O ΓΝΩΣΤΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΔΗΜ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΤΥΧΕΣ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΤΟΥ

Η «τρέλα» του αδέσποτου αριστερού με προστάτευσε από την αμαρτία

* Εκτιμά ότι ο Τσίπρας συνθηκολογεί και πως η πολιτική λύση είναι διέξοδος

Δημοσίευση: 18 Μαϊ 2015 12:50 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 17:24

Τολμηρός ως δημοσιογράφος, πληθωρικός ως χαρακτήρας, ο Δήμος Βερύκιος έχει χαράξει τη δική του πορεία στον χώρο της ενημέρωσης, υπερασπιζόμενος με πάθος την αλήθεια, όσο και τις προσωπικές του απόψεις και πεποιθήσεις. Στη συνέντευξη που ακολουθεί παρουσιάζει άγνωστες πτυχές του εαυτού του και ως γνήσιος ρεπόρτερ σχολιάζει με αιχμηρό τρόπο την πολιτική κατάσταση της χώρας, το παρελθόν και το μέλλον ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, τον άνισο, όπως τον χαρακτηρίζει αγώνα Βαρουφάκη - Σόιμπλε, αλλά και την πορεία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές.

Η συνέντευξη, έχει ως εξής:

* Κύριε Βερύκιε, πώς προέκυψε η ενασχόλησή σας με τη δημοσιογραφία; Πότε έγινε η πρώτη επαφή;

- Από τα πρώτα παιδικά μου χρόνια. Στο μπακάλικο της μάνας μου στην Ελευσίνα (γέλια). Από μικρός είχα το «μικρόβιο» της ενημέρωσης. Έστηνα αφτί στο μπακάλικο και άκουγα τα πάντα. Και η καψερή η μάνα μου έλεγε: «Μην είσαι κουτσομπόλης, μην έχεις τόση περιέργεια». Και εγώ με την παιδική αυθάδεια αντιδρούσα «Δεν είμαι κουτσομπόλης, δημοσιογράφος είμαι. Αυτό που κάνω δεν το λένε περιέργεια αλλά ενημέρωση». Και όταν στις αρχές του ‘70 ήρθαν οι τηλεοράσεις στη γειτονία εγώ δεν έβλεπα τον «Ταρζάν» όπως όλα τα άλλα παιδιά της ηλικίας μου αλλά «καρφωνόμουν» στις ειδήσεις των «9»! Όσο μεγάλωνα, αυτό το πάθος μου για τη δημοσιογραφία μεγάλωνε. Έφηβος πια στρατολογήθηκα στην ΚΝΕ και οι τότε καθοδηγητές των Μεγάλων Βιομηχανικών Μονάδων ο Μάκης Μαΐλης και ο Δ. Καραγκουλές στα τέλη του 1981, με έχρισαν ανταποκριτή του "Ριζοσπάστη" στο υπόλοιπο Αττικής. Αυτό ήταν! Από τις 18 Νοεμβρίου του 1981 κολυμπάω ασταμάτητα στον «ωκεανό» της ενημέρωσης.

* Ανάμεσα στην εφημερίδα, την τηλεόραση και το ραδιόφωνο, ποιο μέσο θα διαλέγατε και γιατί;

- Επί 22 συναπτά έτη εργάζομαι ταυτόχρονα και στα τρία μέσα. Στην εφημερίδα «Έθνος» και στη ραδιοτηλεόραση του Alpha! Ε, λοιπόν σας λέω, ότι το κάθε μέσον έχει την δική του χάρη. Αυτοαποκαλούμαι «εφημεριδάς». Η εφημερίδα έχει τη γοητεία της εγκυρότητας. Τη βαρύτητα της γνώμης καθώς τα γραπτά μένουν. Η εφημερίδα είναι σαν το «θεατρικό σανίδι» του ηθοποιού. Το ραδιόφωνο έχει τη γοητεία της αμεσότητας και η τηλεόραση την αναγνωρισιμότητα, την εμπορικότητα και μέχρι πρότινος και το χρήμα (γέλια). Ευλογημένος ο δημοσιογράφος που εργάζεται και στα τρία μέσα.

* Τι είναι αυτό που δεν γνωρίζει ο πολύς κόσμος για εσάς;

- Τα περισσότερα (γέλια)! Νομίζω ότι πολλές φορές στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο δεν αυτοπροστατεύομαι! Εμφανίζομαι αγροίκος ενώ στην καθημερινή μου ζωή είμαι «ψυχούλα» όπως λένε οι φίλοι μου και όσοι με γνωρίζουν από κοντά.

* Δηλώνετε συχνά αριστερός. Αλλά τι είναι αριστερός; Είναι της πλατφόρμας ή κανονικός;

- Αυτοαποκαλούμαι «αδέσποτος αριστερός». Για μένα Αριστερά είναι στάση ζωής! Είναι ένα είδος τρέλας που πάει κόντρα στη σαπίλα του συστήματος. Αριστερός είναι εκείνος που φοβούνται να τον πλησιάσουν τα κάθε λογής λαμόγια. Για παράδειγμα τα χρόνια της χρυσής περιόδου των εξοπλισμών εμένα δεν τολμούσαν να με πλησιάσουν οι μεσάζοντες για να με «λαδώσουν» γιατί έλεγαν πού να πάμε να μπλέξουμε με τον «τρελό». Αυτή η τρέλα του αδέσποτου αριστερού με κράτησε μακριά από την αμαρτία!

* Τον τελευταίο καιρό παρατηρούμε ότι υπάρχει μια στροφή συμπάθειας της Μέρκελ προς τον Τσίπρα. Πού μπορεί να οφείλεται;

- Χέρι που δεν μπορείς να το δαγκώσεις το φιλάς. Αυτό ισχύει και για την Μέρκελ και για τον Τσίπρα. Η μεν καγκελάριος κατανοεί ότι ο Τσίπρας μπήκε στη ζωή της και δεν είναι μια απλή παρένθεση όπως πιστεύουν ορισμένοι του Λαϊκού Ευρωπαϊκού Κόμματος στο οποίο ανήκει. Ο δε Τσίπρας αναγκάζεται να προσγειωθεί στην πραγματικότητα και να αναγνωρίσει την κυριαρχία της Γερμανίας στην Ευρωζώνη!

* Μεταξύ Βαρουφάκη και Σόιμπλε ο αγώνας λήγει με τι σκορ για σας ;

- Δεν μπορώ να σου δώσω αποτέλεσμα, όμως αυτό που με βεβαιότητα μπορώ να διαβλέψω είναι ότι και οι δύο θα βγουν τραυματισμένοι! Ο αγώνας για τον Βαρουφάκη είναι άνισος ωστόσο τον δίνει με έναν ιδιαίτερο τρόπο, επιτυγχάνοντας να συγκεντρώνει τα φώτα της δημοσιότητας επάνω του και να κάνει γνωστό το ελληνικό ζήτημα σε όλον τον κόσμο.

* Θα υπάρξει τελικά συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές; Κι αν όχι, πιστεύετε ότι θα πάμε σε εκλογές ή σε δημοψήφισμα; Ποιο είναι το καλύτερο σενάριο και γιατί;

- Όλα είναι στον αέρα! Λογικά θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία, όμως στην ιστορία δεν πρυτανεύει πάντα η λογική! Νομίζω ότι όσο περνάει ο καιρός και δεν επιτυγχάνεται συμφωνία αυξάνεται η πιθανότητα του δημοψηφίσματος! Προσωπικά δεν συμμερίζομαι την άποψη ότι το δημοψήφισμα υποδηλώνει δειλία από την πλευρά της κυβέρνησης. Απεναντίας τα δημοψηφίσματα είναι θεμέλιος λίθος της Δημοκρατίας. Το καλύτερο σενάριο και το οποίο ευελπιστώ ότι θα επικρατήσει είναι η πολιτική λύση με πρωταγωνιστές την Μέρκελ και τον Τσίπρα.

* Πόσο υπαρκτό σενάριο είναι να υπάρξουν βελούδινα διαζύγια με την Ευρωζώνη;

- Δεν πιστεύω στα βελούδινα διαζύγια, πολύ περισσότερο δε στη συγκεκριμένη περίπτωση, καθώς θα επηρεαστούν αρνητικά οι ζωές εκατομμυρίων Ευρωπαίων. Τυχόν αποβολή της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα προκαλέσει δάκρυα και αίμα σε όλες τις χώρες μέλη και κυρίως στις οικονομικά ασθενέστερες.

* Πιστεύετε ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, αν κρίνουμε ότι ο Εντ Μίλιμπαντ ανακοίνωσε την παραίτησή του από την αρχηγία του κόμματός του, μετά το θρίαμβο του Ντέιβιντ Κάμερον στην Αγγλία;

- Στις μέρες μας, στην εποχή της πληροφόρησης και του διαδικτύου όποιος ηγέτης χάνει στις εκλογές είθισται να παραιτείται! Αυτό νομίζω ότι θα έπρεπε να κάνει και ο Αντώνης Σαμαράς! Φαίνεται όμως ότι είχε πιστέψει στην «Αριστερή Παρένθεση»! Μόνο που οι δικοί του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα μαθαίνω ότι κάθε άλλο παρά για «αριστερή παρένθεση» κάνουν λόγο. Απεναντίας εκτιμούν πως αυτή την περίοδο δεν υπάρχει εναλλακτική κυβερνητική λύση και αποτελεί «αναγκαίο κακό» η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

* Ποιο είναι το μέλλον της Νέας Δημοκρατίας και ποιος θα μπορούσε να είναι φυσικός ηγέτης της;

- Η ΝΔ φαίνεται ότι θα αργήσει να πάρει τα επάνω της! Πιστεύω ότι κανείς από τους μνηστήρες που έχουν εμφανιστεί μέχρι τώρα κρατάει το «μαγικό ραβδί» για να φέρει σύντομα τη ΝΔ στην εξουσία.

* Πώς πιστεύετε ότι θα προχωρήσει το ΠΑΣΟΚ βλέποντας το να μένει ακόμα και εκτός Βουλής, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις;

- Το ΠΑΣΟΚ που ξέραμε ας το ξεχάσουμε! Θα πρέπει να περιμένουμε νέο πολιτικό σχήμα στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

* Τον τελευταίο καιρό παρατηρούμε τον Κώστα Καραμανλή να παρακολουθεί τις εξελίξεις χωρίς να κρύβει την ανησυχία του. Ποιος πιστεύετε ότι θα είναι ο ρόλος του στο μέλλον;

- Ανησυχεί ο Καραμανλής και δεν το ξέρω; Μπα; Αυτό και εάν είναι είδηση! Θεωρώ προκλητικό γεγονός ότι ο πρωθυπουργός που παρέδωσε την χώρα στο κατώφλι του ΔΝΤ και της Τρόικας έχει πάθει πολιτική αφωνία τα δίσεχτα χρόνια του μνημονίου!

* Ο συνοδοιπόρος του Σταύρου Θεοδωράκη, Νίκος Δήμου ανακοίνωσε ότι «Το Ποτάμι έχει τη στήριξη ξένων παραγόντων που θα χρηματοδοτήσουν την προσπάθειά του». Ποιος είναι τελικά ο ρόλος που εξυπηρετεί ο Σταύρος Θεοδωράκης και το κόμμα του;

- Το βέβαιο είναι ότι οι Βρυξέλλες ερωτοτροπούν με το Ποτάμι και δεν ήταν καθόλου τυχαία η προεκλογική συνεργασία του με τους ακραιφνείς νεοφιλελεύθερους, γνωστά και ως «ορφανά» του Μητσοτάκη και της Ντόρας.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass