ΨΙΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 26 Ιαν 2020 19:09
* ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΣ με τη συμμετοχή και το επίπεδο των εισηγήσεων ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, απέδιδε εύσημα στους διοργανωτές του ΙΙ Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ανάπτυξης. Ιδιαίτερα θερμή η αναφορά του για την πρόεδρο του Δ.Σ. του Δημοσιογραφικού Οργανισμού «Ελευθερία» κ. Δανάη Δημητρακοπούλου, που διαδέχθηκε στο βήμα. Την οποία χαρακτήρισε «παιδί της Ευρώπης» καλώντας την παράλληλα να μην ξεχάσει ποτέ ότι μοιράζεται ένα επώνυμο και μια οικογενειακή παράδοση, όχι μόνο με την οικογένειά της αλλά και με την Θεσσαλία. «Μην το ξεχάσεις ποτέ αυτό», τη συμβούλεψε. * ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΣ με τη συμμετοχή και το επίπεδο των εισηγήσεων ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, απέδιδε εύσημα στους διοργανωτές του ΙΙ Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ανάπτυξης. Ιδιαίτερα θερμή η αναφορά του για την πρόεδρο του Δ.Σ. του Δημοσιογραφικού Οργανισμού «Ελευθερία» κ. Δανάη Δημητρακοπούλου, που διαδέχθηκε στο βήμα. Την οποία χαρακτήρισε «παιδί της Ευρώπης» καλώντας την παράλληλα να μην ξεχάσει ποτέ ότι μοιράζεται ένα επώνυμο και μια οικογενειακή παράδοση, όχι μόνο με την οικογένειά της αλλά και με την Θεσσαλία. «Μην το ξεχάσεις ποτέ αυτό», τη συμβούλεψε.

Αλκυονίδες

*ΜΟΙΑΖΕΙ να έφτασε ο καιρός που γεννάει η αλκυόνα τ’ αυγά της στα βράχια της ακροθαλασσιάς.

Επωφελείται βέβαια κι η ενδοχώρα από τη χειμωνιάτικη καλοκαιρία. Αν δεν είναι αυτές αλκυονίδες, τότε ποιες… Λιακάδες και ζεστούλα, προκαλούν αύξηση του κατά κεφαλήν χαμόγελου στην πόλη. Και τα καλύτερα έρχονται.

Ζ.

 

Μοναδικό

*ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ξεκίνησε και εξελίχθηκε χθες το Αναπτυξιακό Forum, το οποίο ολοκληρώνεται σήμερα στη Λάρισα. Η καίρια θεματολογία και το επίπεδο των ομιλητών, η άψογη οργάνωση αλλά και η ανταπόκριση και η συμμετοχή τοπικών παραγόντων κάθε βεληνεκούς και απόχρωσης καθώς και απλών πολιτών, συνέθεσαν το πλαίσιο της επιτυχίας του εγχειρήματος. Η συνεργασία της «Ε» με την Περιφέρεια απέδωσε και φέτος πλούσιους καρπούς. Η ισχύς και οι δυνατότητες της εφημερίδας επιβεβαιώθηκαν πανηγυρικά.

***

*Η παρουσία του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και μελών της κυβέρνησης τόσων που συγκροτούσαν ένα μίνι υπουργικό συμβούλιο καθώς και γνωστών εκπροσώπων των αντιπολιτευομένων κομμάτων, έδωσαν τον τόνο της επιτυχούς διοργάνωσης. Με τη γόνιμη συμμετοχή Θεσσαλών βουλευτών επίσης και κορυφαίων αυτοδιοικητικών παραγόντων, στελεχών της διοίκησης, όπως γεν. γραμματείς και πρόεδροι οργανισμών, ειδικών επιστημόνων, εκπροσώπων πάσης φύσεως τοπικών φορέων μα και γνωστών επιχειρηματιών και κοινωνικών παραγόντων, διαμόρφωσαν ένα μοναδικό σκηνικό για τη Λάρισα.

***

*ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ πολύ κόσμος κατέκλυσε τους χώρους μέσα κι έξω από το «Divani» καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Πυκνό το ακροατήριο που παρακολουθούσε διαρκώς τις εργασίες μέσα στην αίθουσα. Αλλά ιδιαιτέρως χρήσιμη και η ώσμωση που επιτεύχθηκε έξω απ’ αυτήν, στις πολυεπίπεδες σύντομες επαφές μεταξύ των συμμετεχόντων στο περιθώριο του συνεδρίου.

Ενδιαφέρουσες και οι επαφές των κυβερνητικών, που ταξίδεψαν στη Λάρισα, με τοπικούς παράγοντες συλλογικά ή και προσωπικά.

***

*ΤΟ περιεχόμενο των εισηγήσεων, ο διάλογος που αναπτύχθηκε, ο τρόπος που αυτά διαχύθηκαν μέσω της εφημερίδας αλλά και της διευκόλυνσης των υπολοίπων μέσων ενημέρωσης, έδωσαν ήδη αποτελέσματα, ενώ η ενίσχυση της αναπτυξιακής προσπάθειας της Θεσσαλίας προκύπτει ως αντίκτυπος της πρωτοβουλίας.

Ζ.

 

Γαλάζιος δείπνος

* ΜΙΝΙ υπουργικό συμβούλιο θύμιζε η συνάντηση που έγινε το βράδυ της Παρασκευής στο σπίτι Λαρισαίου πολιτικού, ο οποίος παρέθεσε δείπνο σε κυβερνητικά στελέχη που βρέθηκαν στην πόλη μας για το Αναπτυξιακό Φόρουμ. Πιο συγκεκριμένα, την άψογη φιλοξενία του απόλαυσαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, ο υφυπουργός Υγείας Βασ. Κοντοζαμάνης, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης Κώστας Δέρβος κι άλλα κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. Το μενού είχε λαγό στιφάδο, αρνάκι, ντολμαδάκια και το πολιτικού μενού …Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ελληνοτουρκικά κι όσα πρέπει να γίνουν στην Υγεία! 

Γ.Ρ.

 

Εορταστικό σερί

*ΒΙΟΣ ανεόρταστος, ως γνωστόν μακρά οδός απανδόχευτος. Εν τω μεταξύ, στη Λάρισα ψάχνεις να βρεις κενό ανάμεσα στους εορτασμούς. Να όπως σ’ αυτή τη διευρυμένη περίοδο των Εορτών, αυτών που πέρασαν. Αμ δε που πέρασαν...

Εορτασμοί που έχουν επεκταθεί απίστευτα. Ξεκινούν πρακτικά από το φθινόπωρο καθώς οι επίσημοι και οι εμπορικοί στολισμοί στην πόλη πρωτοεμφανίζονται, έστω ως σχέδιο, την επομένη της 28ης Οκτωβρίου. Ενώ ως την άνοιξη φτάνουν οι γιορτές με την κοπή της πίτας, ναι της πρωτοχρονιάτικης. Δεν φτάνει ο Γενάρης, ούτε κι ολόκληρος ο Φλεβάρης αρκεί, βοηθάει κι ο Μάρτιος συνήθως, ανάλογα πότε αρχίζει η νηστεία της Σαρακοστής. Ο χιουμορίστας έλεγε πως η τελευταία πίτα που κόβεται στη Λάρισα είναι του συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών, στις 29 Μαΐου εννοείται.

Ζ.

 

Γεωπόνοι

* ΝΕΑ διοίκηση στην Πανελλήνια Ομοσπονδία των Γεωπόνων. Στο νέο συμβούλιο εκλέχτηκαν και δύο Λαρισαίοι, ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Γεωπόνων Ν. Λάρισας κ. Θεοδ. Κατσής και ο κ. Χρ. Μπεντικούγιας. Καλή θητεία.

 

Πρωινό ξύπνημα

*ΔΕΝ είχαν συνέλθει ακόμα από το ξενύχτι στην πρωινή παρέα των νεαρών Λαρισαίων, ανάλογη και η θεματολογία της κουβέντας.

- Απορώ πώς ξυπνούσα και πήγαινα το πρωί μικρός στο Δημοτικό χωρίς καφέ και τσιγάρο.

***

*- ΤΟ ξυπνητήρι Ελληνίδα Μάνα. Αν ζητήσεις να σε ξυπνήσει στις 7 θα έρθει στις 6 φωνάζοντας ότι είναι 8.

***

*- ΠΑΩ στη δουλειά ρε σεις, με πάρα πολύ όρεξη να σχολάσω.

Ζ.

 

Όπως βολεύει

*«ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΜΕ τον νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης», είναι η συνήθης υπεκφυγή νεοδημοκρατών κυβερνητικών παραγόντων όταν ανακύπτει ζήτημα με αντιδημοφιλείς ρυθμίσεις. Σωστό, πειστικό, τόσα στραβά κουλούρια έχουν πλάσει οι συριζαίοι, όμως οι διάδοχοί τους επιλέχθηκαν γιατί είχαν υποσχεθεί ότι θα τα ισιώσουν. Και δεν είναι μόνο τα μεγάλα θέματα όπως το Μακεδονικό αλλά κι άλλα της καθημερινότητας πλην όμως ουσιώδη, όπως το χύμα τσίπουρο.

***

*MONO που όταν πρόκειται για κάτι με το οποίο διαφωνεί η παρούσα κυβέρνηση, όταν κάποια προηγηθείσα ρύθμιση δεν τη βολεύει, στιγμή δεν διστάζει να ανατρέψει το σκηνικό των προηγούμενων. Όπως φερειπείν με την εσπευσμένη επαναφορά της ενισχυμένης αναλογικής ή με την κατάργηση πανεπιστημιακών σχολών κλπ κλπ (Εν ολίγοις, όπως βολεύει. Αυτό δεν είναι άλλωστε το «κάνω πολιτική»;).

Ζ.

 

Στο ψυγείο

*ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΟΙ στα τσιμέντα της Λάρισας παραμένουν οι αναδυόμενοι στυλίσκοι, που σχεδιάστηκαν για να προστατεύσουν τους πεζόδρομους από τα τροχοφόρα. Ένα σωρό λεφτά κόστισε κι οι Λαρισαίοι εξακολουθούν να σιγοτραγουδούν τη «Ρόζα» με τον Μητροπάνο, «περνάνε πάνω μας τα τροχοφόρα…». Το πανάκριβο προηγμένο τεχνολογικά σύστημα, που ήταν να λειτουργήσει το περασμένο φθινόπωρο, εξακολουθεί να βρίσκεται στο ψυγείο.

Μεσολάβησαν βέβαια κι οι Γιορτές, είχαν δουλειές στη Δημαρχία ανάβοντας δέντρα και κάνοντας ευχές στα πάρκα. Είχαν πει ωστόσο ότι θα ξεκινούσαν καμπάνια ενημέρωσης του κοινού, την οποία θεώρησαν ως προϋπόθεση για να λειτουργήσουν απρόσκοπτα οι μπάρες. Ούτε και μ’ αυτό έκαναν κάτι. (Δύσκολη η εφαρμογή του συστήματος, αν μείνει και παραπεταμένο…).

Ζ.

 

Αλισβερίσι

*ΟΥΤΕ ένας χρόνος δεν πέρασε από την προηγούμενη ήττα τους, πρέπει να περάσουν παραπάνω από τρία μέχρι τις επόμενες εκλογές κι όμως… Οι νεοδημοκράτες ενδιαφερόμενοι έχουν ξεκινήσει να αναζητούν τον υποψήφιο δήμαρχο που θα κατεβάσουν το 2023. Είναι πολύ νωρίς; Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν; Μπα, έχει πέσει πείνα και των γονέων έτσι κι αλλιώς. Μα να κυβερνά το κόμμα και στη Λάρισα να εξακολουθούν να κάνουν κουμάντο οι άλλοι; (Και τι νωρίς, από την επομένη της χαμένης αναμέτρησης άρχισε το αλισβερίσι για τον νέο δήμαρχο).

***

*ΟΝΟΜΑΤΑ ακούγονται, μέσα αλλά κι έξω απ’ το Δημοτικό Συμβούλιο. Σχέδια επί χάρτου απλώνονται, σενάρια συγγράφονται, ισορροπίες επιδιώκονται αλλά και καραμπόλες. Ιστορίες για ανταλλαγές ακούγονται, θέσεων με θέσεις, για τακτικές και στρατηγικές, εντελώς προσωπικές εννοείται, «τι με συμφέρει». Από πρώην, νυν κι επόμενους.

Ζ.

 

Φιλοφρονήσεις

*ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ φιλοφρονήσεων στη μικτή λαρισαϊκή συντροφιά.

- Γιατί ο Θεός έφτιαξε πρώτα τον άντρα και μετά τη γυναίκα; Διότι πρώτα γίνονται τα πειράματα. Και μετά τα θαύματα.

***

*- ΣΕ ένα διαγωνισμό Ελληνικών ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να γράψουν μια πρόταση που να περιέχει γαλήνη, ηρεμία, ευτυχία. Ο νικητής έγραψε «Η γυναίκα μου κοιμάται». Οι κριτές τον αγκάλιασαν δακρυσμένοι στην απονομή.

***

*-ΣΟΥ έχω τηλεφωνήσει τόσες φορές, δεν απάντησες…

-Σόρι, είχα το κινητό στο αθόρυβο…

-Τρία χρόνια;

-Συμβαίνουν αυτά…

Ζ.

 

Επίτευγμα

*ΚΟΣΜΗΜΑ και μάλιστα εντυπωσιακό για την πόλη, το κτίριο «Πλατεία» που ολοκληρώθηκε και στολίζει τη Λάρισα στο πιο καίριο σημείο της στην Κεντρική πλατεία. Ένα σπουδαίο εγχείρημα έφερε εις πέρας η εταιρεία «arxetypos» των Λαρισαίων μηχανικών Δημ. Μπούτλα και Νίκου Κουτούγια. Τόσο κατασκευαστικά, με νέες προηγμένες τεχνικές που εφαρμόστηκαν, όσο και αρχιτεκτονικά, μιλάει γι’ αυτό η εικόνα του κτιρίου. Το οποίο πέρασε μέσα από τις συμπληγάδες της κρίσης που χτύπησε αλύπητα τον τομέα της οικοδομής, ενώ τα αρχαιολογικά ευρήματα που προέκυψαν στην πορεία δυσκόλεψαν σημαντικά την εξέλιξή του. Κι όμως ολοκληρώθηκε πλήρως, το κομψό μεγαθήριο των 14 ορόφων. Ναι, δεκαπέντε πλάκες έριξαν απ’ το δάπεδο ως την ταράτσα, θα πρέπει να είναι ρεκόρ για κτίριο στη Λάρισα. Έξι υπόγεια με πάρκινγκ, ισόγειο με πολυκατάστημα, έξι όροφοι με γραφεία κι ο έβδομος το κερασάκι με «ρουφ γκάρντεν», να συνεισφέρουν ποικιλοτρόπως στη λειτουργία της πόλης.

Ζ.

 

Δύο κρούσματα

*Η αποχώρηση της παράταξης του πρώην δημάρχου Κ. Κολλάτου και η κοπή της πίτας του Δήμου Τεμπών χωρίς την αντιπολίτευση, ήταν το δεύτερο κρούσμα φέτος. Στο Μακρυχώρι στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ανέκυψε ως γνωστόν το θέμα με τη συμπεριφορά του Πυργετινού αντιδημάρχου Κ. Ζαρδούκα. Ο οποίος σημειωτέον ήταν αντιπρόεδρος του Πατριωτικού Συνδέσμου μέχρι που ο πρόεδρος Στ. Χάμος τον διέγραψε επειδή ασχολήθηκε με τα κοινά, είναι γνωστό ότι δεν του αρέσουν οι κάλπες και οι συναφείς διαδικασίες, προφανώς όμως ο αντιδήμαρχος διαθέτει ισχυρό δημοκρατικό μπαγκράουντ φιλοχουντικής έμπνευσης. Κι ο δήμαρχος Γ. Μανώλης έμεινε να κοιτάζει αμήχανος το μαχαίρι που κρατούσε, με το οποίο τελικά την πίτα έκοψε.

***

*ΠΑΡΟΜΟΙΟ συμβάν και στα Φάρσαλα, όπου ο δήμαρχος Μάκης Εσκίογλου έκοψε την πίτα χωρίς την παρουσία του προκατόχου του και αρχηγού της μάξι αντιπολίτευσης. Ο θεός του πολέμου κάτι ψιθύρισε στο αυτί του συνονόματου Άρη Καραχάλιου, ο οποίος πήρε την παράταξή του και αποχώρησαν.

Είχε προηγηθεί άγρια επίθεση εναντίον του από τον πρόεδρο των Βρυσιών Ντ. Μπερσιάνη, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου για το τεχνικό πρόγραμμα. Ματαίως προσπάθησε ο πρόεδρός του Κ. Δαμιανός να τον κατευνάσει, βρύση πήγαιναν οι βαριές κουβέντες απ’ τα Βρυσιά, η αντιπολίτευση εξανέστη, ανέστη εκ των θέσεών της και εξήλθε της αιθούσης. (Γενικώς υπάρχει ένας ηλεκτρισμός στην αυτοδιοικητική ατμόσφαιρα).

Ζ.

 

Προωθητικό

*Ο Γιωρίκας και ο Κωστίκας, ξενιτεμένοι από τη Λάρισα, δούλευαν στη ΝΑΣΑ καθαρίζοντας πυραύλους. Από την πολλή κούραση έχουν τρελαθεί στη δίψα και θέλουν κάτι να πιούν. Βλέπουν ένα μπουκάλι με ένα διαφανές υγρό και κατεβάζουν ο καθένας από μισό. Το βράδυ παίρνει τηλέφωνο ο Γιωρίκας.

-Βρε Κωστίκα, ξέρεις τι ήταν αυτό που ήπιαμε το μεσημέρι;

-Νερό, δεν ήταν βρε Γιωρίκα;

-Όχι Κωστίκα δεν ήταν νερό. Έμαθα ότι ήταν προωθητικό πυραύλων.

-Άντε ρε… Πάντως δεν έγινε και τίποτε, δεν πάθαμε κάτι.

-Δεν πάθαμε τίποτα αλλά κοίτα μην σου φύγει καμία, γιατί εγώ τηλεφωνώ από Τόκιο.

Ζ.

 

-----------------

2TSIARAS CIU

 * ΔΥΟ ήλιοι της Δικαιοσύνης. Ο ένας της εκτελεστικής εξουσίας, ο έτερος της δικαστικής. Ο υπουργός Κώστας Τσιάρας και ο εισαγγελέας Εφετών Στ. Δασκαλόπουλος είχαν αρκετά να πουν για τον χώρο που υπηρετούν.

-----------------

 

 3BORIDHS CIU

* ΥΠΟΥΡΓΟΣ Αγροτικής Ανάπτυξης στη Λάρισα δύο μόλις μέρες πριν την έναρξη προαναγγελθέντων αγροτικών κινητοποιήσεων. Δεν έδειξε να ανησυχεί. Αντιθέτως ήταν χαλαρός και ευδιάθετος, όπως μπορεί να βεβαιώσει και η Λίτσα Λιακούλη.

-----------------

 

 4KOMHTSAS CIU

*ΑΦΗΣΕ και τα γένια του να μεγαλώνουν, χθες χειροτονήθηκε διάκος ο Ρίζος Κομήτσας, φόρεσε το ράσο. Και σήμερα παπάς, στο χωριό του την Ανατολή, θα βάλει και το πετραχήλι.

Ζ.

-----------------

 

 5MANOLHS KANTONIAS CIU

*Οι επιχειρήσεις κι η αυτοδιοίκηση συνεργάζονται σταθερά, επ΄ ωφελεία της περιοχής. Το γνωρίζουν καλά ο Γ. Καντώνιας κι ο Γ. Μανώλης.

Ζ.

-----------------

 

 6GIANNAKOPOYLOS CIU

*ΥΠΕΡΚΟΜΜΑΤΙΚΟΣ ο πρόεδρος Σωτ. Γιαννακόπουλος, καλή η σχέση και με τους γαλάζιους βουλευτές, έχοντας άλλωστε στο πλευρό του τον αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου Δημ. Παπαλέξη.

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass