ΨΙΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 17 Σεπ 2019 19:45
• ΟΙ επίγονοι προετοιμάζονται ήδη. Τραβούν selfie της παράταξης από την αντίθετη γωνία, θολώνει στο βάθος η εικόνα της αρχηγού.  Ζ. • ΟΙ επίγονοι προετοιμάζονται ήδη. Τραβούν selfie της παράταξης από την αντίθετη γωνία, θολώνει στο βάθος η εικόνα της αρχηγού. Ζ.

Μια γλύκα

* ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ γλυκό, όμορφο. Κάποιες αναλαμπές καλοκαιριού με τη ζέστη να γίνεται ενοχλητική τα μεσημέρια. Νωρίς το πρωί παραπάνω δροσιά που δεν είναι για κοντομάνικα. Γενικά όμως μια ευχάριστη κατάσταση. Μεσόγειο τη λεν, άλλωστε. Κι όπως έγραφε κι ο ποιητής «το καλοκαίρι εκεί δεν τρέμει τον καιρό, μεσ’ τη Μεσόγειο...»

Ζ.

 

Τρεχάτε

* - ΑΣΕ με, άσε με σήμερα δεν μπορώ. Έχω το Εξοικονομώ...

Τρελαμένοι Λαρισαίοι μηχανικοί, δεν ήταν χθες όχι για καφέ, ούτε για καλημέρα. Αλαμούρα κι όποιος προλάβει να υποβάλει αιτήσεις ηλεκτρονικά, έτρεχαν σε κανονική «Φόρμουλα 1». Κι έλεγε ο νεαρός Λαρισαίος μηχανικός Α.Π.

- Το «Εξοικονομώ» είναι ίσως ένα από τα «λαϊκά» προγράμματα που έχουν βγει. «Ακουμπάει» σπίτια ανθρώπων που το έχουν πραγματικά ανάγκη. Πρώτες κατοικίες που πολλοί τις είδαν μέσα στην Ελλάδα της κρίσης να καταρρέουν και να μην έχουν τη δυνατότητα να τις συντηρήσουν. Και όλοι αυτοί μένουν απ’ έξω όχι τόσο γιατί δεν υπάρχουν λεφτά, αλλά γιατί και αυτή η κυβέρνηση όπως και η προηγούμενη αποφάσισαν να το «ανοίξουν» στη λογική ενός αγώνα ταχύτητας. Όποιος προλάβει.

Ζ.

 

Θεσμική μνήμη

* ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΗ η συνάντηση του Μ. Χαρακόπουλου με τον Κ. Καραμανλή τζούνιορ για θέματα της περιοχής, ιδιαίτερα για τους δρόμους Λάρισα-Φάρσαλα και Λάρισα-Κοζάνη. Τον νέο υπουργό, που ακολουθεί την οικογενειακή πορεία κανονικά, αναλαμβάνοντας το Υπουργείο Δημοσίων Εργων, όπως είχε ξεκινήσει κι ο σπουδαίος θείος του πριν καμιά εξηνταριά χρόνια, όχι άγαρμπα όπως ο ξάδερφός του που ανέλαβε κατευθείαν πρωθυπουργός.

* * *

* Ο υπουργός Υποδομών λοιπόν δεσμεύτηκε να επισκεφθεί προσεχώς τη Λάρισα και να συζητήσει για τα έργα του Αχελώου που η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανακοίνωσε ότι θέλει να ξεμπλοκάρει. «Για όποιο ερωτηματικό έχεις περί τον Αχελώο το κλειδί ακούει στο όνομα Κώστας Γκούμας» είπε ο Λαρισαίος βουλευτής, παραπέμποντας τον Κ. Καραμανλή στον γεωτεχνικό, με τον οποίο και μίλησαν τηλεφωνικά επιτόπου. Όπως του εξήγησε, «ο Γκούμας είναι η θεσμική μνήμη του Αχελώου και οι συμβουλές του είναι πάντα πολύτιμες».  (Κι ο Τάσος Μπαρμπούτης επίσης, οι Διόσκουροι του Αχελώου δεκαετίες τώρα, μαζί κάνουν ό, τι κάνουν. Κι ο Κώστας Μεζάρης από κοντά τους, νεότερος αυτός).

Ζ.

 

Περί ΜΜΕ

* ΟΠΩΣ είναι γνωστό η κυβέρνηση της ΝΔ, πρώτα ανακοίνωσε ότι επικεφαλής στην ΕΡΤ θα αναλάβει ο δημοσιογράφος Κ. Ζούλας (σ.σ. μέχρι χθες υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του προέδρου της ΝΔ και πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη) και μετά προκήρυξε τη θέση.

Για τα φιλικά με τη ΝΔ, Μέσα Ενημέρωσης δεν τίθεται θέμα. Αλλά αν ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωνε την τοποθέτηση του Θαν. Καρτερού στην ΕΡΤ, καταλαβαίνετε τον σάλο που θα προκαλούσαν τα ίδια ΜΜΕ. Άσχετα με τα προεδριλίκια, τόσο επί ΣΥΡΙΖΑ όσο και επί ΝΔ, είναι σαφές πως η ΕΡΤ μετατράπηκε (όπως και θα μετατραπεί) σε μέσο προπαγάνδισης του κυβερνητικού έργου. Το θέμα είναι πως για τα άλλα ΜΜΕ, δεν τίθεται θέμα, κάνουν πως δεν συμβαίνει τίποτα. Παρότι αφορά στην ενημέρωση της λεγόμενης κοινής γνώμης, στη διαμόρφωση συνειδήσεων...

Β.Κ.

 

Καθυστερεί

* ΠΕΡΑΣΑΝ τα μέσα Σεπτεμβρίου κι ο Κ. Αγοραστός ακόμη να ανακοινώσει τους αντιπεριφερειάρχες του. Και τους τοπικούς, τους λεγόμενους χωρικούς σε Λάρισα και Καρδίτσα, Βόλο-Τρίκαλα ανακοίνωσε ότι συνεχίζουν οι ίδιοι, ούτε τους θεματικούς αντιπεριφερειάρχες όρισε.

Παράξενη καθυστέρηση. Θέμα ισορροπιών δεν έχει ο Κ. Αγοραστός, κανένας δεν αμφισβητεί την πρωτοκαθεδρία και τις αποφάσεις του. Επιπλέον, όποιος δεν μπει τώρα, θα κάνει υπομονή ένα άντε δύο χρόνια μέχρι να έρθει κι εκείνου η σειρά. Οι ενδιαφερόμενοι αδημονούν, μέχρι που δυσφορούν κιόλας, δεν μπορούν να περιμένουν. Επειδή και παλιότερα έχει καθυστερήσει ο περιφερειάρχης τη σχετική ανακοίνωση, μία αιτία προβάλλει ως επικρατέστερη: Τους αφήνει να ξεροτηγανίζονται να το ευχαριστηθούν κατόπιν περισσότερο.

Ζ.

 

Γιάννουλη

* ΟΙ θυσίες του λαού για την ελευθερία πάντα ενώνουν τους Έλληνες, ακόμα και μετά από πολλές δεκαετίες. Αυτό φάνηκε και στη Γιάννουλη, όπου ήταν όλοι εκεί, οικουμενικά, να τιμήσουν τους εκτελεσθέντες πατριώτες από τους Γερμανούς κατακτητές το 1944.

Αποκορύφωμα ο π. πρόεδρος Γιάννουλης Κώστας Φατούρας που έδωσε το στεφάνι στον νέο πρόεδρο Γιάννη Δαβλέρη για να το καταθέσει. Δεν είναι τυχαίο ότι η Γιάννουλη είναι πάντα πολύ μπροστά...

Κ.Τσ.

 

Οι μπαγλαμάδες

* ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ μαθητές με κέφι και έμπνευση.

- Να μαζευτείτε καμιά μέρα ρε παιδιά, όλοι εσείς οι μπαγλαμάδες, να μας παίξετε κάνα ρεμπέτικο.

* * *

- ΕΛΑ παναγία μου... Γιατί ανεβαίνει ο ντελιβεράς στο δέντρο;

- Του παρήγγειλε τ’ αηδόνι, μάλλον.

* * *

* - ΝΑ ρίξω ένα μάτι;

- Γιατί, κύκλωπας είσαι;

Ζ.

 

Διάλογος

*«ΑΓΑΠΗΤΕ Ζ,

Σε σχόλιο την Κυριακή ο Β.Κ. σχολιάζει τη δήλωση της κ. Μπακογιάννη ότι η ΝΔ θα τηρήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών κάπως σκωπτικά. Θα έπρεπε να γνωρίζει ο αρθρογράφος ότι η ΝΔ ουδέποτε διεμήνυσε ότι δεν θα τηρηθεί η Συμφωνία καθώς αυτή παρήγαγε αποτελέσματα ακόμη και πριν την υπογραφή της και κάθε προσπάθεια ακύρωσης θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα για τη διεθνή υπόσταση της χώρας. Η ΝΔ διαβεβαιώνει τον ελληνικό λαό ότι με βάση τα 32 κεφάλαια της Λισαβόνας θα προσπαθήσει να αμβλύνει τις στρεβλώσεις της Συμφωνίας». (Είναι ο κεντροεπίτροπος της ΝΔ Ηρακλής Γερογιώκας που παρακολουθεί και επιλαμβάνεται αρμοδίως. Τουλάχιστον αυτός δεν είχε εμφανιστεί ως μακεδονομάχος.)

* * *

* ΚΑΙ συνεχίζει συνδιαλεγόμενος καταθέτοντας την άποψή του. «Όσον αφορά στη ΔΕΗ, το 2018 μόνο έχασε 903,7 εκατ. Στα εργασιακά θα φανούν τα αποτελέσματα σύντομα, και βέβαια η διάχυτη αισιοδοξία για τις γενναίες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης μόνο καλό κάνει στην οικονομία. Αντιλαμβάνομαι ότι τον ενοχλεί η υποκειμενικότητα των συναδέλφων του στην Αθήνα. Αλλά και πάλι, πόσο δύσκολο είναι για όλους μας να ξεφύγουμε από τον ίσκιο της...» (Αυτοκριτική άραγε ή αυτοσαρκασμός;).

 

Σε μια βδομάδα;

* ΕΚΠΛΗΚΤΟΣ ο μέχρι πρότινος αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημ. Δεληγιάννης για όσα διάβασε ότι είπε η διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Σοφία Παπαδοπούλου εναντίον του Δήμου με αφορμή τις ελλείψεις στα νηπιαγωγεία των οποίων αυξήθηκε φέτος ο πληθυσμός.

Ο νυν πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν θέλει λέει να αντιπαρατεθεί, επισημαίνει ωστόσο απλώς ότι η ίδια διευθύντρια, πριν μόλις μια βδομάδα, πάλι στην εφημερίδα με δηλώσεις της ξανά στην ίδια δημοσιογράφο, ευχαριστούσε δημόσια τον ίδιο και τη διευθύντρια Σταυρούλα Μπαξεβάνου, ονομαστικά, για την ανταπόκρισή τους στο αίτημα για τη στέγαση των νηπιαγωγείων.

* * *

* «ΔΥΟ αίθουσες ζητήθηκαν από την Πρωτοβάθμια, δύο έδωσε ο Δήμος. Κεντρικές και δυνητικά τις καλύτερες» τονίζει ο Δημ. Δεληγιάννης. «Τώρα, κάποια προβλήματα και τριβές μεταξύ υπαλλήλων των δύο υπηρεσιών, δεν αξίζει τον κόπο να τα συζητάμε, λύνονται. Άλλωστε τα παιδιά που πήγαν στα νηπιαγωγεία, μέχρι πριν το καλοκαίρι ήταν σε μας».

Με την ευκαιρία εξηγεί επίσης ότι και στον Δήμο δεν περισσεύουν και πολλοί χώροι. Διότι μπορεί να έφυγαν πάνω από 300 τετράχρονα για τα νηπιαγωγεία, τα αντικατέστησαν όμως παίρνοντας φέτος στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς περισσότερα βρέφη.     

Ζ.

 

Σπασμένες πλάκες

* Ο παλιός Λαρισαίος το επισημαίνει με πόνο ψυχής. Συχνά-πυκνά τα δημοτικά συνεργεία αντικαθιστούν τις σπασμένες πλάκες στο κεντρικό τμήμα του πεζοδρόμου της Βενιζέλου, στο τμήμα από Παπαναστασίου μέχρι Φιλοσόφου, αυτό το κομμάτι έχει πλάκες. Πιο όμορφες αλλά πιο ευαίσθητες, εύκολα ξεκολλούν. Όσο και να τις αλλάζουν ξαναπερνούν τα φορτηγά τροφοδοσίας των καταστημάτων και ξανασπάζουν. Και πώς να γίνει...

Ο Λαρισαίος προτείνει να αντικατασταθούν οι πλάκες με κυβόλιθους, όπως ισχύει και στο υπόλοιπο τμήμα του πεζοδρόμου, οι οποίοι είναι πιο σταθεροί και δεν παθαίνουν εύκολα ζημιές. Θα το δει κι αυτό ο νέος αντιδήμαρχος Καθημερινότητας Γ. Αλεξούλης, στον οποίο υπάγεται και το τμήμα συντήρησης δημοσίων χώρων της δημοτικής τεχνικής υπηρεσίας; (Ή ο επικουρών αυτόν εντεταλμένος σύμβουλος Θωμάς Δαούλας).

Ζ.

 

Με νέες

* ΝΕΑΡΟΙ Λαρισαίοι σε νέες περιπέτειες με νέες.

- Εγώ με τις γυναίκες είμαι ατρόμητος μου είπε. Εγώ πάλι ΠΑΣ Γιάννενα, του απάντησα.

* * *

* - ΥΠΑΡΧΟΥΝ δύο κατηγορίες γυναικών. Αυτές που με θέλουν κι αυτές που δεν με θέλουν. Μέχρι στιγμής δεν έχω γνωρίσει καμία από την πρώτη κατηγορία.

* * *

* - ΚΟΠΕΛΙΑ, μέχρι πότε θα συναντιόμαστε μονάχα τυχαία εμείς οι δύο;

- Μέχρι να μάθω να προσέχω και να κρύβομαι καλύτερα.

Ζ.

 

Μάτια της γάτας

* Ο Λαρισαίος γκρινιάζει για πολλά καμένα φανάρια σε δρόμους μέσα και περιφερειακά της πόλης. Έχουν στον Δήμο κάποιο πρόβλημα με την εργολαβία αποκατάστασης βλαβών;

* * *

* ΚΑΙ επισημαίνει πρόβλημα με τα μεταλλικά αντανακλαστικά που έχουν τοποθετηθεί στην άσφαλτο στην αρχή και το τέλος των νησίδων. Μπορεί να είναι χρήσιμα τη νύχτα τα «μάτια της γάτας», όμως στη διάρκεια της ημέρας κυρίως που δεν φαίνονται, αποτελούν λέει σοβαρό κίνδυνο για όσους κινούνται επί δύο τροχών. Τοποθετημένα πάνω στις στροφές, εύκολα μπορεί να τα πατήσει κάποιος δικυκλιστής, να γλιστρήσει και να πέσει. Αναρωτιέται γιατί οι συγκοινωνιολόγοι του Δήμου, που προφανώς ρωτήθηκαν πριν την τοποθέτηση, δεν έλαβαν υπόψη μηχανές και μηχανάκια; (Σημειωτέον ότι δεν είναι προνόμιο της Λάρισας. ‘’Μάτια της γάτας’’ τοποθετήθηκαν ξαφνικά από πολλούς δήμους ταυτοχρόνως).

Ζ.

 

Ακούγεται έντονα

* ΟΛΟ και πληθαίνουν οι «πηγές» της φημολογίας. Ως τέτοια προκύπτει προς το παρόν, μεταξύ των ντόπιων δεξιών. Ότι η Ρ. Καραλαριώτου θα αναλάβει διοικήτρια στο Πανεπιστημιακό. Δεν το θεωρούν και τόσο σίγουρο, όπως τότε με τον επικείμενο διορισμό του Θαν. Μητσιού επί Σαμαρά, ωστόσο η σχετική διάδοση όλο και πυκνώνει. Την τοποθέτηση λένε τη θέλει και η ίδια. Σε αντίθετη περίπτωση άλλωστε θα διέψευδε την ύπαρξη ενδιαφέροντος.

- Την έχουν αδικήσει πάντως, έλεγε Λαρισαίος νεοδημοκράτης.

Και συνέκρινε την περίπτωσή της με εκείνη του Νίκου Ταχιάου. Τον οποίο είχε η ΝΔ υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης. Έχασε. Τον έβαλαν αμέσως υποψήφιο βουλευτή. Έχασε πάλι. Τον τοποθέτησαν ήδη πρόεδρο της Αττικό Μετρό.

* * *

* ΤΟ θέμα πάντως δεν είναι τόσο ποιος θα τοποθετηθεί διοικητής. Αξιοκρατικά πάντα, δικούς της θα βάλει και τούτη η κυβέρνηση, τους πιο άξιους. Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ τα είχε κάνει ρόιδο, που προσπαθούσε να βάλει δικούς του και του προέκυπταν πασοκτζήδες, ανελίστας, οικολόγοι κ.ά. Το θέμα εν προκειμένω συνίσταται στο ότι το συγκεκριμένο πόστο καλό μεν και περίβλεπτο και με μισθό γερό και με εξουσία σημαντική, ωστόσο θεωρείται τρόπον τινά θέση αποστρατείας από την ενεργό πολιτική. Και η Ρ. Καραλαριώτου είναι μικρή ακόμα.

Ζ.

 

Κι οι ρυτίδες;

* Η Λαρισαία Ι.Ρ. διηγιόταν χθες για τη γιαγιά που είχε έρθει στη Λάρισα, να δει τον γιο της. Παντρεμένος αυτός, οπότε είδε και τη γυναίκα του. Κι ένα βραδάκι, όταν εκείνος ήταν ακόμη στη δουλειά, η θειά μπήκε στο δωμάτιο του ζευγαριού κατά λάθος μάλλον κι είδε τη νύφη της γυμνή στο κρεβάτι.

- Ούι, κορίτσι μ΄ τι ΄ναι αυτά; Γκούλια μαρή;

- Ε;

- Λέω, γυμνή, δεν κάνει...

- Μα τι λες τώρα... Δεν είμαι γυμνή, φοράω τη στολή του έρωτα. Και περιμένω τον άντρα μου.

* * *

* ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ αργότερα στο χωριό η θειά. Πάει σπίτι τους, ξεντύνεται και ξαπλώνει γυμνή στο κρεβάτι. Επιστρέφει ο παππούς απ΄ το καφενείο.

- Τι φκιάντς εκεί μαρή; Γκούλια;

- Κάνεις λάθος. Όπως είπε και η νύφη μας που τόσο την εκτιμάς εσύ, λοιπόν φοράω τη στολή του έρωτα.

- Μμμ... Η νύφη μας... Μόνο που εσύ ξέχασες να τη σιδερώσεις, είναι τσαλακωμένη.

Ζ.

 

-------------

DEN HUELAN KAI POLY GIA NA ARPAXTOYN H BOYLEYTHS TOY ZYRIZA• ΔΕΝ ήθελαν και πολύ για να «αρπαχτούν». Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Άννα Βαγενά με το που αντάμωσε στο Δημαρχείο τον βουλευτή της ΝΔ, Χρ. Κέλλα, του άσκησε κριτική για την αλλαγή στάσης (σ.σ. ευγενική η διατύπωση) της ΝΔ στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Τότε έκανε αντιπολίτευση η ΝΔ, σήμερα ήρθε η σειρά του ΣΥΡΙΖΑ. Οταν είναι γνωστό σε όλους πως η συμφωνία ψηφίσθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ γιατί εξυπηρετούσε τα ενεργειακά (κ.λπ.) συμφέροντα των ΗΠΑ και για τον ίδιο λόγο η ΝΔ θα την υπερασπισθεί, με νύχια και με δόντια.

Εμφανής η αμηχανία των βουλευτών, Γ. Λαμπρούλη και Ευαγγ. Λιακούλη, ενώ σε ρόλο «πυροσβέστη», ο δήμαρχος Α. Καλογιάννης αφού η σύσκεψη αφορούσε στο προσφυγικό...          

Β.Κ.

 

-------------

ME MIA SYNUESHSXEDIAZMEN H MONO APO• ΜΕ μια σύνθεση, σχεδιασμένη μόνο γι’ αυτόν, βράβευσε και ευχαρίστησε η Αντιδημαρχία Πολιτισμού τον κ. Γκες Μίχοφ για την επί 27 έτη προσφορά του στον πολιτισμό της Λάρισας. Ποιητή του χορού χαρακτήρισε τον Γκες Μίχοφ ο Πάνος Σάπκας, ενώ πάνω στη σύνθεση αναγραφόταν «Ο χορός είναι σιωπηλή ποίηση». Έτσι ήταν κι ο βίος του κ. Μίχοφ: σιωπηλός, μιλούσε και μάλιστα εκκωφαντικά γι’ αυτόν η δουλειά του.

 

-------------

FVTOGRAFIA ME OLA TA YPONOOYMENA PARONT AGEFYRA• ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ με όλα τα υπονοούμενα παρόντα. Γέφυρα με χωρίς ποτάμι από κάτω, ξεραΐλα. Για τον Αχελώο, Αγοραστός κι ο Τρικαλινός Μιχαλάκης, ξεκουμπώνουν τα πουκάμισα να σηκώσουν τα μανίκια.

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass