Νέος τύπος ανεμογεννητριών σπάει κάθε ρεκόρ

ΠΑΡΑΓΕΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ 24ΩΡΟ ΡΕΥΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΙΝΗΘΕΙ ΕΝΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΓΙΑ 1,8 ΕΚΑΤ. ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ

Δημοσίευση: 16 Οκτ 2022 16:15

Η βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν σταματά και με σταθερά βήματα προοδεύει με στόχο η παραγωγή καθαρής ενέργειας να αντικαταστήσει τη συμβατική παραγωγή που εκπέμπει CO2.


Όταν λέμε συμβατική τεχνολογία εννοούμε τον άνθρακα ή το φυσικό αέριο που, όχι μόνο συμβάλλουν στην αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου που παράγονται από την ανθρωπιστική δραστηριότητα, αλλά προκαλούν γεωπολιτικές και ενεργειακές κρίσεις, όπως αυτή που μπορεί να αντιμετωπίσουμε τον φετινό χειμώνα.
Από την άλλη όμως, η Siemens ανακοίνωσε ότι πέτυχε ένα νέο ρεκόρ παραγωγής ρεύματος από το πρωτότυπο μίας νέας ανεμογεννήτριας, παράγοντας 359 MWh σε μόλις 24 ώρες. Μάλιστα, σύμφωνα με δικούς της υπολογισμούς αναφέρει ότι η συγκεκριμένη ενέργεια θα αρκούσε για να διανύσει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο περίπου 1,8 εκατ. χιλιόμετρα.
Το πρωτότυπο του νέου τύπου ανεμογεννήτριας συνδέθηκε στο δίκτυο ηλεκτροδότησης τον Δεκέμβριο του 2021 και η μαζική του παραγωγή θα ξεκινήσει το 2024. Πρόκειται για ανεμογεννήτριες που προορίζονται για υπεράκτιες εγκαταστάσεις, με ρότορα διαμέτρου 222 μέτρων και ονομαστική ισχύ 14 MW στη βασική λειτουργία και 15 MW στο Power Boost.
Η παραγωγή ρεκόρ επετεύχθη στη λειτουργία Power Boost που αυξάνει την ισχύ σε πραγματικό χρόνο, ανάλογα με τη θέση της και τις συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.
Το 2020, η Siemens ισχυρίστηκε ότι οι γεννήτριές της μπορούσαν να διατηρήσουν τη λειτουργία Power Boost για περισσότερο από το 98% του διαθέσιμου χρόνου. Το αποτέλεσμα ήταν να πετύχουν παραγωγή 359 MW σε μόλις 24 ώρες.
Για να γίνει πιο κατανοητή η ποσότητα ενέργειας που παράχθηκε, η Siemens ανέφερε ότι με 30 ανεμογεννήτριες τύπου SG 14-222 DD θα μπορούσε να καλυφθεί η ενεργειακή ζήτηση της πόλης του Μπιλμπάο.
Αν εμβαθύνουμε στα νούμερα που αναφέρει η Siemens, διαπιστώνουμε ότι για να διανύσουμε τα 1,8 εκ. χιλιόμετρα με 359 MW, η κατανάλωση του ηλεκτρικού αυτοκινήτου θα πρέπει να είναι κοντά στις 20 kWh/100 χλμ. (19,94 kWh/100 χλμ.).
Αυτό όμως που δεν έχει ληφθεί υπόψη είναι οι απώλειες που θα υπάρξουν από την παραγωγή στην ανεμογεννήτρια, στην μπαταρία του ηλεκτρικού μας αυτοκινήτου, στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής ενέργειας, και στη διαδικασία φόρτισης. Σε κάθε περίπτωση, το συγκεκριμένο ρεκόρ αποτελεί ορόσημο για την παραγωγή αιολικής ενέργειας και ένα καλό παράδειγμα για την ισχύ της μελλοντικής παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass