Ψιθυριστά και... άλλα

Δημοσίευση: 20 Νοε 2019 19:00
Πρωτοβουλίες Τ. Θεοδωρικάκου   * ΣΤΟ μεταναστευτικό και στο νέο θεσμικό πλαίσιο που θα ενισχύει τις αρμοδιότητες των Περιφερειών αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους 13 περιφερειάρχες της χώρας. Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Εσωτερικών, ο κ. Θεοδωρικάκος ενημέρωσε για τις συνεχείς συσκέψεις που έχει με δημάρχους, ιδιαίτερα περιοχών που θα υποδεχθούν πρόσφυγες αλλά και μετανάστες με προσφυγικά χαρακτηριστικά, και τόνισε ότι απαιτείται συνεχής ενημέρωση, διάλογος, συνεννόηση και συναίνεση με τις τοπικές κοινωνίες. Πολύ σύντομα θα υπάρξουν διαδοχικές συναντήσεις του ΥΠΕΣ με τα προεδρεία των ΠΕΔ και της ΚΕΔΕ, όπως έγινε και με την ΕΝΠΕ.  Άλλωστε, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε υπουργός Εσωτερικών ο Τ. Θεοδωρικάκος, οι γαλάζιοι αυτοδιοικητικοί δεν έκρυβαν τη χαρά τους που θα συνεργάζονταν με έναν άνθρωπο πρακτικό και κυρίως αποτελεσματικό. Πρωτοβουλίες Τ. Θεοδωρικάκου * ΣΤΟ μεταναστευτικό και στο νέο θεσμικό πλαίσιο που θα ενισχύει τις αρμοδιότητες των Περιφερειών αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους 13 περιφερειάρχες της χώρας. Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Εσωτερικών, ο κ. Θεοδωρικάκος ενημέρωσε για τις συνεχείς συσκέψεις που έχει με δημάρχους, ιδιαίτερα περιοχών που θα υποδεχθούν πρόσφυγες αλλά και μετανάστες με προσφυγικά χαρακτηριστικά, και τόνισε ότι απαιτείται συνεχής ενημέρωση, διάλογος, συνεννόηση και συναίνεση με τις τοπικές κοινωνίες. Πολύ σύντομα θα υπάρξουν διαδοχικές συναντήσεις του ΥΠΕΣ με τα προεδρεία των ΠΕΔ και της ΚΕΔΕ, όπως έγινε και με την ΕΝΠΕ. Άλλωστε, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε υπουργός Εσωτερικών ο Τ. Θεοδωρικάκος, οι γαλάζιοι αυτοδιοικητικοί δεν έκρυβαν τη χαρά τους που θα συνεργάζονταν με έναν άνθρωπο πρακτικό και κυρίως αποτελεσματικό.

Θέρμανση

* ΜΕ τούτα και με κείνα «φάγαμε» και τον Νοέμβριο χωρίς θέρμανση.

Βέβαια, οι μετεωρολόγοι αυτή την εβδομάδα μιλούν για πτώση της θερμοκρασίας και βροχούλες. Πάλι καλά που υπογράφηκε και η απόφαση για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης. Είναι θέμα χρόνου να ανοίξει και η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων. Πάλι καλά, γιατί με την τιμή του πετρελαίου και τη «βαρυχειμωνιά» στην τσέπη δύσκολα τα πράγματα και φέτος.

Ν.Π.

 

Συστάσεις

* ΕΝΤΟΝΗ συζήτηση χθες στο χριστεπώνυμο πλήρωμα της τοπικής εκκλησίας, με αφορμή το χθεσινό ρεπορτάζ της «Ε» για ιερέα της Λάρισας, ο οποίος διένειμε έγγραφο με «συστάσεις» σχετικά με την τέλεση του σαρανταλείτουργου στην ενορία του. Από την πλευρά της μητρόπολης χθες κρατήθηκαν για το θέμα χαμηλοί τόνοι, χωρίς ανακοινώσεις και απαντήσεις. Ωστόσο πληροφορίες λένε ότι έγιναν οι σχετικές «συστάσεις» στον συγκεκριμένο ιερέα. Προφανώς προς «γνώση και συμμόρφωση» και για να μην επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα.

Κ.Τσ.

 

Κορόιδα

* ΘΑ θυμόσαστε πως ο άλλοτε «στρατηγός» των εκσυγχρονιστών του ΠΑΣΟΚ, Θεόδ. Τσουκάτος είχε παραδεχθεί ότι πήγε 1 εκατ. μάρκα της Siemens στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ. Δωρεά καλέ, τι μίζα.

Ο κ. Τσουκάτος απαλλάχθηκε λοιπόν, λόγω παραγραφής του αδικήματος. Έτσι καταλαβαίνουμε γιατί κάποια στελέχη κομμάτων επέμεναν να μην παραγραφεί το αδίκημα της δωροδοκίας.

Σύμφωνα λοιπόν με τη δικαστική απόφαση, 22 κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ' επάγγελμα. Αλλά όλοι τους είναι σήμερα άφαντοι, διέφυγαν στο εξωτερικό.

Άλλοι 27 κατηγορούμενοι -μεταξύ των οποίων και ο Θεόδωρος- απαλλάχθηκαν λόγω παύσης της δίωξης εξαιτίας παραγραφής και 5 κατηγορούμενοι (από τους 54 συνολικά) κηρύχθηκαν αθώοι.

Αυτοί έφαγαν τις μίζες, πλούτισαν σε βάρος του ελληνικού δημοσίου και τώρα αθωώθηκαν κιόλας. Εις υγείαν των κορόιδων που την ξαναπλήρωσαν με τα μνημόνια.

Β.Κ.

 

Λιάζονται

* ΤΗΝ ώρα που η κυβέρνηση διά του πρωθυπουργού, ζητά την… αλληλεγγύη των περιφερειαρχών για τη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος, η Ελληνική Λύση του Κυρ. Βελόπουλου έρχεται να… συγχαρεί τοπικές κοινωνίες που διαφωνούν με τη φιλοξενία προσφύγων στις περιοχές τους.

Η Ελληνική Λύση, με ανακοίνωσή της «εκφράζει την αμέριστη στήριξή της στους κατοίκους των οικισμών Μεσάγγαλα, Καστρί Λουτρό, Κουλούρα και Παλαιόπυργο για την αντίθεσή τους στη δημιουργία δομών υποδοχής λαθρομεταναστών σε ξενοδοχεία της περιοχής τους».

«Η Ελληνική Λύση λέει "εύγε" στους κατοίκους που αντιστέκονται» καταλήγει η ανακοίνωση. Θα το έλεγε και η ΝΔ, αλλά πλέον είναι κυβέρνηση και πρέπει να διαχειριστεί το πρόβλημα…

Β.Κ.

 

Θαρραλέος

δήμαρχος

* ΑΝ υπάρχει πάντως ένας δήμαρχος που τιμά τη θέση του στο προσφυγικό, με την έννοια ότι μιλά ξεκάθαρα και όχι με μισόλογα, αυτός είναι ο της Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας. Παρότι θα μπορούσε να αντιταχθεί στα κυβερνητικά σχέδια, εντούτοις αναλαμβάνει το –όποιο- πολιτικό κόστος και λέει ξεκάθαρα εκείνο που πιστεύει και θεωρεί ορθό: αλληλεγγύη στους πρόσφυγες αλλά και στους νησιώτες, που χρόνια τώρα υπομένουν μόνοι τους το πρόβλημα, στήριξη στις κυβερνητικές προσπάθειες γιατί το προσφυγικό είναι εθνικό ζήτημα και δεν χωρά μικροπολιτική.

Ό,τι δηλαδή οφείλει να λέει ένας δήμαρχος, που δεν κοιτά μόνο το «χωριό του». Σε αντίθεση με ομολόγους του, αλλά και δημοτικές παρατάξεις, όχι μόνο στον δικό του δήμο, που παίζουν τα γνωστά μικροπολιτικά παιχνίδια, κρυπτόμενοι πίσω από «ναι, μεν αλλά», «ποσοστώσεις», μισές κουβέντες και συχνά… αφωνία.

Οι πρώτοι πολίτες πρέπει να διακρίνονται για το θάρρος της γνώμης τους και μετά θα κριθούν γι’ αυτή.

Δ. Χατζ.

 

Ετοιμότητα

* ΝΕΟ τρόπο διοίκησης των νοσοκομείων ανακάλυψε η παρούσα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας με βοηθό την... πρόγνωση του καιρού! Το αποκάλυψε προχθές ο διευθυντής των Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Δημήτρης Μπαμπαλής στον πρώην υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, δίνοντας μια εξόχως πολιτική χροιά στην παρέμβασή του.

Έχουμε λοιπόν και λέμε: Συχνά στο νοσοκομείο φθάνει δελτίο έκτακτων καιρικών φαινομένων με τη σύσταση, όπως είναι φυσικό, της λήψης έκτακτων μέτρων και πλήρους ετοιμότητας. Ανάλογες συστάσεις έγιναν τις τελευταίες ημέρες ενόψει και των γιορτών του Δεκεμβρίου.

Αυτό σημαίνει ότι χωρίς να λύσει κανένα απολύτως πρόβλημα στο σύστημα υγείας, το Υπουργείο υπόσχεται στον πολίτη ότι θα έχει υπηρεσίες υγείας "σφίγγοντας τα λουριά του προσωπικού που έχουν χαλαρώσει...".

Αυτή την προσέγγιση ο πρώην υπουργός ομολόγησε ότι πρώτη φορά ακούει (και την άκουσε με ενδιαφέρον) κρατώντας σημειώσεις στο μπλοκάκι του...

Δ.Κ.

 

Ειρήνη

* ΠΗΡΕ φόρα η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας και «φουσκώνει» το κύμα αντίδρασης που ξεσήκωσε ενάντια στη νέα Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις στρατιωτικές βάσεις.

Οργανώνει νέα σύσκεψη και κινητοποιεί όλους τους τοπικούς φορείς που έχουν την ίδια άποψη μαζί της.

Παρόλα αυτά, ένα μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας απλά παρακολουθεί…

Λ.Κ.

 

Δανειολήπτες...

* ΕΙΚΟΣΙ εβδομάδες πλατφόρμα α' κατοικίας και 20 αιτήσεις έγιναν δεκτές... Μπορεί να αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των χρηστών της ηλεκτρονικής πλατφόρμας αλλά το αποτελέσματα είναι απογοητευτικά. Δανειολήπτες και τράπεζες δεν τα "βρίσκουν". Γιατί πολύ απλά ο νόμος αυτός, όχι μόνο δεν προστατεύει την κύρια κατοικία, αλλά συνιστά πρόκληση και εμπαιγμό σε βάρος των δανειοληπτών.

Άλλωστε εξ αρχής ήταν ένα πρόγραμμα ρύθμισης περιορισμένων δανείων, το οποίο προσφέρεται ως συμβολικό και πενιχρό αντίτιμο για την κατάργηση του ν. Κατσέλη και όχι ένα θεσμικό μέτρο συλλογικής ρύθμισης των χρεών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Οι τράπεζες έχουν το δικαίωμα να περιφρονήσουν την αίτηση που υποβάλλεται στην πλατφόρμα, να μην απαντήσουν ποτέ σ’ αυτή ή να προβάλλουν οποιαδήποτε άλλη πρόταση. Οπότε με την πάροδο μηνός, η όλη διαδικασία «τερματίζεται»... Τώρα, όσα "μπαλώματα" και αν σπεύδει να βάλει στον νόμο η τωρινή κυβέρνηση, λίγα πράγματα θα γίνουν. Η ευκαιρία χάθηκε, ίσως γιατί έτσι έπρεπε να γίνει...

Γ.Ν.

 

Ανάπτυξη

* Ο ΑΡΙΘΜΟΣ των οικογενειών που βρίσκονται σήμερα στα όρια της φτώχειας, βάσει των στοιχείων των ωφελούμενων, προγραμμάτων στήριξης ευπαθών κοινωνικών ομάδων, μαρτυρά πως η οικονομική κρίση «ζει και βασιλεύει».

Είναι μακρύς ο δρόμος για την ανάπτυξη και την οικονομική ανάταση της χώρας, όταν πολλά νοικοκυριά ζουν από ταμεία ανεργίας, επιδόματα και προσφορές.

Λ.Κ.

 

Ερωτοδικείο

* ΜΕΤΑ και τη χθεσινή καταδίκη του φοιτητή του ΑΠΘ, να μην ξεχάσουμε σήμερα να δούμε τις τηλεοπτικές εκπομπές. Αυτές τις εκπομπές που εδώ και χρόνια, στοχεύοντας στην τηλεθέαση άρα και στα μετρητά, κάνουν την τρίχα – τριχιά, χωρίς να διστάζουν να διασύρουν ανθρώπους και υπολήψεις.

Εκπομπές που προσβάλλουν. Να… απολαύσουμε σήμερα την ψεύτικη ηθική των τηλεοπτικών ΜΜΕ που τόσα χρόνια βιάζουν την κοινή λογική, για τη δε δημοσιογραφία και τα δελτία «ειδήσεων» δεν το συζητάμε. Να χαχανίζουν προσκαλώντας ο ένας τον άλλον και να μας «ενημερώνουν» για το πώς πέρασαν το Σαββατοκύριακο, θεωρώντας εαυτούς κάτι σαν τον ομφαλό της γης. Τουλάχιστον! Με αρκετές σέλφι, αποκαλυπτικές της γύμνιας τους…

Β.Κ.

 

Ανανέωση

* ΜΕ τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη συναντήθηκε χθες η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά ενόψει και του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Η κ. Γεννηματά θα απευθύνει προσκλήσεις συμμετοχής και στους άλλους δύο -πρώην- προέδρους του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου και Ευάγγ. Βενιζέλο να παραστούν στο συνέδριο. Αυτό το καινούριο στα πρόσωπα είναι βέβαιο ότι θα φέρει φρέσκο αέρα στο Κίνημα…

Β.Κ.

 

Περί καπνού...

* ΕΝΤΕΚΑ νομοθετήματα, Προεδρικά Διατάγματα και Υπουργικές Αποφάσεις έχουν περάσει από το 2009 που υποτίθεται ότι θεσμοθετήθηκε η απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους. Ο απολογισμός θλιβερός, τα αποτελέσματα οικτρά, μηδενικά. Είτε γιατί δεν υπήρχε τόλμη από την Πολιτεία, είτε γιατί η ίδια η κοινωνία το ανέχτηκε.

 Όπως και τώρα που βλέπει με καλό μάτι τον διαχωρισμό των καταστημάτων σε καπνιστών και μη. Χίλια δίκαια μπορούν να έχουν οι επιχειρηματίες της εστίασης, που "βράζουν" με την ολική απαγόρευση του καπνίσματος.

Αλλά μια πειστική απάντηση για τους εργαζόμενους που δεν καπνίζουν και οι οποίοι θα πολιορκηθούν από καπνό χωρίς να το θέλουν υπάρχει; Εκτός βέβαια και αν χωριστούν και οι ίδιοι. Σε εργαζόμενους καπνιστές και σε μη...

Γ.Ν.

 

Όλοι σέλφι

*ΠΟΙΟ μέλος της ΝΟΔΕ δεν έβγαλε σέλφι με την υπουργό Πολιτισμού κατά την επίσκεψη της Λίνας Μενδώνη στα γραφεία της Νομαρχιακής; Μα γι’ αυτό πήγε, τι άλλο... Κι όλοι της κουλτούρας και του πολιτισμού και της καλλιέργειας, όλοι στο f/b μετά.

Ζ.

 

Κινέζοι

* ΔΙΑΤΗΡΟΥΝΤΑΙ σταθερά, εδώ και χρόνια, τα κινέζικα εμπορικά καταστήματα στη Λάρισα.

Οι Κινέζοι υπάλληλοί τους, αν και έχουν χρόνια στην Ελλάδα, δεν μιλούν πολύ καλά Ελληνικά, εκτός από τις βασικές λέξεις: «ευρώ», «γεια σας», «όχι» «ναι»... κ.ά.

Είδαν κι απόειδαν και κατέφυγαν στην τεχνολογία και στα έξυπνα κινητά, με πρόγραμμα μετάφρασης.

Σήμερα, σ’ ένα τέτοιο κατάστημα της Λάρισας, ο Κινέζος υπάλληλος πλησιάζει τον πελάτη και προβάλλοντάς του το κινητό του τηλέφωνο, του ζητά να πει τι ψάχνει στο κατάστημα.

Το τηλέφωνο μεταφράζει τις ελληνικές λέξεις στην κινεζική γλώσσα και ο υπάλληλος εξυπηρετεί άμεσα τον πελάτη.

Τρίζουν τα θεμέλια των φροντιστηρίων ξένων γλωσσών μπροστά στην εξέλιξη της τεχνολογίας!

***

* ΚΑΙ αφού εδραιώθηκαν πλέον πολλές κινέζικες επιχειρήσεις στην οικονομία των τοπικών κοινωνιών, στην περιοχή μας, το κινέζικο στοιχείο βάζει φέτος τα πρώτα θεμέλια και στην εκπαίδευση.

Ως γνωστόν το Ινστιτούτο «Κομφούκιος» σε συνεργασία με το Central University of Finance and Economics θα προσφέρει στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Βόλο, μαθήματα κινεζικής γλώσσας, θα υλοποιεί προγράμματα ανταλλαγών και επισκέψεων φοιτητών και καθηγητών και θα διοργανώνει δράσεις διαπολιτισμικής συνεργασίας.

Ταυτόχρονα, θα λειτουργεί και ως κέντρο διαμεσολάβησης ανάμεσα σε ελληνικές και κινεζικές επιχειρήσεις, που ενδιαφέρονται να αναπτύξουν συνεργασία.

Αφού δεν έμαθαν ελληνικά οι Κινέζοι, ας μάθουν οι Έλληνες κινέζικα.

Λ.Κ.

 

Στα υπουργικά

* ΜΕ την ιδιότητα της στενής συνεργάτιδος του υπουργού Επικράτειας Γιώργου Γεραπετρίτη, εθεάθη πρόσφατα στα υπουργικά έδρανα της Βουλής η Αθηνά Σιαφαρίκα. Όπως πρώτη έγραψε η «Ε» η Τυρναβίτισα δικηγόρος αμέσως μετά τις εκλογές ανέλαβε καθήκοντα στο γραφείο του κορυφαίου υπουργού, εντός του Μεγάρου Μαξίμου. Πολλοί ήταν αυτοί που της τηλεφώνησαν για να της ευχηθούν γιατί όχι «στο μέλλον να ξαναβρεθεί στα εν λόγω έδρανα, με μια άλλη ιδιότητα…».

 

Δέντρα

* ΠΥΡΕΤΩΔΕΙΣ οι προετοιμασίες για το άναμμα των Χριστουγεννιάτικων Δέντρων της πόλης. Μπορεί το μεγάλο γεγονός να είναι η φωταγώγηση του δέντρου της Κεντρικής πλατείας, αλλά και όλες οι συνοικίες της πόλης ετοιμάζονται να φωταγωγήσουν τα δέντρα τους με παράλληλες εορταστικές εκδηλώσεις. Δέντρο θα έχει και το Πάρκο των Ευχών και ο Λόφος του Φρουρίου. Εξάλλου, τι είναι μέχρι τα Χριστούγεννα; Ένας μήνας και κάτι, μόνο.

Ν.Π.

 

Σακούλα

* ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ καταναλωτών για την πλαστική σακούλα:

«Μας πουλάτε τυροκομικά, αλλαντικά, γιαούρτι σε πλαστικές συσκευασίες, γάλα, λάδι, νερό... σε πλαστικά μπουκάλια και ζητάτε από εμάς στο ταμείο να πληρώσουμε την πλαστική σακούλα για να σώσουμε τον πλανήτη!».

===============================================

 

TO EYTYXHMA GIA TON POLITISMO2

 

 

* ΕΥΤΥΧΗΜΑ για τον Πολιτισμό της Λάρισας οι άνθρωποί της. Ο Κώστας Τσιάνος και ο Πάνος Σάπκας, από διαφορετικά μετερίζια, τον υπηρετούν συνειδητά, ακούραστα και με αίσθημα ευθύνης.

 

 

 

====================================================

 

 ENA AKOMH POLYMORFIKO3

 

* ΕΝΑ ακόμη πολυμορφικό γήπεδο, στο Πάρκο του Αγίου Αντωνίου, ολοκληρώνεται και θα παραδοθεί. Γήπεδα που γεμίζουν από νεολαίους, ξαναζωντανεύοντας τις πλατείες, ενώ χρηστική αποδείχθηκε η απόφαση, οι χώροι αυτοί να φωταγωγούνται και μάλιστα μέχρι αργά. Γήπεδα – διέξοδο για τα παιδιά που βρίσκουν χώρους άθλησης στη γειτονιά τους…

Β.Κ.

 

 

 

===========================================

 

 

 ETAIREIA PROTYPO XARAKTHRISE THN EDA UESS4

 

 

* ΕΤΑΙΡΕΙΑ – πρότυπο χαρακτήρισε την ΕΔΑ-ΘΕΣΣ ο υπ. Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στα γραφεία της. Ο γενικός της διευθυντής κ. Λεων. Μπακούρας προσέφερε στον υπουργό το έμβλημα της πόλης, ένα άλογο. Για να δούμε, θα καλπάσουν και οι επενδύσεις στη χώρα;

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass