ΨΙΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 22 Αυγ 2019 19:06
* ΜΑΥΡΙΣΜΕΝΕΣ, ξέγνοιαστες και μακριά από τις πιέσεις και τις σκοτούρες μιας υποψηφιότητας κάπου στον Πλαταμώνα, οι δύο Λαρισαίες πρώην υποψήφιες για την Ευρωβουλή Εύα Μπούρα και για το Εθνικό Κοινοβούλιο Φανή Αγορίτσα. Στο χαλαρό βέβαια έγιναν και οι σχετικές κουβέντες για την πορεία του Κινήματος Αλλαγής, αναλαμβάνοντας να τις επαναλάβουν από Σεπτέμβρη...  Δ.Κ. * ΜΑΥΡΙΣΜΕΝΕΣ, ξέγνοιαστες και μακριά από τις πιέσεις και τις σκοτούρες μιας υποψηφιότητας κάπου στον Πλαταμώνα, οι δύο Λαρισαίες πρώην υποψήφιες για την Ευρωβουλή Εύα Μπούρα και για το Εθνικό Κοινοβούλιο Φανή Αγορίτσα. Στο χαλαρό βέβαια έγιναν και οι σχετικές κουβέντες για την πορεία του Κινήματος Αλλαγής, αναλαμβάνοντας να τις επαναλάβουν από Σεπτέμβρη... Δ.Κ.

Τροχαία

* ΜΕ αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι έλεγχοι οδηγών από κλιμάκια αστυνομικών των Υπηρεσιών Τροχαίας σε όλη τη χώρα, για παραβάσεις ταχύτητας και κατανάλωσης οινοπνεύματος.

Οδηγέ μην τρέχεις και μην πίνεις, γιατί η Τροχαία υλοποιεί στοχευμένο πρόγραμμα ελέγχων αυτήν την περίοδο, για την αντιμετώπιση των «επικίνδυνων» τροχονομικών παραβάσεων.

Μάλιστα ανακοινώθηκε ότι την εβδομάδα 12 έως 18 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 34.094 οχήματα, δίνοντας προτεραιότητα στην υπερβολική ταχύτητα και στην οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος, όπου και βεβαιώθηκαν συνολικά 6.389 σχετικές παραβάσεις σε όλη την επικράτεια.

Στο οδικό δίκτυο του γειτονικού μας νομού Πιερίας, καταγράφηκε ένας από τους μεγαλύτερους αριθμούς παραβατών!

Οι έλεγχοι συνεχίζονται…

Λ.Κ.

 

Σκοτάδια

* ΜΕ το που νυχτώνει, σκοτάδι βαθύ πέφτει στην είσοδο της Νέας Σμύρνης. Σωκράτους και Πλάτωνος, παρά τα «φωτεινά» ονόματα των προγόνων μας, στο παρκάκι δεν φέγγει το παραμικρό φως, όπως και σε άλλα σημεία της γειτονιάς. Αφρόντιστα τα παγκάκια, επιτείνουν μια εικόνα εγκατάλειψης.

«Είμαστε μακριά από το κέντρο για να μας προσέξουν» μονολογούν οι περίοικοι…

 

Διαμαρτυρίες

* ΝΩΡΙΣ άρχισαν τα όργανα με τους εκπαιδευτικούς. Διαμαρτύρεται η Πανελλήνια Ένωση Αναπληρωτών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΕΑΔΕ) γιατί κυκλοφόρησαν φήμες για αύξηση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών. Τις διέψευσε βέβαια το Υπουργείο Παιδείας, αλλά οι εκπαιδευτικοί είναι σε ετοιμότητα. Πάντως μία με τις αποσπάσεις, μία με τις προσλήψεις, μία με τις φήμες, τις απεργίες δεν θα τις γλιτώσουμε και φέτος. Όχι τώρα όμως, με το άνοιγμα των σχολείων. Έτσι για να πάει καλά η χρονιά.

Ν.Π.

 

Ενοίκια...

* ΟΠΟΥ οι φόροι είναι τσουχτεροί, η φοροδιαφυγή θα ανθεί. Κυρίαρχος «νόμος», άγραφος… Το ότι το νέο Υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να επιβάλει την πληρωμή των ενοικίων μέσω τραπεζικού συστήματος, είτε στο ταμείο είτε με το e-banking δηλαδή, για να σταματήσει την απόκρυψη εισοδημάτων από ακίνητα, δεν είναι δα και τόσο φοβερό.

 Το μεγάλο πρόβλημα της φοροδιαφυγής δεν λύνεται έτσι, καθώς στην πράξη ιδιοκτήτης και ενοικιαστής μπορούν να συμφωνούν μεταξύ τους στην αναγραφή ενός χαμηλότερου τιμήματος στο μισθωτήριο συμβόλαιο και στην καταβολή του υπολοίπου με μετρητά στα χέρι. Ο ιδιοκτήτης δηλώνει στη φορολογική του δήλωση μόνο το μίσθωμα που φαίνεται στο συμβόλαιο και όλα καλά. Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια η πλειοψηφία των ενοικιαστών στην τράπεζα καταθέτει το μίσθωμα. Τώρα αν με τον σχεδιασμό αυτό θέλουν να αποκαλύψουν περιπτώσεις μεγάλης φοροδιαφυγής έχει καλώς, γιατί με τη «μαρίδα» των μισθωμάτων των 150 και 200 ευρώ, εξεζητημένο, την τράπεζα ευνοεί…

Γ.Ν.

 

Κατσίκες

* ΟΙ Πορτογάλοι φτιάχνουν αντιπυρικές ζώνες, παρακινώντας τους κτηνοτρόφους να βόσκουν τις κατσίκες τους σε συγκεκριμένες δασικές εκτάσεις «για να τρώνε τη βλάστησή τους, μειώνοντας το υπερβάλλον ποσοστό καύσιμης ύλης, που θα μπορούσε να συδαυλίζει τις πυρκαγιές»!

Στο σχέδιο της χρήσης των ζώων για την πρόληψη των πυρκαγιών, που άρχισε να εφαρμόζεται από τη δασική υπηρεσία το 2018, έχουν εγγραφεί σαράντα και πλέον βοσκοί σε όλη τη χώρα, με τα κοπάδια τους να φθάνουν τα 10.800 κεφάλια.

Πολύ «προχωρημένοι» οικολόγοι οι Πορτογάλοι!

Φυσική κοπή βλάστησης, ήπιων μέσων παρέμβασης στο περιβάλλον, χωρίς οχήματα και μηχανήματα.

Λ.Κ.

 

ΔΕΗ...

* ΤΟ ότι η ΔΕΗ αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας είναι γνωστό. Μια γεύση των προβλημάτων αυτών έδωσε προσφάτως ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης, λέγοντας πως για να μείνει όρθια χρειάζονται το συντομότερο δυνατόν 750 εκατ. ευρώ.

Τόσα της λείπουν δηλαδή… Αλλά το θέμα είναι πού θα τα βρει; Από πού θα κόψει; Ποιος θα τα επωμιστεί; Ο καταναλωτής μήπως; Να είστε βέβαιοι. Με αύξηση των τιμολογίων ρεύματος; Πιθανόν. Ούτως ή άλλως έχει προαναγγελθεί έστω και αν η αύξηση θα είναι ουδέτερη αφού θα ισοσκελιστεί από τη μείωση του ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια. Με την ενδεχόμενη κατάργηση της έκπτωσης 10% που δίνεται στους συνεπείς πελάτες; Πιθανότατα, έχει ήδη μπει στο τραπέζι…

Αλλά και να βρεθούν τα 750 εκατ., σώζεται η επιχείρηση ή μετά από κάτι μήνες θα θέλει άλλα τόσα για να ορθοποδήσει; Η αγορά ενέργειας έχει κατακερματιστεί, οι πελάτες της χαρίζονται στους ιδιώτες επενδυτές, τα «φέσια» τεράστια, οι οφειλές τρίτων εκτεταμένες. Λογικά θεωρητικές προσεγγίσεις για λύσεις θα έχουν γίνει, απλά οι πολίτες, τα νοικοκυριά έχουν μεγάλες αμφιβολίες για το αν θα έχουν και αναίμακτη εφαρμογή…

Γ.Ν.

 

Σποραδίτικες...

αποφάσεις

* ΑΠΟ την κοσμοπολίτικη Σκιάθο στην ήρεμη και με άγρια ομορφιά Αλόννησο συνεχίζει τις διακοπές του ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, λίγο πριν επιστρέψει στη Λάρισα για να αναλάβει -για τρίτη φορά- τα ηνία της περιφερειακής αρχής. Η επιλογή του συγκεκριμένου νησιού των Σποράδων μόνο τυχαία δεν ήταν, καθώς στην εκπνοή του καλοκαιριού και των διακοπών, ο περιφερειάρχης επιδίωξε την απόλυτη ησυχία.

Γράφει, σβήνει την ομιλία που θα κάνει την επόμενη Παρασκευή στην ορκωμοσία του Περιφερειακού Συμβουλίου, στο Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας, προχωρά στον προγραμματισμό των μεγάλων έργων που θα γίνουν στη Θεσσαλία (ενημερωτικό σημείωμα ζήτησε και το Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει της ΔΕΘ), ενώ σκέπτεται απερίσπαστος (μακριά από …τυχαίες επισκέψεις και τηλέφωνα, αφού το σήμα του τηλεφώνου του στην παραλία που συχνάζει είναι αδύναμο έως ανύπαρκτο) για τους συνεργάτες με τους οποίους θα ξεκινήσει τη νέα του θητεία στο τιμόνι της Θεσσαλίας.

Γ.Ρ.

 

Τουριστικός...

επανασχεδιασμός

* ΝΕΟ μοντέλο διοίκησης θα καθιερώσει ο Κ. Αγοραστός, αλλά και νέες πολιτικές θα ακολουθήσει τη νέα περίοδο 2019-2023, καθώς ο κόσμος αλλάζει, οι συνθήκες μεταβάλλονται συνεχώς. Για παράδειγμα, όπως εξηγούσε πρόσφατα στη Σκιάθο σε επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου, με αφορμή και τη μείωση που καταγράφεται φέτος στις αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα «θα πρέπει να επασχεδιάσουμε την πολιτική μας για το τουριστικό προϊόν που θα «σερβίρουμε» στο εξωτερικό. Θα πρέπει να πάμε πιο στοχευμένα και να μην επιμείνουμε στο κλασικό σύνθημα «ήλιος και θάλασσα».

Όπως διαπιστώσαμε, φέτος άνοιξαν νέες αγορές, πιο φθηνές (Τουρκία, Αίγυπτος), τις οποίες η Ελλάδα με την ισχύουσα φορολογία (τέλος Διανυκτέρευσης, ΦΠΑ, κ.λπ.) δεν μπορεί να ανταγωνιστεί. Επιπλέον το Brexit θα δυσκολέψει πλέον τις επισκέψεις Βρετανών τουριστών, με τα νησιά των Σποράδων να δέχονται μεγάλο πλήγμα. Παρατηρούμε ότι το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής έχει επηρεάσει και τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης, κρατώντας τον κόσμο στα σπίτια του. Στη Σουηδία για παράδειγμα, είναι σε έξαρση το κίνημα κατά των αεροπορικών πτήσεων, διότι θεωρούν ότι επιβαρύνουν το περιβάλλον(!).

Η δική μας πολιτική θα στηριχθεί πλέον σε θεματικές παρεμβάσεις. Για παράδειγμα, με το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πόλο που θα γίνει το 2020 στον Βόλο, θα φιλοξενήσουμε 60 ομάδες και αναμένουμε πάνω από 2.500 άτομα στην περιοχή μας. Εκτός από τον αθλητικό τουρισμό, πρέπει να επενδύσουμε στον θρησκευτικό, στον ιατρικό, κλπ» κατέληξε ο περιφερειάρχης, με τους επαγγελματίες του χώρου να συμφωνούν μαζί του.

Γ.Ρ.

 

Αγορά

* ΒΟΥΛΙΑΞΕ χθες η εμπορική αγορά της Λάρισας, «γέμισαν» και οι καφετέριες.

Είναι δείκτες ότι έχει επιστρέψει ένα μεγάλο ποσοστό αδειούχων.

Οι καταναλωτές κουβαλούσαν γεμάτες σακούλες στους πεζόδρομους. «Ζεσταίνονται» τα ταμεία.

Λ.Κ.

 

Λαμπτήρες

* ΔΕΝ μπορούν οι υπηρεσίες του Δήμου Αγιάς να πιστέψουν τα σχόλια που δέχονται για την αντικατάσταση των λαμπτήρων στην παραλιακή ζώνη. Και ας αλλάζουν... έξι χιλιάδες λαμπτήρες τον χρόνο στην περιοχή.

Ωστόσο διευκρίνιζαν, για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, ότι λαμπτήρες σε κολόνες της ΔΕΗ που βρίσκονται σε αυλές και κτήματα, δηλαδή σε ιδιοκτησίες, δεν αλλάζουν –αφού βρίσκονται σε ιδιοκτησίες δεν καλύπτουν δημοτικές ανάγκες!

Ούτε και στις ξύλινες κολόνες της ΔΕΗ που βρίσκονται στο πάνω μέρος του παραλιακού δρόμου αλλάζουν τους λαμπτήρες. Και αυτό γιατί ο παραλιακός δρόμος φωτίζεται από τις καινούργιες μεγάλες κολόνες φωτισμού.

Αναγκαίες οι διευκρινίσεις για να κρίνονται και τα αιτήματα των πολιτών φυσικά...

 

Οχήματα

*ΨΑΧΝΕΙΣ για όχημα σε τιμή ευκαιρίας; Να λοιπόν η ευκαιρία. Σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων την Τετάρτη 28 Αυγούστου και ώρα 10 το πρωί θα διεξαχθεί στην αίθουσα δημοπρασιών του Τελωνείου Λάρισας (Φαρσάλων 21, 1ος όροφος) προφορική πλειοδοτική δημοπρασία για την εκποίηση αυτοκινήτων και φορτηγού άνω των 4 τόνων για κυκλοφορία, δικύκλων για κυκλοφορία, λεωφορείου άνω των 3,5 τόνων για διάλυση, οχημάτων τέλους κύκλου ζωής (Ο.Τ.Κ.Ζ.) και δικύκλων για διάλυση. Διαλέξτε και πάρτε…

Κ.Γ.

 

Ταχυδρομείου

*ΛΙΓΟΣΤΟΣ ο φωτισμός, ανεπαρκής για τις ανάγκες των πολιτών, καταγγέλλει μια ηλικιωμένη κυρία, που προσπαθεί να βγάλει βόλτα τον εγγονό της στην πλατεία Ταχυδρομείου, καθότι κατοικεί στην καρδιά του κέντρου της πόλης. Τα παιδιά τρέχουν με τα ποδήλατα, κάτι επικίνδυνο για ένα μωράκι, καθώς ο ένας δεν διακρίνει εύκολα τον άλλο υπογραμμίζει, ενώ όταν της λέμε πως υπάρχει και παιδική χαρά εκεί πέρα, τονίζει πως για να πάρει σειρά στην τσουλήθρα θα πρέπει να περιμένει κάνα τέταρτο. Έχει τις δυσκολίες της η ζωή στο κέντρο.

Κ.Γ.

 

Κρασί

* «ΕΝΑ ποτήρι κόκκινο κρασί πριν τον ύπνο βοηθά στο αδυνάτισμα, καθώς η κατανάλωσή του ισοδυναμεί με αποτελέσματα που κάποιος μπορεί να επιτύχει με μία ώρα στο γυμναστήριο» καταλήγει έρευνα του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα του Καναδά.

Θετικό και αρνητικό αυτό. Από τη μία θα ενισχυθεί η αγορά των πωλήσεων κόκκινου κρασιού και από την άλλη δεν θα τον γλιτώσουμε τον αλκοολισμό!

Λ.Κ.

 

Βρύση

*ΩΡΑΙΑ πράγματα εκεί στη Βρύση Τυρνάβου αρχίζουν από σήμερα, συνεχίζονται αύριο και ολοκληρώνονται το Σάββατο το βράδυ με Γιάννη Αγγελάκα και Χειμερινούς Κολυμβητές να μαγνητίζουν τα βλέμματα. Από όλα έχει το γεμάτο πρόγραμμα και φυσικά δεν θα λείψει το τσιπουράκι της περιοχής τα μεσημέρια. Αξίζει ένα πέρασμα. Τόσο μουσικά όσο και γευστικά…

Κ.Γ.

 

Γροιλανδία

* ΔΕΝ κάθεται ήσυχος ο Ντόναλντ Τραμπ καθώς έχει βάλει στο μάτι τη Γροιλανδία και θέλει να την αγοράσει. Σαν κακομαθημένο αγόρι που θέλει το παιχνίδι που ανήκει σε άλλο παιδί. Μα εδώ μιλάμε για εκτάσεις και ανθρώπινες ζωές επάνω.

Δικαίως κάποιος θυμόταν πως το 1803 επί Τόμας Τζέφερσον, οι Αμερικανοί αγόραζαν έναντι πινακίου φακής τη Λουιζιάνα από τη Γαλλία, ενώ το 1867 πήραν την Αλάσκα από τους Ρώσους. Τώρα θέλουν την παγωμένη γη από τους Δανούς. Μη γελάτε. Η ιστορία πάντα επαναλαμβάνεται… Καθίστε μην κοιτάξει και προς την άκρη της Μεσογείου.

Κ.Γ.

 

Ηλεκτροσόκ

*ΝΑΤΑ, τα ευχάριστα έρχονται. Όταν η κυβέρνηση και η νέα διοίκηση της ΔΕΗ αναζητούν επειγόντως 750 εκατ. ευρώ προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητά της και να σταθεί όρθια για το άμεσο χρονικό διάστημα, βάζουν στο στόχαστρο την έκπτωση συνέπειας 10%. Ένα κίνητρο ήταν κι αυτό, φαίνεται πως πάει, φεύγει.

Κ.Γ.

 

---------------------------

 

SYNHUES UEAMA SE EUNIKOYS

* ΣΥΝΗΘΕΣ θέαμα σε εθνικούς και επαρχιακούς δρόμους, ζώα σκοτωμένα, παρατημένα καταμεσής του δρόμου. Αλγεινή εικόνα αλλά και άκρως επικίνδυνη. Όπως αυτής της αλεπούς, που η περιέργειά της την έφερε πολύ κοντά στον πολεοδομικό ιστό της Λάρισας, 2-3 χιλιόμετρα πριν από την πυκνοκατοικημένη περιοχή της, στην παλιά εθνική προς Αθήνα. Περιπλανήθηκε αλλά στάθηκε άτυχη, βρέθηκε κάτω από τις ρόδες κάποιου αυτοκινήτου και τώρα κείτεται νεκρή, αφημένη στην τύχη της και τη μοίρα της...

Γ.Ν.

 

 ---------------------------

 

DEN MPOROYSE NA MHN EPISKEFUEI

* ΔΕΝ μπορούσε να μην επισκεφθεί τη Σμίξη κατά την περιοδεία του στα βλαχοχώρια ο Μάξιμος. Εκεί συνάντησε και έναν επώνυμο -μη βλάχο- γαμπρό στο χωριό. Τον Νίκο Κατσαρό, για τον οποίο ο Χαρακόπουλος λέει ότι «με την άμεμπτη διαδρομή του στην πολιτική έχει κερδίσει τον σεβασμό και την αναγνώριση φίλων και αντιπάλων».

 

 ---------------------------

 

DEKADES EPISKEPTES AYTH THN PERIODO

*ΔΕΚΑΔΕΣ επισκέπτες αυτή την περίοδο στα ορεινά χωριά του νομού. Σφύζουν από κόσμο οι πλατείες. Η Καρυά Ολύμπου είναι ένα από αυτά τα χωριά, δυστυχώς όμως η εικόνα της δεν είναι και η καλύτερη. Η παιδική χαρά πλησίον του Πνευματικού Κέντρου σε άθλια κατάσταση και άκρως επικίνδυνη. Σπασμένα όργανα, σκουριασμένα και κάποια ετοιμόρροπα. Δεκάδες παιδιά παίζουν καθημερινά τους καλοκαιρινούς μήνες, με τους γονείς να καρδιοχτυπούν μήπως και συμβεί κάτι. Ανεβαίνοντας προς την πλατεία το κιόσκι που ήταν ουσιαστικά το ταχυδρομείο της Καρυάς λεηλατημένο, σπασμένες οι θυρίδες και γεμάτες σκουπίδια. Και όλα αυτά σε απόσταση αναπνοής από την πλατεία - στολίδι του χωριού με τον υπεραιωνόβιο πλάτανο και τις γραφικές ταβέρνες να κατακλύζεται από επισκέπτες. Θλιβερή και απογοητευτική η εικόνα και θα έπρεπε οι αρχές του τόπου να προχωρήσουν άμεσα σε κάποιες παρεμβάσεις τόσο για την ασφάλεια όσο και την αισθητική του χωριού.

Ν.Π.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass