ΨΙΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 13 Σεπ 2019 19:03
• «ΑΚΟΜΗ και τα μουσικά ακούσματα των προσφύγων με το ούτι, το κανονάκι και τους καρσιλαμάδες, ήταν ξένα με το κλαρίνο και τα τσάμικα των ντόπιων». Ο Μ. Χαρακόπουλος στο Ομορφοχώρι, όπου κλήθηκε ως συγγραφέας να μιλήσει για τις δυσκολίες ενσωμάτωσης των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής, στην εκπομπή «Πολιτιστικό Ημερολόγιο». Στην πλατεία του χωριού με την αντιδήμαρχο Βάνα Γκουνιαρούδη, τις Μάρα Παναγιωτοπούλου και Δέσποινα Σουλιώτη του δραστήριου Μορφωτικού Συλλόγου και τη δημοσιογράφο Σουζάνα Καζάκα. • «ΑΚΟΜΗ και τα μουσικά ακούσματα των προσφύγων με το ούτι, το κανονάκι και τους καρσιλαμάδες, ήταν ξένα με το κλαρίνο και τα τσάμικα των ντόπιων». Ο Μ. Χαρακόπουλος στο Ομορφοχώρι, όπου κλήθηκε ως συγγραφέας να μιλήσει για τις δυσκολίες ενσωμάτωσης των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής, στην εκπομπή «Πολιτιστικό Ημερολόγιο». Στην πλατεία του χωριού με την αντιδήμαρχο Βάνα Γκουνιαρούδη, τις Μάρα Παναγιωτοπούλου και Δέσποινα Σουλιώτη του δραστήριου Μορφωτικού Συλλόγου και τη δημοσιογράφο Σουζάνα Καζάκα.

Άλλαξε

* ΟΠΩΣ και να ΄χει, όσο και να βαστάει άμυνα τα μεσημέρια ο Κέλσιος, πάει πλέον φθινοπώριασε.

Τα βράδια δροσίζει πολύ, τα ανοιχτά παράθυρα τέρμα πλέον στον ύπνο, το σεντόνι πολύτιμο ακόμη και στην πρώην καυτή Λάρισα. Θα έρθουν και τα πρωτοβρόχια σε κάνα δεκαήμερο, εκεί κοντά στο Παζάρι, άλλαξε ο καιρός.

* * *

* ΟΠΟΤΕ ταιριάζει με την εποχή.

- Πρόσεχε λίγο, τραβάς το σεντόνι και με ξεσκεπάζεις.

- Σόρι, αποσεντονίστηκα.

Ζ.

 

Δήθεν συναντήσεις

* ΣΤΗ συντροφιά των Λαρισαίων περιέπαιζαν τους ντόπιους παράγοντες -και παραγοντίσκους- που εκτρέφουν τη ματαιοδοξία τους και ποτίζουν την αναγνωρισιμότητά τους με τις selfies. Τώρα που με τα κινητά είναι τόσο εύκολο να βγει στη στιγμή μια φωτογραφία, είτε από τον ίδιο που την επιδιώκει είτε από κάποιον παρατυχόντα φίλο. Φωτογραφίες με υπουργούς, με πρωθυπουργούς, με βουλευτές, με κάποιον ανώτερο τέλος πάντων.

- Κι ύστερα ανάρτηση ή και δημοσίευση στα ΜΜΕ. Με την κλασική λεζάντα «είχαν ενδιαφέρουσα συνάντηση» ή «συζήτησαν θέματα της περιοχής» ή «του κλάδου».

* * *

* ΑΥΤΟΠΤΕΣ μάρτυρες ανάλογων σκηνών, ανέφεραν ότι ενώ πρόκειται για στιγμιαία επαφή, εμφανίζεται ως συνάντηση και συζήτηση. Άρα τρίλεπτης αν όχι πεντάλεπτης τουλάχιστον διάρκειας ενώ πρόκειται για ολίγων δευτερολέπτων.

- Είναι κι οι πολιτικοί πλέον συγκαταβατικοί, όλοι τους δέχονται να σταθούν για μια selfi με όποιον τους το ζητάει. Τους εκπαίδευσαν οι δημοφιλείς καλλιτέχνες.

- Νομίζω ότι οι selfies τώρα είναι σαν τα παλιά αυτόγραφα, ε;

- Το βέβαιο είναι πως αν ήταν πραγματικές όλες αυτές οι ‘’συναντήσεις’’, τότε ορισμένοι περιζήτητοι για φωτογράφιση άνθρωποι θα έπρεπε να έχουν καμιά εξακοσαριά ώρες στο 24ωρό τους.                   

Ζ.

 

Χελώνες ΔΕΥΑΛ

* - ΤΑ έμαθες τα νέα;

- Τι έγινε πάλι...

- Να, η ΔΕΥΑΛ αγόρασε χελώνες.

- Χελώνες; Τι να τις κάνει τις χελώνες...

- Ε πώς... Αν της αναφερθεί κάποια βλάβη, βάζουν μια χελώνα, φορτώνουν πάνω το συνεργείο και το στέλνουν για επιδιόρθωση.

* * *

* ΑΦΟΥ έγιναν ανέκδοτο, από τον Λαρισαίο Ν.Π. θα το επισκευάσουν πια το καπάκι, δεν μπορεί. Ένα μεγάλο στρογγυλό καπάκι αγωγού της ΔΕΥΑΛ, στη διασταύρωση Ολύμπου και Γαριβάλδη, το οποίο έχει φυράνει και ντουπ-ντουπ βαράει κάθε που περνάει αυτοκίνητο. Κι επειδή η Ολύμπου είναι πολυσύχναστη, κανονική συναυλία, κάθε λίγα δευτερόλεπτα ντουπ-ντουπ. Είναι κι ανοιχτά τα παράθυρα, τους έχει σπάσει τα νεύρα.

* * *

* Οι ενοχλημένοι παρόδιοι έχουν ενημερώσει αρμοδίως, τους καθησύχασαν ότι θα, όμως...

- Όμως η χελώνα δεν έφτασε ακόμα...

- Υπομονή, θα έρθει.

- Ναι, αλλά πότε; Φέτος, του χρόνου, τούτον τον αιώνα σίγουρα.                                 

Ζ.

 

Δεν αντέχεται

* - ΝΕΡΟ έχουν στη ΔΕΥΑΛ, είναι και αμίλητο; Απ΄ αυτό πίνουν;

Άλλος Λαρισαίος που διαμαρτύρεται με στυλ, από την οδό Δήμητρας, όπου είναι όλοι πολύ ζορισμένοι, μαγαζάτορες και κάτοικοι. Λένε, ξαναλένε, τηλεφωνούν, γράφει κι η εφημερίδα, μηδέν εις το πηλίκο.

Μυρίζει λένε, μυρίζει πολύ άσχημα από τα φρεάτια των υπονόμων, ανυπόφορα. Κι η ΔΕΥΑΛ. Άγνωστο αν γνωρίζει τι φταίει, δεν μιλάει, δεν εξηγεί, αν έκανε κάτι ή θα κάνει. Κι οι παρόδιοι τρελαίνονται.

Ζ.

 

Εκτός επιτροπών

* ΔΕΝ διέλαθε της προσοχής και παραξένεψε λιγάκι αρκετούς. Όχι πολύ. Ότι η Ρ. Καραλαριώτου δεν μπήκε ούτε στην Οικονομική μήτε στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Όπου και οι πολύ κρίσιμες διαδικασίες για τη λειτουργία του Δήμου. Μπορεί βέβαια να σκέφτηκε ότι αφού δεν μετέχει ο δήμαρχος με ποιον κατώτερο να αντιπαρατεθεί εκεί.

* * *

* ΑΠΟ την επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης τηρήθηκε ωστόσο η ιεραρχία. Μαμάκος στη μία, Τερζούδης στην άλλη Επιτροπή. Ο πρώτος και ο δεύτερος σε σταυρούς. Ωστόσο δεν μπήκαν σ΄ αυτές ούτε ο τρίτος, μήτε ο τέταρτος ή η πέμπτη. Εκτός ο Μάριος, ο Γιωργάκης κι η Μαίρη. (Μπορεί και να μην ήθελαν...)

Ζ.

 

Αντανακλαστικά

* ΟΤΑΝ οι δημοσιογράφοι κάνουν σωστά τη δουλειά τους και οι πολιτικοί κινούνται με γρήγορα αντανακλαστικά, τότε ο νομός μας κερδίζει. Τα δημοσιεύματα της «Ε» για το ενδεχόμενο μεταφοράς προσφύγων στη δομή φιλοξενίας στο Κουτσόχερο και τις αντιδράσεις που θα προκαλούσε μια τέτοια προοπτική, οι θεραπείες των καρκινοπαθών αλλά και το ζήτημα για την επανίδρυση της Γαστρεντερολογικής Κλινικής στο ΓΝΛ, μετέφερε στους αρμόδιους υπουργούς ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Κέλλας, αποσπώντας τις σχετικές –θετικές για τον νομό μας- δεσμεύσεις. Όλοι στην υπηρεσία των πολιτών....

 

Μάθε να χάνεις

* ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ και στις καλύτερες των κυβερνήσεων, όχι μονάχα στην Ελλάδα. Να, στις ΗΠΑ φερειπείν:

Είχε να διευθύνει την ομάδα μεταβίβασης της εξουσίας. Μια νέα κυβέρνηση χρειάζεται ανθρώπινο δυναμικό, σχεδόν οχτώ χιλιάδων ανθρώπων, περίπου οχτακόσιοι από αυτούς χρειάζονται έγκριση από τη Γερουσία, και από αυτούς οι ογδόντα καταλαμβάνουν καίριες θέσεις.

Η δουλειά του ήταν να συμμετάσχει στην επιλογή τους κι έπειτα να χρησιμοποιήσει τις διασυνδέσεις που είχε ώστε να διευκολύνει τον επικείμενο διορισμό τους. Και, ομολογουμένως, δεν ήταν καθόλου διασκεδαστική διαδικασία.

Είναι ο Λη Τσάιλντ που το αναλύει. Στην «Προαναγγελία Εγκλήματος», μια ακόμη περιπέτεια, με τον Τζακ Ρίτσερ πάντα, ένα βιβλίο που επανεκδόθηκε, σε «βίπερ» φυσικά. Αστυνομικό, με συνεχείς όμως κοινωνικές παρεκβάσεις.

* * *

* Η εμφάνισή του είχε προγραμματιστεί να κρατήσει δύο ώρες, κάτι που έδινε κατά μέσο όρο λίγο παραπάνω από εφτά δευτερόλεπτα για καθέναν από τους χίλιους προσκεκλημένους, οι οποίοι είχαν συνεισφέρει στην καμπάνια πάνω από χίλια δολάρια. Ένας πολιτικός μαθαίνει πολύ γρήγορα πώς να δίνει χειραψίες στα πεταχτά και να σφίγγει περισσότερο τη ράχη του χεριού του αποδέκτη παρά την ίδια την παλάμη του. Δημιουργεί μια εντύπωση του στυλ υπάρχει τόση κατανόηση εδώ που πρέπει να είμαι σύντομος, και επιπλέον η στιγμή που ολοκληρώνεται η χειραψία είναι επιλογή του πολιτικού και όχι του υποστηρικτή. (Στην Αμερική, αυτά που κάνουν τώρα οι Έλληνες, τα ξέρουν τριάντα χρόνια τώρα...)

* * *

* ΚΙ εκεί που ο συγγραφέας εξηγεί γιατί το συγκεκριμένο παιχνίδι είναι μοναδικό: «Το θέμα με το μπέιζμπολ είναι ότι η κανονική αγωνιστική περίοδος περιλαμβάνει εκατόν εξήντα δύο παιχνίδια. Πολύ μεγαλύτερη από κάθε άλλο άθλημα. Όλα έχουν από είκοσι μέχρι σαράντα αγώνες. Το μπάσκετ, το χόκεϊ, το ποδόσφαιρο, τα πάντα. Σε κάθε άλλο σπορ, οι παίκτες μπορούν να ξεκινήσουν έχοντας κατά νου ότι μπορούν να νικήσουν σε όλα τα παιχνίδια της περιόδου. Είναι ένας ρεαλιστικός στόχος, ένα σημαντικό κίνητρο. Και μερικές φορές, ίσως σπανίως, το αήττητο επιτυγχάνεται. Αλλά στο μπέιζμπολ κάτι τέτοιο είναι αδύνατον.

Ακόμη και οι καλύτερες ομάδες, οι μεγαλύτεροι πρωταθλητές, γνωρίζουν την ήττα στο ένα τρίτο των αγώνων τους. Χάνουν τουλάχιστον πενήντα με εξήντα παιχνίδια κάθε χρόνο, φανταστείτε πώς σε κάνει να νιώθεις αυτό από ψυχολογική άποψη.

Σκέψου ότι είσαι ένας εξαιρετικός αθλητής, ότι είσαι φανατικά ανταγωνιστικός, αλλά ξέρεις στα σίγουρα ότι θα χάσεις επανειλημμένα. Πρέπει να ρυθμίσεις το μυαλό σου ανάλογα, γιατί διαφορετικά δεν θα μπορέσεις να τα βγάλεις πέρα. Εκεί ήθελα να καταλήξω. Δεν μπορούμε να νικάμε κάθε μέρα». (Έτσι είναι κι η ζωή, με ακόμη περισσότερες από 162 αγωνιστικές).                   

Ζ.

 

Στο φαΐ

* ΟΤΑΝ ο λιχούδης συνάντησε τη ρομαντικιά.

- Μ΄ αρέσουν οι αιγόκεροι με σελήνη στον καρκίνο. Εσένα;

- Εμένα; Οι προβατίνες με πανσέληνο στα κάρβουνα.

* * *

* Ο ίδιος ήταν, σε άλλη φάση.

- Μίλα μου, πες μου κάτι βρόμικο...

- Σάντουιτς με λουκάνικο, κρεμμύδι, κέτσαπ, μουστάρδα...

* * *

* ΚΑΙ μια εποχή που έκανε δίαιτα.

- Σε κάποια σπίτια, μετά τα μεσάνυχτα, βγαίνουν φαντάσματα. Στο δικό μας βγαίνουν τα γλυκά απ΄ το ψυγείο.         

Ζ.

 

Ο Μπεστ

* ΔΕΝ είναι πολλοί που το γνωρίζουν κι ακόμα λιγότεροι όσοι το έχουν συνειδητοποιήσει ότι η Λάρισα έχει τον δικό της Τζορτζ Μπεστ. Εδώ και τρεις δεκαετίες. Μπαλίτσα έπαιζε τότε στην ομάδα του «Αστόρια», ναι αναγνωρισμένη, γκαρσονάκι τότε εκεί, δεν ήταν δα και μάγος της μπάλας, όπως ο θρυλικός άσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ούτε το μαλλάκι το έχει μακρύ, τώρα τουλάχιστον, μήτε πιτσιρίκες καλλονές τον τριγυρνούν, την κοιλίτσα την έχει πάντως, πρόβλημα αλκοολισμού δεν έχει. Μάλλον το όνομα μονάχα έχει. Και καφετέρια. The Best ο Γιώργος.

Ζ.

 

Μόνο ψυχρασία;

* ΕΙΧΕ γραφεί στα «Ψ» ότι παρατηρείται μια ψυχρασία μεταξύ Μητσοτάκη-Σαμαρά, τώρα το πήραν χαμπάρι όλοι. Μετά που έγραψε η κάργα σαμαρικής απόκλισης ιστοσελίδα «Antinews», για τους γαλλομαθείς «Antoinews».

Τι χρεώνουν ανοιχτά στον Κυρ. Μητσοτάκη; «Επί της ουσίας συνεχίζει την οικονομική πολιτική που σύναψε ο Τσίπρας με τους δανειστές, με λίγες περισσότερες ανάσες ζωής για τους πολίτες».

* * *

* ΕΠΙΣΗΣ ότι «έκανε μια μεγαλοπρεπή κωλοτούμπα στο Μακεδονικό. Δεν προτίθεται να δώσει καθαρές λύσεις στο Μεταναστευτικό.

Ενδεχομένως έπειτα από πιέσεις να συναινέσει σε λύση για το Κυπριακό, παρόμοιας με του σχεδίου Ανάν και σε πιθανή συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων. Δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα κάνει με τα εγκλήματα του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι αγαστές σχέσεις με τον «κουμπάρο» πιθανότατα να ενώσουν τους λοιπούς επιχειρηματίες εναντίον του.

Οι ψηφοφορίες για την αλλαγή της απλής αναλογικής και της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού (εδώ ποντάρει τα πάντα ο Μητσοτάκης για να κυριαρχήσει όπως ήδη γράψαμε) να αποτύχουν και να του δέσουν τα χέρια».

 (Πόσο περισσότερη αντιπολίτευση, εσωκομματική κιόλας, δύο μόλις μήνες μετά;)

* * *

* ΚΑΙ η κορωνίδα της σαμαρικής ομοβροντίας: «Τα μέτωπα είναι πολλά και δεν είμαστε σίγουροι ότι ο Μητσοτάκης θα καταφέρει να αντεπεξέλθει για έναν απλό λόγο.

Δεν θα υπάρχει η φθορά του Τσίπρα για να την εκμεταλλευτεί και να κερδίσει τις εκλογές όποτε κι αν αποφασίσει να τις κάνει, αλλά θα είναι αντιμέτωπος με τη δική του». (Ουπς...)

Ζ.

 

Συνεννόηση

* ΟΙ Λαρισαίοι πατεράδες είχαν συναντηθεί έξω από τον παιδικό σταθμό.

- Πόσο είναι ο γιος σου;

- Τριών και πάει στα 4... Εσένα;

- Εμένα κοντεύει δύο και περπατάει κανονικά...               

 Ζ.

 

Ασφάλεια

* ΣΤΑ χέρια του Συνηγόρου του Πολίτη βρίσκεται αναφορά του γιατρού και συγγραφέα, αρθρογράφου της «Ε», Αχιλλέα Κούμπου σχετικά με ένα θέμα οδικής ασφάλειας και δημόσιας υγείας, αλλά και περιβαλλοντικής προστασίας, το οποίο είχε αναδείξει και μέσω της «Ελευθερίας».

Πρόκειται για την εθνική οδό Λάρισας-Τρικάλων, όπου λόγω περίφραξης και στηθαίου, παρατηρούνται συχνές διελεύσεις οικόσιτων αλλά και άγριων ζώων, κυρίως στα τμήματα Λάρισας - Μάνδρας και Φαρκαδόνας - Ζάρκου.

Ο Σ.τ.Π. εξετάζει το όλο ζήτημα, σημειώνοντας ότι τα ζητήματα που προκύπτουν από τις παραπάνω ελλείψεις και παραλείψεις χρήζουν συνολικής αντιμετώπισης, καλώντας τις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας και Τρικάλων να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες.

Ουσιαστικά ο κ. Κούμπος θίγει ένα θέμα που συναντάται σε πολλά σημεία του εθνικού και επαρχιακού δικτύου της χώρας. Πίσω από τα νεκρά ζώα στα οδοστρώματα και τα ερείσματα των δρόμων μας, κρύβονται κίνδυνοι τόσο της οδικής ασφάλειας όσο και της περιβαλλοντικής προστασίας.

Δ.Χ.

 

Συνδυαστικά

* Η Λαρισαία δασκάλα ρωτάει τους μαθητές.

- Πείτε μου μια λέξη που να έχει τρία «ου».

- Μπουφάν κυρία, λέει ο Νικολάκης.

- Μα το μπουφάν έχει μόνο ένα «ου»... Τα αλλά δύο πού είναι;

- Στην κουκούλα, κυρία.

 

----------------------------------------

 PRVTARHDES OLOI TOYS

• ΠΡΩΤΑΡΗΔΕΣ όλοι τους. Ο γαμπρός κι η νύφη εντάξει, αλλά κι ο δήμαρχος. Ο οποίος τέλεσε τον πρώτο του πολιτικό γάμο. Χθες ο Γιάννης Κόκουρας πάντρεψε τον Τυρναβίτη Δημήτρη Ν. Σιαΐνη και την Ελένη Π. Στεφανοπούλου από την Πάτρα. Οι ευχές εκατέρωθεν, για βίο ανθόσπαρτο αλλά και για καλή δημαρχιακή θητεία. Να ζήσουν.

Κ.Τσ.

 

----------------------------------------

ME ENTATIKOYS RYUMOYS

• ΜΕ εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τον 7ο Αχίλλειο άθλο. Η συμβολή δε του «παλιού» Αποστόλη Γούλα, προέδρου του Συλλόγου Μαραθωνοδρόμων νομού Λάρισας, για μια ακόμα χρονιά είναι κάτι παραπάνω από καθοριστική, καθώς κάθε χρόνο αναδεικνύεται ο πολυπληθέστερος σύλλογος του αγώνα. Μάλιστα φέτος αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή με τον νέο Πρόεδρο ΟΠΑΚΠΑ του Δήμου Φαρσάλων Χρ. Μπασαγιάννη στο «τιμόνι» της διοργάνωσης.

Γ.Γ.

 

----------------------------------------

 

AYTOS EKEI STHN AIDHCO

• ΑΥΤΟΣ εκεί στην Αιδηψό είναι σίγουρα Λαρισαίος. Ναι, ο Στέλιος ο Τσούτσας είναι, ο πρόεδρος.

Ζ.

 

----------------------------------------

FILARAKI

Ο Λαρισαίος Β.Γ. συνάντησε το φιλαράκι ντίρλα να έχει βγάλει τον σκύλο βόλτα.

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass