Θα δροσίσουν τον πλανήτη με λευκή μπογιά

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΚΛΑ ΤΙΣ ΑΚΤΙΝΕΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ

Δημοσίευση: 16 Ιουλ 2023 9:35

Οι επιστήμονες αποκάλυψαν μία λευκή μπογιά που μπορεί να ανακλά τις ακτίνες του ήλιου από την επιφάνεια της γης, βοηθώντας στην ψύξη του πλανήτη, σύμφωνα με την ΕΡΤ.
Ο δρ Σιουλίν Ρουάν (Xiulin Ruan), μηχανολόγος μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Πέρντιου της Ιντιάνα, και η ομάδα του αποκάλυψε για πρώτη φορά την μπογιά το 2020, η οποία το 2021 κέρδισε το ρεκόρ Γκίνες ως η λευκότερη μπογιά που υπήρξε ποτέ.


Μπορεί να ανακλά το 98% των ηλιακών ακτίνων, ενώ μπορεί να ψύχει τις επιφάνειες έως και 4,5 βαθμούς Κελσίου την ημέρα και έως και 10,5 βαθμούς τη νύχτα. Mάλιστα η ίδια είναι «φυσικά δροσερή στην αφή, αλλά δεν είναι τόσο λευκή που δεν μπορείς να την αντικρύσεις».
«Δεν προσπαθούσαμε να αναπτύξουμε την πιο λευκή μπογιά του κόσμου. Θέλαμε να βοηθήσουμε στην κλιματική αλλαγή, που τώρα είναι περισσότερο κρίση, και επιδεινώνεται συνεχώς. Θέλαμε να δούμε αν ήταν δυνατόν να εξοικονομήσουμε ενέργεια ψύχοντας παράλληλα τη γη», δήλωσε ο Ρουάν.
Η ομάδα του τώρα εργάζεται για να δημιουργήσει και άλλα χρώματα που χρησιμοποιούν το ίδιο λευκό χρώμα ως βάση. «Δεν θα λειτουργούν τόσο ιδανικά όσο το λευκό, αλλά και πάλι θα είναι καλύτερα από κάποια χρώματα του εμπορίου», είπε ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι η μπογιά δεν είναι ακόμη διαθέσιμη για εμπορική χρήση.
Δεν είναι όλοι πεπεισμένοι για την αποτελεσματικότητα της μπογιάς. Ακόμη και ο δρ Ρουάν σημείωσε ότι για την παρασκευή της χρησιμοποιείται θειικό βάριο, το οποίο πρέπει να εξορυχθεί και συνεπώς έχει αρνητικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Ωστόσο, σημειώνει ότι το διοξείδιο του τιτανίου που χρησιμοποιείται στις συμβατικές μπογιές πρέπει επίσης να εξορύσσεται.
Ο δρ Τζέρεμι Μάντει (Jeremy Munday), ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια τονίζει πως:
«Η μπογιά μας ή άλλες μέθοδοι ψύξης μέσω ανάκλασης μεγάλης κλίμακας δεν αποτελούν μακροχρόνια λύση του περιβαλλοντικού προβλήματος. Είναι απλά ένας τρόπος για να εμποδίσουμε προσωρινά την επιδείνωση του φαινομένου, όσο παράλληλα προσπαθούμε να θέσουμε την κατάσταση υπό έλεγχο».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass