Επί σκηνής

Δημοσίευση: 02 Ιουν 2019 19:02
*ΠΡΟΒΛΗΜΑ για τον Κ. Αγοραστό. Τι θα κάνει τη νέα τετραετία ο περιφερειάρχης; Πού θα βάλει τις νέες τιμητικές πλακέτες και τα βραβεία; Κι άντε, αντικαθιστά το έπιπλο κι αντί μπουφέ βάζει σκρίνιο με ράφια, επιπλέον τοίχο πού θα βρει στο γραφείο του;  Ζ. *ΠΡΟΒΛΗΜΑ για τον Κ. Αγοραστό. Τι θα κάνει τη νέα τετραετία ο περιφερειάρχης; Πού θα βάλει τις νέες τιμητικές πλακέτες και τα βραβεία; Κι άντε, αντικαθιστά το έπιπλο κι αντί μπουφέ βάζει σκρίνιο με ράφια, επιπλέον τοίχο πού θα βρει στο γραφείο του; Ζ.

*ΕΙΝΑΙ πια οριστικό. Μπήκε ο Ιούνιος, έφτασε το καλοκαίρι και εγκαθιδρύθηκε. Ο Ιούνιος ανέβηκε στη σκηνή κρατώντας ένα στάχυ στα χείλη και μ’ ένα σκουλαρίκι από δυό κεράσια στο αυτί.

***

*- ΑΣΤΑ αυτά, παρενέβη ο Λαρισαίος Κ. Κ. Παιδιά, τέλος η σεζόν της παντόφλας. Από δω και πέρα θα τρώτε σαγιονάρα.

Ζ.

 

Εν μέσω θέρους

*ΕΚΛΟΓΕΣ στις 7 Ιουλίου, ουδείς σεβάστηκε τα μπάνια του λαού. Ούτε ο ίδιος ο λαός. Κάλπες το μεσοκαλόκαιρο και τώρα θ’ αρχίσουν, κι απολύτως λογικά δηλαδή, οι παρατηρήσεις του στυλ «κι ο τουρισμός;» Τη ζημιά πάντως την έπαθαν εκείνοι που είχαν κλείσει ήδη καταλύματα για διακοπές. Ή δεν θα ψηφίσουν ή ακυρώνουν, επωμιζόμενοι την ποινή στις προκαταβολές στα ξενοδοχεία.

Ζ.

 

Ασταύρωτα τώρα

*ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ κι αυτή την Κυριακή, ασταύρωτοι όμως. Την περασμένη, οι Λαρισαίοι έριξαν στις διάφορες κάλπες ψηφοδέλτια με πληθώρα σταυρών. Και 4 και 4 και 3 και 1 και 2, σύστημα μάλλον επιθετικό όπως αποδείχθηκε, γέμισαν τα σακούλια των σταυροφόρων υποψηφίων, χάρηκαν όλοι τους ακόμη κι όσοι δεν συμπλήρωσαν ικανό αριθμό ώστε να εκλεγούν. Τώρα πολύ εύκολα, μονάχα ένα ψηφοδέλτιο, λιγάκι μακρύ είναι η αλήθεια, το ίδιο με την περασμένη Κυριακή, σεντόνι, παρότι μονάχα η επικεφαλίδα του χρειάζεται.

***

*ΩΣΤΟΣΟ η διαδικασία της καταμέτρησης θα είναι πολύ πιο εύκολη σήμερα. Ακόμη και χωρίς εφορευτικές, αν και ορισμένοι από τους κληθέντες μπορεί να σπεύσουν σήμερα που θα είναι πιο ξεκούραστα. Θα βοηθήσουν και οι εκπρόσωποι των αντιμαχόμενων παρατάξεων, που σήμερα θα δώσουν οπωσδήποτε το παρών για τη διασφάλιση της εγκυρότητας. Λογικά το αποτέλεσμα θα έχει φανεί σε καμιά ωρίτσα, ως τις 8 περίπου. Στις 9 το βράδυ τα πάντα θα έχουν ολοκληρωθεί.

Ζ.

 

Απ’ την αρχή

*ΑΠΟΨΕ οι εκλογές τελειώνουν και αρχίζει δυνατά η προεκλογική περίοδος. Σωστά, αφού σ’ ένα μήνα, ξανά μπροστά στην κάλπη, οι υποψήφιοι δήμαρχοι δίνουν τη σκυτάλη στους υποψήφιους βουλευτές, έχει πάλι εκλογές στις 7 Ιουλίου. Με τα ενδεκαμελή ψηφοδέλτια αυτή τη φορά ανά χείρας πίσω από το παραβάν. Με δικαίωμα τριπλής σταυροδότησης τότε. Να εκφραστεί η προτίμηση των Λαρισαίων σε υποψήφιους εθνοπατέρες και εθνομητέρες.

Ζ.

 

Πώς εξηγείται;

*ΤΟ σκεφτόταν και ξανασκεφτόταν ο νεαρός Λαρισαίος.

- Έχω βάσιμες υποψίες ότι πίσω από τις συνεχόμενες εκλογές κρύβεται δάκτυλος της πεθεράς μου. Για να πηγαίνουμε συχνότερα στο χωριό τους.

Ζ.

 

Ευαισθησίες

*ΟΙ νεαροί Λαρισαίοι σύζυγοι είχαν και χθες τα δικά τους.

- Είχα μαλώσει με την άλλη τον χειμώνα για το παρκάρισμα στη γειτονιά αλλά τώρα που φοράει τα σορτς, σκέφτομαι να ζητήσω συγγνώμη. Γιατί πάνω απ’ όλα είμαι άνθρωπος.

***

*- ΤΟ πρωί βρε παιδιά πάντα διαβάζω το ζώδιο της γυναίκας μου. Για να δω τι έχω να περάσω την υπόλοιπη ημέρα.

Ζ.

 

Απ’ την Οδύσσεια

*«ΦΟΒΟΥ τους Δαναούς», το τελευταίο μυθιστόρημα της συγγραφικής πορείας μα και της ζωής του Φίλιπ Κερ. Αστυνομικό με διαρκείς κοινωνικές αναφορές.

«Να τον πάρει και να τον σηκώσει», είπε θυμωμένα. «Βρήκε το αδύνατο σημείο. Έψαχνε το δικό σου και βρήκε το δικό μου. Κοίτα, λυπάμαι, αλλά δεν μου αρέσουν οι παντρεμένοι. Ειδικά όταν είναι παντρεμένοι με κάποια άλλη. Πριν από λίγα χρόνια είχα δεσμό με έναν παντρεμένο, κάποιον στο υπουργείο, και ορκίστηκα να μην ξαναμπλέξω ποτέ με παντρεμένο. Δεν φταις εσύ. Απλώς έτσι έχουν τα πράγματα, καταλαβαίνεις;».

«Μα σου είπα- είμαστε σε διάσταση. Και παίρνουμε διαζύγιο».

«Από την Οδύσσεια τα ακούμε αυτά», είπε. «Να τη διαβάσεις κάποια στιγμή. Στο τέλος ο Οδυσσέας επιστρέφει στη γυναίκα του. Πρέπει να πω ότι το ίδιο συνέβη και σ' εμένα».

***

*ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ με ήρωα κλασικά τον Γερμανό αστυνομικό Μπέρνι Γκούντερ και τη δράση επικεντρωμένη στην Ελλάδα του 1957. Ο Σκοτσέζος συγγραφέας έχει φροντίσει να μάθει πολλά για τη χώρα.

«Κι εκεί έχεις θεία; Μα πόσους συγγενείς έχεις πια, Γαρλόπη; Δεν έχω γνωρίσει ποτέ άνθρωπο με τόσα ξαδέρφια».

«Αν το σκεφτείτε λίγο, θα συνειδητοποιήσετε ότι καθένας από τα ξαδέρφια μου έχει και μητέρα. Και καθεμία από αυτές τις μητέρες είναι θεία μου. Η θεία Άσπα είναι μητέρα του ξαδέρφου μου του Παύλου. Έχω έξι θείες και θείους από την πλευρά της μητέρας μου και εφτά από την πλευρά του πατέρα μου. Έχω είκοσι οχτώ ξαδέρφια. Είναι φυσιολογικό στην Ελλάδα».

Ζ.

 

Ευελιξία

*Ο Λαρισαίος είχε το πείραγμα κάτω από τη γλώσσα.

- Σας κατηγορούν ότι αλλάζετε συνέχεια παρατάξεις αλλά εσείς το διαψεύδετε. Τι παράταξη είστε σήμερα;

- Τι μέρα είναι;

Ζ.

 

Για ξενύχτηδες

*-ΚΑΤΙ πρέπει να γίνει επιτέλους… Αυτές είναι συγκεντρώσεις για ξενύχτηδες.

Ο μεσήλικος Λαρισαίος παραπονιόταν στην παρέα του χθες μετά τις δύο συγκεντρώσεις των υποψήφιων δημάρχων στην Κεντρική πλατεία. Το ίδιο κι εκείνες που είχαν διοργανωθεί πριν τον α’ γύρο των εκλογών. Ξεκινούσαν μετά τις 9 το βράδυ, ώσπου να ολοκληρώσουν οι ρήτορες, να πουν και στο ακροατήριο δυό κουβέντες ύστερα οι γνωστοί μεταξύ τους, κόντευε η ώρα 11. Σχεδόν μεσάνυχτα η επιστροφή στο σπίτι.

Ζ.

 

5Χ5

*ΚΑΝΟΝΙΚΟ «5Χ5» σήμερα στον νομό της Λάρισας. Δύο πεντάδες υποψήφιων δημάρχων αναμετρώνται στο γήπεδο των εκλογών. Σε βουνά και κάμπο, παραλιακά και στην ενδοχώρα. Και στους πέντε δήμους υπάρχει υποψήφιος που υποστηρίζεται από τη ΝΔ. Και απέναντί τους, ανάλογα την περίπτωση. Το αποτέλεσμα θα κρίνουν όσοι τους προτιμήσουν ενώ δεν τους είχαν ψηφίσει την περασμένη Κυριακή. Και όσοι απουσιάσουν σήμερα από τους ψηφοφόρους τους στον α’ γύρο.

Ζ.

 

Επιστημονικώς

*ΕΙΧΑΝ εμβαθύνει στη Ζωολογία οι Λαρισαίοι μαθητές.

- Άραγε υπάρχει κάποια επιστημονική εξήγηση γιατί το παρδαλό κατσίκι έχει μεγαλύτερη αίσθηση του χιούμορ από εκείνα με άλλο χρώμα;

***

*- ΣΚΟΤΩΣΑ ένα κουνούπι και στενοχωρήθηκα. Όπως και να το κάνεις αίμα μου ήταν.

Ζ.

 

Τέντζερης κυλάει

*ΔΕΝ είναι σύγχρονο μονάχα πρόβλημα. Τώρα τα καλιακούδια ενοχλούν με τις κουτσουλιές στις πλατείες, όχι αυτή την περίοδο που λείπουν εκτός, το φθινόπωρο που θα επιστρέψουν πάλι, λοιπόν, τότε τα πράγματα ήταν κατά πολύ χειρότερα. Τον Μάιο του 1951, όπως εντόπισε στην εφημερίδα ο αρχειοφύλαξ Ε. Ρ.

Οι κάργες αποτελούν μεγάλην πληγήν διά τήν Λάρισαν και την περιοχήν της. Τά κορακοειδή αυτά πτηνά τά οποία προκαλούν μεγάλας καταστροφάς εις τήν γεωργίαν. Κατά καιρούς έγιναν προσπάθειαι διά τήν εξόντωσίν των αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Διότι δέν έγινε ποτέ συστηματική καταπολέμησις. Πρέπει όμως νά γίνη τώρα διότι οι κάργες δέν κάνουν ζημιές μόνον στη γεωργία άλλά και στα σπήτια μας όπου κτίζουν τις φωληές τους. Είναι λοιπόν ανάγκη την περίοδο αυτήν πού γίνεται η γονιμοποίησις όλοι όσοι άντιληφθούν ότι οί κάργιες έδημιούργησαν φωληές στά νταβάνια τών σπητιών τους νά τις καταστρέψουν, νά σπάσουν τά αυγά τους και να φράξουν καλά τΙς τρύπες γιά νά μή μπορέσουν νά ξαναμπούν. Έκ παραλλήλου δε, νά έπιτραπεί είς τά μέλη του κυνηγετικού συλλόγου νά προβαίνουν εις την εξόντωσιν των επιβλαβών αυτών πτηνών, όπως εγίνετο και κατά τό παρελθόν. Διότι άλλως δέν θά λείψη ποτέ αυτή ή άπαισία μάστιξ άπό τήν πόλιν.

***

*ΤΟ 1949 πάλι, η «Ε» αντέγραφε τι είχε γίνει το 1919, οπότε εκ νέου αναπαραγωγή τώρα ώστε να οδηγηθούν τα δημοσιεύματα εις το διηνεκές. Ένας τέντζερης κυλάει επί έναν αιώνα.

-Η εκ Τυρνάβου ευπαίδευτος δεσπ. Ελένη Π. Χύμου διωρίσθη καθηγήτρια της Γαλλικής εν τω παρ’ ημίν Διδασκαλείω των θηλέων.

- Ο 12ετής λωποδυτάκος Aθ. Ματσούκας, περί ου εγράφομεν χθές, διέψευσεν ότι μετέφερε τον κλαπέντα υπ' αυτού τέντζερην εις τον θείον του.

- Ο παρά τη Νομαρχία μας απεσπασμένος γραφεύς β' τάξεως του Υπουργείου της Περιθάλψεως κ. Δ. Γιωτόπουλος, προήχθη εις γραφέα α' τάξεως.

Ζ.

 

Για την ομάδα;

*ΚΙ όμως σε νεκρή για την ΑΕΛ περίοδο ξεκινά πάλι ραδιοφωνικός σταθμός της ομάδας. Της εταιρείας, έστω. Διότι νεκρή για την ομάδα αλλά περίοδος προεκλογική, ενεργή οικονομικά. Γι’ αυτό άλλωστε καλούνται λέει στα εγκαίνια, βουλευτές και πολιτευτές. Ενώ αναγγέλλεται κιόλας ότι το αθλητικό πρόγραμμα μπορεί να τροποποιηθεί λόγω των επικείμενων βουλευτικών εκλογών. Οι εταιρείες τις βλέπουν τις ευκαιρίες.

Ζ.

 

Στην εγκατάλειψη

*ΚΙ οι υποψήφιοι διαμερισματικοί; Κανένας δεν τους σκέφτεται τους τοπικούς συμβούλους στις κοινότητες; Μια βδομάδα μετά και δεν έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα, κανείς δεν ξέρει αν εκλέγεται. Γεγονός που δεν επηρεάζει την εκλογή δημάρχου καθώς τα ψηφοδέλτια, δημοτικό-τοπικό, είχαν αυτονομηθεί. Το σπουδαιότερο στην εκκρεμότητα δεν είναι βέβαια ποιοι θα εκλεγούν στο κρίσιμο αυτό αξίωμα. Αλλά ποιοι θα εξασφαλίσουν τελικά την περιπόθητη απόσπαση τετραετίας στη Λάρισα, ώστε να βρεθούν κοντά στις οικογένειές τους. Η αγωνία παρατείνεται.

Ζ.

 

 

-------------------------------

 

2O LARISOTRIKAOLINOS LM

*Ο Λαρισοτρικαλινός Λ. Μ. με μια τρίκαλη εικόνα.

Ζ.

 

 

3XREIAZETAI TVRA POY SFIGGOYN

*ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ τώρα που σφίγγουν οι ζέστες. Αναμνηστικό χειμώνος εκ Σπηλιάς Κισσάβου.

Ζ.

 

 

4ENOIKIAZETAI H NOIKIASTHKE TO SPITI

* ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ή νοικιάστηκε το σπίτι; Τι ψηφίζουμε;

 

 

 

5UELEI PROSOXH OTAN AKOYS

*ΘΕΛΕΙ προσοχή όταν ακούς κάτι χωρίς να βλέπεις.

Ζ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass