Ψιθυριστά και ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 30 Ιουν 2019 19:45
*ΝΑ και η απόδειξη. Ο Κ. Αγοραστός στη συγκέντρωση του ΚΚΕ, στην πρώτη σειρά έξω δεξιά βέβαια. Με τον αντιστασιακό Θαν. Ριζάκη να φυλάει τα νώτα του.  Ζ. *ΝΑ και η απόδειξη. Ο Κ. Αγοραστός στη συγκέντρωση του ΚΚΕ, στην πρώτη σειρά έξω δεξιά βέβαια. Με τον αντιστασιακό Θαν. Ριζάκη να φυλάει τα νώτα του. Ζ.

Για το αυχενικό

*ΜΠΟΡΕΙ να μην υπάρχουν πια πεζούλια έξω από τις αυλές, υπάρχουν όμως αναπαυτικά καθίσματα έξω από τις καφετέριες. Οι καλύτερες θέσεις, για τους πρωινούς, είναι εκείνες με την πλάτη στον τοίχο. Όχι για να φυλάνε οι συνταξιούχοι τα νώτα τους καθώς κάθονται με τις ώρες. Αλλά επειδή διαθέτουν την καλύτερη θέα και μπορούν και να ασκούνται προλαμβάνοντας το αυχενικό τους. Πώς; Μα «το πιάνω από πέεερα αριστερά και το ακολουθώ ως πέεερα δεξιά, με το βλέμμα». Η κεφαλή περιστρέφεται κατά 180ο , παρακολουθώντας ενδιαφέρουσες διελεύσεις.

Ζ.

 

Μικρό ενδιαφέρον

*ΛΙΓΕΣ μόνο μέρες πριν τις εκλογές κι όλοι εντοπίζουν το παράδοξο φαινόμενο: το πολιτικό κλίμα είναι υποτονικό, οι αντιπαραθέσεις χλιαρές, το ενδιαφέρον των πολιτών ελάχιστο. Φαίνεται σαν όλοι να βιάζονται να έρθει η επόμενη Κυριακή «για να τελειώνουμε». Μεταπολιτευτικά, μάλλον δεν υπήρξε ποτέ τέτοια προεκλογική περίοδος.

Η εξήγηση προφανής. Πολύ πρόσφατα, η ΝΔ εξασφάλισε μεγάλη διαφορά στις ευρωεκλογές, ώστε να θεωρεί πως θα κάνει εκλογικό περίπατο. Σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που το αποτέλεσμα του προκάλεσε μούδιασμα και αμηχανία. Κανείς δεν στοιχηματίζει για το ποιος θα βγει πρώτος, μόνο για τη μεταξύ τους διαφορά και την πιθανή αυτοδυναμία.

Όμως, το υποτονικό εκλογικό κλίμα δεν βοηθάει καθόλου στο ενδιαφέρον για συμμετοχή στις εκλογές. Συν το καλοκαίρι που ευνοεί την αποχή. Η οποία βλάπτει και τους δύο, φοβίζει και ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Ζ.

 

Και οι Πανελλαδικές

*ΑΠΟ το κομψό της Καθημερινής «Πιο χαμηλά ο πήχυς για τα ΑΕΙ» και το κλασικό του Ελεύθερου Τύπου «Βουτιά των βάσεων», έως τα σχεδόν πανηγυρικά του Έθνους «Γκρεμίστηκαν οι βάσεις» και της Εφημερίδας Συντακτών «Οι βάσεις φέρνουν πολλά χαμόγελα». Τα πρωτοσέλιδα των αθηναϊκών εφημερίδων χθες με πολιτικά υπονοούμενα για τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών. «Αγνοείται η τύχη της αριστείας επί ΣΥΡΙΖΑ» εντελώς ξεκάθαρη η Εστία, «Πλήρης αποτυχία σε Αρχαία και Λατινικά».

Ζ.

 

Απίστευτοι

*ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ ο γιος του Λαρισαίου εισαγγελέα Γιάννη Μαγκούτα. Ο νεαρός Ανδρέας έστειλε στο εδώλιο τα κατηγορούμενα ως πολύ δύσκολα θέματα. Ειδικά φέτος, 20 και στα Μαθηματικά και 20 και στη Φυσική, δεν είναι κάτι που θα το περίμενε κανείς.

***

*ΤΗΝ ίδια, απίστευτη για τα φετινά δεδομένα, επίδοση και η Κωνσταντίνα Μποσινάκη. Και εκείνη καθαρό 100 και στα Μαθηματικά και στη Φυσική. Ζωντανή διαφήμιση για τον φροντιστή πατέρα της, τον χημικό Δημήτρη Μποσινάκη.

Ζ.

 

Τα SOS

*ΔΥΣΚΟΛΗ περίοδος η Εξεταστική, για κάθε φοιτητή. Πάντοτε σκαρφίζονταν διάφορα οι νέοι, εκτός από το προφανές, το διάβασμα. Κι ο παλιός Λαρισαίος διηγιόταν το πού είχαν φτάσει τότε, στη δεκαετία του ‘70, φοιτητές της ΑΣΟΕΕ στην Αθήνα. Σε αδιέξοδο, αδιάβαστοι λίγο πριν τις εξετάσεις, δεν έσωναν από βόλτες, ξενύχτια και πολιτικά, τι να κάνουν…

Παραβαίνοντας τις αρχές τους, απελπισμένοι, κατέφυγαν λέει σε μέντιουμ. Ναι πλήρωσαν να τους προβλέψει τα θέματα. Πήραν και το βιβλίο μαζί και το φυλλομετρούσαν μπροστά στη μάντισσα. «Γράψε, γράψε, SOS, λέει SOS, γράψε κι αυτό…» (Φυσικά δεν το πέρασαν το μάθημα.)

Ζ.

 

Μαθήματα

*-ΠΟΛΥ στενοχωρημένο το βιβλίο των Μαθηματικών. Με τόσα προβλήματα που έχει.

Οι Λαρισαίοι μαθητές έλεγαν τα δικά τους.

-Άφησα τη Χημεία και πήγα στη Χι Δύο…

Ζ.

 

Για την Υγεία

*«ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΜΑΙ να σας πω ποια είναι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στην υγεία. Και δυσκολεύομαι γιατί δεν υπήρξε κάποια συγκεκριμένη πολιτική. Αντίθετα, υπάρχει ένα θολό τοπίο, χωρίς συγκεκριμένη στόχευση και με οριζόντια μέτρα μείωσης του κόστους λειτουργίας. «Αν μη τι άλλο ειδικός στο θέμα ο Θεόφιλος Καραχάλιος, υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ.

Ο καθηγητής Ορθοπαιδικής απαντά με σαφήνεια στο τι επιβάλλεται να αλλάξει στα νοσοκομεία. «Η διοικητική μέριμνα. Το μάνατζμεντ και τα εργαλεία διοίκησης και διαχείρισης. Σ’ όλες τις μονάδες υγείας του κόσμου εφαρμόζεται ένα σύστημα καταγραφής των δεδομένων λειτουργίας με 13 έως 14 παραμέτρους. Στην Ελλάδα, το δικό μας σύστημα καταγράφει 3 έως 4 παραμέτρους. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε καν στοιχειώδη εικόνα για τη λειτουργία των νοσοκομείων μας. Αν δεν αποκτήσουμε σαφή εικόνα, δεν θα καταλάβουμε ποτέ πώς μπορούμε να βελτιώσουμε υποδομές και υπηρεσίες». (Κι έχει φάει τη ζωή του στα νοσοκομεία ο άνθρωπος.)

Ζ.

 

Οικογενειακά

*ΛΑΡΙΣΑΪΚΕΣ οικογενειακές ιστορίες.

- Παλιά οι γονείς είχαν 4 παιδιά κατά μέσο όρο. Τώρα τα παιδιά έχουν 4 γονείς κατά μέσο όρο.

***

*-ΑΥΡΙΟ τα χαράματα αγόρι μου, θα σε πάρω μαζί μου να δεις πώς βγαίνουν τα λεφτά.

-Κι εγώ θα σε πάρω πατέρα τα μεσάνυχτα, να δεις πώς τρώγονται.

***

*- ΓΙΑΤΡΕ μου, το παιδί ξυπνάει τρεις τα χαράματα και δεν ξανακοιμάται. Τι να το κάνουμε;

- Ξέρω γω; Φούρναρη…

Ζ.

 

Συγκεντρώσεις

*ΣΤΗΝ τελική ευθεία κι αφού δεν κάνουν συγκεντρώσεις οι αρχηγοί αναλαμβάνουν οι υποψήφιοι βουλευτές. Εβδομάδα των κεντρικών πολιτικών εκδηλώσεων και στη Λάρισα.

Μεθαύριο Τρίτη για τους νεοδημοκράτες η Λένα Αξιόγλου, αμέσως μετά την Τετάρτη ο Χρ. Κέλλας και κλείσιμο την Παρασκευή με Μ. Χαρακόπουλο. Οι πασοκτζήδες ξεκινούν αύριο Δευτέρα με Λ. Λιακούλη και συνεχίζουν την Τετάρτη με Κ. Μπαργιώτα.

Ζ.

 

Αιδηψού κράτιστα

*ΤΟΥ θέρους επελθόντος, απέδρασα εκ Λαρίσης. Ήδη από τινών ημερών, διαβιώ εν τη χαριέσση Αιδηψώ, πληροφορεί ο εκ Νικαίας παλιός δάσκαλος Κ. Ι. Π. Απόλυτος ηρεμία. Θερμά θαλάσσια λουτρά. Και ελικοειδείς ατραποί, οι και το γραφικόν όρος Τελέθριον κοσμούντες. Παραδείσια ευώδη, ευειδή και ποικιλόχρωμα άνθη πλημμυρούσι την φύσιν και προκαλούσιν ευωχίαν εις τον πρωινόν περιπατητήν. Η Αιδηψός πέραν του θείου δώρου, τουτέστιν των ιαματικών υδάτων, εν οις πάσχοντες απαλύνουσι τους πόνους των, είναι θαυμασία. Από της ροδοδακτύλου ηούς, έως και της χρυσοποικίλτου δύσεως, είναι τόπος αφθάστου κάλλους. Τι να πρωτοθαυμάσει τις; Της αηδόνος το άσμα; Του πιτύος τον ψίθυρον; Τον μουρμουρισμόν των ρυάκων; Ή τον απαλόν της θαλάσσης φλοίσβον;

***

*Ω, του μεγαλείου αυτής της θαλάσσης, ην δικαίως ο Ρωμαίος Σύλλας ετίμησεν και εξύμνησεν, γαρ εκ τούτης ιαθείς από νόσου βαρυτάτης. Καθώς τις κολυμβά, εν τοις σπανίοις τούτοις ύδασι, αισθάνεται τον μυρμηγκισμόν θερμών φυσαλίδων αναδυομένων εκ βάθους 3.000 μέτρων και θερμοκρασίαν 90 βαθμών. Ουδαμού της Ελλάδας υπάρχουν παρόμοια πηγαί αίτινες δίδωσιν ημίν, ου μην την ποθητήν θεραπείαν, αλλά και μίαν διάθεσιν ευφρόσυνον. Την θαυμάσιαν ταύτην πολίχνην, δεν απολαμβάνουσιν μόνον οι γεγηρακότες και κεκμηκότες ή και ’’αριστοκρατικοί’’ κατά τον σοφόν Αριστοτέλην. Πόθεν ούτος ο χαρακτηρισμός του Αριστοτέλους; Καίτοι προσεπάθησα, δεν ηδυνήθην να τον ερμηνεύσω.

***

*ΟΙ νοσούντες και απόμαχοι της ζωής, οι μετά βίας σύροντες τους πόδας των και δη τη βοηθεία βακτηρίας. Ου μην ούτοι, αλλά και πλήθη νέων οίτινες χαίρονται τα θαλάσσια σπορ και την νυκτερινήν ζωήν. Εις το υπέροχον, αλλά και απλησίαστον «ΣΠΑ-Σύλλας» καταφθάνουσι ενίοτε καρακντάναι της πολιτικής ζωής, οίτινες ροκανίζουσι τας απολαβάς άτινας, εν αμαρτίαις απέκτησαν, αλλ’ ου μην ούτοι μόνον. Καταπλέουσιν εκεί και σύγχρονα σαΐνια «εξηυγενισμένης ράτσας» τα αμειβόμενα αγρίως, ότε μεν ως συνεργούντες εις σκοτεινάς και αμαρτωλάς συμπράξεις. Πάντες δ’ ούτοι εισίν εγνωσμένοι τοις γηγενοίς. «Ουαί Ρωμιοί γεννήματα κουτοφαυλοκρατίας και σάπιας κοινωνίας».

Ζ.

 

Παρών

*ΔΥΝΑΜΙΚΗ παρουσία και μετεκλογικά στα δημοτικά πράγματα της Ελασσόνας, από τον αντιδήμαρχο Δημ. Λέκκα. Εύγλωττες οι δηλώσεις του στην εφημερίδα: «… στη θέση που μου ανέθεσε ο δήμαρχος εργάστηκα ως επιχειρηματίας, μακριά από δημοσιοϋπαλληλικές και μίζερες πρακτικές… Εύχομαι στον κ. Γάτσα… Θα είμαι μαζί του στο δίκαιο και το ωφέλιμο, σκληρά απέναντί του σε κάθε τι που μας γυρίζει πίσω». (Ξεκινάμε;)

Ζ.

 

Ο παλαβών

*ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ μαθητές, ευδιάθετοι ανάμεσα σε βουτιές.

-Τι έχουμε ταχυδρόμε;

-Συστημένο απ’ το Δαφνί.

-Πού υπογράφω.

-Εδώ που λέει ο παλαβών.

 ***

*- ΕΛΑ ΡΕ, πώς πάει;

- Περνάμε τζάμι…

- Άντε, ακόμα διακοπές είσαι;

- Όχι ρε, έσπασε ένα παράθυρο στο σπίτι κι ήρθε ο μάστορας.

Ζ.

 

Με άποψη

*ΚΑΙ στο Τεχνικό Επιμελητήριο με τους μηχανικούς και στα Νταμάρια της Νέας Σμύρνης και στη Βερδικούσια και στο τηλεοπτικό σαλόνι του Alpha, παντού ο Γ. Καραβάνας. Ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ έχει άποψη για την εμπλοκή με την πολιτική. «Ίσως να μην το συνειδητοποιούμε αλλά με την πολιτική εμπλεκόμαστε όλοι από τη στιγμή που γεννιόμαστε. Ακόμα κι αν κάποιος αδιαφορεί, γυρίζει την πλάτη και δεν ασχολείται με την πολιτική, αυτή δυστυχώς εξακολουθεί να ασχολείται μαζί του. Το κράτος διαχειρίζεται σήμερα το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός μας, ενώ καθημερινά αποφασίζει τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται. Το ζητούμενο λοιπόν δεν είναι αν κάποιος θα εμπλακεί με την πολιτική αλλά με ποιον τρόπο θα εμπλακεί».

***

*Ο Λαρισαίος βιολόγος γενετιστής έχει μια εμμονή, ούτως ειπείν, με τα οικονομικά. Το παραδέχεται. «Κοιτάξτε, τα οικονομικά βρίσκονται παντού. Σε κάθε δραστηριότητα ενός κράτους. Μια χώρα με ισχυρή οικονομία έχει και ισχυρό στρατό. Έχει και ισχυρή εξωτερική πολιτική. Διατυπώνει προτάσεις που γίνονται σεβαστές στο εξωτερικό. Στο εσωτερικό, ισχυρή οικονομία σημαίνει ποιοτικότερη υγεία και παιδεία. Σημαίνει πως η χώρα μπορεί να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια στους ασθενέστερους. Σημαίνει πολίτες που ζουν με αξιοπρέπεια. Που χαίρονται την καθημερινότητά τους».

Ζ.

 

√(-1)

*ΜΙΑ πραγματεία για τη ζωή, την οικογένεια, τη δουλειά, μια ρεαλιστική εικόνα της σημερινής Αγγλίας και όχι μόνο αυτής, με τραγικές αλλά και ξεκαρδιστικές λεπτομέρειες, το βιβλίο του Τζόναθαν Κόου «Ο ιδιωτικός βίος του Μάξουελ Σλιμ».

***

*ΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ από το 1968 που καταπιανόταν με τον γρίφο, ως το 2010. Τον γρίφο των μαθηματικών -τον αδύνατο αριθμό, την τετραγωνική ρίζα του μείον ένα: Φέρνω στο προσκήνιο την ιδέα αυτή διότι οδηγεί απευθείας στο σκοτεινό τούνελ της χωρο-χρονικής συνέχειας, και άπαξ και προκύψει από το τούνελ αυτό τεχνολογία, τότε ο «κόσμος» θα «τελειώσει», πιστεύω γύρω στο έτος 2000 όπως προφητεύεσαι συχνά, με την έννοια ότι θα έχουμε πρόσβαση σε μέσα «υπερ-σωματικής» επαφής, τα οποία θα καθιστούν την ανάγκη σωματικής υπόστασης περιττή. Συνεχίζοντας στο ίδιο θέμα μπαίνει ακόμα πιο βαθιά σε έναν κόσμο φαντασιοπληξίας και αρχίζει να πιστεύει πως το ανθρώπινο είδος βρίσκεται ένα βήμα πριν από μια τεράστια αλλαγή - ότι λίγοι εκλεκτοί, όπως εκείνος, σύντομα θα μεταλλαχθούν σε μια «δεύτερη γενιά κοσμικών όντων», τα οποία θα υπάρχουν εντελώς έξω από τον υλικό κόσμο, θα σκέφτονται και θα επικοινωνούν με έναν τρόπο απόλυτα αφηρημένο και άυλο, σπάζοντας τα δεσμά του χώρου, ούτως ώστε να μην είναι πλέον αναγκαίο να υφίστανται σε σωματική, υλική σχέση με τους άλλους.

***

*ΚΑΙ φτάνει το πλήρωμα του χρόνου για τον ήρωα του Τζόναθαν Κόου: Φτιάχνει ένα ψεύτικο λογαριασμό e-mail, με ένα φανταστικό πρόσωπο, τη Λιζ, η οποία σιγά-σιγά αποκτά στενή σχέση με την πρώην του, την Καρολάιν, με την οποία ανταλλάσει μηνύματα, που τα γράφει φυσικά εκείνος, ενώ οι δύο γυναίκες δεν έχουν συναντηθεί ποτέ και πώς θα μπορούσε άλλωστε. Γύρω στο 2000, την εποχή που όλοι άρχισαν να χρησιμοποιούν το ίντερνετ, μια εφεύρεση που επέτρεπε σ’ έναν άνθρωπο σαν την Καρολάιν να έχει την πιο στενή φιλία της με έναν άνθρωπο που δεν είναι παρά αποκύημα της δικής μου φαντασίας. Πώς μπορούσε να νιώθει τόσο πολλά για ένα φανταστικό πρόσωπο, τη Λιζ και τόσο λίγα για ένα πραγματικό, εμένα. Το μυαλό μου επέστρεψε αστραπιαία στο ημερολόγιο, εκεί που καταγραφόταν η βύθιση του θείου στην τρέλα όταν είχε ξεκινήσει προσπαθώντας να βρει την τετραγωνική ρίζα του μείον ένα, √(-1), για να οδηγηθεί στη φαντασίωση ότι οι άνθρωποι θα μεταλλαχθούν σε μια «δεύτερη γενιά κοσμικών όντων», που θα σχετίζονται μεταξύ τους με έναν τρόπο εντελώς μη σωματικό, μη υλικό. Να, η επικοινωνία και οι σχέσεις μέσω ίντερνετ.

Ζ.

 

Παλιά λιμέρια

*ΟΛΑ έτοιμα για τις εκλογές. Οι Λαρισαίοι επιστρέφουν στα παλιά τους εκλογικά τμήματα, στα σχολεία που ψήφιζαν πάντα. Τώρα θα είναι απλά πάλι τα πράγματα. Μία μονάχα κάλπη, δεν είναι πολλαπλές οι εκλογές. Πολλά τα ψηφοδέλτια αλλά μικρά σε μέγεθος, μέχρι 11 οι υποψήφιοι βουλευτές. Στο νόμο Λάρισας ισχύει τρισταυρία. Από μηδέν μέχρι τρεις σταυρούς.

Ζ.

 

Ισόβια

*Η Λαρισαία ξυπνάει στις 4 τη νύχτα και δεν βρίσκει τον άντρα της στο κρεβάτι. Σηκώνεται και ψάχνει στο σπίτι. Τον βλέπει να κάθεται στην κουζίνα με ένα μπουκάλι ουίσκι και ένα δάκρυ να κυλάει από τα μάτια του.

-Αγάπη μου, τι έχεις; Τι έπαθες;

-Θυμάσαι πριν είκοσι χρόνια που εγώ ήμουν 21 και εσύ 16 και κάναμε έρωτα για πρώτη φορά στην κρεβατοκάμαρα των γονιών σου;

-Ναι αγάπη μου, θυμάμαι..

-Θυμάσαι επίσης που όταν ο πατέρας σου μας έπιασε μου είπε πως είτε θα σε παντρευτώ είτε θα πάω φυλακή επειδή ήσουν ακόμα ανήλικη;

-Ναι αγάπη μου, το θυμάμαι.. Αλλά γιατί είσαι έτσι;

-Σήμερα θα είχα αποφυλακιστεί...

Ζ.

 

-----

ELATE KAI OI DYO PAIDIA EXOYME DOYLEIA*- ΕΛΑΤΕ κι οι δυο παιδιά, έχουμε δουλειά να κάνουμε.

Ζ.

 

 

-----

PHRAN GERANO STON SYRIZA THS LARISAS*ΠΗΡΑΝ γερανό στον ΣΥΡΙΖΑ της Λάρισας για να ανεβάσουν τα ποσοστά τους; Μπα… Για να πάνε με καθαρό κούτελο στις εκλογές η παρέμβαση. Είχαν πέσει οι μαρκίζες πέρυσι στην οικοδομή που νοικιάζει γραφεία ο ΣΥΡΙΖΑ και χθες έγιναν οι επισκευές. Οι κυβερνητικοί προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την υγρασία, εν γένει.

Ζ.

 

-----

PERIFEEIAKA DHMOTIK KOMMATIKA H ND*ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ, δημοτικά, κομματικά, η ΝΔ ενωμένη στην τελική ευθεία για την εξουσία.

Ζ.

 

-----

KI ALLOS TO PHRE TOIS METRHTOIS*ΚΙ ο άλλος το πήρε τοις μετρητοίς.

Ζ.

 

-----

OLH H LARISA TRENO GIA TIS EKLOGES

*ΟΛΗ η Λάρισα τρέχει, για τις εκλογές.

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass