ΨΙΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 24 Σεπ 2019 19:45
• - ΜΑΚΗ; Να σου πω...  - Αμάν βρε Μιχάλη, θα πω στον δήμαρχο να τον πάρει αυτόν από ανάμεσά μας να μπορούμε να μιλάμε σαν άνθρωποι...  Ζ. • - ΜΑΚΗ; Να σου πω... - Αμάν βρε Μιχάλη, θα πω στον δήμαρχο να τον πάρει αυτόν από ανάμεσά μας να μπορούμε να μιλάμε σαν άνθρωποι... Ζ.

Ισοπαλία

* ΞΗΜΕΡΩΝΕΙ πια σχεδόν στις 7.15 το πρωί και νυχτώνει κατά τις 7.15 το βράδυ. Ακριβώς ένα γεμάτο δωδεκάωρο ήλιος κι άλλο τόσο σκοτάδι. Ισορροπημένα πράγματα.

Ζ.

 

Παζάρι Λαρίσης

* ΕΝΩ εζητείτο παράτασις , η βροχή διέλυσε χθες τελείως την εμποροπανήγυριν. Από απόψεως συναλλαγών υπήρξε κατωτέρα της περυσινής - Απόδειξις ότι αι λαϊκαί μάζαι απώλεσαν την αγοραστικήν δύναμιν. Έτσι τιτλοφορείται δημοσίευμα της «Ε» στις 2 Οκτωβρίου 1955, το οποίο ανέσυρε λόγω Παζαριού ο αρχειοφύλαξ Ε. Ρ. (Η παράταση ήταν πάντοτε στανταράκι).

* * *

* ΤΗΝ εσπέραν χθες έληξεν η ετησία εμποροπανήγυρις της πόλεώς μας, η οποία είχεν ανοίξει το παρελθόν Σάββατον. Η επιτυχία της, από απόψεως εμπορικής κινήσεως, πρέπει να θεωρηθή ως ικανοποιητική, δεν ήτο όμως αυτή πού ανεμένετο, δεδομένου ότι η πανήγυρις της Λαρίσης ήτο πάντοτε η μεγαλύτερη της Θεσσαλίας.

Άλλωστε, εν συγκρίσει με τα προηγούμενα έτη, η εμπορική κίνησις της πανηγύρεως ήτο εφέτος αρκετά μειωμένη, λόγω της οικονομικής κρίσεως η οποία μαστίζει τας λαϊκάς τάξεις. Από απόψεως προσελεύσεως επισκεπτών η κίνησις της πανηγύρεως ήτο σημαντική, διότι κατά τας δύο τελευταίας ημέρας συνέρρευσαν εις την πόλιν μας πλήθη χωρικών.

* * *

* ΕΚΤΟΣ τούτου ο καιρός δεν ήτο καθόλου ευνοϊκός διά την πανήγυριν, διότι κατά την τελευταίαν ημέραν αυτής, δηλαδή χθες, που προεβλέπετο η μεγαλύτερα κίνησις, η βροχή, η οποία διήρκεσε μέχρι της νυκτός, ημπόδισε το καταναλωτικόν κοινόν να την επισκεφθή και αι συναλλαγαί περιωρίσθησαν εις το ελάχιστον. Η βροχή επροξένησε και σημαντικάς ζημίας εις εμπόρους της εμποροπανηγύρεως και κυρίως εις μικροπωλητάς οίτινες είχον εκτεθειμένα εμπορεύματα. (Είναι περίπου έθιμο πάντως να βρέχει στο Παζάρι).

Ζ.

 

Ηλεκτροκίνηση

* ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ αλλαγή, φόρος του άνθρακα, πόσο κοστίζει, επιβαρύνει οικονομικά η παραγωγή CO2... Στη Γερμανία π.χ. έχουν συμφωνήσει τις νέες σταδιακές αυξήσεις κι έτσι λέει τα νέα μέτρα θα καταστήσουν τη μετακίνηση με το τρένο φθηνότερη και τις πτήσεις ακριβότερες. Συγκεκριμένα, ο ΦΠΑ για τα σιδηροδρομικά εισιτήρια για τις υπεραστικές μετακινήσεις θα μειωθεί από το 19% στο 7%, ενώ ο Φόρος Εναέριας Κυκλοφορίας για απογειώσεις από γερμανικά αεροδρόμια θα αυξηθεί από τη νέα χρονιά.

Στο ίδιο πλαίσιο, θα ληφθούν μέτρα για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση του δικτύου των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, των ποδηλατοδρόμων και των σιδηροδρόμων, ενώ στόχος είναι η μεταφορά περισσότερων εμπορευμάτων με τα τρένα. (Ο σιδηρόδρομος στο προσκήνιο, ηλεκτρικός πια, με πλεονέκτημα.)

* * *

* ΚΙΝΗΤΡΑ όμως θα δοθούν και για την αύξηση της ζήτησης ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, με τα τέλη κυκλοφορίας να εξαρτώνται στο εξής ακόμη περισσότερο από τις εκπομπές καυσαερίων του οχήματος. Στόχος του μέτρου είναι μέχρι το 2030 να κυκλοφορούν 7-10 εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Σχεδιάζεται ακόμη πρόγραμμα επιδότησης ανακαίνισης κατοικιών προς την κατεύθυνση της εξοικονόμησης ενέργειας, αλλαγή παλιού καυστήρα πετρελαίου θέρμανσης κλπ. (Μέτρα θα ληφθούν ακόμη για την επιτάχυνση της δημιουργίας υποδομών παραγωγής οικολογικού ηλεκτρικού ρεύματος, διότι αλλιώς ποιο το πλεονέκτημα με την ηλεκτροκίνηση αυτοκινήτων και σιδηροδρόμου...).

Ζ.

 

Νερό, νεράκι

* - ΤΕΤΟΙΟΙ είναι... Θα μας κάνουν να πίνουμε το τσίπουρο ανέρωτο. Οργίασε το ίντερνετ με τον κύριο Μπάμπη, τον νερουλά βουλευτή.

- Αρχικώς να απαγορευτεί το τραγούδι «ένα νερό κυρά-Βαγγελιώ», άσμα δημώδες και ευρέως γνωστό στις λαϊκές μάζες, ως «αναρχικού περιεχομένου»... Να ερευνηθεί ποια είναι αυτή η «κυρά-Βαγγελιώ» η οποία προσφέρει απλόχερα νερό... Πόθεν έσχες κυρά-Βαγγελιώ;

* * *

* ΕΠΙΣΗΣ να τύχουν ανάλογης απαγόρευσης, ως επικίνδυνα για τη δημόσια γαλήνη και τάξη, τα «αναρχικού περιεχομένου» άσματα, ήτοι:

- Στη βρύση στην κρυόβρυση...

- Βρύση μου μαλαματένια... Εν προκειμένω πιθανολογείται διπλό αδίκημα. Και τρέχει αφειδώς νερό και είναι και μαλαματένια.

- Πήρα απ’ το χέρι σου νερό... Καθώς ουδέποτε έγινε έρευνα, αν υπήρξαν τα σχετικά φορολογικά παραστατικά κατά την επίδοση του ύδατος.

- Μεσ’ του Αιγαίου τα νερά...

* * *

* ΕΠΙΠΛΕΟΝ να απαγορευτούν ως ύποπτες οι εκφράσεις:

- Ξέρω το μάθημα νεράκι.

- Όμορφη σαν τα κρύα τα νερά.

* * *

* Αντίθετα, να θεωρηθούν ως «εθνικού περιεχομένου» τα άσματα:

- Με τις πρώτες σταγόνες της βροχής... Το οποίο καταδεικνύει αντίληψη περί του απαράδεκτα φτηνού αγαθού.

- Φέρτε μου κι άλλο ένα, τι να μου κάνει απόψε ένα μπουκάλι εμένα... Ως εναλλακτική πρόταση.

Καθώς και οι εκφράσεις:

- Κοράκιασα από τη δίψα... Σηματοδοτεί υπέρτατο παράδειγμα εγκράτειας.

-Σταλαγματιά – σταλαγματιά... Ως παραδειγματική έκφραση.

- Δεν υπάρχει σάλιο... Αναδεικνύει την αξία των υγρών γενικώς.

Ζ.

 

Ψηλά στον Όλυμπο

* ΝΕΟΣ πρόεδρος στην Καρυά, ο Νίκος Κατσίβελος ο οποίος διαδέχεται τον απελθόντα Γιώργο Σακελλαρίδη. Και ο νυν κι ο τέως μετείχαν στο ίδιο ψηφοδέλτιο με την παράταξη του δημάρχου Νίκου Γάτσα, εκλέχθηκε όμως εκείνος που συγκέντρωσε περισσότερους σταυρούς.

Είναι αγρότης και κτηνοτρόφος και μόνιμος κάτοικος της Καρυάς, με τη σύζυγό του Σοφία Παπαδοπούλου και τις δύο κόρες τους. Εκεί στα 950 μέτρα υψόμετρο μαζί με άλλους 300 και παραπάνω μόνιμους κατοίκους.

* * *

* Ο Νίκος Κατσίβελος ξεκίνησε πολύ δυναμικά, ενθαρρυντικές οι πρώτες ενδείξεις. Στις 20 πρώτες μέρες, σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας και το «Βοήθεια στο Σπίτι», προχώρησε σε προληπτικό εμβολιασμό των κατοίκων για τον μελιταίο πυρετό, ενώ λειτούργησε το περιφερειακό ιατρείο της Καρυάς που ήταν για χρόνια παροπλισμένο. Δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στον τομέα της βελτίωσης της ποιότητας ζωής.

Ζ.

 

Ωτοστόπ

* ΟΙ Λαρισαίοι φοιτητές έλεγαν τα δικά τους.

- Τα ξημερώματα πρέπει να μου έκαναν ωτοστόπ δύο αστυνομικοί. Δεν τους πήρα παιδιά, έτσι κομμάτια που ήμουν απ΄ τα ουίσκια...

* * *

*- ΡΕ συ; Αυτή με είπε αλλήθωρο.

- Κι εσύ τι έκανες;

- Καταρχάς δεν μιλάω σε σένα.

* * *

* - ΤΟ σαΐνι... Πήγε καλέ σε εγκαίνια ανθοπωλείου με γλάστρα.

Ζ.

 

Στη Νέα Σμύρνη

* ΕΧΟΥΝ ενημερωθεί και η ΔΕΥΑΛ και η υπηρεσία Πρασίνου. Για τη διαρροή νερού έξω από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στη Νέα Σμύρνη. Δεν είναι η σπατάλη, δεν είναι μην τους πάρει χαμπάρι ο Μπάμπης Παπαδημητρίου, είναι και που έχει αρχίσει να φουσκώνει κι ο σοβάς του ναού.

* * *

* ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ από τη Ν. Σμύρνη επίσης, για την υπηρεσία Καθαριότητας. Ανακατωσούρα στη γειτονιά καθότι φτιάχτηκαν μεν τα πεζοδρόμια στην οδό Οδυσσέως, έγιναν και οι εσοχές για τους κάδους απορριμμάτων, όμως κάποιος επιμένει να τους μετακινεί εκεί που θεωρεί ότι τον βολεύουν. Εμ δεν είναι σωστό, δεν μπορεί να κάνει ό, τι θέλει.

Ζ.

 

Προς κόντρες

* ΔΕΝ συνέπραξε τελικά με τη δημοτική αρχή ο Παν. Γούλας, δεν ευδοκίμησε η διαπραγμάτευση. Θα επιδοθεί επομένως σε σκληρή αντιπολίτευση. Κι κάποιος που γνωρίζει, προβλέπει ομηρικές μάχες με τον αντιδήμαρχο Γιώργο Σούλτη. Με τον οποίο γνωρίζονται καλά απ΄ το ΤΕΙ.

Ζ.

 

Παραπαραπίσω

* - ΦΕΡΕ τη φάση πίσω, είναι το VAR. Πολύ πίσω, κι άλλο, παραπαραπίσω. Είχε γίνει ένα φαουλάκι όταν πήρε την μπάλα ο αμυντικός, την έδωσε στον χαφ, εκείνος την πέρασε στον εξτρέμ κι αφού σέντραρε αυτός σκόραρε ο σεντερφόρ. Άκυρο το γκολ εν τέλει. Πολύ VARετό, κανείς δεν ξέρει πότε να πανηγυρίσει, οι επιθετικοί μέσα στην ανασφάλεια και την ασάφεια.

* * *

* ΕΝΤΑΞΕΙ το οφσάιντ, πάει καλά με το να πέρασε η μπάλα τη γραμμή του τέρματος, αν και μ΄ αυτά ακυρώνονται οι επόπτες γραμμών. Αλλά και τα φάουλ οπουδήποτε στο γήπεδο; Κι ο διαιτητής τι ρόλο παίζει; Έστω ο διαιτητής που κάνει λάθος, λάθη κάνουν κι οι ποδοσφαιριστές άλλωστε. Αν στήνονται οι διαιτητές, τότε και το VAR μπορεί να στηθεί...

Ζ.

 

Πλήρες μενού

* ΗΤΑΝ ορεξάτοι, κυριολεκτικά, οι νεαροί Λαρισαίοι.

- Τη διατροφή μου την έκανα για σήμερα με τη σαλατούλα μου, τις φρυγανιές μου, κομπλέ. Τώρα ψάχνω φυλλάδιο να παραγγείλω και τα σουβλάκια.

* * *

* - ΞΕΚΙΝΗΣΑ γυμναστήριο πανεπιστημιακού τύπου.

- Δηλαδή;

- Γράφτηκα αλλά δεν πατάω.

Ζ.

 

Πανελλαδικές

* ΤΡΥΦΕΡΗ και μονίμως θλιμμένη αλλά με στυλ η Γλυκερία Μπασδέκη:

Πάντα θα μένει μια άσκηση φυσικής άλυτη, λατρεία μου. (Έγραψε και για τις Εισαγωγικές η Λαρισαία ποιήτρια.)

* * *

* ΔΕΝ τελειώνει το έργο έτσι εύκολα.

Έχει κι άλλα πλάνα ο σκηνοθέτης.

Έχει πολλά χιλιόμετρα σελυλόιντ, δεν καθάρισες με μια φορά Πανελλαδικές αγαπημένε υποψήφιε.

Θα δίνεις και θα δίνεις κι όλο θα εισάγεσαι.

- Θα περάσεις Πανκαταθλιπτικές .

- Θα περάσεις Πανωλεθριακές.

- Θα περάσεις Παναπελπισιακές.

* * *

* ΘΑ γράφεις σε τετράδια, σε τοίχους, σε παγκάκια, σε φλέβες.

Και θα ξαναεισάγεσαι και θα ξαναεισάγεσαι.

- Θα περάσεις Παναισθηματικές.

- Θα περάσεις Πανθρυψαλιακές.

- Θα περάσεις Πανπροδοσιακές.

Δεν έχουν τελειωμό αυτές οι εισαγωγικές.

Πάντα θα μένει μια άσκηση φυσικής άλυτη, λατρεία μου.

Ζ.

 

Για τα πόστα

* ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ κι ελπίζουν Λαρισαίοι νεοδημοκράτες παράγοντες. Κινούνται στο παρασκήνιο κι έχουν αρχίσει να γκρινιάζουν ορισμένοι. Σε έξι μήνες οι περισσότεροι θα έχουν θυμώσει. Που δεν θα έχουν αξιοποιηθεί σε δημόσια πόστα, στη βιτρίνα ή και λίγο παραπίσω. Που δεν θα τους δοθεί εισόδημα από το κράτος αλλά και κομμάτι εξουσίας. Και θα μείνουν αδικαίωτοι οι αγώνες τους, για την πατρίδα και την παράταξη γενικώς. Τώρα ακόμη ανησυχούν κι ελπίζουν.

* * *

* ΦΑΙΝΕΤΑΙ και στις αναρτήσεις ορισμένων, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη αποκρυπτογράφηση. Κάποιοι/κάποιες φτιάχνουν κλίμα, βάζουν άλλους να τους συζητούν για το πόστο που υποτίθεται θα πάρουν, δεν εκτίθενται δημοσίως. Κινήσεις μόνο πίσω απ΄ την κουρτίνα.

Ζ.

 

Από παλιά

* ΚΑΙ υπεύθυνος μητρώου ο γνωστός Βαρούχας της ‘’Αθλητικής Κυριακής’’.

- Διαιτητής του ματς ο Τσαγκαράκης. Με τον παλιό Τσαγκαράκη, τι σχέση έχει;

- Είναι γιος του.

- Α... (Πολύ καλό επάγγελμα η διαιτησία, σόι πάει το βασίλειο.)

* * *

* ΜΑΘΗΜΕΝΑ τα βουνά απ΄ τα χιόνια. Αποβλήθηκε κι από τον πάγκο, ως παράγοντας του Άρη, ο Γ. Κολτσίδας, που είχε περάσει κι απ΄ την ΑΕΛ μια σεζόν. Εκείνο που του απομένει είναι να καταφέρει να αποβληθεί και στον ύπνο του.

Ζ.

 

Τώρα ξέρουν

* ΟΙ πάντες επαίνεσαν την κίνηση των ποδοσφαιριστών με το ένα λεπτό διακοπής των αγώνων της Α΄ Εθνικής, για να συμπαρασταθούν στους συναδέλφους τους των μικρότερων κατηγοριών, πολλοί εκ των οποίων παίζουν λέει ανασφάλιστοι. Κι έτσι έγινε γνωστό το πρόβλημα στους πάντες. Δηλαδή το κράτος δεν γνώριζε;

- Δηλαδή αν πάει η Επιθεώρηση Εργασίας σε κάποιο ματς και ζητήσει τα χαρτιά των παικτών, θα την πατήσει ο πρόεδρος της ομάδας;

Ζ.

 

Με αυτοπεποίθηση

* - Η άλλη λέει ότι εκτός από κούκλος είμαι και πανέξυπνος.

Έφτασε σιγοσφυρίζοντας ο νεαρός Λαρισαίος.

-Ποια το λέει αυτό;

-Η Μαρία.

-Ποια είναι η Μαρία;

-Η μάνα μου ρε συ...

Ζ.

 

Τον ...πούντιασαν

* ΤΗΝ τακτική της ΤΡΑΙΝΟΣΕ να ρυθμίζει –ορισμένες φορές, όπως αποδεικνύεται- τη θερμοκρασία στις αμαξοστοιχίες σε μονοψήφια νούμερα καταγγέλλει συμπολίτης μας, ο οποίος ταξίδευε το Σάββατο προς Αθήνα. «Ενώ το ταξίδι προς την πρωτεύουσα έγινε υπό φυσιολογικές θερμοκρασίες, η επιστροφή το βράδυ προς Λάρισα ήταν μαρτυρική. Το κρύο ήταν ανυπόφορο και παρά τις οχλήσεις του (κι άλλων συνταξιδιωτών) να ανέβει κάπως η θερμοκρασία στο βαγόνι, η απάντηση του υπαλλήλου ήταν πως «η θερμοκρασία είναι ενιαία σε όλα τα βαγόνια και πρέπει να διατηρείται σε χαμηλά νούμερα για λόγους υγιεινής!». Τελικά επετεύχθη το ακριβώς αντίθετο, αφού ο συμπολίτης κρυολόγησε. «Μα με τον Υπερσιβηρικό ταξίδευα» αναρωτήθηκε ειρωνικά.

Γ.Ρ.

 

Τέλος εποχής...

* ΙΣΤΟΡΙΚΟ λουκέτο μιας αυτοκρατορίας που κατέρρευσε μετά από 178 χρόνια. Η Τόμας Κουκ (Τhomas Cook) που λίγο πολύ όλοι μας έχουμε αντικρίσει κατά τη διάρκεια των διακοπών μας, στα νησιά και στα αεροδρόμια της χώρας, χρεοκόπησε. Ο ίδιος ο ιδρυτής ξεκίνησε ναυλώνοντας αρχικά ένα τρένο στη Βρετανία, με στόχο να ενθαρρύνει τους πολίτες να ξεκινήσουν την εξερεύνηση του κόσμου, μέσω των ταξιδιών. Τον ακολούθησαν αρχικά 500 άτομα, οι οργανωμένες διακοπές θα αποκτήσουν νόημα. Το οικονομικό πλήγμα αναμένεται μεγάλο και στις Σποράδες - κυρίως στη Σκιάθο - που εδώ και πολλά χρόνια οι Βρετανοί ταξιδιώτες αποτελούν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των τουριστών τους.

Γ.Γ.

 

Άμεση λύση

* ΠΡΩΤΗ παρέμβαση κάνει σήμερα, ουσιαστικά μετά τις δημοτικές εκλογές, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Τυρνάβου «Η πόλη που θέλουμε» Σάμερ – Αθανάσιος Αμάρι. Ο κ. Αμάρι με δήλωσή του στη στήλη θέτει ένα σοβαρό ζήτημα το οποίο έχει να κάνει με πολλές οικογένειες και τη λειτουργία του Βρεφονηπιακού Σταθμού στην περιοχή Αγία Λαύρα.

* * *

* ΣΗΜΕΡΑ υπάρχουν πάνω από 45 αιτήσεις γονέων για τα παιδιά τους στον Βρεφονηπιακό Σταθμό. Ο κ. Αμάρι ασκεί κριτική στη νέα δημοτική αρχή για την καθυστέρηση να πάνε στον Σταθμό και τα άλλα παιδιά και μάλιστα με πληρωμή τον μήνα.

Επίσης, όλα θα είχαν λυθεί αν υπήρχε νέα διοίκηση της ΚΕΔΗΤ λόγω δημοτικών εκλογών ή αν η προηγούμενη διοίκηση που λειτουργεί και με συνέχεια τριμήνου θα μπορούσε να δώσει λύση στο ζήτημα.

Κ.Τσ.

 

----------SAFOS PIO HPIA H NEA TETRAETIA ASTH DHMARXEIA AMFIPLEYROS• ΣΑΦΩΣ πιο ήπια η νέα τετραετία στη Δημαρχία. Αμφιπλεύρως πιο χαλαρή η κατάσταση. Όταν μπαίνει στη μέση ο λαός, οι πάντες ηρεμούν.

Ζ.

 

 

----------

KATSE BAGGELH AYTOS O KATSE KALA EKTASE STHN OMADA• - ΚΑΤΣΕ Βαγγέλη, αυτός ο Κάτσε καλά έκατσε στην ομάδα...

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΗΝΕΙΟΥ 2024
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass