ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΤΗΤΕΣ

Γράφει ο ΕΛΕΥΘΕΡιός

Δημοσίευση: 27 Ιαν 2020 19:02
"ΙΣΟΒΙΟΙ" συναγωνιστές, δικαιολογημένη η συγκίνηση για Ρίζο και Αντώνη χθες στην Ανατολή "ΙΣΟΒΙΟΙ" συναγωνιστές, δικαιολογημένη η συγκίνηση για Ρίζο και Αντώνη χθες στην Ανατολή

Στέγνα

ΚΡΥΟ που επιμένει. Ο φετινός Γενάρης απεδείχθη «παλουκοκάφτης», για την ακρίβεια «αεριοκάφτης».

Το κακό είναι ότι είναι ένας μήνας στεγνός. Κοιτάς την κορυφή του Κισσάβου χωρίς χιόνια και σε πιάνει ανησυχία. Μόλις το 3% της ελληνικής επικράτειας όπως υπολογίζουν οι ειδικοί είναι αυτήν τη στιγμή καλυμμένο από χιόνι. Αν κάτι δεν αλλάξει, το καλοκαίρι προμηνύεται δύσκολο και ξερικό. Οι ελπίδες μετατίθενται επομένως στον Φλεβάρη του δίσεκτου έτους που διανύουμε. Τω Κυρίω δεηθώμεν, όπως θα έλεγε και ο νεοκαρείς πατήρ Ρίζος.

 

Ούτε καν …

Η ΤΟΥΡΚΙΑ είναι το πεπρωμένο μας… Και να μην θες να ασχοληθείς με τα ελληνοτουρκικά, ασχολείται ο Εγκέλαδος και σε βάζει στο ίδιο τρυπάκι.

- Είμαστε πρόθυμοι να σας βοηθήσουμε μετά τον σεισμό, λέει ο Μητσοτάκης.

- Ευχαριστούμε αλλά τα έχουμε όλα υπό έλεγχο, η απάντηση του Ερντογάν.

Δυστυχώς, η πολιτική καχυποψία και η πολιτική σκοπιμότητα δεν επιτρέπει πια ούτε καν την εκδήλωση στοιχειώδους ανθρωπιάς…

 

Φθορά;

ΦΘΟΡΑ της Κυβέρνησης και πρόωρες εκλογές «βλέπει» ο Αλ. Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε.

(Τόσο μεγάλη φθορά που το κοντέρ σταμάτησε ανάμεσα στις 13 και 15 μονάδες όπως έδειξαν τρεις τουλάχιστον τελευταίες δημοσκοπήσεις...).

 

Μπλιαχ!

ΣΥΜΦΩΝΑ με νεότερα δημοσιεύματα, ο κοροναϊός εξαπλώθηκε στην Κίνα από σούπα... νυχτερίδας ή από... κατανάλωση φιδιών που είχαν φάει προηγουμένως νυχτερίδες (μπλιαχ!)

Είναι βέβαιο ότι όλοι αυτοί που τρώνε όλα αυτά τα περίεργα ανήκουν στο ανθρώπινο είδος;

 

Με τις δικές της δυνάμεις

ΕΝΑΣ ακόμη ξένος πολιτικός, ο Γάλλος Υπ. Οικονομικών κ. Λε Μερ αυτήν τη φορά, έκανε χτες δηλώσεις για τα ελληνοτουρκικά σημειώνοντας πως τα τερτίπια της Τουρκίας δεν θα γίνουν ανεκτά. Γενικότερα, ό,τι κυκλοφορεί σε δηλώσεις υπέρ των ελληνικών θέσεων προβάλλεται κατά κόρον στα ελληνικά ΜΜΕ. Καλά όλα αυτά, αλλά ποια αξία θα έχουν σε περίπτωση ελληνοτουρκικής κρίσης; Το θέμα είναι τα μέτρα που μπορεί να λάβει από μόνη της η χώρα μας. Λαμβάνονται; Για παράδειγμα, το ζήτημα της μετακίνησης των μεταναστών από τα νησιά (και) για λόγους εθνικής ασφαλείας δείχνει να πηγαίνει με ρυθμούς χελώνας.

 

Δεινά

ΜΙΛΑΜΕ για είδηση ικανή να συγκλονίσει τον ελληνισμό: η Μενεγάκη μας κουνάει μαντίλι. Εγκαταλείπει την τηλεόραση και φεύγει – άγνωστο για πόσο- για τις ΗΠΑ.

Πανέξυπνη η εθνική μας «ξανθιά». Διότι το μυστικό στη ζωή είναι να φεύγεις ακριβώς τη στιγμή που ετοιμάζονται να σε... φύγουν. Τέλος πάντων, θα το αντέξουμε κι αυτό, μαθημένος ο ελληνισμός από μεγάλα δεινά…

 

Εκ των υστέρων

ΑΦΟΥ πρώτα ταλαιπωρήθηκε κάμποσος κόσμος τρέχοντας να δηλώσει στους Δήμους τα πραγματικά τετραγωνικά της κατοικίας του, τώρα η Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αυτό θα γίνεται – σε 10 μέρες – και ηλεκτρονικά.

Όχι, το «κάλλιο αργά παρά ποτέ» δεν είναι πια αποδεκτό ως δικαιολογία! Εδώ ισχύει το στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα… Έλεος πια, το ημερολόγιο δείχνει σωτήριον έτος 2020!

 

Ταλαιπωρία από ΔΕΗ

ΕΝ τω μεταξύ, υπάρχουν πολλές ηλικιωμένες γυναίκες κυρίως, που κατέχουν σπίτι και οι οποίες ενώ χήρεψαν άφησαν τον λογαριασμό της ΔΕΗ στο όνομα του μακαρίτη. Για να τον αλλάξουν – προκειμένου να δηλώσουν τα πραγματικά τετραγωνικά- η ΔΕΗ τους ζητάει τα «κέρατά» της. Ίσα με έξι δικαιολογητικά, χώρια το νέο Σχέδιο από ηλεκτρολόγο που κοστίζει κάμποσα λεφτά (γιατί παιδιά; Σας τα χρωστούσαν;).

Λοιπόν, να τελειώνει το παραμύθι. Γιατί δεν αρκεί για την αλλαγή του ονόματος στον λογαριασμό μια απλή υπεύθυνη δήλωση ότι ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης απεβίωσε και πως το σπίτι ανήκει πια στον (όποιο) κληρονόμο;

 

Κανονικότητα

ΝΙΚΗ δεν λέει να σταυρώσει εδώ και καιρό η ΑΕΛ, κι ας τα πήγαινε μια χαρά μέχρι πρότινος.

Τι να κάνουμε; Ο Πρόεδρας – μεταφραστής μάλλον δεν άντεχε τόση... επιτυχία και ηρεμία. Κι έτσι, είπε να ταράξει λίγο τα νερά, καθότι άμα είσαι λύκος, την γουστάρεις ρε παιδάκι μου την αναμπουμπούλα. Οπότε, άρχισε τα «φύγε εσύ - έλα εσύ» και επέστρεψε στην ομάδα η κανονικότητα. Ξανά μανά λοιπόν μάχη για τη σωτηρία, διότι τις τηρούμε τις παραδόσεις εμείς. Όλε!

 

Μια πρόβλεψη

ΣΥΝΗΘΩΣ τα σημαντικά που λέγονται σε διεθνή «Φόρα» όπως αυτό του Νταβός δεν τονίζονται στην Ελλάδα όσο θα έπρεπε.

Π.χ. στο φετινό Νταβός διατυπώθηκε η πρόβλεψη ότι τα επόμενα χρόνια θα χαθούν πάνω από 1 δισεκατομμύριο θέσεις εργασίας σ’ όλον τον πλανήτη όπως τις ξέρουμε σήμερα, λόγω της συνεχούς και ταχύτατης εξέλιξης της τεχνολογίας.

Νέα πρόκληση ή νέα απειλή; Δεν είναι η πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία που σημειώνονται τέτοιες αλλαγές- η βιομηχανική Επανάσταση ήταν εξίσου μεγάλη. Το κακό είναι ότι μέχρι σήμερα η ανθρωπότητα έλυνε τέτοια ζητήματα με παγκόσμιους πολέμους και περιφερειακές συρράξεις που «ξαλάφρωναν» την παγκόσμια οικονομία από τα περισσευούμενα χέρια. Ας ελπίσουμε ότι οι ισχυροί αυτής της γης δεν έχουν υπόψη τους ανάλογες φρικώδεις επιλογές στο μέλλον που προμηνύεται πραγματικά περίπλοκο.

 

Υποδομές

ΑΦΟΠΛΙΣΤΙΚΑ ειλικρινής ο επί των Υποδομών Κ. Καραμανλής στα θέματα του Αχελώου και της υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών.

Για το πρώτο, αφού επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση λέγοντας ότι το σχέδιο διαχείρισης των υδάτων της λεκάνης απορροής Αχελώου, που εγκρίθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, προβλέπει μηδενική μεταφορά υδάτων, «κάτι που συνιστά ταφόπλακα στο έργο», εξήγησε ότι «ξεκινάμε από μηδενική βάση», γεγονός που σημαίνει τροποποίηση του υφιστάμενου σχεδιασμού, διαδικασία βεβαίως που θα πάρει χρόνο. Επιπρόσθετα και παρότι δήλωσε ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση είναι υπέρ της μερικής μεταφοράς υδάτων, σημείωσε επίσης καθαρά ότι δεν θα παρακαμφθούν ούτε οι -ενδεχομένως νέες- αποφάσεις του ΣτΕ επί τυχόν προσφυγών, ούτε η Κομισιόν. Ωστόσο τόνισε ότι θα ζητηθεί από το ΣτΕ να επιχειρηματολογήσει επί της ουσίας, για τη σκοπιμότητα δηλαδή του έργου και όχι επί διαδικαστικών ή επιμέρους θεμάτων…

* * *

ΓΙΑ τις σιδηροδρομικές γραμμές της Λάρισας «βομβαρδίστηκε» τόσο από τον αναπληρωτή δήμαρχο Γ. Σούλτη, όσο και από τον αντιδήμαρχο Ντ. Διαμάντο. Το ξέκοψε όμως, όσον αφορά στην υπογειοποίηση, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να φτιάξουμε μετρό ολίγων χιλιομέτρων το οποίο κοστίζει και λεφτά δεν υπάρχουν (για κάθε χιλιόμετρο υπογειοποίησης είπε απαιτείται δαπάνη περί των 120 εκατ. ευρώ). Οπότε τι μένει; Βραχυπρόθεσμα η τοποθέτηση ηχοπετασμάτων με παράλληλα μέτρα ασφάλισης κατά μήκος της γραμμής που διέρχεται την πόλη και μακροπρόθεσμα η αναζήτηση άλλων εναλλακτικών, όπως η βύθιση ή η παράκαμψη. Ωστόσο ο πρόεδρος του ΟΣΕ σημείωσε ότι παντού στην Ευρώπη οι γραμμές διέρχονται τις μεγάλες πόλεις και το τρένο αποτελεί κομμάτι της ζωής τους.

Κάτω όμως από άλλες προδιαγραφές τουλάχιστον αισθητικής. Κι αυτό δεν αφορά μόνο στο τροχαίο υλικό (νέα τρένα υψηλών ταχυτήτων), αλλά και τις σταθερές υποδομές, όπως ο σιδηροδρομικός σταθμός της Λάρισας ή το Μηχανοστάσιο.

* * *

ΠΟΛΛΑ τα θέματα των υποδομών. Άλλα τέθηκαν, άλλα ούτε καν εθίγησαν. Όπως π.χ. το θέμα των αναλογικών διοδίων ή του κόμβου της ΠΑΘΕ στον Πυργετό. Χάθηκε μια ευκαιρία για δημόσιες δεσμεύσεις…

Δ.Χ.

-----------

APO ENHMERVSHS ARJASUAI2

ΑΠΟ ενημέρωσης άρξασθαι… Με την «Ελευθερία» και τα του συνεδρίου, ξεκίνησε τη μέρα του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, πριν αναχωρήσει χθες από τη Λάρισα.

 

-----------

 

 ME FONTO TO ARXAIO3

ΜΕ φόντο το Αρχαίο Θέατρο οι υπουργοί Υποδομών και Πολιτισμού, ακούνε τον Λαρισαίο περιφερειάρχη. Η κ. Μενδώνη νωρίτερα ήταν λιτή και σαφής αναφερόμενη στην πορεία των εργασιών στο μνημείο. Ζήτησε να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα της αποκατάστασης από τη στιγμή που –με τη συνδρομή και του Κ. Αγοραστού- υπάρχουν οι απαιτούμενοι πόροι.

 

-----------

 

 STHRIZOYME TOYS HGETES TOY SHMERA4

Στηρίζουμε τους ηγέτες του σήμερα, προετοιμάζουμε τους πρωταγωνιστές του αύριο, έγραφε χθες η εφημερίδα, και να σου το «ζέσταμα» της «σκυτάλης».

 

-----------

 

 PATRIS URHSKEIA UESSALIA5

Πατρίς, θρησκεία, Θεσσαλία...

 

-----------

 

 KARFVUHKE H ARISTERH

«Καρφώθηκε» η αριστερή της κυβέρνησης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass