ΨΙΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 25 Οκτ 2019 19:00
• ΤΑ κατάφερε ως γνωστόν ο Λαρισαίος ορειβάτης Θάνος Μαργαρίτης. Ταξίδεψε στο Νεπάλ και σκαρφάλωσε στην κορυφή «Island Peak» των Ιμαλαΐων σε υψόμετρο 6.189 μέτρων. Όπου και σήκωσε τη σημαία της EXALCO, που ήταν χορηγός στην προσπάθειά του. Επιστρέφοντας, παρέδωσε το πειστήριο υπογεγραμμένο από ολόκληρη την αποστολή κι ο πρόεδρος Γιάννης Καντώνιας ένιωσε να κατακτά άλλη μια κορυφή.  Ζ. • ΤΑ κατάφερε ως γνωστόν ο Λαρισαίος ορειβάτης Θάνος Μαργαρίτης. Ταξίδεψε στο Νεπάλ και σκαρφάλωσε στην κορυφή «Island Peak» των Ιμαλαΐων σε υψόμετρο 6.189 μέτρων. Όπου και σήκωσε τη σημαία της EXALCO, που ήταν χορηγός στην προσπάθειά του. Επιστρέφοντας, παρέδωσε το πειστήριο υπογεγραμμένο από ολόκληρη την αποστολή κι ο πρόεδρος Γιάννης Καντώνιας ένιωσε να κατακτά άλλη μια κορυφή. Ζ.

Δεν αποκλείεται

* Η Λαρισαία χαμογελούσε με τη λιακάδα χθες, ανησυχούσε όμως κι ένα τι λιγάκι.

- Όπως το πάει φέτος ο καιρός, μας βλέπω να τρώμε τα Χριστούγεννα παγωτό με γεύση μελομακάρονο.

Ζ.

 

Έναρξη

* ΔΕΝ είπαν «ΟΧΙ» στα τσίπουρα χθες οι Λαρισαίοι εκπαιδευτικοί. Δεν γιόρταζαν την εθνική επέτειο, σήμερα είναι οι γιορτές στα σχολεία. Τιμούσαν απλώς το τετραήμερο που ξεκινούσε, με υψηλό εθνικό φρόνημα. Όπως του πρέπει. (Ραντεβού στις αίθουσες την Τρίτη.)

Ζ.

 

Σιωπητήριο

* ΚΙ είπε ο Λαρισαίος οδοντίατρος ότι ειδικά για σφραγίσματα στους τραπεζίτες έχει επιβληθεί ειδικό τέλος υπέρ τραπεζών.

* * *

* ΕΝΩ ο Β.Σ. επισημαίνει: Τα περισσότερα αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης σιώπησαν για τις κρυφές αυξήσεις των τραπεζών. Αντιθέτως, έγιναν λαλίστατα όταν έμαθαν ότι ο πρωθυπουργός κάλεσε τους τραπεζίτες να συζητήσουν το θέμα. Και πάλι, όμως, χωρίς να επικρίνουν τις τράπεζες, αλλά μόνο συγχαίροντας τον πρωθυπουργό. (Καλά, τι περίμενε, τράπεζες μιλάμε).

Ζ.

 

Ελληνολαρισαϊκά

* ΝΕΑ λήμματα στο Ελληνολαρισαϊκό Λεξικό.

- Χνάρια είναι τα αποτυπώματα των ποδιών και οι χήνες στη Λάρισα.

* * *

* - ΤΟ «Hush» είναι τραγούδι των «deep purple». Στη Λάρισα σημαίνει εξαφανίσου.

* * *

* - ΓΙΑΣΕΜΙ είναι το λουλούδι και αυτό που λέει ο Λαρισαίος πιτσιρικάς στον πατέρα του που τον κρατάει από πίσω μαθαίνοντάς του ποδήλατο.

Ζ.

 

Πολιορκημένη

* - ΚΑΤΑΦΘΑΝΟΥΝ οι Αμερικανοί πεζοναύτες στο Στεφανοβίκειο...

Ο Λαρισαίος κατέγραφε τα «ανοιχτά μέτωπα», όπως έλεγε.

- Είναι κι οι Σύριοι στο Κουτσόχερο, πολιορκημένη πόλη γίναμε. Και κάτι Πολωνοί έχουν απομείνει στο Κόκκινο Νερό...

Ζ.

 

Μία η άλλη

* ΟΠΩΣ είχαν διαβάσει το πρωί στην εφημερίδα, έτσι και συνέβη. Από χθες το απόγευμα οι Λαρισαίοι αγρότες έβλεπαν στους λογαριασμούς τους την πρώτη δόση των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων. Πολλά τα χαμόγελα και φέτος.

* * *

* ΚΑΙ κάποιος σχολίαζε τον υπουργό Μ. Βορίδη, που καμάρωνε σε δηλώσεις του ότι έγινε κατορθωτό να γίνουν οι πληρωμές πριν την αργία της 28ης Οκτωβρίου.

- Είπαμε να μην ξέρει και πολλά απ΄ τα αγροτικά, αλλά αυτό έπρεπε να του το είχαν πει. Εντάξει φέτος πλήρωσαν 24 Οκτωβρίου. Κατάφεραν και προσπέρασαν τους «μαδούρους» που πέρυσι τα είχαν βάλει 26 του μήνα, δύο ολόκληρες μέρες μετά. Πρόπερσι όμως κι αυτοί στις 24 Οκτωβρίου τα είχαν πληρώσει. Άρα δεν αποδεικνύονται πιο ικανοί οι καινούριοι.

Ζ.

 

Ύπνος

* ΟΙ Λαρισαίοι φοιτητές συζητούσαν για το μισό κομμάτι της ζωής τους.

- Μην παρατάς τα όνειρά σου. Συνέχισε να κοιμάσαι.

* * *

* - ΚΗΡΥΣΣΩ μονομερώς το πρωινό ξύπνημα πριν τις 8 παράνομο και καταχρηστικό.

* * *

* - ΣΕ είδα στον ύπνο μου.

- Α, δεν ήμουν εγώ.

Ζ.

 

Αυτοί δέχονται

* ΘΑ μας πάρουν οι Κρητικοί τα προσφυγόπουλα; Θ΄ αρχίσουν να ανησυχούν στην Καρίτσα, καθώς οι δήμαρχοι της Κρήτης δέχτηκαν την πρόταση του υπουργείου να φιλοξενηθούν στο νησί 400 ανήλικα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα. Χωρισμένα σε 10-15 ομάδες. Μία μόνο προϋπόθεση έθεσαν, αυτή που έχουν ήδη στην Καρίτσα: να βρεθούν οι δομές ως χώροι και να στελεχωθούν όπως επιβάλλεται, προκειμένου να φιλοξενηθούν τα παιδιά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ζ.

 

Φορέας Τράβελ;

* ΕΙΝΑΙ κι ο καιρός που ευνοεί, στα νησιά του Νότου κάνουν ακόμη μπάνια, θα ανακατευτούν και με άλλους τουρίστες, ξένους που ακόμη καλοπερνούν εκεί. Δύο εκπροσώπους έχει, λέει, φορέας της Λάρισας στην πανελλήνια συνέλευση του κλάδου, ωστόσο τόπος και χρόνος ενδείκνυνται κι έτσι ταξιδεύουν πεντέξι της διοίκησης με τα έξοδα φυσικά πληρωμένα. Εντάξει θα μετάσχουν στις διάφορες συναντήσεις, θα εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους αλλά δεν ήθελε πολύ να κατηγορηθούν ότι έτσι κάνουν την οργάνωση τουριστικό γραφείο. Θέλει προσοχή.

Ζ.

 

Άριστα 111

* ΦΤΑΝΟΥΝ λέει τις 111 οι περίβλεπτες καλοπληρωμένες και με ισχύ θέσεις διοικητών και υποδιοικητών νοσοκομείων, τους οποίους θα επιλέξει η κυβέρνηση. Εννοείται εκ των αρίστων. Στις διασυνδέσεις. (Περίπου όπως έκανε και η προηγούμενη).

* * *

* ΤΟ ΑΥΤΟ είχαν πράξει και οι προ-προηγούμενες κυβερνήσεις, τίποτε δεν αλλάζει. Παρότι οι τωρινοί άλλα υποσχέθηκαν αναλαμβάνοντας, με κατηγορηματικό κιόλας τρόπο.

- Καλά, αυτοί δεξιοί είναι τους ξέραμε, σχολίαζε ο Λαρισαίος. Οι του ΣΥΡΙΖΑ όμως, ως αριστεροί δεν έπρεπε να είχαν σπάσει το απαράδεκτο σερί. Την ημετεροκρατία των μετρίων...

* * *

 * ΘΑ αξιολογηθούν λένε, οι υπερδεκαπλάσιες των θέσεων αιτήσεις των υποψηφίων διοικητών. Αξιοκρατικά θα γίνει η επιλογή. Το αποκαλύπτουν όμως και μόνοι τους ανακοινώνοντας ότι εκτός από τα τυπικά προσόντα, σπουδές κ.λπ., θα συνεκτιμηθεί και «η γενικότερη κοινωνική και επαγγελματική αναγνώριση». (Κι όλοι καταλαβαίνουν πόσο αντικειμενικό κριτήριο -δεν- είναι αυτό).

Ζ.

 

Νέοι κι ωραίοι

* ΣΤΗΝ κλασική θεματολογία η συζήτηση μεταξύ νεαρών Λαρισαίων.

- Γράφει η άλλη «Εγώ τον δικό μου, τον έχω στρωμένο». Κι η Νατάσα η Ρωσίδα στο μπαράκι, στο στενό απέναντι, γελάει.

* * *

* - ΣΤΑ ελάφια η σεξουαλική πράξη κρατάει λέει ένα λεπτό. Τ΄ ακούς Μαρία;

- Ναι, Γιώργο. Εσύ, τα κέρατα τα βλέπεις;

* * *

* - Ο γιατρός μού είπε ν΄ αρχίσω να τρέχω.

- Γιατί ρε; Πάχυνες;

- Όχι, μ΄ έπιασε με τη γυναίκα του.

Ζ.

 

Αυγή

* ΣΤΑ 1956 τέτοια εποχή στη Λάρισα, όπως το ανέσυρε φρέσκο-φρέσκο ο αρχειοφύλαξ Ε.Ρ. Ήταν τότε που η ΕΔΑ ανέβαινε παρά το ζόρικο κλίμα.

Από χθες ήρχισε να λειτουργή εις την πόλιν μας το «Θεσσαλικόν Γραφείον» το οποίον ίδρυσε ή Αθηναϊκή έφημερίς «Αυγή», και το οποίον κείται επί της οδού Ίωνος Δραγούμη 8 (Νεόδμητα Τσακατούρα). Εις τα επίσημα εγκαίνια, τα οποία ετελέσθησαν χθες την 11ην π.μ. παρέστη ό Διευθυντής της “Αυγής” και βουλευτής Θεσσαλονίκης κ. Β. Εφραιμίδης, οι βουλευταί κ.κ. Ηλ. Σκυλάκος και Πατσαντάς, oι πολιτευταί κ.κ. Σπ. Κολοκοτρώνης, Αλ. Χονδρονάσιος καί Ι. Σιαφλέκης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λαρίσης κ. Π. Κατσάνος μετά των Δημοτικών Συμβούλων κ.κ. Θ. Καποδίστρια. Χ. Λαδίκα. Μ. Παπαδοπούλου, Δαμ. Βουλγαράκη, οι Διευθυνταί των τοπικών εφημερίδων, δημοσιογράφοι και πολλοί άλλοι συμπολίται μας.

Ζ.

 

Στη Μόσχα

*«ΠΡΙΝ λίγες μέρες ήμουν στη Λάρισα, στη συνεδρίαση της ΕΕΠΕΚ για την καινοτομία στην εκπαίδευση», είπε ο καθηγητής του Ελληνικού σχολείου της Μόσχας Αντώνης Δαλάκης στον Μ. Χαρακόπουλο, που συμμετείχε στο διεθνές συνέδριο του «Russia Today», «Θρησκεία και Οικολογία». Ο Λαρισαίος βουλευτής δέχθηκε συγχαρητήρια για την ομιλία του, την οποία παρακολούθησε και η ομογενής καθηγήτρια του πανεπιστημίου Λομονόσοφ Ναταλία Νικολάου. Μάλιστα, οι διοργανωτές ζήτησαν την άδειά του για να την τυπώσουν. Φαίνεται ότι έχει πέραση στο «Ξανθό Γένος».

Ζ.

 

Δεξιά βάσανα

* - ΑΝ τη βάλουν διοικήτρια στο Πανεπιστημιακό, θα αποσυρθεί από τα δημοτικά πράγματα, μπορεί να παραιτηθεί κι απ΄ το δημοτικό συμβούλιο. Αλλιώς, λέει, ότι θα μείνει όλη την τετραετία απέναντι στον Καλογιάννη, όπως την έταξε ο λαός... Έχουν τα θέματά τους στη δεξιά παράταξη, με το μέλλον της Ρ. Καραλαριώτου. Και τα συζητούν.

- Ε, ας τη βάλουν, να ξεμπλέξετε. Να προετοιμάσετε εγκαίρως και υποψήφιο δήμαρχο για τις άλλες εκλογές.

- Μωρέ καλά θα ήταν. Και για την ίδια θα ήταν πάρα πολύ καλά, απ΄ όλες τις απόψεις. Όμως είναι κι άλλοι ενδιαφερόμενοι για διοικητές....

- Ε, ναι...

- Οι οποίοι λένε «και γιατί να της δοθεί η θέση; Για όσα έχει προσφέρει; Δύο φορές χάσαμε τον Δήμο που τον παίρναμε τέσσερις απανωτά...». Κι ύστερα, δεν είναι πολύ νωρίς ακόμη για υποψήφιο δήμαρχο;

- Γιατί... Κι ο Μητσοτάκης τριάμισι χρόνια προετοιμαζόταν περιμένοντας...

Ζ.

 

Ελευσίνος

* ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ η οδός Ελευσίνος ανακαινισμένη και όμορφη μετά την πεζοδρόμηση στους περίοικους. Όχι όλη όμως. Δύο μικροί χώροι του σχολικού συγκροτήματος, όπου στεγάζονται το 5ο και 36ο δημοτικό, παρέμεναν βρώμικοι, ένα ψεγάδι στη μεγάλη εικόνα. Τον ένα τον ανέλαβαν οι εργάτες, ο άλλος, παρότι δύσκολα προσβάσιμος, καθαρίστηκε χωρίς καμία αμοιβή, από κάτοικο της περιοχής, με την αρωγή των γειτόνων.

Μια αξιέπαινη ενέργεια, παράδειγμα προς μίμηση, που πρέπει όμως να έχει και αποτέλεσμα. Να μείνει καθαρός και να προστατευτεί. Για το πρώτο η ευθύνη βαρύνει τα σχολεία, για το δεύτερο το χέρι της έχει υποσχεθεί να βάλει και η δημοτική αρχή με μια περίφραξη.

 

Απόλυτο απόσταγμα

* «ΘΑ πάρω το ίδιο», είπε η σοβαρή νέα μας. Και κοίταξε τον νεαρό θαυμαστή της με την ίδια τρυφερότητα που η Νατάσα είχε δείξει στον Πιερ στο τέλος του τρίτου τόμου του Πόλεμος και Ειρήνη.

«Και θα θέλατε να συνοδεύσετε το ραγού με κρασί;» ρώτησε ο σερβιτόρος. Ο νεαρός άνδρας δίστασε για μια στιγμή και πήρε τον κατάλογο των κρασιών με αβέβαιο χέρι θα μπορούσε να ήταν η πρώτη φορά στη ζωή του που παρήγγελνε ένα μπουκάλι καλό κρασί. Κι όχι μόνο δεν θα ήταν σε θέση να συγκρίνει τη σοδειά του 1900 με του 1901, αλλά δεν ήξερε να ξεχωρίσει ένα Βουργουνδίας από ένα Μπορντό.

«Ίσως μια Ριόχα». (Τότε παρενέβη ο κόμης που άκουγε από το διπλανό τραπέζι).

* * *

* Ο Αμόρ Τόουλς γράφει και για το κρασί στο αριστουργηματικό «Ένας Τζέντλεμαν στη Μόσχα». Ριόχα; Να ένα κρασί που ερχόταν σε σύγκρουση με το ραγού, όπως ο Αχιλλέας με τον Έκτορα. Θα σκότωνε το πιάτο με ένα χτύπημα στο κεφάλι και θα το έσερνε πίσω από το άρμα του μέχρι να εξαντλήσει τις ψυχικές αντοχές κάθε Τρώα. Εκτός αυτού, κόστιζε τρεις φορές περισσότερο απ’ όσο θα μπορούσε να αντέξει η τσέπη του νεαρού.

* * *

* ΚΑΙ μεγαλουργεί μπροστά σε ένα μπουκάλι χωρίς ετικέτα.

Μέσα σε αυτό το σκούρο πράσινο γυαλί, ήταν τι ακριβώς; Ένα Σαρντονέ για να συμπληρώσει ένα καμαμπέρ; Ένα Σοβινιόν Μπλαν για να συνοδεύσει μια μερίδα κατσικάκι;

Όποιο κρασί κι αν βρισκόταν μέσα στη φιάλη, σίγουρα δεν ήταν ίδιο με τα άλλα. Αντίθετα, το περιεχόμενο της φιάλης που κρατούσε στο χέρι του ήταν προϊόν μιας ιστορίας εξίσου μοναδικής και περίπλοκης με την ιστορία ενός έθνους ή ενός ανθρώπου. Με το χρώμα, το άρωμα και τη γεύση του εξέφραζε την ιδιαίτερη γεωλογία και το ειδικό κλίμα που επικρατούσε στον τόπο προέλευσής του. Αλλά επιπλέον, εξέφραζε όλα τα φυσικά φαινόμενα της σοδειάς μιας χρονιάς. Με μια γουλιά, θα θύμιζε πότε έλιωσαν τα χιόνια εκείνο τον χειμώνα, πόση βροχή έπεσε εκείνο το καλοκαίρι, ποιοι άνεμοι επικρατούσαν, πόσο συχνά συννέφιαζε ο ουρανός. Ναι, ένα μπουκάλι κρασί ήταν το απόλυτο απόσταγμα χώρου και χρόνου - μια ποιητική έκφραση ατομικότητας.

Ζ.

 

Δυσδιάκριτη

* ΗΤΑΝ ένας γκαζοτίμονος Λαρισαίος, που όμως σκοτώθηκε σε τροχαίο λόγω υψηλής ταχύτητας. Στον Παράδεισο παρακάλεσε τον Άγιο Πέτρο να τον αφήσει να οδηγεί αυτοκίνητο. Με το ζόρι του επέτρεψε εκείνος αλλά με την αυστηρή προϋπόθεση ότι δεν θα ξεπεράσει τα 80 χιλιόμετρα την ώρα. Έτσι οδηγούσαν άλλωστε όλοι στον Παράδεισο.

Έτσι γινόταν, συμμορφώθηκε ο ραλίστας, ώσπου μια μέρα βλέπει ένα αυτοκίνητο να τον προσπερνάει με 200 και να χάνεται μέσα στη σκόνη.

Βλέπει μια δυσδιάκριτη πινακίδα πίσω να γράφει «ωραίος». Τρελαίνεται, γκαζώνει κι εκείνος 250, προσπαθώντας να προσπεράσει το αυτοκίνητο βολίδα. Εκεί στην κόντρα εμφανίζεται ο Άγιος Πέτρος και τον σταματάει.

- Τι σου είπα εγώ; Να μην τρέχεις πάνω από 80....

- Εμένα σταματάς; Δεν βλέπεις αυτόν που πάει με 200 και γράφει κιόλας πίσω «ωραίος»...

- Αυτός δεν είναι ωραίος, είναι ο Ναζωραίος και κάνει ότι θέλει στον παράδεισο. Ζ.

-----------

 

MONIMOS FUINOPORO STH SYGKEKRKEIMENH GVNIA THS PLATEIAS

 

• ΜΟΝΙΜΩΣ φθινόπωρο στη συγκεκριμένη γωνιά της πλατείας Ταχυδρομείου. Δεν έχει καφετέρια πια στην Ασκληπιού και Πρωτοπαπαδάκη κι ο κάθε γείτονας αφήνει ό,τι του περισσεύει. Πρέπει να περάσει το φορτηγό του δήμου, να καθαρίσει, πλατεία είναι.

Ζ.

 

 -----------

O EPITIMOS OMOTIMOS KAI TIMHMENOS GIANNHS DIAMANTHS PAREXEI TA FOTA

 

• O επίτιμος, ομότιμος και τιμημένος Γιάννης Διαμαντής παρέχει τα φώτα του στους νεότερους, εν προκειμένω στην ηγεσία του Δικηγορικού Συλλόγου.

Ζ.

 

-----------

 

SYNEPESAN OI GIORTES KASTANOY TA AMPELAKIA OMOS KERDISAN KARITSA

• ΣΥΝΕΠΕΣΑΝ οι γιορτές Κάστανου, τα Αμπελάκια όμως κέρδισαν Καρίτσα και Σκήτη. Εκεί βρέθηκε σύσσωμη η πολιτική ηγεσία. Προτιμήθηκαν τα Αμπελάκια γιατί ήταν πιο κοντά; Ένας μονάχα εμφανίστηκε δισυπόστατος, παρών και στη Σκήτη ο Γ. Λαδόπουλος. Είναι μήπως ο οικοδεσπότης δήμαρχος Γ. Μανώλης πιο ισχυρός; Σκέφτηκαν όλοι να αποφύγουν την Καρίτσα λόγω της προσφυγικής εκκρεμότητας και των αντιδράσεων; (Μπορεί και όλα μαζί). Ζ.

 

 

-----------

 

DIAMARYTETAI O DIEYUYNTHS TOY 8OY GYMMNASIYO

• ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ ο διευθυντής του 8ου Γυμνασίου Λάρισας Λεωνίδας Τέλιος, για τον σωρό από μπάζα που υπάρχει σε χώρο δίπλα από το σχολείο. Όπως καταγγέλλει στην «Ε», παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις, ο Δήμος δεν έχει κάνει καμία ενέργεια για να απομακρυνθούν τα μπάζα από τον χώρο δίπλα στο σχολείο, που στεγάζει 360 μαθητές και 40 εκπαιδευτικούς. Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι όμορφο θέαμα και σίγουρα εγκυμονεί και κίνδυνος τραυματισμού, αφού από το σημείο διέρχονται καθημερινά μαθητές. Ας το κοιτάξει ο Δήμος.

Ν.Π.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass