Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΗΝ «Ε»

Ανασυγκρότηση της Ν.Δ. σε 111 ημέρες

Δημοσίευση: 08 Ιαν 2016 0:42

 

Συνέντευξη: Μαρίνα Αποστολοπούλου

«Από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου μέχρι την 1η Μαΐου, μεσολαβούν 111 ημέρες. Στόχος μου είναι μέσα σε αυτές να κάνουμε τις απαραίτητες κινήσεις σε όλα τα επίπεδα, ώστε να είμαστε έτοιμοι να αποτελέσουμε την αξιόπιστη εναλλακτική λύση διακυβέρνησης της χώρας. Την 1η Μαΐου 2016 θα είμαστε έτοιμοι. Το εγγυώμαι».

Τα παραπάνω επισημαίνει σε αποκλειστική συνέντευξή του στην «Ε» ο υποψήφιος για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, δύο μέρες πριν την τελική προσφυγή στις κάλπες για την ανάδειξη του νέου προέδρου του κόμματος.

Ο κ. Μητσοτάκης που εκφράζει την αισιοδοξία του για το αποτέλεσμα της Κυριακής, απευθύνει ταυτόχρονα πρόσκληση σε πολίτες που προέρχονται από άλλους χώρους να πυκνώσουν τις γραμμές της ΝΔ καθώς όπως επισημαίνει η «μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη οφείλει να είναι ανοιχτή σε όλους, όπως ακριβώς ήταν και η διαδικασία εκλογής προέδρου».

Ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ είναι κατηγορηματικός όταν δηλώνει ότι δεν διακυβεύεται η ενότητα του κόμματος και μάλιστα αναφέρει ότι μαζί με τους συνυποψηφίους του για την προεδρία, εφόσον εκλεγεί πρόεδρος, θα χτίσει τη μεγάλη κεντροδεξιά. Ενώ όσον αφορά στην κατανομή ρόλων αυτή, όπως λέει θα γίνει με γνώμονα την αποτελεσματικότητα και κριτήριο την αξιοκρατία.

Είναι δε αποφασισμένος, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του, να προχωρήσει σε ουσιαστικές αλλαγές στη ΝΔ, ωστόσο συμπληρώνει: «Τολμώ να πω ξεκάθαρα πως η Νέα Δημοκρατία δεν πέρασε από την αυτοκάθαρση που έπρεπε μετά τη χρεοκοπία της χώρας» και είναι εξίσου κατηγορηματικός όταν τονίζει ότι η ΝΔ πρέπει να πάρει «οριστικό διαζύγιο από τον λαϊκισμό». «Να αλλάξουμε, να χτίσουμε τη μεγάλη κεντροδεξιά που θα αλλάξει την Ελλάδα» υπογραμμίζει. Και μάλιστα προκειμένου αυτές οι αλλαγές να γίνουν άμεσα πράξη, αναφέρει ότι έχει ήδη στείλει επιστολή προς στους συνέδρους της Νέας Δημοκρατίας ζητώντας τους να ξεκινήσει η διαβούλευση για τις αλλαγές που έχει ανάγκη το κόμμα. Έτσι, ώστε στο τέλος Φεβρουαρίου σε ένα Έκτακτο Εθνικό Συνέδριο να υπάρξει ουσιαστική «επανίδρυση» του κόμματος και μέχρι τον Μάιο οι αποφάσεις αυτές να υλοποιηθούν. «Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο» δηλώνει με έμφαση.

Σχολιάζοντας τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις ο κ. Μητσοτάκης παρατηρεί ότι αν η κυβέρνηση χάσει τη δεδηλωμένη –υποστηρίζει ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα καταρρεύσει μόνη της θύμα της ανικανότητας, των εμμονών και των ιδεοληψιών της- θα πρέπει να αναζητηθεί άλλη Κυβέρνηση με άλλο πρωθυπουργό από την παρούσα Βουλή. Αν και αυτό αποτύχει, συμπληρώνει, τότε η μόνη λύση θα είναι η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. Ενώ θεωρεί ακατάλληλο για πρωθυπουργό τον Α. Τσίπρα, τον οποίο χαρακτηρίζει «ανειλικρινή» και «αναξιόπιστο».

Συγκεκριμένα στη συνέντευξή του στην «Ε» ο υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνει τα ακόλουθα:

* Κύριε Μητσοτάκη, στην τελική ευθεία για την αναμέτρηση της Κυριακής που θα αναδείξει το νέο πρόεδρο του κόμματος, ένα από τα βασικά επιχειρήματα που προβάλλετε είναι πως είστε ο κατάλληλος για τη διεύρυνση της ΝΔ. Με ποιο τρόπο θα το κάνετε αυτό; Θα απευθύνετε πρόσκληση σε πρόσωπα που ανήκουν σε άλλους χώρους; Έχετε κάποια ονόματα να μας πείτε;

-Απευθύνω πρόσκληση σε πολίτες που προέρχονται από άλλους χώρους κ. Αποστολοπούλου. Ήδη, από την πρώτη ημέρα της προεκλογικής μου εκστρατείας και κρίνοντας από την υψηλή συμμετοχή στον α’ γύρο της εκλογής αντιλαμβάνομαι ότι το κάλεσμα απέδωσε. Η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη οφείλει να είναι ανοιχτή σε όλους, όπως ακριβώς ήταν και η διαδικασία εκλογής προέδρου. Σε αυτή την παράταξη έχουν θέση όσες και όσοι ασπάζονται τις βασικές μας αρχές και αξίες, την ελευθερία και την αλληλεγγύη. Από τεχνοκράτες διεθνούς κύρους μέχρι φοιτητές, από ιδρυτικά μέλη της Νέας Δημοκρατίας με σαραντάχρονη προσφορά μέχρι πολίτες που γράφτηκαν στο κόμμα μας στις 20 Δεκεμβρίου, όλοι θα κληθούν να συμμετέχουν, με βάση τη διάθεσή τους για προσφορά.

* Οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου πρόεδρου της ΝΔ διενεργούνται σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τη χώρα και την κυβέρνηση. Αν η κυβέρνηση δεν αντέξει λόγω ασφαλιστικού, αγροτών και λοιπών καυτών θεμάτων, τότε ποια είναι η εκτίμησή σας; Θα πρέπει η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές ή να συγκροτηθεί οικουμενική κυβέρνηση με τον Αλέξη Τσίπρα πρωθυπουργό;

-Ο κ. Τσίπρας αδυνατεί να ηγηθεί όπως αποδείχθηκε από τα πράγματα. Αποφάσισε να συγκυβερνήσει και πάλι με τον αγαπημένο του εταίρο, τους ΑΝΕΛ. `Άλλωστε η Κυβέρνηση κυβερνάει και η αντιπολίτευση αντιπολιτεύεται δημιουργικά με την κατάθεση απόψεων και ιδεών. Από εκεί και πέρα αν κάποια στιγμή η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ χάσει τη δεδηλωμένη, τότε θα πρέπει να αναζητηθεί άλλη Κυβέρνηση με άλλο πρωθυπουργό από την παρούσα Βουλή. Αν και αυτό αποτύχει, τότε η μόνη λύση θα είναι η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία.

* Αν εκλεγείτε πρόεδρος και με δεδομένη τη σταθερά μετριοπαθή πολιτική σας ρητορική, πώς θα λειτουργήσετε έναντι των ζυμώσεων περί συνεννόησης με την κυβέρνηση ή ακόμη και σύγκλισης σε κορυφαία ζητήματα;

-Συνεννόηση εντός της Βουλής και πάνω σε νομοσχέδια που προωθούν μεταρρυθμιστικές πολιτικές ασφαλώς και θα μπορούσε να υπάρξει. Όμως μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση οδηγεί το σκάφος της πατρίδας από τη μία ξέρα στην άλλη. Σε τι θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε; Στην επιστροφή του κομματισμού και της μετριοκρατίας στην Παιδεία; Στην αύξηση φόρων και στην επιβολή νέων; Στην άλωση του Κράτους από τους κομματικούς στρατούς; Στην άρνηση να επιβληθεί ο νόμος και η τάξη; Η ιδεολογική εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ δεν του επιτρέπει να βλέπει το καλό της χώρας. Ο ρόλος μας ως αντιπολίτευση είναι να αναδεικνύουμε τα σφάλματα και να υποδεικνύουμε το σωστό. Μακάρι να μας ακούσουν.

* Τις προάλλες δηλώσατε ότι ο κ. Τσίπρας είναι αναξιόπιστος και θα καταρρεύσει. Τι εννοείτε;

-Οι μεταρρυθμίσεις που καλείται να υλοποιήσει ο κ. Τσίπρας στο πρώτο εξάμηνο του 2016, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την ιδεολογία του, την πολιτική του ατζέντα και τις δεσμεύσεις του. Δεν έχω αμφιβολία ότι ακόμα κι αν καταφέρει να συμφωνήσει με τους θεσμούς για το ασφαλιστικό και τα κόκκινα δάνεια (καταστρατηγώντας όλα όσα ο ίδιος υποσχέθηκε προεκλογικά τον περασμένο Σεπτέμβριο προκειμένου να εκλεγεί), η κυβέρνηση θα αποτύχει στα ζητήματα που αφορούν την Παιδεία και τη Δικαιοσύνη. Όσο κι αν βαφτίσει το κρέας ψάρι, είναι τόσο βαθιές οι ιδεοληψίες που διέπουν τον ΣΥΡΙΖΑ και τόσο ισχυρές οι εξαρτήσεις του, που η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή θα καταρρεύσει από μόνη της, θύμα της ανικανότητας, των εμμονών και των ιδεοληψιών της. Αυτό είναι και το χρονικό σημείο εκείνο στο οποίο η Νέα Δημοκρατία θα είναι πανέτοιμη να δώσει μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση διακυβέρνησης στη χώρα. Έχω εκπονήσει και δημοσιοποιήσει ένα πρόγραμμα 111 ημερών για την ανασυγκρότηση της Νέας Δημοκρατίας που θα μπει σε εφαρμογή αμέσως. Την 1η Μαΐου 2016 θα είμαστε έτοιμοι. Το εγγυώμαι.

* Ποια άποψη έχετε για τον πρωθυπουργό;

-Δεν πληροί τις προϋποθέσεις που απαιτεί το αξίωμά του. Εμφανώς του λείπει εμπειρία διαχείρισης και διοίκησης. Επιπλέον είναι ανειλικρινής και αναξιόπιστος. Με τα δικά μου κριτήρια δεν είναι κατάλληλος για πρωθυπουργός. Και επειδή είναι ευφυής, νομίζω ότι καταλαβαίνει και ο ίδιος τις περιορισμένες δυνατότητές του. Η οίηση που όψιμα επιδεικνύει δεν είναι παρά η άμυνά του.

* Σας φοβίζει το ενδεχόμενο διάσπασης και δη προς τα δεξιά, δεδομένου πως τόσο εσείς, όσο και ο κ. Μεϊμαράκης τοποθετείτε εαυτούς στον χώρο του Κεντροδεξιάς;

-Όχι. Έχει περάσει από πολλές φουρτούνες η Νέα Δημοκρατία 40 χρόνια τώρα για να φοβόμαστε σήμερα. Η ενότητα δεν διακυβεύεται. Ο κίνδυνος διάσπασης προβάλλεται ως αντιπερισπασμός από όσους δεν αντιλαμβάνονται την ανάγκη ριζικής ανανέωσης του κόμματος. Υπονοώντας ότι δήθεν κινδυνεύει η ενότητα της Νέας Δημοκρατίας, εμμένουν στη στασιμότητα. Η επιλογή για στασιμότητα θα ήταν άλλη μια χαμένη ευκαιρία για τον τόπο και το πολιτικό μας σύστημα. Τολμώ να πω ξεκάθαρα πως η Νέα Δημοκρατία δεν πέρασε από την αυτοκάθαρση που έπρεπε μετά τη χρεοκοπία της χώρας. Η εντολή των παλαιών και νέων μελών μας είναι να το κάνουμε πράξη τώρα. Να πάρουμε οριστικό διαζύγιο από τον λαϊκισμό. Να αλλάξουμε. Να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας. Να χτίσουμε τη μεγάλη κεντροδεξιά που θα αλλάξει την Ελλάδα. Το χρωστάμε στην ιστορία μας. Στις Ελληνίδες και στους Έλληνες πολίτες.

* Στο πνεύμα αυτής της «ενότητας» που λέτε ότι δεν κινδυνεύει, εφόσον εκλεγείτε πρόεδρος του κόμματος, οι συνυποψήφιοί σας για την προεδρία του κόμματος τι ρόλο θα έχουν την επόμενη μέρα στη ΝΔ;

-Μαζί θα χτίσουμε τη μεγάλη κεντροδεξιά. Μαζί θα ανατάξουμε το Κόμμα και μαζί θα αποφασίσουμε το νέο μας οργανόγραμμα και την κατανομή των ρόλων με γνώμονα την αποτελεσματικότητα και κριτήριο την αξιοκρατία και την αξιοσύνη.

* Ποιες θα είναι οι πρώτες σας κινήσεις από την επομένη των εκλογών στην περίπτωση που αναλάβετε την αρχηγία του κόμματος;

-Από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου μέχρι την 1η Μαΐου που πέφτει το Πάσχα, μεσολαβούν 111 ημέρες. Στόχος μου είναι μέσα σε αυτές να κάνουμε τις απαραίτητες κινήσεις σε όλα τα επίπεδα, ώστε να είμαστε έτοιμοι να αποτελέσουμε την αξιόπιστη εναλλακτική λύση διακυβέρνησης της χώρας. Γι’ αυτό έχω ήδη στείλει επιστολή προς τους συνέδρους της Νέας Δημοκρατίας ζητώντας τους να ξεκινήσει η διαβούλευση για τις αλλαγές που έχει ανάγκη το κόμμα μας. Έτσι, ώστε στο τέλος Φεβρουαρίου σε ένα Έκτακτο Εθνικό Συνέδριο να μπορέσουμε να επανιδρύουμε ουσιαστικά τη Νέα Δημοκρατία και μέχρι τον Μάιο να έχουμε υλοποιήσει τις αποφάσεις του. Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass