ΨΙΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 11 Σεπ 2019 19:00
• ΠΑΛΙΟΣ στην ομάδα, νέος όμως στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Βαγγέλης Μόρας έχει να μάθει πολλά από τον παντού παλιό  Ι. Αλεξούλη. (Με την ευκαιρία, αλλάζουν οι καιροί. Πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος με τατουάζ σε εμφανή σημεία του σώματός του.)  Ζ. • ΠΑΛΙΟΣ στην ομάδα, νέος όμως στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Βαγγέλης Μόρας έχει να μάθει πολλά από τον παντού παλιό Ι. Αλεξούλη. (Με την ευκαιρία, αλλάζουν οι καιροί. Πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος με τατουάζ σε εμφανή σημεία του σώματός του.) Ζ.

Ακόμη ζέστες

* ΕΝΤΑΞΕΙ καναδυό ωρίτσες το μεσημέρι δεν αντέχεται. Όμως υπάρχουν και οι ίσκιοι, άλλωστε οι φυλλωσιές των δέντρων γι’ αυτό παραμένουν λοχερές, πυκνές και πράσινες ακόμη. Δεν φθινοπώριασε, υπ΄ αυτή την έννοια, δεν άρχισαν να κιτρινίζουν τα φύλλα.

Ζ.

 

Μπερδεμένα

* ΜΕ αφορμή τη σημερινή έναρξη της σχολικής χρονιάς, η Λαρισαία θυμήθηκε.

- Εγώ όταν πήγα από την πέμπτη δημοτικού στην έκτη και την έλεγαν ΣΤ΄ αντί για Ζ΄, από τότε την ψυλλιάστηκα ότι η ζωή δεν θα είναι τόσο εύκολη.

Ζ.

 

Με τον Αντώνη

* ΠΟΛΛΟΙ αναρωτήθηκαν χθες ποιος να είναι ο Λαρισαίος που βρέθηκε στο τραπέζι που έκανε στη Θεσσαλονίκη για τους δικούς του, σε στενό κύκλο, ο Αντ. Σαμαράς. Και κάμποσοι νόμισαν ότι κατάλαβαν κιόλας ποιος ήταν. Αμ δε... Δεν ήταν αυτός που νόμισαν -και λογικά- οι περισσότεροι, ούτε ο άλλος που υπέθεσαν. Μήτε εκείνος που θα ήταν, ως πουλέν του πρώην πρωθυπουργού, αν αποκλειστούν οι άλλοι δύο, όχι. Ναι, ο συμμετέχων Λαρισαίος δεν ήταν βουλευτής, υπουργός ή υποψήφιος βουλευτής ποτέ, ούτε καν πολιτικός παράγοντας. (Χαρά σ’ εκείνους που νομίζουν ότι είναι εξ απορρήτων του Καλαματιανού. Που κυρίως το διαδίδουν δηλαδή, το αφήνουν τεχνηέντως να εννοηθεί.)

Ζ.

 

Τον έριξε;

* Ο οποίος Αντ. Σαμαράς είναι λένε οργισμένος με τον Κυρ. Μητσοτάκη. Μετά τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές, ετοίμαζε βαλίτσες για Βρυξέλλες. Θεωρώντας ότι είχε κλειδώσει για κείνον η θέση του Κοινοτικού Επιτρόπου, μαζί κι εκείνη του αντιπροέδρου της Κομισιόν. Τα πράγματα άλλαξαν άρδην στην πρώτη του μετεκλογική συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Τότε αυτός του είπε ότι επικοινώνησε προσωπικά με τη νέα πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα βαν ντερ Λάιεν, η οποία του ξεκαθάρισε ότι δεν θα έδινε στον Επίτροπο της Ελλάδας θέση αντιπροέδρου. Ως εκ τούτου, μια θέση απλού Επιτρόπου δεν άρμοζε στο κύρος ενός πρώην πρωθυπουργού κι ο Α. Σαμαράς έχασε το πόστο.

Τώρα, όμως, από τις Βρυξέλλες λένε ότι ο Μαργαρίτης Σχοινάς θα αναλάβει αντιπρόεδρος, οπότε ο Καλαματιανός θεωρεί πως ο Κρητικός τον πούλησε. Κι έτσι οι προσδοκίες του μεταφέρονται ξανά στην Προεδρία της Δημοκρατίας, για την οποία όμως η ΝΔ μάλλον θα προτείνει κάποιον όχι δεξιό, συνεχίζοντας την παράδοση να μην ανήκουν στον ίδιο χώρο πρωθυπουργός και ΠτΔ. (Οπότε νευράκια...).

Ζ.

 

Οι επιλαχόντες

* ΕΙΧΕ γραφεί στην εφημερίδα, σ΄ αυτό ακριβώς το σημείο, αμέσως μετά την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων στη σταυροδοσία των δημοτικών συμβούλων.

Όχι κατ΄ ανάγκη ως παρηγοριά για τους παρα-τσακ εκλεγομένους, τους μη εκλεγέντες παραλίγο δηλαδή τους επιλαχόντες. Ότι μέσα σε τέσσερα χρόνια πολλά μπορεί να συμβούν στους πενήντα ανθρώπους που έχουν εκλεγεί, όχι απαραιτήτως κακά, ίσα-ίσα.

Κι έτσι να πάρουν οι επιλαχόντες τις θέσεις που θα αδειάσουν. Μα έτσι συμβαίνει σε κάθε θητεία. Μπορούν να ρωτήσουν και τον Χρ. Αγορίτσα, που το έχει κάνει σύστημα να εκλέγεται ως επιλαχών και κατόπιν να μπαίνει στο δημοτικό συμβούλιο.

* * *

* ΚΑΙ να που η πρώτη θέση άδειασε κιόλας πριν καν ξεκινήσει η τρέχουσα θητεία. Η οδοντίατρος Σοφία Ζαχαρή τούς κούνησε μαντήλι για επαγγελματικούς λόγους. Ίνα τηρηθεί το ρηθέν υπό των προφητών: Στο δημοτικό συμβούλιο θα είναι πάντοτε επιλαχών.

Ναι αλήθεια, πίσω από τον Δημ. Παπαποστόλου που εισέρχεται τώρα στο δημοτικό συμβούλιο, α΄ επιλαχών στην παράταξη Καραλαριώτου είναι ο Χρ. Αγορίτσας. Τρίτη συνεχόμενη φορά, δεν μπορεί να είναι σύμπτωση. Ο άνθρωπος δεν πρέπει να ξαναβάλει υποψηφιότητα, πρέπει να ορίζεται εξ οφίτσιο α΄ επιλαχών. Την ίδια θέση είχε πετύχει και ως υποψήφιος με τον συνδυασμό Τζανακούλη, την ίδια ακριβώς και με τον συνδυασμό Διαμάντου. Παρατάξεις αλλάζει, σειρά εκλογής όχι. (Και στο τέλος πάντα κάτι γίνεται και μπαίνει στο συμβούλιο).

Ζ.

 

Ξεχώρισε

* ΜΑΛΛΟΝ συγκίνησε τη Λαρισαία, η στάση «ανώνυμου» συμπολίτη. Η Λαρισαία έχασε το πορτοφόλι της κοντά στην περιοχή του ΟΣΕ, όπου το βρήκε ο συμπολίτης και ψάχνοντας τα στοιχεία μέσω ενός λογαριασμού της ΔΕΥΑΛ, βρήκε τη διεύθυνση και πήγε και παρέδωσε το πορτοφόλι στο σπίτι της παρακαλώ.

Το πορτοφόλι περιείχε λίγα χρήματα και μεταξύ άλλων εγγράφων και την τραπεζική (ανέπαφη) κάρτα συναλλαγών. Θα μπορούσε κάποιος να τα κρατήσει, να βάλει βενζίνη, να κλέψει ξένα χρήματα, άλλος να αδιαφορήσει. Παρότι λιγοστά τα χρήματα, ο συγκεκριμένος συμπολίτης μπήκε στον κόπο να το πάει στο σπίτι της συμπολίτισσας στην άλλη πλευρά της Λάρισας, στη συνοικία της Νεάπολης. Κόπιασε ο ίδιος, ενώ η συμπολίτισσα γλίτωσε τη γραφειοκρατία να εκδώσει νέα ταυτότητα, νέα κάρτα κ.λπ.

Λίγα χρήματα, μεγάλη κίνηση. Ανθρωπιά, εντιμότητα, υπευθυνότητα, ευσυνειδησία. Δυσεύρετα -κατά πολλούς- στην περιοχή μας. Ταπεινός επίσης ο συμπολίτης, ούτε έναν καφέ δεν δέχθηκε για ευχαριστώ, ούτε το όνομά του δεν είπε στην κάτοχο του πορτοφολιού. Στην εποχή της επίδειξης, της κοινοποίησης κάθε κίνησης, ο άνθρωπος της ιστορίας μας συγκίνησε τη Λαρισαία, με το μεγαλείο της καλοσύνης του...

Β.Κ.

 

Γυναικεία

* ΟΙ νεαρές Λαρισαίες χθες στον καφέ.

- Μέχρι τα 18 καλέ λέγαμε ψέματα στη μάνα μας ότι δεν έχουμε αγόρι και τώρα στα τριανταπέντε λέμε πάλι ψέματα ότι έχουμε.

* * *

* - ΚΑΙ τι μου είπε καλέ σεις ο χωριάταρος; Ή ξεκουμπώσ΄ ή ξεκουμπίσ΄...

* * *

* - Σ΄ ΑΓΑΠΑΩ σαν τρελός εδώ και τρία χρόνια...

- Και τι θες, του απάντησα, να σου κολλήσω ένσημα;

Ζ.

 

Πρώτη επίσκεψη

* ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ Αθήνα από τη ΔΕΘ, ο γ.γ. του Υπουργείου Γεωργίας Κώστας Μπαγινέτας έκανε παράκαμψη για Τύρναβο, επισκεπτόμενος φιλικά τον δήμαρχο Γιάννη Κόκουρα. Παλιοί γνώριμοι μεταξύ τους, στάθηκε να του ευχηθεί καλή επιτυχία στο έργο του. Φυσικά κουβέντιασαν οι δυο τους και για τον πρωτογενή τομέα αλλά και για γενικότερα ζητήματα του Δήμου Τυρνάβου. Ήταν μια αποδοτική συνάντηση, η οποία οπωσδήποτε θα έχει και συνέχεια.

Κ.Τσ.

 

Λύση

*«ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΕΝΟΙ, κατενθουσιασμένοι, ευχαριστούμε, θετικά συναισθήματα» και άλλα τέτοια περιλαμβάνουν στην ανακοίνωσή – έγγραφο που απέστειλαν προς τον Βελόπουλο εφτά Λαρισαίοι υποψήφιοι στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Φως – φανάρι βέβαια πως το κείμενο αποτελεί ένα μήνυμα προς τον Νασίκα, καθότι ο Νασιούλας είχε ξεσηκωθεί για τη χαμένη έδρα της Ελληνικής Λύσης στη Λάρισα.

* * *

* ΔΕΝ την υπογράφουν όλοι, όμως, την επιστολή από τη Λάρισα. Αν υπολογίσουμε 7 που υπογράφουν, ένας ο Βελόπουλος στον οποίο αναφέρεται και ένας ο Νασίκας που είναι εναντίον, πάμε στους 9. Μέχρι τους 11 μένουν δύο ονόματα. Άρα δεν την υπέγραψαν οι Σδρόλιας και Κωστοπούλου. Για τον πρώτο οι πληροφορίες αναφέρουν πως είναι δυσαρεστημένος και ως εκ τούτου εκτός Λύσης. Για τη δεύτερη όμως;

* * *

* ΧΘΕΣ, εν τω μεταξύ, έγινε γνωστό από ανθρώπους του κόμματος, πως στα γραφεία της Λάρισας θα βρίσκεται η αποσπασμένη γυμνάστρια Θεανώ Αστερίου, ενώ ρόλο αναλαμβάνει και ο συνταξιούχος εφοριακός Δαμιανός Ζώκας.

Κ.Γ.

 

Άλλα είπε

* ΠΟΛΛΟΙ Λαρισαίοι το είχαν δει και στην απευθείας μετάδοση, τους έκανε μια εντύπωση, μετά όπως κι οι υπόλοιποι το επιβεβαίωσαν διαβάζοντας στην εφημερίδα αναλυτικά την απάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη.

Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Γ. Ρούστας τον είχε ρωτήσει για το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής που είχε αναγνωρίσει στους αγρότες κατά την προεκλογική του ομιλία στη Λάρισα κι αν σχεδιάζει να κάνει κάτι γι’ αυτό.

Και τι απάντησε ο πρωθυπουργός; Πολλά και διάφορα, βασικά άσχετα. Επικεντρώνοντας εν τέλει στο πρόβλημα των παράνομων ελληνοποιήσεων «στο γάλα και το χοιρινό κρέας». Όπου έστειλε, όπως κάνουν όλοι επί χρόνια, μια ακόμη αυστηρή προειδοποίηση. «Θα είμαι αμείλικτος» και τέτοια.

* * *

* ΚΑΙ καπάκι, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε κάτι που ευχαρίστησε γενικώς πάρα πολύ τους βλάχους. «... ένας παραγωγός που έχει τα ζώα του σ΄ ένα βουνό πάνω -στη Σαμαρίνα, για παράδειγμα, τους επισκέφθηκα- και τα κατεβάζει στον θεσσαλικό κάμπο και κάνει αυτή τη διαδρομή -την έκανε αυτός και η οικογένειά του γενιές ολόκληρες- και εκ των πραγμάτων επωμίζεται ένα μεγαλύτερο κόστος σε σχέση με μια οργανωμένη βιομηχανική παραγωγή, δεν μπορώ να δεχτώ ότι δεν θα πάρει την τιμή που του αξίζει για τη δουλειά που κάνει. Άρα στο ζήτημα αυτό θα είμαι πάρα πολύ αυστηρός...». Πέρα από την ικανοποίηση για το φολκλόρ και το τοπικιστικό, τι συμπέρασμα εξάγεται; Ότι οι κτηνοτρόφοι με ζώα ελευθέρας βοσκής, που τα πηγαινοφέρνουν από τα βουνά στα χειμαδιά, θα απολαμβάνουν καλύτερων τιμών; Τι άλλο... Πράγμα όμως που δεν μπορεί να γίνει με τίποτα.

Ζ.

 

Κοινή λογική

* ΕΝΩ με τον Αχελώο, απαντώντας στην ερώτηση του Καρδιτσιώτη Γ. Μπανάτσα, ο Κυρ. Μητσοτάκης ήταν λιτός και απολύτως σαφής. Λέγοντας αυτά που η κοινή λογική προστάζει. Ότι δεν μπορεί να μένουν πεταμένα στα βουνά τόσα εκατομμύρια που ξόδεψε ο ελληνικός λαός για τα έργα και πως τα υδροηλεκτρικά είναι πολύτιμα για τη ΔΕΗ, τώρα που ξεπαραδιάζεται με τον φόρο άνθρακα.

Ταυτόχρονα η Θεσσαλία θα πρέπει να περιστείλει την υπερκατανάλωση νερού, πράγμα που γίνεται διότι αλλιώς και δέκα Αχελώοι δεν θα της έφταναν, πόσο μάλλον ένα μικρό ποσοστό του που σχεδιάζεται να της δοθεί. Ό,τι ορίζει η κοινή λογική. Και τα οποία απέφευγε συστηματικά να πει και να κάνει ο Αλ. Τσίπρας, του το απαγόρευαν οι εσωκομματικές ισορροπίες. (Αρκεί να μη μείνει και τώρα η υπόθεση στα λόγια).

Ζ.

 

Δάσκαλοι

* ΑΥΡΙΟ Πέμπτη ορκίζεται ο νέος δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Δημ. Παπαποστόλου. Σιγά την είδηση, το σπουδαίο θα ήταν να γνώριζε κάποιος πότε ακριβώς θα ορκιστεί ο Χρ. Αγορίτσας, που αναδείχθηκε ξανά α΄ επιλαχών.

* * *

* ΚΙ έτσι ο πρόεδρος των δασκάλων θα συναντήσει στο συμβούλιο τους συναδέλφους του, επίσης συνδικαλιστές του ‘’Κ. Κούμα’’ που έχουν εξελιχθεί, τους Σωτ. Βούλγαρη και Θωμά Δαούλα της συμπολίτευσης και τον Αντ. Πράπα της αντιπολίτευσης. Μέχρι και συμβούλιο θα μπορούσαν να συγκαλέσουν. Θα τους λείπει βέβαια ο Βασ. Ζωγράφος, που είχε διατελέσει δημοτικός σύμβουλος παλιότερα με το ΚΚΕ. (Αφθονούν οι δάσκαλοι. Γιατροί, μόνο δύο στο συμβούλιο.)

Ζ.

 

Εθνική

* Η ΕΘΝΙΚΗ ποδοσφαίρου τα πάει χάλια αφού δεν μπορεί να κερδίσει ούτε το Λιχτενστάιν, σχολίαζε χθες ο Λαρισαίος στα αθλητικά στέκια αλλά δεν σταματούσε εκεί. Η Εθνική μπάσκετ τα πάει επίσης χάλια αφού δεν καταφέρνει να κερδίσει ούτε με 12 πόντους την Τσεχία και αποκλείεται, συνέχιζε.

Τελικά μόνο στην Εθνική... Τράπεζα είναι να πιστεύεις, έβγαζε το συμπέρασμα. Τώρα ειδικά που βγάζει στο σφυρί «κόκκινα» δάνεια 1,5 δισ. ευρώ, πήρε την πάσα ένας άλλος θαμώνας που παρακολουθεί τα οικονομικά.

Κ.Γ.

 

Νέος πρόεδρος

* ΣΤΗ χθεσινή ειδησούλα στην εφημερίδα για τα εγκαίνια του πεζοδρόμου στην Κοιλάδα, αναφέρθηκε μεν ότι στο πλευρό του δημάρχου Απ. Καλογιάννη ήταν ο πρόεδρος του χωριού Παν. Νατσίδης, όχι όμως ότι πρόκειται για τον μέχρι πρότινος πρόεδρο. Τώρα πια και για μια τετραετία πρόεδρος της Κοιλάδας είναι ο Κώστας Κερμελίδης, που εκλέχθηκε στις πρόσφατες εκλογές και ο οποίος ήταν επίσης παρών στα εγκαίνια του έργου.

Ζ.

 

Οι διοικούντες

* - ΤΟ πρόβλημα δεν είναι η αξιοσύνη ή η ασχετοσύνη του Σκουρτόπουλου ή του Άγγελου Αναστασιάδη...

Μάλλον ο Λαρισαίος έκλινε προς το δεύτερο όσον αφορά στις ικανότητες των αποτυχημένων προπονητών των εθνικών ομάδων, που απογοήτευσαν τον κόσμο.

- Αυτούς τους διώχνεις. Το πρόβλημα, που παραμένει, είναι εκείνοι που τους είχαν επιλέξει. Δεν θα πληρώσουν για το λάθος τους;                              

Ζ.

 

Πέντε φορές

* ΕΦΤΑΣΕ ξανά η Εξεταστική κι ο Λαρισαίος φοιτητής είχε απελπιστεί.

- Έδωσα πέντε φορές αυτό το μάθημα κι όλο με κόβει...

- Πήγες να ρωτήσεις γιατί;

- Βέβαια πήγα.

- Και γιατί σε κόβει;

- Για βλάκα.                    

Ζ.

 

-------------------

 AX AYTA TA SIROPIASTA GLYKA

• ΑΧ, αυτά τα σιροπιαστά γλυκά της Χαράς. Εκεί στη Σωτηρίτσα γλύφουν τα δάχτυλά τους. Μπακλαβαδάκια μπροστά

στη θάλασσα. Θεϊκός συνδυασμός...

Κ.Γ.

 

 

-------------------

MERA POY EINAI SHMERA

• ΜΕΡΑ που είναι σήμερα, συμπαράσταση στον κόκορα που τόσα έχει να τραβήξει πάλι και φέτος.

Ζ.

 

 -------------------

SYZHTHSH SE POLY KALO KLIMA

• ΣΥΖΗΤΗΣΗ σε πολύ καλό κλίμα είχε ο πρόεδρος της ΝΟ.Δ.Ε. Λάρισας Χρήστος Καπετάνος στο περίπτερο της Ε.Ε. στη ΔΕΘ, με τον πρώην πρωθυπουργό και αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμένο, καθώς και τον νέο Έλληνα επίτροπο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Μαργαρίτη Σχοινά. Στο πλαίσιο της συζήτησης ο Παναγιώτης Πικραμένος εκμυστηρεύτηκε στον πρόεδρο της ΝΟ.Δ.Ε., τη στενή σχέση που τον συνδέει με τον νομό Λάρισας, καθώς η σύζυγός του έλκει την καταγωγή της από το Συκούριο.

 

 -------------------

 

AYTOI POY JEROYN LENE

• ΑΥΤΟΙ που ξέρουν λένε ότι αυτή την εποχή είναι η καλύτερη θάλασσα.

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass