ΨΙΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 03 Ιαν 2020 19:00
* Η δεύτερη ημέρα του χρόνου εθιμικά είναι ημέρα αργίας για τους υπαλλήλους των εμπορικών καταστημάτων, καθώς αναπληρώνουν την αργία της τελευταίας Κυριακής του περασμένου έτους που τα καταστήματα έμειναν ανοιχτά... Πόσο μάλλον, όταν τα τελευταία χρόνια, τα καταστήματα μένουν ανοιχτά τρεις συνολικά Κυριακές τον Δεκέμβριο... Η εικόνα από τη χθεσινή Λάρισα, στο κέντρο της πόλης. Κανένα ίχνος ζωής, χωρίς σφυγμό οι εμπορικοί δρόμοι της. Τουλάχιστον μέχρι χθες, γιατί από σήμερα όλοι στις επάλξεις...  Γ.Ν. * Η δεύτερη ημέρα του χρόνου εθιμικά είναι ημέρα αργίας για τους υπαλλήλους των εμπορικών καταστημάτων, καθώς αναπληρώνουν την αργία της τελευταίας Κυριακής του περασμένου έτους που τα καταστήματα έμειναν ανοιχτά... Πόσο μάλλον, όταν τα τελευταία χρόνια, τα καταστήματα μένουν ανοιχτά τρεις συνολικά Κυριακές τον Δεκέμβριο... Η εικόνα από τη χθεσινή Λάρισα, στο κέντρο της πόλης. Κανένα ίχνος ζωής, χωρίς σφυγμό οι εμπορικοί δρόμοι της. Τουλάχιστον μέχρι χθες, γιατί από σήμερα όλοι στις επάλξεις... Γ.Ν.

Πρασοσέλινο

*HAPPY new year σε όλο τον κόσμο, χα Πηνειού γίαρ στη Λάρισα. Χρόνια πολλά και καλή χρονιά λοιπόν! Με τρομερές λιακάδες εισέβαλε ο νέος χρόνος κάνοντας τον κόσμο να ελπίζει ότι το νέο έτος θα έχει λιγότερες συννεφιές, κυριολεκτικά και μεταφορικά…

***

ΜΕ φαγητό αποχαιρέτησαν το 2019 οι Λαρισαίοι, με φαγητό υποδέχτηκαν το 2020. Λουκούλλεια γεύματα καθ’ όλη την εορταστική περίοδο, με τα τριγλυκερίδια και τη χοληστερίνη να παίρνουν την ανηφόρα.

Αρνί φρικασέ, χοιρινή τηγανιά, χοιρινό πρασοσέλινο, γαλοπούλα γεμιστή βρέθηκαν στο τραπέζι των περισσότερων λαρισαϊκών σπιτιών, που τις επόμενες μέρες συνδυάστηκαν ως εξής: αρνί με αρνί, αρνί με γαλοπούλα, ακόμη και χοιρινό με φρέντο καπουτσίνο. «Κρίμα να πάνε χαμένα, τόσο κόπο έκανα! Αλλά έτσι είναι, τίποτα δεν σέβεσαι» κι άμα θες μην τα τρως...

ΘΑ.

 

Χόλιγουντ

* ΜΕ κινηματογραφική παραγωγή ομοιάζει η απόδραση του άλλοτε ισχυρού άνδρα της Nissan, Κάρλος Γκον, ο οποίος ενώ βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό στο Τόκιο αναμένοντας τη δίκη του που θα άρχιζε τον Απρίλιο, ξέφυγε των αρχών -εκτιμάται- κρυμμένος μέσα σε θήκη μουσικού οργάνου.

Στο σπίτι του έκπτωτου, άλλοτε επικεφαλής της συμμαχίας Renault – Nissan – Mitshubishi, Κάρλος Γκον βρέθηκε μπάντα για μια παράσταση. Όταν αυτή ολοκληρώθηκε, και ενώ οι μουσικοί μάζευαν τα όργανά τους, ο Γκον κρύφτηκε μέσα σ’ ένα από αυτά και στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε ένα μικρό ιαπωνικό αεροδρόμιο.

Από εκεί στην Κωνσταντινούπολη και στη συνέχεια στη Βηρυτό, ενώ ήδη η Γαλλία δήλωσε πως δεν θα τον απελάσει, καθότι ένα από τα διαβατήρια που κατέχει είναι Γαλλικό.

Στην απόδραση, εκτός από την μπάντα συμμετείχε μια ομάδα πρώην αξιωματικών των ειδικών δυνάμεων, ενώ λέγεται πως «μυαλό» της απόδρασης ήταν η σύζυγός του. Βιβλίο μπορεί να γραφεί…

Β.Κ.

 

Όσο χρειάζεται

* ΕΝΑ άρθρο στο Politico, που αναδημοσιεύεται από προχθές, αναφέρεται στον «ταραξία» Ταγίπ Ερντογάν και στο ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου.

Λέγοντας θερμό εννοούν ένοπλο επεισόδιο στο Αιγαίο, με την Ελλάδα ή ακόμη και με τη Γαλλία σε «διαφιλονικούμενο εναέριο ή θαλάσσιο χώρο» για να συσπειρώσει στο εσωτερικό της Τουρκίας την υποστήριξη των εθνικιστών.

Σενάρια και προβοκάτσιες, για να συνεννοούμαστε, που μιλούν ακόμη για επίθεση τζιχαντιστών σε κρουαζιερόπλοιο στο Αιγαίο.

Αναρωτιέται ο συντάκτης του άρθρου, πόσο ακόμη «ταραξίας» θα γίνει η Τουρκία. Μα όσο χρειάζεται για να γίνουν οι δουλειές. Η Γερμανία τής πουλάει ήδη όπλα, οι ΗΠΑ κάνουν «προσφορές» στην Ελλάδα και οι συμφωνίες για τους αγωγούς βρίσκονται σε καλό δρόμο.

Γιατί έχουν τέτοιες απορίες; Μήπως μπέρδεψαν τους κανόνες της αγοράς με τον Χριστιανισμό;

Β.Κ.

 

Ροές

* ΣΥΜΦΩΝΑ με στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, το 2019 στη Λέσβο πέρασαν 27.148 πρόσφυγες και μετανάστες. Στη Σάμο 10.802 και στη Χίο άλλοι 8.076.

Συνολικά πέρασαν 46.026 άτομα, ενώ διπλάσιες -σε σύγκριση με το 2018- ήταν οι αφίξεις στη Λέσβο.

Ούσα στην αντιπολίτευση η ΝΔ διατεινόταν πως οι ΣΥΡΙΖΑίοι άνοιξαν τα σύνορα και λοιπές κουταμάρες που μόνο μικροπολιτικούς σκοπούς εξυπηρετούσε.

Σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ -βλέπετε άλλαξαν οι ρόλοι- διαπιστώνει ότι οι προσφυγικές ροές είναι διεθνές πρόβλημα και για τις συνθήκες στη Μόρια και στην κάθε Μόρια οι κυβερνώντες κάνουν αφωνία.

Β.Κ.

 

Άγραφος

κανόνας

* ΕΝΑΣ άγραφος παιδικός κανόνας στις παρέες για τα κάλαντα, ήταν στο τέλος η μοιρασιά να είναι δίκαια σε κάθε μέλος που συμμετείχε και όλοι να πάρουν το ίδιο μερίδιο.

Σε ένα έθιμο που διατηρείται αναλλοίωτο ακόμη και σήμερα σε πολλές περιοχές της χώρας μας και είναι συνδεδεμένο με τις μεγάλες γιορτές του Δωδεκαημέρου (Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Θεοφανείων).

Ο κανόνας όμως παύει να ισχύει σε περίπτωση που η παρέα περιορίζεται σε αδέρφια και δη όταν υπάρχει και κορίτσι στα κάλαντα και είναι μεγαλύτερο.

Παράδειγμα που επαληθεύτηκε και φέτος σε αδερφική παρέα στα κάλαντα με το κοριτσάκι να επιστρέφει με 90 ευρώ, ενώ το αγοράκι με μόλις 30 ευρώ και οι γονείς τους εξήγησαν ότι θα γίνει μοιρασιά στα δύο. Από μικρά θα πρέπει να τα βάζουμε στον δρόμο του δικαίου ώστε να αποφεύγονται οι μελλοντικές παρεξηγήσεις.

Γ.Γ.

 

Πτυοσκάπανα

* ΤΟ νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να πλήξει τη χώρα από το βράδυ της ερχόμενης Κυριακής. Οπότε το ερώτημα είναι το εξής: Όσοι θελήσουν να ταξιδέψουν προς την Αθήνα, εποχούμενοι και μέσω της εθνικής οδού, μέχρι πότε να το πράξουν;

Να διαθέτουν και ξηρά τροφή ή θα διανείμει σταφίδες και κονιάκ η περιφέρεια Αττικής στο ύψος του Σχηματαρίου και των Αφιδνών; Σέλφι να βιαστούν να βγάλουν στα πρώτα χιόνια στην Οινόη ή παρακάτω με τον περιφερειάρχη Αττικής;

Να φέρουν μαζί τους πτυοσκάπανα ή για καλό και για κακό να αναβάλλουν το ταξίδι για τη μεθεπόμενη βδομάδα; Για να είναι και σίγουροι δηλαδή πως θα φθάσουν έγκαιρα στον προορισμό τους…

Β.Κ.

 

Απογοήτευση...

* ΜΙΚΡΟ «καλάθι» κρατά ο εμπορικός κόσμος της πόλης για την εικόνα που θα καταγραφεί στα έσοδά τους στο ντεμπούτο της νέα δεκαετίας.

Η χρονιά που έφυγε -σύμφωνα με τα λεγόμενα παλιών εμπόρων που γνωρίζουν όσο κανείς την αγορά- ήταν και πάλι αρνητική. Βέβαια δεν συγκρίνεται με τα δύο προηγούμενα χρόνια, που οι μειώσεις στον τζίρο έφτασαν και το 40%, αλλά και πάλι... το ταμείον είναι μείον!

Τα εμπορικά καταστήματα, παρά το εορταστικό κλίμα της αγοράς, δεν δούλεψαν όσο περίμεναν οι ιδιοκτήτες τους. Προφανώς και επηρέασε και το γεγονός ότι το κοινωνικό μέρισμα δόθηκε σε λίγα νοικοκυριά, οπότε οι εκτιμήσεις και οι προβλέψεις για μειωμένες ταχύτητες τζίρου, τους ακολουθούν και τη νέα χρονιά...

***

* ΣΕ μια χρονιά που, όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια, κάνουν «ποδαρικό» οι προσφορές.

Με την πρώτη εργάσιμη ημέρα του καινούριου χρόνου, οι πολυεθνικές, εγχώριες και μη, αλυσίδες κυρίως, βγάζουν την πραμάτεια τους, στον σωρό...

Από την περασμένη εβδομάδα, στοίβες ρούχων έπιασαν περίοπτη θέση στα ράφια τους για να ξεπουληθούν σε μειωμένη τιμή, πριν φτάσει η επίσημη ημερομηνία έναρξης των εκπτώσεων.

Μέχρι τις 13 Ιανουαρίου που θα ξεκινήσει η χειμερινή εκπτωτική περίοδος θα έχουν, εν ριπή οφθαλμού, εξαφανιστεί καθώς οι μυημένοι καταναλωτές έχουν ήδη κάνει τις προεργασίες τους...

Γ.Ν.

 

Γούστα...

* ΜΕΓΑΛΕΠΗΒΟΛΑ, μεγαλόπνοα, σχέδια έχουν οι παροικούντες της Ερμού έμποροι... Ένιωσαν κάπως άβολα, που τα «γλέντια» και τα «πανηγύρια» των λοιπών Λαρισαίων εμπόρων, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς έγιναν... αλλού και σχεδιάζουν την αντεπίθεση, που θα επισκιάσει κάθε προηγούμενη δράση.

Εντός έδρας, στον ίδιο πάντα χώρο, σε διαφορετική ημερομηνία όμως. Με τι; Με επιδείξεις μόδας!

Που θα γίνονται μάλιστα δύο φορές τον χρόνο.

Μία στα μέσα Μαΐου, την ημέρα της γιορτής του πολιούχου Αγίου Αχιλίου και η άλλη τον Σεπτέμβριο.

Ο σύλλογος εμπόρων του ιστορικού κέντρου, ο εξής ένας δηλαδή, ο Γιάννης Μότσιος, καταστρώνει τα πλάνα και το έθιμο της παραμονής Πρωτοχρονιάς στον πεζόδρομο της Ερμού, θα μπει οριστικά στη λήθη. Μοντέλες και μοντέλα θα παρελαύνουν δις, ετησίως από το πεζόδρομο, σε πασαρέλα, λανσάροντας τις νέες κολεξιόν και τις τάσεις της μόδας. Για πολλά γούστα... μιλάμε. Θα ξετρελαθεί ο κόσμος...

Γ.Ν.

 

Λάθος...

* ΕΥΤΥΧΩΣ, ήταν... λάθος. Απ΄ όπου και αν το πιάσεις, απ΄ όπου και αν το δεις και το ερμηνεύσεις ήταν ένα λάθος, ένα σφάλμα. Του συστήματος, του δαίμονος του τυπογραφείου, όπως λέμε εμείς του εντύπου Τύπου. Ευτυχώς διορθώθηκε εσπευσμένα, πριν ξεσπάσει σάλος...

Ο λόγος για τα 5 ευρώ που χρέωσε σε πελάτες της η Πειραιώς ως... πάγιο τέλος Winbank!

Οι οποίοι έκπληκτοι, στην ανατολή του νέου χρόνου, αντίκρισαν προμήθεια για τη χρήση της εφαρμογής, της πλατφόρμας δηλαδή e-banking, όπου γίνονται οι ηλεκτρονικές συναλλαγές και οι online πληρωμές.

Η έκπληξη δυσάρεστη και τα θορυβώδη social media πήραν «φωτιά». «Επρόκειτο περί λάθους του συστήματος, δεν θα υπάρχει καμία νέα επιπλέον χρέωση», έγραψε ο υπ. Ανάπτυξης από το twitter. Άμεση και η απάντηση της Πειραιώς, «ζητούμε συγγνώμη για την αναστάτωση. Όλα έγιναν εκ παραδρομής και η Τράπεζα προχωρεί άμεσα σε αντιλογισμούς»...

 Αυτό έλειπε, να ήταν και αληθές...

Γ.Ν.

 

Αναδρομικά...

* ΡΟΔΑ είναι και γυρίζει... Ένας στους δύο συνταξιούχους, οι οποίοι έλαβαν το 2013 αναδρομικά αλλά δεν τα δήλωσαν ποτέ στη φορολογική τους δήλωση, μπορεί και να τη γλιτώσουν.

Οι υπόλοιποι όμως, κυρίως όσοι έχουν μεγάλες φορολογικές εκκρεμότητες, θα λάβουν ξαφνικά και αιφνιδίως μετά τις γιορτές ένα νέο εκκαθαριστικό, το οποίο μπορεί να κρύβει ένα «μπόνους» από χρέος...

Τις τελευταίες ημέρες πριν από την εκπνοή του χρόνου οι εφοριακοί της Λάρισας καθημερινά ακόμη και τα Σαββατοκύριακα διασταύρωναν στοιχεία και εκκαθάριζαν δηλώσεις για να μην παραγραφούν οι οφειλές.

Οι φάκελοι που χρεώθηκαν οι υπάλληλοι ολοκληρώθηκαν και άμεσα πλέον θα προβούν στην έκδοση πράξεων διοικητικού προσδιορισμού του φόρου. Για όσους το ρίσκαραν, ήρθε η ώρα της πληρωμής...

Γ.Ν.

 

Ταύτιση

*ΜΕ αξιοσημείωτο ρυθμό προστίθενται λήμματα στο ελληνολαρισαϊκό λεξικό.

- Ολιστική είναι η διαδικασία αντιμετώπισης ενός ζητήματος απ’ όλες τις πλευρές. Είναι επίσης αυτό που ρωτάνε στη Λάρισα όταν θέλουν να μάθουν αν είναι όλοι σε ένα μέρος.

- Σουέπς είναι μάρκα σόδας και αυτό που λένε στη Λάρισα όταν πέφτει κάτι.

-Ταύτιση είναι να νιώθεις πολύ κοντά με κάποιον. Στη Λάρισα είναι όταν κάποιος δεν μπορεί να τρέξει άλλο.

ΘΑ.

 

Υποτονικά

* ΥΠΟΤΟΝΙΚΟΙ οι ρυθμοί χθες στο κέντρο της Λάρισας, δεύτερη μέρα του νέου χρόνου. Γι’ άλλη μια φορά αποδείχθηκε ότι όταν είναι κλειστά τα εμπορικά καταστήματα «νεκρώνει» το κέντρο.

Η αγορά είναι αυτή, που κινεί τους ρυθμούς του...

 

Αλληλεγγύη

* ΤΟ ότι και φέτος τα Χριστούγεννα, πολλές επιχειρήσεις και πολίτες μεμονωμένα, στήριξαν έμπρακτα με προσφορές, κοινωνικές δομές για ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, σε πολλούς δήμους του νομού Λάρισας, μαρτυρά ότι η αλληλεγγύη δεν μένει στα λόγια.

Η συνέχειά τους έχει επίσης μεγάλη σημασία, γιατί οι δομές αυτές δεν λειτουργούν μόνο τις γιορτινές μέρες!

 

Τομ

* ΤΟ πρώτο του μήνυμα ως «Έλληνας», έστειλε ο γνωστός ηθοποιός Τομ Χανκς, ο οποίος πρόσφατα πήρε την ελληνική υπηκοότητα.

«Ξεκινώντας το 2020 ως επίτιμος πολίτης της Ελλάδας», έγραψε ο αστέρας του Χόλιγουντ, αναρτώντας μια φωτογραφία ενός αρχαίου ελληνικού αγάλματος, ενώ ευχήθηκε «χρόνια πολλά» στα ελληνικά.

Να τον βάλουμε στην Ελληνική Επιτροπή διεκδίκησης των Γλυπτών του Παρθενώνα, από το Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου.

Μία τόσο διάσημη και αγαπητή προσωπικότητα, σαν αυτόν, θα μπορούσε να δημιουργήσει μεγάλο παγκόσμιο κύμα στήριξης της χώρας μας, στον αγώνα που ξεκίνησε από το 1983, με πρωτοβουλία της τότε υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη, αλλά δεν ευόδωσε ακόμη.

 

Ανάξιος εραστής

*ΥΠΕΡΟΧΟΣ «Επιτάφιος για ένα μικρό νικητή», του σπουδαίου Μασιάντο ντε Ασίς, λίγο πριν τα 1900 στη Βραζιλία. Αγορεύει με έμπνευση ο ιδανικός κι ανάξιος εραστής.

Μου πήρε πολλές μέρες για να πάω στην καρδιά της, ιππεύοντας όχι το πολεμικό άλογο του τυφλού πόθου, αλλά το πανούργο, πεισματάρικο γαϊδούρι της υπομονής. Γιατί, βέβαια, υπάρχουν δύο τρόποι να κάμψεις την αντίσταση μιας γυναίκας.

Ο βίαιος τρόπος, όπως στην περίπτωση της Ευρώπης και του ταύρου, και ο πλάγιος τρόπος, όπως στην περίπτωση της Λήδας και του κύκνου, ή της Δανάης και της χρυσής βροχής, τρεις επινοήσεις του Πατέρα Δία, οι οποίες μιας και δεν είναι πια της μόδας, αντικαταστάθηκαν εδώ από το άλογο και το γαϊδούρι. Σας διαβεβαιώ πάντως ότι το γαϊδούρι είναι ένα εξίσου υπέροχο ζώο όσο και το πολεμικό άλογο.

Επιπλέον μάλιστα, είναι, όπως και ο γάιδαρος του Σάντσο, ένας πραγματικός φιλόσοφος. Με οδήγησε στο σπίτι της μετά το τέλος της χρονικής περιόδου που προανέφερα. Ξεκαβαλίκεψα, τον χτύπησα μαλακά στα οπίσθια και τον έστειλα πίσω να βοσκήσει.

***

*ΙΣΤΟΡΙΑ που συνεχίζεται γεμάτη ελληνικές παραπομπές.

Επιπλέον, εγώ είχα περάσει τα σαράντα και δεν ήμουν τίποτα, ούτε καν δημοτικός σύμβουλος δεν είχα γίνει.

Έπρεπε να επιτύχω σύντομα κάτι για χάρη της. Θα την έκανα πολύ περήφανη να δει το όνομά μου στους τίτλους των εφημερίδων...

Σε άφησα να βουίζεις γύρω μου, δίχως να σε ακούω. Η στάση μου μπορεί να συγκριθεί μ' εκείνη του Προμηθέα του Αισχύλου απέναντι στους βασανιστές του.

Νομίζεις ότι μπορείς να με αλυσοδέσεις στον βράχο της κοινοτυπίας σου, της ανησυχίας σου για την ασυνέπεια; Οι δικές σου αλυσίδες είναι εύθραυστες.

Μ’ ένα τέντωμα των μυών μου, σαν τον Γκιούλιβερ, θα μπορούσα να τις σπάσω σύμφωνα με το κέφι μου. «Με λένε Φύση ή Πανδώρα.

Είμαι η μητέρα σου κι ο εχθρός σου».

Ζ.

 

=========================================

 

 O LARISAIOS EKANE2

 

*Ο Λαρισαίος έκανε εικόνα την απελπισία του.

Ζ.

 

 

 

=================================

 

 TH MISH NTISNEILANT3

 

* ΤΗ μισή… Ντίσνεϊλαντ κουβάλησε στην Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ο Κώστας Αγοραστός, τηρώντας και φέτος το έθιμο που τον θέλει να περνά την πρώτη μέρα του χρόνου μαζί με τα παιδιά που νοσηλεύονται τούτες τις μέρες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass