Η NASA βάφτισε το νέο της διαστημικό τηλεσκόπιο

ΘΑ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ NANCY GRACE ROMAN SPACE TELESCOPE

Δημοσίευση: 30 Μαϊ 2021 16:00

Η NASA ετοιμάζεται να εκτοξεύσει σε τέσσερις μήνες τo πιο προηγμένο διαστημικό τηλεσκόπιο που έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα, το James Webb. Όμως η αμερικανική διαστημική δεν μένει εκεί αφού κατασκευάζει και άλλα διαστημικά τηλεσκόπια. Ένα από αυτά έχει προγραμματιστεί να εκτοξευτεί το 2025 και η NASA ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη το όνομά του, αλλά και πληροφορίες για την αποστολή του.


Το νέο τηλεσκόπιο θα ονομάζεται Nancy Grace Roman Space Telescope παίρνοντας το όνομα της Νάνσι Γκρέις Ρόμαν, μιας διακεκριμένης Αμερικανίδας αστρονόμου που αποτέλεσε την πρώτη γυναίκα η οποία απέκτησε κορυφαίες θέσεις στη διοίκηση της NASA.
Μία από τις βασικές εργασίες του τηλεσκοπίου θα είναι η λεπτομερής και σε βάθος παρατηρήσεις εκρήξεων σουπερνόβα. Τα δεδομένα που θα συλλέγει το διαστημικό τηλεσκόπιο αναμένεται να φωτίσουν πολλά κοσμικά φαινόμενα και μυστήρια, αλλά και να αποκαλύψουν στοιχεία για το μακρινό παρελθόν αλλά και το παρόν του Σύμπαντος. Το νέο τηλεσκόπιο αναμένεται να βοηθήσει ανάμεσα στα άλλα σε ακριβέστερους υπολογισμούς για την ταχύτητα διαστολής του Σύμπαντος, της κατανομής της μυστηριώδους σκοτεινής ύλης και της φύσης της επίσης μυστηριώδους σκοτεινής ενέργειας.
«Η σκοτεινή ενέργεια είναι αυτή που καθορίζει τα περισσότερα από όσα συμβαίνουν στο Σύμπαν αλλά δεν γνωρίζουμε τίποτε για αυτήν. Το νέο τηλεσκόπιο θα φέρει επανάσταση στην κατανόηση του Σύμπαντος και η σκοτεινή ενέργεια είναι ένα από τα ζητήματα που θα καταπιαστεί» αναφέρει ο Τζέισον Ρόουντς, στέλεχος του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL) της NASA. Το τηλεσκόπιο θα χρησιμοποιήσει διάφορες μεθόδους για τη μελέτη της σκοτεινής ενέργειας. Μία από αυτές θα είναι ο εντοπισμός ενός συγκεκριμένου τύπου έκρηξης σουπερνόβα (έκρηξη τύπου Ia) η μελέτη της οποίας σύμφωνα με τους ειδικούς ίσως αποκαλύψει κάποια στοιχεία για τη σκοτεινή ενέργεια.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass