ΨΙΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 23 Ιαν 2020 19:00
*Η Λάρισα παρούσα στην τελετή ανάληψης καθηκόντων του νέου αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κων. Φλώρου. Παρόντες στη μεγάλη μέρα του στρατηγού ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός και οι συμμαθητές του από το 1ο Γυμνάσιο Κ. Σκόρδας, Ηλ. Σουφλιάς και Μιχ. Σακελλαρίου.  Ζ. *Η Λάρισα παρούσα στην τελετή ανάληψης καθηκόντων του νέου αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κων. Φλώρου. Παρόντες στη μεγάλη μέρα του στρατηγού ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός και οι συμμαθητές του από το 1ο Γυμνάσιο Κ. Σκόρδας, Ηλ. Σουφλιάς και Μιχ. Σακελλαρίου. Ζ.

Αντίστροφα

*ΚΙ όμως πέρασε ήδη ένας μήνας από το χειμερινό ηλιοστάσιο, από τις 22 Δεκεμβρίου οπότε ο ήλιος είχε βυθιστεί στην άκρη της φωλιάς του, η νύχτα ήταν η μεγαλύτερη του χρόνου, ο κρύος καιρός βασιλιάς. Από τότε μέρα με τη μέρα το φως κερδίζει πόντους, ο ήλιος κυριαρχεί όλο και περισσότερη ώρα και σε δύο μήνες θα έχει ισοφαρίσει. Θέλει καιρό βέβαια μέχρι την ισημερία στις 20 Μαρτίου, όμως είναι βέβαιο ότι αυτή θα έρθει. Κι είναι κι ο Φλεβάρης που μεσολαβεί λιγάκι κουτσός…

Ζ.

 

ΟΤΕ

*ΕΙΝΑΙ 91 ετών, ζει μόνη στη Γλαύκη και η επικοινωνία με τους δικούς της γίνεται μέσω τηλεφώνου, το οποίο έχει νεκρώσει εδώ και 12 μέρες. Περιμένει ακόμη συνεργείο του ΟΤΕ, που έχει ειδοποιηθεί από τις 13 Ιανουαρίου.

Συγγενής της, πιέζει συνεχώς την επιχείρηση τηλεπικοινωνιών, για την αποκατάσταση της βλάβης, και υποστηρίζει ότι οι «υπάλληλοι είναι «ευγενέστατοι μεν, αλλά ακόμη δεν ενδιαφέρθηκαν να αποκαταστήσουν τη γραμμή».

Να το δουν οι τεχνικοί του Οργανισμού.

 

Ενδιαφέρον

*ΣΕ δύο ημέρες, από μεθαύριο Σάββατο που ξεκινάει στη Λάρισα, και σε 7 αλλεπάλληλες συνεδρίες με ευρύτατη θεματολογία, στο βήμα του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ανάπτυξης θα βρεθούν 12 υπουργοί και υφυπουργοί, νυν και πρώην. Συνολικά 38 ομιλητές, προσωπικότητες στον χώρο τους, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συζητώντας θέματα ανάπτυξης της Θεσσαλίας.

***

*Η εντυπωσιακή ανταπόκριση στα σόσιαλ μίντια δείγμα του αντίκτυπου του συνεδρίου στην τοπική κοινωνία. Το ζωηρό ενδιαφέρον τοπικών παραγόντων αλλά και απλών ανθρώπων προμηνύει την επιτυχία της διοργάνωσης.

***

*ΤΑ πάνελ των ομιλητών στις 7 συνεδρίες και μαζί την εναρκτήρια εκδήλωση θα συντονίσουν ισάριθμοι έμπειροι δημοσιογράφοι. Οι Χαρίκλεια Βλαχάκη, Βαγγέλης Κακάρας και Γιώργος Ρούστας της «Ε», ο Σωτήρης Πολύζος του TRT, ο Δημήτρης Τάκης από Action24 και Παραπολιτικά 90,1, ο Νίκος Καραγιάννης του Ypodomes.com και η Χριστίνα Βίδου του ΣΚΑΙ 100,3.

Ζ.

 

Τον ψάχνουν

*ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΕ τους πάντες στην κοινωνία η ανακοίνωση της χειροτονίας του Ρίζου Κομήτσα, ενώ προκάλεσε το ζωηρό ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης, τοπικά και πανελλαδικώς, ιδίως μετά το πρωτοσέλιδο της «Ε». Αμέτρητες οι προσκλήσεις προς τον από την Κυριακή παπα Ρίζο, κι εκείνος κρατάει άμυνα, το ξέρει ότι δεν μπορεί να πάρει σβάρνα κανάλια κι εφημερίδες, σάιτ και ραδιόφωνα, οι πάντες θέλουν να τους μιλήσει, τώρα όμως είναι αλλιώς δεν είναι υποψήφιος σε εκλογές. Δυστυχώς αναλογίζεται, πόσο θα ήθελε να τον ψάχνουν έτσι προεκλογικά ο επί ένα τέταρτο του αιώνα αυτοδιοικητικός παράγοντας.

Ζ.

 

78 ημέρες

*ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΟΙ από τα σπίτια τους εδώ και 78 ημέρες (ναι, τις μετρούν), είναι κάτοικοι και ιδιοκτήτες παραθεριστικών κατοικιών, στην περιοχή «Βαρσάμη» στο ρέμα Βελίκας, του Δήμου Αγιάς, λόγω των εργασιών κατασκευής γέφυρας στο ρέμα.

Έχουν απευθυνθεί στον Δήμο Αγιάς και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για το πρόβλημά τους, αλλά απάντηση δεν πήραν.

Στους μόνιμους «αποκλεισμένους» κατοίκους δε, ανέλαβαν κάποιοι να τους πηγαίνουν τρόφιμα και φάρμακα!

«Πού είναι η ευαισθησία των τοπικών αρχών;» αναρωτιούνται.

 

Χωρίς αυξήσεις

*ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ χθες η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Τυρνάβου και μετά από πρόταση του δημάρχου Γιάννη Κόκουρα τα δημοτικά τέλη παραμένουν στα ίδια επίπεδα χωρίς καμία αύξηση, καθώς η δημοτική αρχή αντιλαμβάνεται τις οικονομικές δυσκολίες του κόσμου. Η απόφαση αναμένεται να επικυρωθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, μάλλον τυπική η διαδικασία.

Κ.Τσ.

 

ΕΝΦΙΑ

*ΛΑΡΙΣΑΙΟΣ, διαμαρτύρεται, ότι ενώ πλήρωνε κανονικά κάθε χρόνο τον ΕΝΦΙΑ, φέτος του απεστάλη συστημένη ειδοποίηση από την Εφορία για ληξιπρόθεσμες οφειλές του συγκεκριμένου φόρου.

Διαπιστώνει ότι πρόκειται για διορθωτική χρέωση, που προέκυψε από λάθος της Εφορίας στον υπολογισμό του φόρου του και του ζητούν μάλιστα να το καταβάλλει αναδρομικά από το 2014!

Εξαγριωμένος καταγγέλλει ότι στα αναδρομικά χρωστούμενα, του προσθέτουν και τόκους, για ένα λάθος για το οποίο ούτε καν ευθύνεται!

 

Βέλος τα τραίνα

*ΑΘΗΝΑΙ- Θεσσαλονίκη σιδηροδρομικώς σε 3 ώρες.

Θα δρομολογηθούν τραίνα μεγάλων ταχυτήτων.

Σιγά τα νέα… Κι όμως πρόκειται για είδηση σπουδαία, αφού πρόκειται για πρωτοσέλιδο της εφημερίδας που ανέσυρε ο αρχειοφύλαξ Ε. Ρ. από το μακρινό 1971. Ναι πενήντα χρόνια πριν τα ίδια ακριβώς έλεγαν οι αρμόδιοι. Και ο χουντικός υπουργός: Τραίνα μεγάλων ταχυτήτων θα δρομολογηθούν εντός 3- 4 ετών εις την γραμμήν Αθηνών-Θεσσαλονίκης, τα οποία θα καλύπτουν την απόστασιν εντός 2,5 έως 3 ωρών.Τούτο ανεκοίνωσεν εις πρες κόνφερανς σήμερον ο υπουργός Ναυτιλίας-Μεταφορών-Επικοινωνιών κ. Ορ. Γιακας. (Η ανάπτυξη έτρεχε και τότε με χίλια. Γι’ αυτό ίσως και προσπέρασε χωρίς να τη δουν.)

***

*ΉΔΗ, εδήλωσε ο κ. υπουργός, η όλη μελέτη του θέματος αυτού έχει προχωρήσει αρκετά. Απεφασίσθη ποία θα είναι η νέα χάραξις της γραμμής, ενώ από του προσεχούς έτους θα αρχίσουν κατασκευαζόμενες 25 ανισόπεδες διαβάσεις εις την υπάρχουσαν γραμμήν.

Η όλη μελέτη που εκπονεί ο Ο.Σ.Ε. δια της Γαλλικής Εταιρίας Σοφρεραίλ, δια την γραμμήν Αθηνών-Θεσσαλονίκης πιστεύεται ότι θα έχει ολοκληρωθή εντός του 1972, θα ενταχθεί δε εις το προσεχές πενταετές πρόγραμμα. Παρομοία μελέτη θα εκπονηθή ακολούθως και δια την σιδηροδρομικήν σύνδεσιν Αθηνών-Πατρών. (Κι ακαρτέρει κι ακαρτέρει…)

Ζ.

 

Προχωρημένος

*ΟΙ φαγανοί Λαρισαίοι είχαν πάλι όρεξη.

- Οι άνθρωποι θα έχουν λέει στο μέλλον μεγαλύτερη κοιλιά. Δεν είμαι χοντρός ρε παιδιά, πολύ μπροστά είμαι.

***

*- ΓΙΑΤΡΕ πόσο είναι το ιδανικό ύψος για τα κιλά μου;

-Γύρω στα εξίμισι μέτρα.

Ζ.

 

Οι μέλισσες

*ΟΙ δύο νεαρές κοπέλες κάθονταν λέει σ’ ένα παγκάκι κι υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Δεν εξαφανίστηκαν τρομαγμένες, πήγαν και κατέθεσαν όσα είδαν. Και εξαιτίας τους έφτασε η υπόθεση σε δίκη.

Κι είπε στην αγόρευσή του ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής: Το βράδυ εκείνο, η Καραγιαννίδου επικοινώνησε με τη μητέρα της για να της πει ότι είναι σε ένα αστυνομικό όχημα, ότι υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας μιας δολοφονίας και ότι πάει να καταθέσει. Και η μητέρα της είπε τότε: «κατέβα τώρα από το αυτοκίνητο όπου κι αν είσαι, πάρε ένα ταξί και γύρνα σπίτι σου». Και η Καραγιαννίδου της απάντησε: «αν ήταν κάτω πεσμένος ο αδελφός μου, θα έλεγες το ίδιο;». Και την αψήφησε. Και πήγε και κατέθεσε. Τι φοβερό επεισόδιο στη ζωή ενός ανθρώπου. Και να χτυπάει το τηλέφωνο μετά τα μεσάνυχτα, να ακούς το παιδί σου να σου λέει ότι χύθηκε αίμα, ότι έχει εμπλακεί σ’ αυτή την ιστορία και ότι πάει να καταθέσει. Και να σε αψηφάει έτσι. Τι φόβο θα πρέπει να ένιωσε αυτή η μάνα εκείνο το βράδυ. Αλλά και τι καμάρι.

***

*ΗΘΕΛΕ να καταλήξει σε συμπέρασμα ο δικηγόρος: Δεν ξέρουμε για σας κ. Πρόεδρε, αλλά για εμάς αυτές οι δύο νεαρές κοπέλες είναι ο λόγος που μπορούμε να κοιμόμαστε τα βράδια. Μέσα σε ένα ζοφερό τοπίο, για την κοινωνία, για τον κόσμο, αυτές οι δύο νεαρές κοπέλες εκτέλεσαν τα πολιτικά τους καθήκοντα, με την πραγματική έννοια του όρου «πολιτικά». Γιατί εκείνη την άγρια νύχτα, δεν έδρασε μόνο ο κόσμος των λύκων, γιατί αγέλη λύκων ήταν αυτοί που χίμηξαν πάνω στον Παύλο Φύσσα. Αλλά έδρασε, αναδύθηκε και ο κόσμος των μελισσών, ο κόσμος της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς, ο κόσμος που βλέπει κάτω πεσμένο έναν άνθρωπο και δεν λέει «να ένας ξένος», αλλά λέει «να ο αδελφός μου».

Ζ.

 

Αργά, αργά…

*ΣΤΟΝ έβδομο μήνα από τότε που ανέλαβαν, δηλώνοντας πανέτοιμοι να κυβερνήσουν, τώρα κατάφεραν στη ΝΔ να ορκίσουν διοικητές στα νοσοκομεία. Τον δάσκαλο Δημ. Κατσικονούρη από τη Στυλίδα στο Πανεπιστημιακό και τον Χαρ. Μπαλή από την Κρανιά Ελασσόνας στο «Κουτλιμπάνειο». Από τους οποίους τώρα ζητούν να εκπονήσουν επιχειρησιακά σχέδια με προοπτική τετραετίας για το δέον γενέσθαι στα νοσηλευτικά τους ιδρύματα. Μέχρι να μάθουν οι καινούργιοι, ακολουθώντας τον ρυθμό εκείνων που κατάφεραν να τους διορίσουν, ώσπου να προσαρμοστούν και να εκπονήσουν και σχέδιο στοιχειωδώς σοβαρό δεν θα έχει περάσει η μισή τετραετία… (Ως τότε θα πορεύονται με το πλάνο του ΣΥΡΙΖΑ; Αυτό το απεχθές των αποτυχημένων…)

***

*ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ διοικητές όρισαν, διοικητικά συμβούλια ακόμη, η επιλογή τους εκκρεμεί. Γιατί να υπάρχει δυσκολία, πόσοι νεοδημοκράτες να ενδιαφέρονται; Αφού δεν πληρώνονται τα απλά μέλη των διοικήσεων. Διαθέτουν ωστόσο μια κάποια εξουσία.

Και σίγουρα χωρίς Δ. Σ. τα νοσοκομεία είναι αδύνατο να λειτουργήσουν, καμία απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί, ούτε καν για τα στοιχειώδη. Ευτυχώς δηλαδή που έδειξαν υπευθυνότητα οι συριζαίοι που μετείχαν στη διοίκηση του Πανεπιστημιακού και ΓΝΛ. Ο οφθαλμίατρος Γ. Καριπίδης και ο τυπογράφος Σπ. Μητρούλας είχαν υποβάλει τις παραιτήσεις τους τον περασμένο Ιούλιο, ως όφειλαν, μετά τις εκλογές. Παρέμειναν όμως στις θέσεις τους εξυπηρετώντας τη λειτουργία των νοσοκομείων και περιμένοντας υπομονετικά τους αντικαταστάτες τους.

Ζ.

 

Ως αντίπαλος

*ΤΗ μια βδομάδα συνέχιζε άσφαιρος με την ΑΕΛ, την επόμενη ακριβώς ξεμπούκωσε ο Ντάουντα, στο ίδιο γήπεδο εναντίον της όμως. Τον ξεμάτιασαν άραγε στο Αγρίνιο; (Καλά που δεν πρόλαβε να παίξει χθες κι ο Φατιόν δηλαδή…)

Ζ.

 

Νευρικές

*ΛΑΡΙΣΑΙΕΣ στα πρόθυρα νευρικής κρίσης.

- Μωρό μου χθες το βράδυ βγήκαμε με την κολλητή σου. Ε, ήπιαμε και λίγο παραπάνω και…

- Ξέρω πού θες να καταλήξεις.

- Πού;

- Σε χαντάκι.

***

*- ΠΟΣΩΝ χρονών είσαι;

-Εεε, τριάντα εννιά.

-Σαν πυρετός ακούγεται…

-Ναι; Άμα σε ρίξει όμως ο πυρετός στο κρεβάτι, κάνεις τρεις μέρες να σηκωθείς.

Ζ.

 

Κοσμικά

*ΚΙ άλλη Λαρισαία στο «Shopping Star», το τηλεριάλιτι μόδας, μία μόνο αυτή την εβδομάδα. Η γνωστή νηπιαγωγός Αφροδίτη Ξυνοπούλου, αδερφή της δημοτικής συμβούλου της γαλάζιας αντιπολίτευσης και παλιά αντιδημάρχου Λένας Ξυνοπούλου, έκανε πασαρέλα επιλέγοντας ρούχα για να πάει υποτίθεται σε παιδικό πάρτι. Και προκάλεσε λένε θετικά σχόλια.

Ζ.

 

Το είδαν;

*ΜΑΛΛΟΝ θα διαβάζουν «Ε» στην Ένωση Εφοπλιστών, ιδίως τις Δευτέρες τον «ΕΛΕΥΘΕΡιό». Έγραψε, ξαναέγραψε για την έλλειψη σεντονιών στο «Κουτλιμπάνειο» και για την άθλια κατάσταση που παρουσιάζουν οι τουαλέτες στο παλιό νοσοκομείο. Κι εκείνοι ανακοίνωσαν γενναία δωρεά, κίνηση που προκάλεσε τα δημόσια συγχαρητήρια και του πρωθυπουργού, δίνουν 6 εκατομμύρια ευρώ για να αγοραστούν κλινοσκεπάσματα και να ανακαινιστούν οι τουαλέτες σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Λογικά το ΓΝΛ θα πρέπει να πιάσει πρώτη θέση στη σειρά.

Ζ.

 

Άλλη κουλτούρα

*ΟΣΟ έλυσαν ζητήματα, διαχρονικά, στη χώρα οι συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, άλλο τόσο θα λύσει ζητήματα στο ποδόσφαιρο της χώρας η συνάντηση των λεγόμενων «big-4». Οι ξένοι έχουν καταλήξει να θεωρούν το ελληνικό πρόβλημα, πρακτικά, unsolvable. Αδύνατον, να επιλυθεί, είχε γνωματεύσει εκ των προτέρων ο Αλ. Σπυρόπουλος. Τον επιβεβαίωσε στο τέλος ο Χέρμπερτ Χούμπελ, εκπρόσωπος της FIFA/UEFA. «Η συνάντηση ήταν σε καλό κλίμα γιατί μίλησαν οι παράγοντες μεταξύ τους. Ειπώθηκαν και κάποια πράγματα που είναι μιας διαφορετικής κουλτούρας…».

***

*ΚΑΙ συνεχίζει ο έμπειρος αθλητικογράφος περιπαίζοντάς τους: «Ένα, εξίσου ωφέλιμο, επόμενο στάδιο σκέψης θα ήταν να δουν, οι μεγάλοι του ποδοσφαίρου, πότε είναι φίλοι με τον Μπέο και εχθροί με τον Κούγια και πότε εχθροί με τον Μπέο και φίλοι με τον Κούγια. Πότε ο Αχιλλέας είναι ο ευπρόσδεκτος σύμμαχος και θαμώνας στη σουίτα, και πότε είναι ο επί της γης διάβολος αυτοπροσώπως. Πότε ο Αλέξης είναι η κοντούλα λεμονιά που δεν ξέρει τι λέει, και πότε είναι ένας αξιόπιστος πόλος, ένας παράγοντας που εξ επαγγέλματος και εμπειρίας είναι εις θέσιν να γνωρίζει, και να καταθέτει στο γίγνεσθαι, σημαντικά πράγματα». (Στη Θεσσαλία τα δύο βαρόμετρα.)

Ζ.

 

Με ακρίβεια

*ΠΑΕΙ ο Λαρισαίος υπάλληλος στο αφεντικό.

-Σήμερα έχω τρομερό πονοκέφαλο, τι να κάνω;

- Επειδή σε ξέρω τόσα χρόνια κι είσαι καλός υπάλληλος θα σου πω τι κάνω εγώ σε ανάλογη περίπτωση και μου περνάει…

-Ναι; Τι;

-Πηγαίνω στο σπίτι, κάνω έρωτα με τη γυναίκα μου και αμέσως μου περνά ο πονοκέφαλος. Άντε πήγαινε να κάνεις το ίδιο και θα με θυμηθείς.

Πράγματι, ο υπάλληλος έρχεται την επόμενη μέρα στη δουλειά κεφάτος.

-Είχες δίκιο χθες. Νιώθω υπέροχα σήμερα, πέρασε και ο πονοκέφαλος και είμαι σαν άλλος άνθρωπος, ευχαριστώ πολύ.

-Εντάξει μωρέ, όλα καλά.

-Και, οφείλω πάντως να ομολογήσω ότι το σπίτι σου είναι τέλειο. Δεν είχα ξαναπάει.

Ζ.

 

---------

H MIA JANUIA H ALLH MELAXRINH OSTOSO KAI OI DYO TOYS PROTAKIA STH BOYLH

*Η μια ξανθιά η άλλη μελαχρινή, ωστόσο κι οι δύο τους πρωτάκια στη Βουλή, με μια διαφορά ηλικίας και εμπειρίας όμως, δικηγορίνες Λαρίσης επίσης, βρίσκουν πεδίο συνεννόησης.

Ζ.

 

---------

H GKRIMATSA TOY KYRIAKOY MHTSOTAKH PERYSI POY EIXE

*Η γκριμάτσα του Κυρ. Μητσοτάκη, πέρυσι που είχε επισκεφθεί τη Λάρισα, δεν ήταν για τον διοικητή της 1ης Στρατιάς που τώρα προήχθη σε αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Απ’ τον έντονο ήλιο μόρφασε, σκεπτόμενος τι τον περίμενε όταν θα αναλάμβανε πρωθυπουργός, ποιος ξέρει…

Ζ.

 

---------

O MHTROPOLITHS ME TON TSARITSANIOTH AEROPORO

*Ο μητροπολίτης με τον Τσαριτσανιώτη αεροπόρο, τον σεμνό και ταπεινό αρχηγό ΓΕΑ, Γεώργιο Μπλιούμη, του οποίου η θητεία ανανεώθηκε στις πρόσφατες κρίσεις. Αρχηγός επί δύο κυβερνήσεων και με την ευλογία της Εκκλησίας.

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass