Και λαγοί

Δημοσίευση: 20 Ιαν 2019 19:06
• ΜΕ πόσα μόρια πριμοδοτείται άραγε για διορισμό;  Ζ. • ΜΕ πόσα μόρια πριμοδοτείται άραγε για διορισμό; Ζ.

* - ΟΙ ΞΥΠΝΙΟΙ υποψήφιοι δήμαρχοι βάζουν και λαγούς στο παιχνίδι.

Ο έμπειρος Λαρισαίος μελετούσε το ευρύτερο αυτοδιοικητικό σκηνικό στον νομό. Λαγούς εννοούσε φυσικά κάποιους που οι ισχυροί υποψήφιοι θεωρούν πως πρακτικά θα τρέξουν για πάρτη τους, αντίπαλοι μεν αλλά όχι και τόσο.

Εξηγούσε δε κατόπιν ότι οι «λαγοί» χρειάζονται ως «μαξιλαράκι» στον α’ γύρο. Για τον β’ γύρο, να δώσουν την καίρια υποστήριξη.

Αλλά και αργότερα στη διάρκεια της τετραετίας, για συνεργασία και πλειοψηφία, λόγω της απλής αναλογικής.

Ζ.

Με ταμπέλα;

* ΠΟΥΡΑ διάβαζε από πάνω στην πινακίδα μαγαζιού σε κεντρικό πεζόδρομο, με κεφαλαία άρα ο τόνος έπαιζε, οπότε ο Λαρισαίος εκεί που περπατούσε άρχισε να γελάει. Διότι είδε πως ακριβώς από κάτω κάθονταν για καφέ ομήγυρη Λαρισαίων που δεν τις έλεγε και ενζενί, τα είχαν τα χρονάκια τους.

Ζ.

Ένας εσπρέσο

* - ΜΑ ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ, είσαι σοβαρός;

Ο Λαρισαίος νεοδημοκράτης κοίταζε παραξενεμένος τον φίλο του που μόλις είχε φτάσει στην παρέα για τον σαββατιάτικο καφέ. Ο άλλος ανήσυχος, συνέχισε.

- Καλά, θες να σε διαγράψουν απ’ το κόμμα; Και τώρα που πάμε για κυβέρνηση, να απολαύουμε τους καρπούς των αγώνων μας... Να σε δει κανένα μάτι, σώνονται οι καλοθελητές...

Ο άλλος εμβρόντητος, εξακολουθούσε να μην καταλαβαίνει.

- Βρε, τώρα δεν παρήγγειλες εσπρέσο;

- Ε ναι... Και;

- Δεν είπε βρε ανεύθυνε ο πρόεδρος Κυριάκος στον Χατζηνικολάου ότι όλοι μας θα δίνουμε έναν εσπρέσο για τα παλιά χρέη του κόμματος; Κι εσύ τον πίνεις; Εξαιτίας σου βρε θα μας πουν μπατάκια...

Ζ.

3 στους 8

* Ο ΝΟΜΟΣ της Λάρισας αποτυπώνει το πώς αναδιατάχθηκε το πολιτικό σκηνικό της χώρας. Από τους οχτώ βουλευτές, οι τρεις άλλαξαν στέγη. Δεν είναι μόνο ο Β. Κόκκαλης που ανεξαρτητοποιήθηκε από τους ΑΝΕΛ.

Είχε προηγηθεί ο Γ. Κατσιαντώνης που από τους «λεβέντηδες» προσχώρησε στη ΝΔ αλλά και ο Κ. Μπαργιώτας ο οποίος από το Ποτάμι βρέθηκε στο ΚΙΝΑΛ. Τρεις στους οχτώ είναι πολλοί. Δεν έχει ξανασυμβεί.

Ζ.

Ρευστοποιημένες

* ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ κάποιος να πει ότι δοκιμάζουν «στου κασίδα το κεφάλι». Αφού ο Γιάννης Κασίδας, του ΚΚΕ, είναι ο μόνος σίγουρος υποψήφιος δήμαρχος Αγιάς.

Μετά αρχίζει η κινούμενη άμμος, ρευστό όπως λένε το σκηνικό, ρευστοποιημένες οι οργανώσεις της ΝΔ αλλά και του ΠΑΣΟΚ.

Λογικά ο Αντ. Γκουντάρας θα είναι για ακόμη μια φορά υποψήφιος. Η Β. Αλεξανδρίδου όμως έχει σοβαρές αντιρρήσεις και δεν κάνει πίσω.

* * *

* Ο ΓΡ. ΚΑΛΑΓΙΑΣ θέλει να δοκιμάσει άλλη μια φορά την τύχη του. Και ετοιμάζει ξανά τον συνδυασμό του. Θα είναι όμως κι άλλοι δεξιοί υποψήφιοι δήμαρχοι, ένας ακόμη τουλάχιστον.

Μα Ευσταθίου, μα Ευθυμίου, ίσως Μπεϊνάς ή και Ολύμπιος που ανεβαίνει πάλι τελευταία, μα κι άλλοι περιμένουν υπομονετικά.

Ζ.

Για τσπρουτιβουσιάν’ι

* ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΕΙΠΤΙΚΑ απ’ το Λεξικό. Για σας τσπρουτιβουσιάν’ι μπας κι ξιστραβουθείτι λιγάκ’ι. Κι για μας τσχουριάτις ιπανάλιψ’ι.

Τσαπ τσαπ τσαπ: προσφώνηση για τα γίδια κι άλλα ζωντανά..

Χουχλάκα: μεγάλη πέτρα

Κούπαρνος: το πίσω μέρος του κεφαλιού

Ζαγάρ: σκλι

Όρνιοοοο: ζώον

Γκουστέρα: σαύρα

Ξιτσιαουλιάσκα: χασμουριέμαι έντονα

Χουτζιούμ: διάλειμμα

Τσιουμπλέκι: μαγειρικό σκεύος

Καφετζίκι: μπρίκι

Ζβαγκάνατου:ρίχτο

Μπλάρι: μουλάρι

Γκλακάνατου: πιες το γρήγορα

Ξιμπλιτσόθκι: ξεγυμνώθηκε

Ντράβαλα: φασαρίες

Μπούχαβο: ασταθές

Κρούπι: δοχείο για νερό

Κατασιαπέρας: ο φευγάτος

Γκουσαμανάει: βαριανασαίνει

Μαλιαγρίζω: ξεσκίζω

Ξιχαμπέριαστος: ανέμελος

Μούγκα στη στρούγκα: η σιωπή των αμνών

Πλευριτόθκι: κρύωσε

Νιρουκάικα: δίψασα

Μι γάνιασι: μ’ έσκασε

Γκιζέρι: η βόλτα

Ζ.

Επιλογή

* ΑΠΟ αύριο Δευτέρα λέει, το Συμβούλιο Επιλογής περιφερειακών διευθυντών εκπαίδευσης θα αρχίσει στην Αθήνα την επεξεργασία των μορίων των υποψήφιων για τη θέση διευθυντή στη Θεσσαλία, ανάμεσά τους και η νυν διευθύντρια Ελ. Αναστασοπούλου.

Θα ακολουθήσει η συνέντευξη, που οι πολλοί πιστεύουν ότι θα παίξει καθοριστικό ρόλο.

Ζ.

Δύο τομείς

* - ΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ και τα φάρμακα εκτόξευσαν το χρέος και έφεραν τη χρεοκοπία και τα μνημόνια...

Έδειχνε πολύ σίγουρος στις εκτιμήσεις του ο Λαρισαίος στην παρέα. Και ποιος να διαφωνήσει άλλωστε σ’ αυτό.

- Κάποιοι εδώ πήραν τις μίζες, οι ξένες εταιρείες τα πολλά λεφτά, εμείς μείναμε να πληρώσουμε το χρέος. Τουλάχιστον να πληρώσουν και κάποιοι απ’ αυτούς. Με τα εξοπλιστικά κάτι άρχισε να γίνεται...

Ζ.

Δασκαλοδήμαρχοι

* ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ δείχνει η σαν - πεζόδρομος - καινούργια - Μ. Αλεξάνδρου. Αστικά και ταξί κινούνται ομαλά, οι πεζοί ίσως κάνουν τα δικά τους θεωρώντας την πεζόδρομο κανονικό.

* * *

* ΘΕΤΙΚΟΣ αντίκτυπος κυκλοφοριακά και παρακάτω, στη Ρούσβελτ μετά την Τρίγωνη. Ελάχιστα τα αυτοκίνητα, από πού να φτάσουν άλλωστε, μόνο στρίβοντας από Μανδηλαρά.

Κάπως έτσι έχει ήδη μετατραπεί σε ήπιας κυκλοφορίας και η Ασκληπιού, πριν ακόμη την κάνουν έτσι τα επικείμενα έργα. Από πού να επιβαρυνθεί κυκλοφοριακά...

* * *

* ΚΙ ΕΤΣΙ μπορείς να περπατάς το πρωί στην Ασκληπιού μεσοδρομής. Να σταματάς και να συζητάς σαν άνθρωπος. Αλλεπάλληλα με Κων. Καρτσαφλέκη και κατόπιν με Απ. Γερόπουλο. Οι δάσκαλοι, πόσο μάλλον οι παλιοί, τα ξέρουν όλα. Ή μάλλον ανακατεύονται με όλα.

Κι αν έχουν θητεύσει και ως δήμαρχοι, όπως οι εν λόγω σε Κραννώνα και Κιλελέρ, αποστρατευθέντες μεν αμφότεροι αλλά μηδέποτε αποστασιοποιηθέντες από τα κοινωνικά δρώμενα, η συζήτηση μαζί τους χρήσιμη πολύ.

Ζ.

Για γυναίκες

* ΟΙ ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ στην παρέα, εμβάθυναν στις σχέσεις και τις προσπάθειές τους με το άλλο φύλο.

- Σου φαίνομαι χοντρή μωρό μου;

- Σου φαίνομαι τόσο βλάκας για ν’ απαντήσω;

* * *

* - ΘΕΛΕΙΣ να έρθεις το βράδυ σπίτι να δούμε ταινία;

- Κι αν δεν μου αρέσει;

- Αν δεν σου αρέσει, ντύνεσαι και φεύγεις.

* * *

* - ΤΟ ΖΩΔΙΟ μου λέει ότι αύριο θα γνωρίσω τη γυναίκα της ζωής μου. Δεν ξέρω πώς θα το πάρει η γυναίκα μου, εγώ πάντως είμαι ενθουσιασμένος.

Ζ.

Ταλαντούχα

* - Η ΓΑΛΛΙΟΥ είναι παντού...

Λαρισαίος υποστηρικτής της υποψηφιότητάς της είχε εκπλαγεί από τον ρυθμό της νεαρής δικηγόρου.

Διαπιστώνοντας ότι συχνά την ίδια στιγμή βρίσκεται σε δύο και τρία διαφορετικά σημεία στον νομό. Δεν έχει υπερφυσικές ιδιότητες, το ίδιο βράδυ εννοεί κινείται με ταχύτητα και αποφασιστικότητα μεταξύ διαφόρων εκδηλώσεων, συναντώντας αμέτρητο κόσμο.

- Η Μαρία έδειξε αμέσως ότι της ταιριάζει ο ρόλος, την εμπνέει. Έχει και τα προσόντα, διάνα έκαναν στο ΚΙΝΑΛ.

Ζ.

Τα παίρνει πίσω

* ΚΑΙ με το προηγούμενο σύστημα, δεν ήταν δύσκολο να κατέβει κάποιος στις δημοτικές εκλογές με μικρό, αδύναμο συνδυασμό και να βγάλει έναν δημοτικό σύμβουλο αλλά και δυό και τρεις. Εξακολουθούσε όμως να παραμένει αδύναμος και στη διάρκεια της τετραετίας που ακολουθούσε, δεν έπαιζε κάποιον ουσιαστικό ρόλο.

Το εκλογικό σύστημα έδινε το 60% των συμβούλων και αυτοδυναμία στον νικητή δήμαρχο, οι υπόλοιπες έδρες μοιράζονταν κατόπιν με απλή αναλογική.

* * *

* ΤΩΡΑ όμως θα έχει απλή αναλογική εξαρχής. Κι όποιος φτιάχνει στοιχειωδώς αξιοπρεπή συνδυασμό, με καμιά πενηνταριά υποψήφιους συμβούλους από τα διάφορα χωριά του δήμου του, δεν είναι καθόλου δύσκολο να βγάλει 2-3 συμβούλους. Εν γνώσει του δεν πάει να κερδίσει.

Αλλά να λειτουργήσει συμπληρωματικά στον νικητή. Με την απλή αναλογική, πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο θα έχουν μόνο οι δήμαρχοι που θα βγουν από την α’ Κυριακή. Όλοι οι άλλοι θα είναι υποχρεωμένοι να αναζητήσουν μετά συνεργασίες για να διοικήσουν. Κατά κανόνα με τους μικρούς, οι «μεγάλοι συνασπισμοί» με την αξιωματική αντιπολίτευση δεν δείχνουν ακόμη και τόσο πιθανοί.

* * *

* ΑΥΤΟΙ που ξέρουν λένε ότι το κόστος αξιοπρεπούς συμμετοχής στις δημοτικές εκλογές είναι αποτρεπτικό για διάφορους φερέλπιδες υποψήφιους δημάρχους, στη Λάρισα και περιφερειακά.

Αυτοί όμως που ξέρουν περισσότερα μιλούν ότι αυτή τη φορά μπορεί να είναι αποδοτική επένδυση. Να ρίξει κάποιος τα λεφτά του στον αγώνα, με πολλές ελπίδες να τα πάρει πίσω στην τετραετία που θα ακολουθήσει.

Ως πολύτιμος συνεργάτης εκείνου που θα κερδίσει θα εξασφαλίσει τουλάχιστον πλήρη θητεία αντιδημάρχου και άρα την ανάλογη αντιμισθία. Αν έχει και δεύτερο «επενδυτή» στην παράταξή του, να συνεισφέρει, ακόμη καλύτερα.

Ζ.

Επανέρχονται

* - ΥΠΑΡΧΟΥΝ κάποιες στιγμές, αναλογιζόταν ο νεαρός Λαρισαίος πατέρας, που τα παιδιά μου παίζουν μεταξύ τους γλυκά και αρμονικά.

Εκείνη την ώρα τους λέω «έχει μείνει μια σοκολάτα, ποιος την θέλει;» Και επανέρχονται στις εργοστασιακές τους ρυθμίσεις.

Ζ.

 

 

------------------------------------------------------------

 

 

O PYRGOS STHN ODO TATOIOY 31

• Ο Πύργος, στην οδό Τατοΐου 31 στην Κηφισιά, είναι βγαλμένος από τα παραμύθια. Ο «κοινόχρηστος» πύργος όλων όσοι διαθέτουν γύρω τα σπίτια τους, είναι αυτός που δεξιώθηκε προχθές -με αφορμή την ονομαστική του εορτή- το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Αντώνης Λιβάνης όλο το παλιό ΠΑΣΟΚ και ολόκληρο σχεδόν το υπουργικό συμβούλιο.

Με στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ να μένουν... άφωνα διαπιστώνοντας την έλευση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα και προπαντός από την... επέλαση των υπουργών. Η γιορτή του Αντ. Λιβάνη είναι «θεσμός» και από τη Λάρισα εδώ και χρόνια παρίσταται ο δικηγόρος Κων. Καραμπάτσας ο οποίος συνοδεύει τον πατέρα του. Προχθές παρευρέθηκε επίσης και η γενική γραμματέας του Δήμου Λαρισαίων, Βάσω Μόσιαλου.

Όσοι είδαν φωτογραφίες στη «Νέα Σελίδα», σε μια από αυτές και μεταξύ του οικοδεσπότη Αντ. Λιβάνη και του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, θα διέκριναν τη δημοτική σύμβουλο Λάρισας, Μαρία Κοτάκου και αριστερά, μόλις που διακρίνεται ο σύζυγός της, Λαρισαίος επιχειρηματίας Ιωάννης Γκαράνης.

Με τη διαφορά ότι ο κ. Γκαράνης εδώ και περίπου τρεις δεκαετίες γειτνιάζει με τον Αντ. Λιβάνη και έτσι είναι προσκεκλημένος με τη σύζυγό του στη γιορτή. Προτού δηλαδή την ανακαλύψουν οι ΣΥΡΙΖΑίοι και προτού η ονομαστική εορτή του πρεσβύτερου Λιβάνη εξελιχθεί σε προξενιό της κεντροαριστεράς. Τελικά αυτοί του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύονται «μανούλες», τον ξεπέρασαν τον Ανδρέα. Πού πας βρε Κυριάκο...

Β.Κ.

 

 

 ELATE ELATE SYNTROFISSA ELENA

• - ΕΛΑΤΕ, ελάτε συντρόφισσα Έλενα, έλα σύντροφε Βασίλη...

Ζ.

 

 AYTOI OI PANEPISTHMIAKOI EXOYN TOYS DIKOYS

• ΑΥΤΟΙ οι πανεπιστημιακοί έχουν τους δικούς τους κώδικες επικοινωνίας.

Ζ.

 

 

 

 KINHTHRAS ESVTERIKHS LIGO META

• ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ εσωτερικής καύσης, λίγο μετά τη Λίθινη εποχή.

Ζ.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass