Tο «αθόρυβο» υπερηχητικό τζετ X-59 της NASA

ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΘΕΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΤΗΣΗ

Δημοσίευση: 16 Ιουλ 2023 9:25

Νέες φωτογραφίες δείχνουν το υπερηχητικό αεροπλάνο X-59 σταθμευμένο στη γραμμή πτήσης - το διάστημα μεταξύ του υπόστεγου και του διαδρόμου - στις εγκαταστάσεις Skunk Works της Lockheed Martin στο Palmdale της Καλιφόρνια.
Το αεροπλάνο μεταφέρθηκε από το εργοτάξιο στη «γραμμή πτήσης» στις 19 Ιουνίου, σύμφωνα με δήλωση της NASA.


Από εκεί ξεκινά μια σειρά δοκιμών εδάφους για να διασφαλιστεί ότι το X-59 είναι ασφαλές και έτοιμο να πετάξει ως μέρος της αποστολής Quesst της NASA, η οποία στοχεύει να αποδείξει ότι το αεροσκάφος μπορεί να πετάξει ξεπερνώντας την ταχύτητα του ήχου χωρίς να παράγει τις συνήθεις δυνατές ηχητικές εκρήξεις των υπερηχητικών αεροπλάνων.
Το υπερηχητικό τζετ X-59 αναμένεται να παράγει μόνο έναν απαλό θόρυβο που ισοδυναμεί με το χτύπημα της πόρτας ενός αυτοκινήτου.
Συγκριτικά, οι προηγούμενες γενιές υπερηχητικών αεροσκαφών είναι γνωστό ότι προκαλούν ισχυρές δονήσεις στα παράθυρα των κτιρίων όταν πετούν πάνω από την ταχύτητα του ήχου.
«Η NASA θα πετάξει στη συνέχεια το X-59 πάνω από πολλές κοινότητες για να συγκεντρώσει δεδομένα για τις αντιδράσεις των κατοίκων στον ήχο που παράγεται κατά τη διάρκεια της υπερηχητικής πτήσης», ανέφεραν αξιωματούχοι στη δήλωση της διαστημικής υπηρεσίας. «Η NASA θα παραδώσει αυτό το σύνολο δεδομένων στις αμερικανικές και διεθνείς ρυθμιστικές αρχές για να επιτρέψει πιθανώς την εμπορική υπερηχητική πτήση πάνω από τη στεριά».
Ως εκ τούτου, το X-59 θα μπορούσε να ορίσει νέους κανόνες για τα επίπεδα ήχου υπερηχητικών πτήσεων πάνω από την ξηρά, ανοίγοντας νέες πόρτες για ταχύτερα αεροπορικά ταξίδια εμπορικών φορτίων και επιβατών.
Το αεροπλάνο θα παραμείνει σταθμευμένο κοντά στον διάδρομο κατά τη διάρκεια των δοκιμών εδάφους και των αρχικών πτήσεων από τη Lockheed Martin. Το αεροσκάφος μήκους 99,7 ποδιών και πλάτους 29,5 ποδιών τροφοδοτείται από έναν αεριωθούμενο κινητήρα, ο οποίος κατασκευάστηκε από την General Electric Aviation, θυγατρική της General Electric.
Το X-59, το οποίο ξεκίνησε να αναπτύσσεται το 2016, έχει σχεδιαστεί για να πετάει στα 55.000 πόδια (16.765 μέτρα) και να ταξιδεύει με ταχύτητα 1,42 Mach (937 mph/1.508 km/h) – κοστίζοντας δύο φορές περισσότερο από ένα συμβατικό επιβατικό αεροσκάφος. Εάν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, το X-59 θα πετάξει πάνω από επιλεγμένες πόλεις των ΗΠΑ ξεκινώντας από το 2024.
Η NASA μοιράστηκε πρόσφατα μερικές εικόνες που δείχνουν το X-59 στη λεγόμενη «γραμμή πτήσης» στο Lockheed Martin Skunk Works στο Palmdale της Καλιφόρνια.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass