθυνση και υποστήριξη των φιλικών σχέσεων μεταξύ των Ελλήνων που ζουν στις πέντε ηπείρους, ιδιαίτερα στον τομέα των συγγραφέων, όπως λογοτεχνών, ποιητών και άλλων που ασχολούνται με τα γράμματα και τις τέχνες και έχουν ως σκοπό τη διάδοση και φύλαξη του ελληνικού βιβλίου και βεβαίως της διατήρησης και καλλιέργειας της ελληνικής γλώσσας. Η υποστήριξη και η ανάπτυξη της ελληνικής πολιτισμικής ταυτότητας μέσω πολιτιστικών και μορφωτικών δραστηριοτήτων.Η διατήρηση και ανάπτυξη των δεσμών με την πατρίδα, η κοινωνική και η υλική βοήθεια από τις Αρχές και Ιδρύματα της Ελληνικής Δημοκρατίας, καθώς και η αναγνώριση της συγγραφικής μας δραστηριότητας για την εξάπλωση του δικού μας έργου, ποιητικού, πεζού και θεατρικού λόγου και άλλων επιστημονικών συγγραμμάτων. Είναι οι κανόνες του καταστατικού μας και τηρούνται με αυστηρότητα και σεβασμό.

* Πόσα χρόνια είστε πρόεδρος και ποιες είναι οι σημαντικότερες επιτυχίες της Ε.Ε.Λ.Σ.Π.Η. στον χώρο των γραμμάτων και του πνεύματος;

- Η Ε.Ε.Λ.Σ.Π.Η. ιδρύθηκε στη Γερμανία την άνοιξη του 2001. Ήταν μια πολύ όμορφη, ιδανική και μοναδική, επαναστατική θα έλεγα στο είδος της δημιουργία απόδημων Ελλήνων, όταν μετά από μια δημοσίευσή μου στα ΟΜΜΕ με αναφορά «Η Λογοτεχνία και οι Έλληνες συγγραφείς της διασποράς» άρχισαν να έρχονται ηλεκτρονικές επιστολές απ’ όλες τις γωνιές του πλανήτη. Αξιόλογοι Έλληνες ομογενείς συγγραφείς και ποιητές, λόγιοι εργάτες και διανοούμενοι όλων των επιπέδων συγκροτηθήκαμε σε μια ομάδα και ιδρύσαμε την Ένωση. Χαρακτηριστικό δε εκείνης της πολιτιστικής επανάστασης, πριν ακόμα αποκτήσουμε νομικό πρόσωπο-καταστατικό από το Ομόσπονδο Γερμανικό Κράτος, Α.Φ.Μ.. τραπεζικό λογαριασμό, μόνιμο συμβολαιογράφο κλπ. αποτέλεσε η πρώτη μας έκδοση: «ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΞΕΝΙΤΙΑΣ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΕΝΤΕ ΗΠΕΙΡΩΝ ΓΡΑΦΟΥΝ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ».

Είχα τη χαρά και την τιμή να είμαι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Ε.Ε.Λ.Σ.Π.Η. αλλά και την τύχη που βρέθηκαν αξιόλογοι συνοδοιπόροι, εργάτες του λόγου και των τεχνών όπου σε σύντομο χρονικό διάστημα παρουσιαστήκαμε στην υφήλιο ως ομάδα με κείμενό μας υπό τον τίτλο: «ΕΧΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΜΑΣ ΑΝΟΙΧΤΟΥΣ ΞΕΚΙΝΑΜΕ..!, την οποία ονομάσαμε «Επιτροπή Πρωτοβουλίας».

Στη θέση του προέδρου της Ένωσης βρίσκομαι από το ξεκίνημά της και στην πρόσφατη διαδικτυακή συνέλευση για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. που έλαβε χώρα στις 24 Μαρτίου 2015, επανεκλέχθηκα. Η ΕΕΛΣΠΗ είναι παρούσα και σύντομα προετοιμάζει το επόμενο βήμα της.

Μέσα από τους αντικοινωνικούς λαβυρίνθους, τις δυσκολίες και τα αδιέξοδα, μπορεί να αναδειχτεί ο σημαντικός ρόλος της λογοτεχνίας για τη διαμόρφωση της πολιτιστικής ταυτότητας των Ελλήνων της διασποράς. Ο καθένας από το μετερίζι του και όλοι μαζί, απόδημοι και γηγενείς, οφείλουμε αυτή τη διαμόρφωση, που πέραν των άλλων που θα προκύψουν, θα πρυτανεύσει και το χαμένο απαύγασμα του δικού μας λόγου!

ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ

* Μιλήστε μας ειδικότερα για τη δράση της Ε.Ε.Λ.Σ.Π.Η. και τον κοινωνικό της αντίκτυπο!

- Η παρουσία της Ε.Ε.Λ.Σ.Π.Η. είναι πλέον γνωστή, έχει αφήσει τα σημάδια της στην εποχή που διανύουμε. Κάθε προβληματισμός επικεντρώνεται στη σύγχρονη εποχή, στο οικολογικό σύστημα και ιδιαίτερα στη νέα γενιά.

Κόσμος δεν είναι το εγώ και το σήμερα, η δύναμη και το χρήμα, αλλά οι ανθρώπινες αξίες που μέσω του πολιτισμού φυλάσσονται, διατηρούνται και προωθούνται. Το έργο της περιλαμβάνει τέσσερις Ανθολογίες. Οι τρεις πρώτες χρηματοδοτήθηκαν και εκδόθηκαν στη Γερμανία (2002-2004) από τα μέλη της Ε.Ε.Λ.Σ.Π.Η. η δε 4η Ανθολογία, Εκδόσεις Ζήτη 2009 χρηματοδοτήθηκε από το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης.

Επίσης τα βιβλία της τα έχει διαθέσει με δωρεές σε μαθητές ελληνικών και ξένων σχολείων, σε ελληνικά πανεπιστήμια, σε βιβλιοθήκες αλλά και όπου αλλού υπάρχει ελληνική έδρα. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια αποδήμων στην Ελλάδα και σε ποιητικούς-λογοτεχνικούς διαγωνισμούς στο εξωτερικό με κριτικές επιτροπές της, έχει απονείμει τιμητικές διακρίσεις σε επίτιμα μέλη της, έχει βραβευτεί η ίδια από τα ΟΜΜΕ Κύπρου, έχει προσφέρει οικονομική χορηγία στον Πολιτιστικό Σύλλογο Μαυρομματίου Γ. Καραϊσκάκης για τις ανάγκες του Μουσείου και άλλα διάφορα, έτσι που στο ενεργητικό της καταγράφεται μια πλούσια και ολοκληρωμένη πολιτιστική δραστηριότητα.

* Εσείς ως Ε.Ε.Λ.Σ.Π.Η. όταν έρχεστε σε επαφή με κυβερνητικούς αξιωματούχους και άρχοντες της αυτοδιοίκησης ποιο είναι το κλίμα που συναντάτε όταν συζητάτε μαζί τους για ζητήματα συνεργασίας;

- Στο αρχείο της Ε.Ε.Λ.Σ.Π.Η. υπάρχουν συγχαρητήριες επιστολές πρωθυπουργών, προέδρων, υπουργών και άλλων αρμοδίων για θέματα πολιτισμού και Ελλήνων αποδήμων. Από κει και μετά τίποτα. Καμιά βοήθεια οικονομική ή έστω ηθική! Λόγια ανακατεμένα με ψέμα και θεαθήναι! Έχουμε χρόνια που δεν τους ενοχλούμε. Η λέξη «επανάσταση»που περιγράφεται στις προηγούμενες αράδες, αυτό ακριβώς πιστοποιεί... Την πλήρη αδιαφορία και την εγκατάλειψή τους! Το απόδημο στοιχείο έζησε και μεγαλούργησε από μόνο του.

Διαφορετική είναι η αντιμετώπιση όμως σε τοπικό επίπεδο! Σε ό,τι αφορά στη γενέτειρά μου για παράδειγμα, μια οικονομική βοήθεια που ζητήσαμε, η τοπική αυτοδιοίκηση μας την έδωσε. Τα δε ΜΜΕ (εφημερίδες και ιστοσελίδες) πρόβαλαν την Ε.Ε.Λ.Σ.Π.Η. όσες φορές τους ζητήθηκε. Η προβολή της Ε.Ε.Λ.Σ.Π.Η. τόσο η έντυπη όσο και η ηλεκτρονική γίνεται βέβαια σε όλον τον κόσμο.

* Αυτά τα χρόνια της κρίσης, η ελληνική ομογένεια έχει δείξει στη χώρα μας έμπρακτα την υποστήριξή της και αντίστοιχα οι ελληνικές κυβερνήσεις αξιοποίησαν κατάλληλα την επιρροή της στα κράτη όπου έχει έντονη παρουσία;

- Ο απόδημος ελληνισμός παρακολουθεί τις εξελίξεις με ενδιαφέρον. Η σχέση της μητρόπολης, σε διπλωματικό επίπεδο, μπορεί να υπάρχει. Αυτό που δεν υπάρχει είναι η σχέση με τους απόδημους, οι οποίοι με τις ταπεινωτικές για την Ελλάδα εξελίξεις, θεωρούν υπεύθυνους τους γηγενείς πολιτικούς και τις λανθασμένες επιλογές τους. Επίσης η τρέχουσα κατάσταση της χώρας μας έχει επηρεάσει και τους Πολιτιστικούς Συλλόγους επιφέροντας μια ατονία, μια ακεφιά, μια απαισιοδοξία... Ωστόσο, όσο κακή και άσχημη γίνεται μια εποχή, άλλο τόσο προσφέρεται για πολιτιστική δράση σε όλα τα επίπεδα.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΑΓΚΩΝΑΡΙΑ

* Ποιες κατά την άποψή σας είναι οι γενικότερες κατευθύνσεις πολιτικής που θα πρέπει να ακολουθήσουμε ως χώρα για να βγούμε από το σημερινό αδιέξοδο;

- Όλοι στην Ε.Ε.Λ.Σ.Π.Η. ως πολίτες του κόσμου πιστεύουμε ότι η πολιτική μιας χώρας μπορεί να είναι σωστή και υγιής μόνον αν στηρίζεται πάνω σε ισχυρά πολιτιστικά αγκωνάρια. Από κει και μετά ο πολιτισμός, με ό, τι συνεπάγεται, αργά μα σταθερά βαδίζει προς τη δύση. Αμφισβήτηση περί αυτού περιττεύει, καθώς φτάνει μόνο να γνωρίζουμε ότι για τη Νέα Τάξη Πραγμάτων, ο πολιτισμός είναι εχθρός της!

Πάντως μια Ένωση που ως σημείο αναφοράς έχει τον πολιτισμό (ποίηση - λογοτεχνία, θέατρο, μουσική, ζωγραφική, αθλητισμός) για τη σωστή λειτουργία της με συνέπεια και συνέχεια, προϋποθέσεις αποτελούν δυο απλά πράγματα... Το ένα είναι η διαφύλαξη του αντικειμένου της από οποιαδήποτε αλλοίωση, εκφυλισμό και προπάντων η φύλαξη από τις ύπουλες ορέξεις των διαφόρων επιδρομέων. Το άλλο, ίσως το πιο δύσκολο για τους εκφραστές, πρεσβευτές και συνεχιστές του πολιτισμού, είναι η μετάβασή τους από το εγώ στο εμείς! Αυτή η προσέγγιση αποτελεί την κινητήρια δύναμη...

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο κ. Βάιος Φασούλας γεννήθηκε στο Γοργογύρι Τρικάλων το Φλεβάρη του 1947. Κατά την περίοδο του Εμφυλίου, χάθηκε η μητέρα του. Μετέπειτα, προκειμένου να επιβιώσει, η γιαγιά του τον έδωσε για υιοθεσία σε ένα άτεκνο, καλόκαρδο ζευγάρι στα Τρίκαλα, όπου έμεινε μέχρι τα 23 του χρόνια. Αφού εκπλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία, ήδη παντρεμένος με τη σύζυγό του, Μαρία, και έχοντας αποκτήσει ήδη ένα παιδί, το 1970 μετανάστευσε στη Γερμανία κι εκεί παρέμεινε μέχρι τα τελευταία χρόνια οπότε γύρισε στα Τρίκαλα.

Η επίσημη μόρφωσή του δεν υπήρξε παρατεταμένη, αλλά διακρινόταν πάντα για μια τάση συσσώρευσης ποικίλων γνώσεων, πράγμα που πιστοποιεί την ευρύτητα των ενδιαφερόντων, των προβληματισμών του και τη διευρυμένη οπτική ζωής που τον διακρίνει ως προσωπικότητα. Παράλληλα με τη δουλειά του, ως βιομηχανικός εργάτης, καταπιάστηκε με την κοινωνική δράση, ενσωματώθηκε σε διάφορους συλλόγους, συνδικάτα, κόμματα και άρχισε να δέχεται επιδράσεις από τα ιδεολογικά-πολιτικά ρεύματα της εποχής του. Παρ’όλες τις δυσκολίες κατά την προσαρμογή του στο εξωτερικό, ερχόμενος σε επαφή με έναν αλλιώτικο κόσμο και τις οικογενειακές του υποχρεώσεις, την ανατροφή τριών παιδιών, κατόρθωσε να επιβιώσει προσαρμοσμένος σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον μέσα από τη δημοσιογραφία και τη λογοτεχνία.

Αποκορύφωμα της δράσης του αποτέλεσε η ίδρυση της Ε.Ε.Λ.Σ.Π.Η. το 2001.Έχει να παρουσιάσει πάνω από δώδεκα βιβλία (πεζό λόγο και ποίηση), τρία εξ αυτών στη γερμανική γλώσσα, επίσης πολλά ανέκδοτα έργα. Βραβευμένος από το πολιτιστικό ίδρυμα του Παναγιώτη Τρανούλη, «Πνευματική Εστία», για το μυθιστόρημά του, «Στ’ αχνάρια της ζωής», αλλά και για το συνολικό του έργο. Έχει αποσπάσει επίσης τιμητικές διακρίσεις από Γερμανία, Κύπρο, Ελλάδα. Έργα του είναι:

«Στ’ αχνάρια της ζωής ( Ι )»

«Στο σταυροδρόμι της γειτονιάς»

«Η Ελλάδα στον αιώνα μας»

«Η μεγάλη θυσία» (Β’ Έκδοση)

«DerTroubadourderFremde» A

(Ποιητική συλλογή στα γερμανικά)

«Ψάχνοντας στ’ αχνάρια σου ζωή»

(Ποιητική συλλογή)

«Πολιτείες» (Β’ Έκδοση)

«Στ’ αχνάρια της ζωής (2)»

«Οι σειρήνες της ξενιτιάς» (στα γερμανικά)

«Οι σειρήνες της ξενιτιάς» (Β’ Έκδοση)

«Λαβύρινθοι του πάθους»

«Η Ελλάδα στον αιώνα μας» (Β’ Έκδοση)

«Μαρίνα»

Υπό Έκδοση:

«Λενιώ»

«Ποιητικές συλλογές».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass