ΨΙΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 13 Δεκ 2019 19:06
 *ΑΛΛΟΙ ανέμελοι κι άλλοι προβληματισμένοι στη Δημαρχία. Θέμα ιδιοσυγκρασίας ή προσέγγισης των πραγμάτων;  Ζ. *ΑΛΛΟΙ ανέμελοι κι άλλοι προβληματισμένοι στη Δημαρχία. Θέμα ιδιοσυγκρασίας ή προσέγγισης των πραγμάτων; Ζ.

Μελομακάρονα

*ΕΙΝΑΙ οι μέρες πονηρές. Και πολύ γλυκές. Και θα γίνουν κι ακόμη περισσότερο. Οι Λαρισαίοι εμπνέονται.

- Ζητείται μηχάνημα απ’ αυτά που πετάνε μπαλάκια του τένις, για να ρίχνει στο στόμα μου μελομακάρονα.

***

*- ΓΕΙΑ ΣΑΣ θα ήθελα να μου βάλετε μελομακάρονα...

- Σε μικρό ή μεγάλο κουτί;

- Σε παλέτα.

***

*- ΕΙΝΑΙ το τρίτο κουτί μελομακάρονα που παίρνουμε σπίτι μην έρθει κάνας άνθρωπος.

Ζ.

 

Τώρα;

*«ΔΗΛΑΔΗ τι νόημα έχει η διαβούλευση τώρα;»

Ο Λαρισαίος Α. Σ. διάβασε χθες στην εφημερίδα ότι «Θα προηγηθεί διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους... και συγκεκριμένα με τους μόνιμους κατοίκους και τον επιχειρηματικό κόσμο...». Και αναρωτιέται ευλόγως για το περιεχόμενο και τη σκοπιμότητά της. «Εάν έχουν μπει οι μπάρες στα σωστά σημεία, εάν και πότε θα λειτουργούν; Δεν έπρεπε αυτά να είχαν συζητηθεί πριν ακόμα τοποθετηθούν; Αν η διαβούλευση έχει αρνητικά στοιχεία, για κάποιους δρόμους ή ίσως και όλους, τι θα γίνει, θα τα ξηλώσουμε; Το κόστος όλων αυτών ποιος θα το πληρώσει;» (Το συμπέρασμά του; Σε κάποια έργα δυστυχώς το «κάρο έχει μπει πριν το άλογο» ή οι μελέτες έγιναν στο «πόδι», για το θεαθήναι).

Ζ.

 

Με τρίγωνο

* Ο Ι.Α. μπλέχτηκε με τον φίλο του, έναν εκ των φαγανών Λαρισαίων, ο οποίος προετοιμαζόταν καταλλήλως.

- Πώς λέμε τα κάλαντα;

- Χτυπάς ένα τρίγωνο και τραγουδάς.

- Μπουκωμένος;

- Τι μπουκωμένος...

- Ποιο τρίγωνο...

Ζ.

 

Στοιχειώδες

*ΠΡΟΦΑΝΩΣ απαραίτητη η ανακαίνιση του Δικαστικού Μεγάρου, έργο που έχει δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και υιοθετήθηκε και από την παρούσα, μάλλον επείγει όμως όπως φάνηκε και τώρα με τη βροχή που πλημμύρισε το κτίριο. Μόνο αυτό όμως από όλες τις τριγύρω οικοδομές.

Και κάποιοι από τους εμπλεκόμενους στο Μέγαρο, δικηγόροι δηλαδή, έλεγαν ότι εκτός από την ανακαίνιση χρειάζεται και στοιχειώδης μέριμνα. Αν είχαν καθαριστεί και δεν βούλωναν τα λούκια στην ταράτσα, δεν θα πλημμύριζε. (Βέβαια πρόκειται για λούκια που αν δεν είναι του 14ου είναι σίγουρα του 15ου αι. μ.Χ.)

Ζ.

 

Με

τους Παπανδρέου

*Ο κ. Παπανδρέου εδέχθη χθες τον κ. Δημητρακόπουλον.

Η «Ε» πάντοτε διατηρούσε καλή σχέση με τους εκάστοτε κυβερνώντες κι εκείνοι ποτέ δεν αγνοούσαν τον ρόλο της εφημερίδας. Ακόμη και σε δύσκολες περιόδους. Το δημοσίευμα με το οποίο συνεισφέρει ο αρχειοφύλαξ Ε.Ρ. είναι του 1964.

Ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου εδέχθη χθες την πρωίαν εις την εν Καστρί oικiαv του τον διευθυντήν της εφημερίδος κ. Παν. Δημητρακόπουλον μετά του οποίου είχε συνομιλίαν επί διαφόρων θεμάτων του Νομού Λαρίσης.

Το απόγευμα ο κ. Δημητρακόπουλος εγένετο δεκτός υπό του υπουργού Προεδρίας Κυβερνήσεως κ. Α. Παπανδρέου και συνωμίλησεν επί διαφόρων θεμάτων.

Ζ.

 

Σφραγίδα

Λαρίσης

*ΔΥΟ Λαρισαίοι στο ΙΠΕΜ-ΔΟΕ, ο Θωμάς Βαγενάς αντιπρόεδρος κι ο Θαν. Γκουτζέλας στη γραμματειακή υποστήριξη, βάζουν τη σφραγίδα τους στη λειτουργία του.

Το Ινστιτούτο Παιδαγωγικών Ερευνών-Μελετών της ΔΟΕ είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που τελεί υπό την αιγίδα της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας και έχει έδρα στην Αθήνα. Σκοπός του είναι η επιστημονική μελέτη και τεκμηρίωση εκπαιδευτικών θεμάτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η επιστημονική, παιδαγωγική και συνδικαλιστική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, συνεργάζεται δε με ΑΕΙ, ειδικούς επιστήμονες, αντίστοιχους φορείς και επιστημονικές ενώσεις, ενώ εκδίδει το Επιστημονικό Βήμα του Δασκάλου.

Ζ.

 

Με σχέδιο

*ΦΟΡΤΣΑΡΟΥΝ στην Ελασσόνα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκινώντας λέει εξορμήσεις με στόχο τον διπλασιασμό των εγγραφών νέων μελών στο κόμμα. Σημειωτέον ότι η οργάνωση της Ελασσόνας λέγεται ότι μέχρι στιγμής μετράει πάνω από 170 εγγραφές. Κι αν συνεχίσουν έτσι θα ξεπεράσουν οργανωτικά και τη Λάρισα. Αστειευόμενοι κάποιοι λένε ότι η Ελασσόνα θα διεκδικήσει την έδρα της Νομαρχιακής Επιτροπής. (Αν συνομολογήσει κι ο επίσης ισχυρός Τύρναβος...)

***

*ΣΕ έναν τρίμηνο προγραμματισμό, μέχρι το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, τα τοπικά στελέχη φιλοδοξούν να οργανώσουν επισκέψεις και συναντήσεις και στα 52 χωριά της επαρχίας Ελασσόνας. Τονίζοντας ότι δεν τους ενδιαφέρει «μόνο η συσπείρωση και η ένταξη στη μεγάλη δημοκρατική και προοδευτική παράταξη αλλά και να αντιληφθούν άπαντες πως σε μία μη προεκλογική περίοδο θα επισκεφθούμε και θα μιλήσουμε με όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως πολιτικών καταβολών γιατί σε αυτή την περιοχή όλοι μαζί κατοικούμε, βιοποριζόμαστε και δίνουμε την καθημερινή μας μάχη για να έχουμε προκοπή και πρόοδο».

Ζ.

 

Βρες άκρη

*NEAΡOI Λαρισαίοι συνέχιζαν να προσπαθούν φιλότιμα να βρουν άκρη.

- Πίσω από κάθε θυμωμένη γυναίκα βρίσκεται ένας άντρας που δεν έχει ιδέα τι έκανε λάθος.

***

*- ΜΙΑ καλή γυναίκα ακόμα κι όταν σφάλλει, αυτή πάντα τον συγχωρεί τον άντρα της.

***

*- ΠΑΡΑΚΑΛΩ έχετε βιβλία για «Γυναίκες που δεν ξέρουν τι θέλουν;»

- Μάλιστα κυρία μου. Ποιο θέλετε;

- Δεν ξέρω.

Ζ.

 

Μερακλήδες

γλεντιστές

*«ΤΟ Αλάτι της Γης» πάλι με Λαρισαίους. Η σπουδαία εκπομπή του Λάμπρου Λιάβα στην ΕΤ1, αυτή την Κυριακή, μεθαύριο, στη 1 το μεσημέρι όπως πάντα, ταξιδεύει με την «Ελατοπαρέα» στην πλούσια μουσική και χορευτική παράδοση της Πίνδου. Συστήνοντας τη συγκεκριμένη «παρέα» του Κώστα Τρικαλιώτη ως μερακλήδες γλεντιστές που με αφετηρία τη Λάρισα επισκέπτονται τα τοπικά πανηγύρια από τη Θεσσαλία ως την Ήπειρο. Αναγνώριση.

Ζ.

 

Τα σκώτχια

*ΑΥΡΙΟ Σάββατο στην Καρδίτσα, πού αλλού, η παρουσίαση του βιβλίου της Αποστολίας Κυργιάκη με τα «Καραγκούνικα». Και σε βιβλίο πια οι εμπνεύσεις της γνώριμης «ARTista». Που συνεχίζει ακάθεκτη.

Βάιους μι του Θόδουρου στου καφινείου, λιέν, λιέν κι δεν τα σων, απ’ του ένα θέμα στ’ άλλου, μι πουλλά μιζέδια κι κρασί μπρουστά τς.

Βάιους: Σουγκών...

Θόδουρους: Τι α;

Βάιους: Σουγκών, α...

Θόδουρους: Τι λιες α; Σι βάρσι στου μνιαλό; Ξένα κρέντς;

Βάιους: Σουγκών ε, σουγκώωωννν τούτα...

Θόδουρους: Πχιά ρεεεε;

Βάιους: Τα σκώτχια γούτι, την μπανακόλας μέσα... Σουγκών, αυτά τα μιζέδια.

***

*ΕΝ προκειμένω μάλλον κάπου χρειάζεται και τρασλέισιον, μικρή μεταφραστική βοήθεια για μερικούς.

Σουγκών = Σε ογκώνουν, σε φουσκώνουν. Α να λέμι, σι πέφι πλάκουμα. Σουγκών ρε, πως λέμι λαγκόν, μαγκών; Α, έτσια.

Γούτι = Γούτε, ο γούτος το αρσενικό περιστέρι.

Ζ.

 

Κατά μάνα...

*ΚΑΜΑΡΩΝΕ για την κόρη του ο γνωστός Λαρισαίος Α. Β. Που είναι πολύ καλό παιδί, που είναι γλυκιά, που είναι χρυσή κι έχει τις χάρες όλες. Κι έδωσε και την εξήγηση στο τέλος.

-Έμοιασε της μάνας της, γι’ αυτό. (Διότι αν ήλπιζε από κείνον...)

Ζ.

 

Ξένες γλώσσες

*ΑΣΤΕΙΑΚΙΑ Λαρισαίων μαθητών μετά το σχόλασμα.

- Τι βαθμοί είναι αυτοί ρε; Μου φαίνεται ότι πρέπει να πέσει ξύλο.

- Ναι πατέρα, ξέρω πού μένει ο δάσκαλος.

***

*- Ο γιος μου δεν τα παίρνει τα γράμματα.

- Γιατί;

- Άλλαξε διεύθυνση.

***

*- ΠΟΙΕΣ ξένες γλώσσες έκανες στο σχολείο;

- Αγγλικά και Μαθηματικά.

Ζ.

 

Συμπαθείς κακοί

*ΝΕΑΣ εσοδείας αστυνομικό μυθιστόρημα, νέο σίγουρα από την άποψη του συγγραφέα. «Ο αναγκαίος θάνατος του Λιούις Γουίντερ», το πρώτο της τριλογίας της Γλασκώβης του Μάλκολμ Μακέι. Ένας ακόμη Σκωτσέζος, μια εικοσιπενταετία νεότερος του Ίαν Ράνκιν, θα μπορούσε να είναι και γιος του, σίγουρα επηρεασμένος από τον πατέρα του Επιθεωρητή Τζον Ρέμπους, ο οποίος όμως προτιμά για τις ιστορίες του το Εδιμβούργο κι όχι τη Γλασκώβη.

***

*ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΔΑ η θρυλική Πατρίτσια Χάισμιθ, εξήντα χρόνια γηραιότερη, θα μπορούσε να είναι γιαγιά του. Κι ο νεαρός αντιγράφει δημιουργικά το πνεύμα της. Όπως ο ήρωάς της, ο πασίγνωστος Τομ Ρίπλεϊ γίνεται συμπαθής στον αναγνώστη παρότι είναι ο κακός, ο εγκληματίας, προκαλεί άγχος μην και τον πιάσουν μην και αποτύχει. Έτσι εν προκειμένω κι ο ταλαντούχος Κάλουμ Μακλίν. Στον υπόκοσμο μεν, μέσα στο οργανωμένο έγκλημα, φονιάς αδυσώπητος, στεγνός από συναισθήματα, ήρωας τραγικός που όμως γοητεύει το κοινό. Αναλογικά σαν τον συμπαθή Ρασκόλνικοφ, στο «’Έγκλημα και Τιμωρία» του Ντοστογιέφσκι, μυθιστόρημα που μάλλον είναι το πρώτο μα και καλύτερο αστυνομικό τελικά.

***

*ΠΟΛΥ σφιχτό στυλ γραφής για τον Μάλκολμ Μακέι, στακάτο. Μικρές κοφτές προτάσεις. Από τελεία σε τελεία μεσολαβούν από μία- δύο έως μια ντουζίνα λέξεις το πολύ, συνήθως έξι-εφτά σε κάθε ολοκληρωμένη πρόταση. Ιδού μικρό δείγμα: Μπαίνει. Μέσα στην εκκωφαντική μουσική και τη σωματική θερμότητα. Ο κόσμος το αποκαλεί αυτό διασκέδαση, ξέρεις. Να στριμώχνεσαι με τυχαίους αγνώστους, μισόκουφους και κυρίως μεθυσμένους. Το κλαμπ στα δεξιά του, η σκάλα μπροστά του. Τέσσερα άτομα κάθονται στα σκαλοπάτια. Μια κοπέλα που κλαίει, την παρηγορεί μια φίλη της. Ένα νεαρό ζευγάρι μερικά σκαλοπάτια πιο πάνω, μέσα στα σιρόπια.

Ζ.

 

Για τον εαυτό τους

*ΕΣΠΑΖΕ με τον αντίχειρα ένα-ένα τα δάχτυλα του δεξιού του χεριού ο Λαρισαίος, μετά συνέχισε και με τ’ αριστερό χωρίς να φτάσει στο δέκα, σιγομουρμουρίζοντας. Μετρούσε για τη συντροφιά εκεί στον καφέ.

- Πώς το είπε η Μαρία Γαλλιού στην εφημερίδα;

Εξηγούσε τι κάνει επικαλούμενος την επιστολή της υποψήφιας βουλευτίνας του ΚΙΝΑΛ που τους χαιρέτισε και αποχώρησε απ’ το κόμμα.

- Α να... Είπε για «ανώφελες υπαρξιακού τύπου συζητήσεις που αφορούν μετρημένους». Κι όχι την κοινωνία.             

Ζ.

 

Σταυρωμένος

*Ο Λαρισαίος είχε έναν εκπαιδευμένο παπαγάλο.

- Άκου, του λέει. Φεύγω για μια ώρα από το μαγαζί. Αν έρθει το βυτίο με το πετρέλαιο πες τους να βάλουν 1 τόνο.

Έρχεται το βυτίο, βλέπουν τον παπαγάλο.

- Πού είναι το αφεντικό;

- Έφυγε. Μου είπε να βάλετε 3 τόνους και αφήστε το τιμολόγιο στο τραπέζι.

Γυρνάει ο μαγαζάτορας βλέπει ότι αγόρασε 3 τόνους και ουρλιάζει στον παπαγάλο:

- Ένα τόνο δε σου είπα ρε, γιατί τους είπες τρεις; Ποιος θα τους πληρώσει; Τώρα θα δεις τι θα πάθεις...

Τον αρπάζει και τον σταυρώνει με τα φτερά ανοιχτά.

- Μια βδομάδα θα μείνεις εκεί, έτσι.

Σε λίγο που ηρεμεί, ο παπαγάλος βλέπει απέναντί του μια εικόνα του Χριστού στον σταυρό και ακούει μέσα από την εικόνα μια φωνή.

- Πλάσμα του Θεού, πόσο καιρό θα είσαι σταυρωμένο;

- Μια βδομάδα μου είπε, εσύ πόσο καιρό είσαι στον σταυρό;

- Εγώ; Πάνω από 2000 χρόνια...

- Σοβαρά; Καλά βρε μεγάλε... Πόσο πετρέλαιο παράγγειλες;     

Ζ.

 

--------------------------

POLLOYS KAFEDES PINOYN2

*ΠΟΛΛΟΥΣ καφέδες πίνουν όλοι τους εκεί στη Δημαρχία. Ή πολύ κουρασμένοι είναι και τους χρειάζονται ή αράζουν και ξεκουράζονται.

Ζ.

 

-------------------------- 

SAN TA XELIDONAKIA3

* ΣΑΝ τα χελιδονάκια του Μαΐου στα Τρίκαλα του Δεκεμβρίου.

Ζ.

 

 --------------------------

NA PROKEITAI ARAGE4

*ΝΑ πρόκειται άραγε για αποκαλυπτήρια των παραγόντων ή μήπως τους σκεπάζουν; Για να μην κρυώσουν.

Ζ.

 

 --------------------------

NA KAI ANAPODO5

*ΝΑ και ανάποδο χριστουγεννιάτικο δέντρο. Στη Στοά Κουτσίνα η έμπνευση καταστηματάρχη. Και κανένας δεν το φτάνει να το πειράξει και χώρο δεν πιάνει και τις εντυπώσεις κερδίζει.

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass