Επιτέλους

Δημοσίευση: 11 Μαϊ 2019 19:15
*ΤΟΝ βοηθάει και το μπόι, θα ήταν καλός στο μπάσκετ στα νιάτα του ο δήμαρχος Καλογιάννης. Και χθες στα γηπεδάκια που εγκαινίασαν έκανε μια επίδειξη τρίπλας. Τον μάρκαρε ο αντιδήμαρχος Σάπκας. Με τα μάτια.  Ζ. *ΤΟΝ βοηθάει και το μπόι, θα ήταν καλός στο μπάσκετ στα νιάτα του ο δήμαρχος Καλογιάννης. Και χθες στα γηπεδάκια που εγκαινίασαν έκανε μια επίδειξη τρίπλας. Τον μάρκαρε ο αντιδήμαρχος Σάπκας. Με τα μάτια. Ζ.

*- ΖΕΣΤΗ σήμερα…

Η νεαρή έμπορος καλωσόρισε τον γείτονα, χθες το απόγευμα, φορώντας έξωμο μπλουζάκι.

-Το βλέπω, πολύ ωραία…

-Ε;

-Λέω, πολύ ωραία που κάνει ζέστη. (Να φύγουν επιτέλους τα μπουφάν κι ο βαρύς ρουχισμός.)

Ζ.

 

Απόψε

*Η "Ελευθερία" αφηγείται. Σήμερα βραδάκι Σαββάτου, στα εγκαίνια της έκθεσης στο Λαογραφικό Μουσείο. Και τις επόμενες ημέρες φυσικά. Η εφημερίδα της Λάρισας μιλάει για την παλιά Λάρισα. Ψηφίδα την ψηφίδα, με τον κλασικό εφήμερο τρόπο, καθημερινά η εξέλιξη της πόλης και της κοινωνίας της ευρύτερης περιοχής. Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι.

Ζ.

 

Ανάστημα

*ΤΟ τόλμησε ο Πάνος Σάπκας στα χθεσινά εγκαίνια των έξυπνων μικρών γηπέδων στο «Πάρκο των Χρωμάτων». Ο αντιδήμαρχος φωτογραφήθηκε δίπλα-δίπλα, δυό τους, με τον Θοδωρή Παπαλουκά. Και δεν δίστασε να αυτοσαρκαστεί αναρτώντας την εικόνα στον f/b. «Ύψος είναι η απόσταση από το έδαφος έως το τριχωτό της κεφαλής. Από κει και πάνω λέγεται ανάστημα. Από ανάστημα είμαστε μια χαρά. Από ύψος ο Παπαλουκάς με τρώει». (Ε, λιγάκι. Και ποιος δεν φαίνεται κοντός μπροστά στον μπασκετμπολίστα.)

Ζ.

 

Κατά ΣΥΡΙΖΑ

*ΓΙΑ τον Λαρισαίο πρώην υφυπουργό Υγείας δεν είναι καινούριο, τα έχει ξαναπεί, ίσως όχι με την ίδια ένταση. Με τη δημόσια επιστολή, οι 64 που υπογράφουν από τον χώρο του πολιτισμού, της οικονομίας και της πανεπιστημιακής κοινότητας, παρεμβαίνουν στα δημόσια πράγματα αναλύοντας τη θέση τους για το τι συνιστά πρόοδο και τι οπισθοδρόμηση σήμερα στη χώρα. Καταφερόμενοι με σφοδρότητα κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Κι επειδή σε δυό βδομάδες έχει εκλογές, η παρέμβαση πιστώθηκε αμέσως στο κλίμα υπέρ Μητσοτάκη, τον οποίο φαίνεται να υποστηρίζουν εμμέσως. Της κεντροαριστεράς όμως εκείνοι, ορισμένοι και της κεντροδεξιάς διανοούμενοι. Ανάμεσά τους λοιπόν και δύο Λαρισαίοι. Ο προαναφερθείς Έκτ. Νασιώκας, και ο καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Κρήτης Αχ. Γραβάνης, ο οποίος είχε μετάσχει στην κίνηση των 58 για τη νέα Κεντροαριστερά το 12, το 2015 τρίτος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας με το Ποτάμι και το 2017 στο προσυνέδριο της ΝΔ στη λίστα «οι νέοι άνθρωποι του Κυριάκου». (Η παρουσία του Ε. Νασιώκα εκτιμάται ότι θα έχει αντίκτυπο και στις δημοτικές εκλογές της Λάρισας, για προφανείς λόγους.)

Ζ.

 

Τσόκαρο σε γόβα

*Ε, δεν είχαν και τόση διάθεση οι Λαρισαίοι φοιτητές, ψιλονυσταγμένοι και γκρινιάρηδες χθες.

- Καλημέρα. Τι θα μαγειρέψεις σήμερα;

- Κοιμάμαι...

- Κιμά με τι;

***

*- ΔΕΝ είναι κακό να είσαι τσόκαρο, ρε συ. Κακό είναι να είσαι τσόκαρο και να το παίζεις γόβα.

***

*- ΧΘΕΣ το βράδυ σκέφτηκα να μετρήσω σαλιγκάρια για να με πάρει ο ύπνος. Μεγάλη βλακεία. Μέχρι να περάσει το δεύτερο είχε πάει 5 το πρωί.

Ζ.

 

Δεν ήθελε

*«ΓΙΑ προσωπικούς λόγους» είπε ότι έφυγε απ΄ την ΑΕΛ ο Ιταλός προπονητής, που κατά κοινή τα πήγε περίφημα με βάση το υλικό που διέθετε. Δεν προχώρησε σε περαιτέρω διευκρινίσεις ο Τζ. Φέστα. Κι όλοι κατάλαβαν. Ακόμη κι ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ, γι’ αυτό και θύμωσε μαζί του. Αυτή η αοριστία, ο φλου λόγος αποχώρησης μάλλον τον πλήγωσε. (Όταν λέει ο άλλος για προσωπικούς λόγους…)

Ζ.

 

Μετανάστες

*ΕΙΝΑΙ οι πτωχοβαλκάνιοι που βρίσκουν αστρέχα στην ΑΕΛ, είναι κι οι ‘’–ιτς’’ της Άιντραχτ, που τους είδαν οι Λαρισαίοι στην τηλεόραση να γαζώνουν απέναντι στην Τσέλσι. Γιόβιτς, Κόστιτς, Γκατσίνοβιτς, Ρέμπιτς, η παροικία των Γιουγκοσλάβων της Φραγκφούρτης. Και ζήλεψαν πολύ.

***

*ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟ το ποδόσφαιρο, οι παλιές καλές κομπίνες με τις ιθαγένειες ποτέ δεν έλειψαν. Κι έβλεπαν οι Λαρισαίοι στην ταβέρνα τον σπουδαίο Σακίρι της Λίβερπουλ, άκουγαν για τον Ελβετό και σωστά αφού ο καταγόμενος από την Αλβανία έχει πολιτογραφηθεί και παίζει στην εθνική Ελβετίας.

-Μισό λεπτό, είπε ο μαγαζάτορας. Να φωνάξω κι εγώ από μέσα τον δικό μου τον Ελβετό, τον λαντζέρη μου….

Ζ.

 

Διαφορά ώρας

*ΕΥΡΩΠΗ δύο ταχυτήτων και στο ποδόσφαιρο. Η ισχυρή Δύση και οι ταλαίπωροι στα ανατολικά. Φυσικά και δεν ξεκινούν να παίζουν μπάλα 10 η ώρα βράδυ στο Λονδίνο και στο Άμστερνταμ ή στη Βαρκελώνη. Δεν τελειώνουν τα παιχνίδια μετά τα μεσάνυχτα. Είναι η διαφορά της ώρας που ταλαιπωρεί τους Έλληνες. Ματσάρες στην Τιβί, βλέπει ο άλλος το πρώτο ημίχρονο, είναι και καθημερινή, έχει πρωινό ξύπνημα, πέφτει για ύπνο. Το πρωί δεν πιστεύει τις ανατροπές που έγιναν στο τέλος, τις συγκινήσεις που δεν έζησε. Αδικία.

Ζ.

 

Κόκορας

*ΖΕΥΓΑΡΙΑ Λαρισαίων σε συνήθεις εμπλοκές.

- Καλά ρε συ, σε ζηλεύει τόσο;

- Πού να στα λέω... Εδώ θέλει να βγάλω τη φωτογραφία απ΄ την ταυτότητα και να βάλω μία που να είμαστε μαζί.

***

*- ΣΤΑ 25 όταν σου λέει η δικιά σου μετά το σεξ "γουστάρεις έναν γύρο ακόμα", συμφωνείς αμέσως. Στα 45 όταν στο λέει η γυναίκα σου, πάλι συμφωνείς αλλά με τη διαφορά ότι της λες "τον δικό μου να τον πάρεις χωρίς κρεμμύδι και τζατζίκι".

***

*- ΜΩΡΟ μου;

- Ναι…

- Βλέπω εδώ ότι στο κινέζικο ωροσκόπιο είμαι κόκορας. Με τι ταιριάζω λες;

- Με μακαρόνι χοντρό.

Ζ.

 

Στο πλευρό

της Ρένας

ΜΠΟΡΕΙ προσωπικοί λόγοι να μην του επέτρεψαν να είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο πλευρό της Ρένας Καραλαριώτου, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν στηρίζει τον αγώνα της υποψήφιας δημάρχου Λαρισαίων. Ο λόγος για τον Βασίλη Μπατζηλιώτη, τον πρώην πρόεδρο της ΝΟΔΕ ΝΔ, ο οποίος διεξάγει τον δικό του άτυπο παραδοσιακό προεκλογικό αγώνα για να στηρίξει την κ. Καραλαριώτου, να αλλάξει δημοτική αρχή η Λάρισα και να αποκτήσει η πόλη, γυναίκα δήμαρχο.

Γ.Ρ.

 

Τρένα περιμένουν

*ΚΙ όμως, τελευταία τα τρένα όχι μόνο δεν καθυστερούν αλλά φτάνουν και νωρίτερα. Όπως χθες, που το πρωινό τρένο από Αθήνα έφτασε Παλαιοφάρσαλο και περίμενε εκεί κάνα μισάωρο, ώστε να βρίσκεται στη Λάρισα στην ώρα του. Μάλλον κερδίζουν χρόνο οι συρμοί με τη νέα χάραξη της γραμμής που έχει τεθεί σε λειτουργία, δόθηκε και η μεγάλη σύγχρονη γέφυρα στον Δομοκό, κερδίζουν χρόνο. Και δεν ξέρουν τι να τον κάνουν μετά, αφού τα δρομολόγια δεν άλλαξαν ακόμη, δεν μπορούν ν΄ αναχωρήσουν νωρίτερα απ΄ τους σταθμούς που σταματάνε, περιμένουν. (Οι υποδομές ολοκληρώνονται επιτέλους, με το καλό και το ‘’Βέλος’’, για το δυομισάωρο Λάρισα-Αθήνα.)

Ζ.

 

Μπλέχτηκαν

*- ΜΑΝΑ, σήμερα πήρα ψάρι…

Παραξενεμένη άκουγε χθες η Λαρισαία τον φοιτητή γιο της στο τηλέφωνο.

- Και τι θα το κάνεις το ψάρι εσύ παιδάκι μου;

- Ε πώς…

- Μα ξέρεις να το καθαρίσεις; Κι ύστερα πώς θα το τηγανίσεις…

- Σοβαρολογείς ρε μάνα;

- Γιατί, πότε έμαθες και δεν ξέρω…

- Άκου, σου είπα πήρα ψάρι. Κι ένα μικρό ενυδρείο πήρα.

Ζ.

 

Τρέχουν κι αυτοί

*ΚΑΙ μέσα στον γενικό χαμό με τους υποψήφιους δημάρχους, τα συντάγματα υποψήφιων συμβούλων μα και το πλήθος των υποψήφιων ευρωβουλευτών, να σου και υποψήφιοι βουλευτές στην τρεχάλα. Είναι που τους ανακοίνωσε πολύ νωρίς η Φ. Γεννηματά, είχε τους λόγους της, συνεχίζουν τον μαραθώνιό τους οι υποψήφιοι του ΚΙΝΑΛ, όχι τα φαβορί για εκλογή, κινούμενοι μεταξύ των αυτοδιοικητικών παραγόντων που καίγονται τούτες τις μέρες. Κανείς δεν νιώθει τη δική τους κάψα, μέσα στον κουρνιαχτό των άλλων εκλογών.

***

 *ΠΑΡΟΜΟΙΩΣ κινούνται και οι υποψήφιοι βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι δεν τολμούν και να το πουν κι ας τους έχουν δώσει το Ok από τα κεντρικά του κόμματος. Τρέχουν σιωπηλοί, κάνουν προεκλογικό αγώνα με νόημα. Και με υπονοούμενα. Στις συγκεντρώσεις των δικών τους υποψήφιων αυτοδιοικητικών κι αυτοί. Αλλά και σε θρησκευτικές ή άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις, απίστευτη κούραση, τόσο πολύ καιρό…

Ζ.

 

Πρακτική

*ΕΚΤΟΣ από το γνωστό Λεξικό χρειάζεται πότε- πότε να κάνει κάποιος και πρακτική στην εκφορά φράσεων και εκφράσεων στα Ελληνολαρισαϊκά.

- Λύσσα να συ μάσ΄ι…

- Φάε τγλώσα σ΄ , πθα μι πεις ιμένα ιέτσ΄ι

***

*- ΣΥ δάκουσι το σκλι του λυσάρκου…

***

*- ΝΑ σ΄πω… Μη μ΄περιμέντς, κανόντσα.

Ζ.

 

Θέλει τέχνη

*ΠΑΡΑΞΕΝΟ πράγμα οι εκλογές, θέλουν ιδιαίτερη τεχνική για να κερδίσεις, δεν αρκεί να είναι κάποιος σπουδαίος και τρανός. Παλιοί Λαρισαίοι θυμούνταν, τώρα που αναζωογονήθηκε το ενδιαφέρον για τις κοινότητες, με το νέο σύστημα εκλογής προέδρων. Θυμούνταν που πριν πολλά χρόνια, οι παράγοντες του Αρματολικού Τρικάλων είχαν σπεύσει στον συγχωριανό τους Γ. Ρωμοσιό, φτασμένο μεγαλοεργολάβο στην Αθήνα. Πρέπει να αναλάβεις πρόεδρος στο χωριό, να βοηθήσεις να αναγεννηθεί, εσύ ξέρεις, κοτζάμ πολιτικός μηχανικός μόνο εσύ μπορείς να το αναστήσεις. Βρε παιδιά, μήπως θέλει κάνας άλλος, έχω και δουλειές, τρεχάματα. Θα βρεθεί χρόνος, θα βοηθήσουμε όλοι, βάλε εσύ το κύρος σου, τις γνώσεις και τις γνωριμίες και μη σε νοιάζει, άλλωστε κανείς άλλος δεν θέλει να γίνει πρόεδρος, ιδίως άμα πεις εσύ το ναι. Και το είπε. Μόνο που την τελευταία μέρα εμφανίστηκε στο πρωτοδικείο κι άλλη υποψηφιότητα, ενός τζιομπάνου απ΄ το χωριό. Έλα μωρέ μη σε νοιάζει, δεν έχει καμία τύχη αυτός, τυπική διαδικασία οι εκλογές. Έτσι και ήταν, τυπική. Και κέρδισε πανηγυρικά ο τζιομπάνος, που τον ήξεραν καλύτερα στο χωριό και τον εκτιμούσαν κι είχε και μεγαλύτερο σόι.

***

*ΥΠΗΡΞΑΝ όμως και χειρότερα. Ένας επίσης άγνωστος ντόπιος είχε κερδίσει προ εικοσαετίας στον Καποδιστριακό Δήμο Μενελαΐδας τον καθηγητή Πανεπιστημίου. Τότε είχε βάλει υποψηφιότητα για δήμαρχος ο γνωστός καθηγητής Σεισμολογίας Βασίλης Παπαζάχος, καταγόμενος από την περιοχή του Σμοκόβου. Κι έχασε…

Ζ.

 

"Επενδυτές";

*ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΖΗΔΕΣ στις δημοτικές εκλογές; Όχι στον Βόλο, όπου ουδείς θα παραξενευόταν, για τη Λάρισα ακούγεται. Κι όχι κάποιοι τζογαδόροι που παίζουν στο Στοίχημα το ποιος θα κερδίσει, ο λόγος για ανθρώπους του παρασκηνίου και των στημένων που υποτίθεται εμπλέκονται, επενδύοντας λέει. Κουβέντες του αέρα προφανώς, ράδιο αρβύλες, που μυρίζουν κιόλας πολύ άσχημα, βρώμικες διαδόσεις που συνηθίζονται παραμονές εκλογών. Μη αποδεικνυόμενες λερώνουν εκείνους που τις διακινούν.

Ζ.

 

Ποτέ ψέματα

*Ο Λαρισαίος έφερε στο σπίτι ένα τελευταίας τεχνολογίας ρομπότ που όταν έλεγες ψέματα σε χαστούκιζε.

Και μια μέρα που ο μικρός Γιωργάκης γύρισε αργά στο σπίτι από το φροντιστήριο και ο πατέρας του τον ρώτησε γιατί.

– Πατέρα μας έβαλαν ένα πολύ δύσκολο διαγώνισμα και έκατσα λίγο παραπάνω.

Τότε τον πλησιάζει το ρομπότ και του ρίχνει ένα χαστούκι.

– Γιώργο παιδί μου, αυτό το ρομπότ μπορεί να διακρίνει όποιον λέει ψέματα και τον χαστουκίζει. Πες μου λοιπόν, γιατί άργησες;

– Εεε… Επειδή πήγαμε σινεμά με τα παιδιά…

– Σε ποια ταινία;

– Σε μια παιδική…

Και τότε αμέσως ο Γιωργάκης τρώει άλλο ένα χαστούκι.

– Συγγνώμη μπαμπά, πήγαμε σε μία πονηρή ταινία.

– Ντροπή σου γιε μου, εγώ όταν ήμουν στην ηλικία σου, ποτέ δεν έβλεπα τέτοιες ταινίες.

Αμέσως ο πατέρας τρώει και αυτός ένα χαστούκι από το ρομπότ.

Πετάγεται τότε η μητέρα του Γιωργάκη που τους άκουγε από την κουζίνα.

- Ε, αυτά θα κάνει κι αυτός αφού δικός σου γιος είναι…

Τότε το ρομπότ γυρίζει και ρίχνει και στη μητέρα ένα χαστούκι.

Ζ.

 

---------------------------------


 2H KARLA EINAI TO MEGALYTERO

*«Η Κάρλα είναι το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης». To δηλώνει συχνά-πυκνά ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας αποτυπώνοντας την εμβέλεια του μεγαλεπήβολου σχεδίου. Έργο πλέον ξακουστό ανά τον κόσμο κι εκεί στο ειδυλλιακό περιβάλλον της λίμνης, το ΕURONEWS πήρε με τη δημοσιογράφο Συμέλα Τουχτσίδου συνέντευξη από τον Κ. Αγοραστό. Ο οποίος μίλησε για τον υδροβιότοπο που έχει διαμορφωθεί και την ανάσα ζωής, από πάσης πλευράς, που δίνει η λίμνη στον Θεσσαλικό κάμπο, μα και για την ευρύτερη σημασία του έργου για τη χώρα.

Ζ.

---------------------------------

 

3ZAXARH UA THN BGALEI H KARDITSASUGAR CIU

*ΖΑΧΑΡΗ θα την βγάλει η Καρδίτσα επανεκλέγοντάς τον; Και με γάλα και κανέλα μήπως;

Ζ.

 

---------------------------------

 

4O ALLOS EMPNEYSTHKE MPIZNA

• Ο άλλος εμπνεύστηκε μπίζνα και διαφήμιση, οδηγώντας πίσω από το φορτηγό. «Γάμοι και βαφτίσια στον χώρο σας».

Ζ.

5STA PALIA LHMERIA STHN EFHMERIDAKYRITSAKA CIU

*ΣΤΑ παλιά λημέρια, στην εφημερίδα όπου δούλεψε μια ζωή, με τους συναδέλφους της μαζί η Ελένη Κυριτσάκα- Λιαροπούλου, υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό του δημάρχου Καλογιάννη, μαζεύοντας χαμόγελα, αγκαλιές και ευχές για επιτυχία στις εκλογές.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass